Quebec City

Quebec City informatie

Quebec City is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Quebec. Quebec City ligt aan de noordelijke oever van de St. Lawrence Rivier, waar de rivier samenkomt met de Rivière Saint-Charles. Quebec City is opgericht in 1608 en is daarmee een van de oudste steden in Canada. De stad is de geboorteplaats van Frans Noord-Amerika, opgericht in 1608 door de Franse ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain. De stad heeft een ouderwets karakter en charme, enkele karakteristieke kenmerken van de stad zijn de smalle geplaveide straatjes, de forten en de historische stenen gebouwen. Quebec City maakt sinds 1985 onderdeel uit van de UNESCO-werelderfgoedlijst en is de enige overgebleven ommuurde stad in Noord-Amerika ten noorden van Mexico.

Over Quebec City

  • Quebec City heeft ongeveer 826.000 inwoners
  • Meer dan 95% van de inwoners van de stad spreken Frans
  • Quebec City is de hoofdstad van de provincie Quebec
  • Old Quebec is in 1985 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed

Bezienswaardigheden Quebec

Château Frontenac

Een van de meest populaire bezienswaardigheden in de stad is Château Frontenac. Dit gebouw werd in 1984 gebouwd als hotel voor de Canadian Pacific Railway, tegenwoordig is het een luxe hotel. Het chateau is gebouwd bovenop Cape Diamond met uitzicht op Dufferin Terrace en de St. Lawrence rivier. De bezienswaardigheid is al vanaf verre afstand te zien en is vooral indrukwekkend om 's avonds te zien. Het is ook mogelijk om een kijkje te nemen in de gerenoveerde lobby waar ook historische artefacten zijn tentoongesteld of om mee te gaan met een rondleiding. In de zomer is het Saint-Louis Forts and Châteaux National Historic Site dat grenst aan het kasteel ook geopend voor publiek. Deze plek was ooit de woonplaats van de gouverneur.

Dufferin Terrace

Het Dufferin Terrace is een lang houten wandelpad gelegen naast Château Frontenac, vanaf het Dufferin Terrace heb je een prachtig uitzicht op de St. Lawrence rivier en de omgeving. In de zomer treden muzikanten en straatartiesten op op Dufferin Terrace. 's Winters bevindt zich een gigantische rodelbaan op deze locatie. Vanaf hier kun je ook aan boord gaan van de kabelbaan die je naar rue du Petit-Champlain brengt in de benedenstad.

Place Royale

Place Royale bevindt zich op de locatie waar de stad Quebec officieel is gesticht. Samuel de Champlain richtte op deze locatie in 1608 een pelshandelpost op, deze post groeide al snel uit tot de hoofdstad van de Franse kolonisatie van Noord-Amerika. Place Royale omvat het grootste nog bestaande ensemble van gebouwen uit de 17e en 18e eeuw in Noord-Amerika. De gevarieerde architectuur weerspiegelt de na elkaar volgende periodes van Franse en Britse kolonisatie in de stad. Tijdens het verkennen van de wijk kom je verschillende eerbetonen tegen aan het Franse koloniale verleden zoals een buste van Lodewijk XIV, de muurschildering Fresque de Québécois en de Église Notre-Dame-des-Victoires. 

Fortifications of Quebec National Historic Site

De massieve stenen muren rondom de oude stad van Quebec zijn de enige intacte vestingwerken ten noorden van Mexico. De verdedigingsmuren aan de westkant van de oude stad zijn 4,5 km lang en werden gebouwd van graniet en zand. De bastions, torens, poorten, muren en vele oude kanonnen laten je zien hoe goed de voormalige Franse kolonie werd beschermd en herinneren aan de geschiedenis van het Franse en Britse regime. 

Citadelle de Québec

Het Citadelle de Quebec, gelegen op de top van Cap Diamant, is het grootste Britse fort van Noord-Amerika. Het stervormige fort werd door de Britten gebouwd tussen 1820 en 1850 om Quebec te verdedigen. Het fort werd beschermd door dikke muren, walleen en greppels. Het hele jaar door worden er rondleidingen gegeven door het voormalige fort. In het fort bevindt zich ook het Musée Royal 22e Regiment, dit museum leert bezoekers meer over de geschiedenis van het regiment en fort.

