Congaree National Park

Congaree National Park

Congaree National Park ligt in South Carolina. Het bevat de laatste grote hardhoutbossen in de VS. Het zijn de hoogste bomen die groeien in het oosten van de Verenigde Staten. Het Nationaal Park wordt vooral bezocht door wandelaars en vogelspotters. 

Tot 2003 was het park een Nationaal Monument, waarna het uiteindelijk een Nationaal Park werd om de oerbossen beter te kunnen beschermen, met name tegen particuliere opkopers met interesse voor het dure hout. 

Hikes en activiteiten Congaree National Park

Boardwalk Loop

Deze korte wandeling van 3,5 kilometer voert je door de bossen. Je begint bij het Harry Hampton Visitor Center en loopt via houten planken door het moeras en langs de grote indrukwekkende bomen. Goed te doen voor iedereen omdat er geen hoogteverschil is en het terrein makkelijk te bewandelen is. Ook met kinderwagens prima te doen.

Weston Lake Loop

Deze hike is een stukje langer met ruim 7 kilometer en voert je rondom Weston Lake. Je kunt deze wandeling doen vanaf de Boardwalk Loop. Onderweg kom je langs Cedar Creek met kans op het zien van onder andere otters. 

River Trail

Deze route is 16 kilometer lang en brengt je naar de Congaree river. Ook hier geldt dat je de trail kunt bezoeken vanaf de Boardwalk loop of het Weston Lake Trail. 

Kingsnake Trail

Deze wandeling vind je bij de parkingang bij South Cedar Creek bij et plek waar je kano's te water kunt laten. Het is een wandeling van 18 kilometer heen en terug, maar heeft weinig hoogteverschil. Je komt langs een groot aantal hele grote hardhouten bomen en doordat het een langere hike is zijn er niet veel mensen die je onderweg tegenkomt. 

Kanotochten

In Columbia vind je verschillende plekken waar je een kano kunt huren. Deze moet je natuurlijk nog wel kunnen vervoeren naar het National Park dus voor de meeste toeristen is het niet echt een optie, maar als je langer in de regio bent en echt op avontuur wilt is het een goede manier om het nationaal park echt te verkennen. Er zijn een aantal outfitters die ook materiaal mogen afdroppen bij het nationaal park of zelfs gegidste tours kunnen doen. Zeker als je geen ster bent in het navigeren is het een goede optie. 

Accommodatie rondom Congaree NP

De meest logische overnachtingsplek is Fort Jackson op ongeveer 18 kilometer van het Congaree NP. Hier heb je een uiteenlopend aanbod van hotels en motels, vaak relatief simpel maar wel kwalitatief in orde. Een andere