Basilica Cathedral Notre-Dame de Québec

De Basilica Cathedral Notre-Dame de Québec ligt in het hart van het oude Quebec. De basiliek werd gesticht in 1647 was de thuisbasis van de eerste katholieke parochie ten noorden van de Spaanse koloniën. Neem een kijkje in de basiliek en bewonder de verschillende kunstwerken en archiefstukken en het prachtige interieur.

Plains of Abraham

De Plains of Abraham (Champs de Bataille) is een groot stadspark en ook de locatie van de beroemde Battle of Quebec in 1759. Tijdens de slag werd het lot van Canada beslist toen de Franse troepen de stad verloren aan de Britten. Door middel van een rondleiding of een interactieve museumervaring kunnen geschiedenisliefhebbers meer leren om de veldslagen die hier plaatsvonden.

Petit-Champlain

Verken de straten van de wijk Petit-Champlain en reis terug in de tijd naar de oprichting van de stad Quebec. In de smalle voetgangersstraatjes bevinden zich vele lokale winkels, bistro's en kunstgalerijen in de historische gebouwen.

Parliament Building

Parliament Building, ook wel Hôtel du Parlement, is een groots parlementsgebouw waarvan de bouw werd voltooid in 1877. Het parlementsgebouw vormt hedendaags nog steeds de zetel van de provinciale overheid van Québec. Het is mogelijk om een rondleiding te volgen door het gebouw waarbij je eindigt met een bezoek aan de National Assembly Chamber en de Legislative Council Chamber. Beide zijn mooie oude kamers waar parlementaire vergaderingen worden gehouden. Daarnaast kun je via educatieve tentoonstellingen meer leren over de democratie en het politieke leven in Québec. 

Old Port

De 19e-eeuwse Old Port (Vieux Port) strekt zich uit langs de St. Lawrence rivier. De haven omvat een jachthaven, cruiseschipterminal en vele pittoreske straatjes. Enkele straatjes die je niet mag missen zijn Rue Saint-Paul, Rue Sault-au-Matelot, Rue Saint-Pierre en Rue Sous-le-Cap. De pittoreske straatjes rondom Old Port omvatten antiekwinkels, kunstgalerijen, cafes en restaurants die gevestigd zijn in historische huizen die ooit de thuisbasis waren van graanhandelaren en groothandels. Bezoek ook zeker Gare du Palais Train Station, gebouwd in dezelfde stijl als Château Frontenac.

Montmorency Falls

Op slechts 15 minuten afstand van de oude binnenstad van Quebec liggen de Montmorency Falls. Met 83 meter hoogte is deze waterval 30 meter hoger dan de Niagara Falls. Tijdens een bezoek kun je ervoor kiezen om met de kabelbaan omhoog te gaan naar de top van de klif, vanaf daar heb je een prachtig uitzicht op de watervallen. Vanaf de top kun je hangende brug oversteken naar de uitkijktoren. De avonturiers hebben de optie om een van de drie via ferrata-routes te volgen naar de klif of om de klif te bereiken via een zipline. Bezoek ook zeker het bezoekerscentrum waar je meer kunt leren over de geschiedenis van de watervallen. 

Sainte-Anne-de-Beaupré Shrine

Sainte Anne, de grootmoeder van Jezus, is de patroonheilige van Quebec en wordt gecrediteerd voor vele wonderen in het genezen van zieken en gehandicapten. De basiliek ligt ten noordoosten van Québec in Beaupre. Per jaar komen ongeveer een half miljoen pelgrims naar de basiliek, het is dan ook het oudste bedevaartsoord ten noorden van Mexico. De oorspronkelijke kapel werd in de 17e eeuw gebouwd, de huidige basiliek dateert uit 1926. Breng een bezoek aan de basiliek en ontdek de prachtige schilderijen, glas-in-loodramen, mozaïeken, sculpturen en uiteraard de geschiedenis van de patroonheilige Saint Anne.

Jacques-Cartier National Park

Verken een van de meest prachtige gletsjervalleien in Quebec tijdens een bezoek aan Jacques-Cartier National Park. Het Jacques-Cartier National Park omvat een uitgestrekt en bergachtig plateau, doorsneden door diepe valleien en rivieren. Het nationale park wordt doorkruist door meer dan 100 km aan wandelpaden en er loopt een populaire rivier door het nationale park. Tijdens een wandeling over een van de vele paden heb je de kans om herten, bevers en elanden te spotten. Andere mogelijke activiteiten zijn mountainbiken, vissen, kajakken, sneeuwschoenwandelen en skiën. 

Tips Quebec

Vliegen naar Quebec

Vanuit Nederland vliegen er geen directe vluchten naar Quebec, je dient dus altijd minimaal 1 overstap te maken. Het voordeel is wel dat vluchten met een tussenstop over het algemeen een stuk voordeliger zijn. Vanaf Schiphol vliegen er wel rechtstreekse vluchten naar Montreal (Montréal-Pierre Elliot Trudeau International Airport). Dit vliegveld ligt op ongeveer 270 km afstand van Quebec City. Houd er rekening mee dat vliegen in de maanden juli en augustus over het algemeen een stuk duurder is dan daarbuiten. Indien je de mogelijkheid hebt en flexibel bent met vertrekdata, zouden we je aanraden je reis te boeken ergens in de maand maart tot en met november. Met name de tweede helft van september en de eerste helft van oktober zijn uitstekende reisperiodes. De vliegtickets zijn dan vaak vele honderden euro's goedkoper. 

Beste reistijd Quebec

Indien je het toeristenseizoen wilt vermijden, zijn de maanden april t/m juni een goede periode om naar Quebec te reizen. De winter is een uitstekende periode om Old Quebec te bezoeken, de historische gebouw zijn dan bedekt met een deken van sneeuw. Houd er wel rekening mee dat de temperaturen in de winter erg laag zijn in Quebec. In januari en februari vindt ook de winter carnaval plaats in Quebec. In de zomermaanden bruist het in Quebec van de activiteiten en evenementen, in deze maanden worden veel festivals georganiseerd. De herfst is een perfecte periode om Quebec te bezoeken voor de natuurliefhebbers, de stad wordt dan gevuld met prachtige herfstkleuren.

Waar verblijven?

Indien je graag vlakbij de bezienswaardigheden wilt verblijven, is Old Quebec absoluut de beste wijk om te verblijven. Houd er wel rekening mee dat verblijven in het centrum vaak een stuk prijziger is. Een hippe wijk om te verblijven in Quebec City is Saint Roch. We raden je aan om in een wijk te verblijven die wat verder van de binnenstad van Quebec vandaan ligt als je iets budgetvriendelijker wilt verblijven. Bijvoorbeeld dichtbij het vliegveld of in een van de buitenwijken van Quebec zoals Saint Sacrement of Sainte-Foy.

Eten en drinken Quebec

Zoals op veel plekken in Canada kun je eten en drinken zo duur maken als je zelf wilt. Van zeer exclusief uit eten tot een snelle hap en alles er tussenin, de restaurants in Quebec bieden een gevarieerde keuken. De keuken in Quebec kent invloeden uit zijn Franse en inheemse wortels. Probeer enkele iconische gerechten zoals poutine (friet met jus en stukken kaas), tourtière (vleespastei), een gerecht met maply syrup (ahornsiroop) en erwtensoup van gele spliterwten en het dessert Puding Chômeur.

Je kunt natuurlijk op heel veel plekken terecht voor een eenvoudige maaltijd. Houd er rekening mee dat de prijs voor eten hoger ligt op de toeristische plekken. Het eten op een drukke plek kan dan natuurlijk ook wel weer heel gezellig zijn.

Rondreizen VS

Montreal

Quebec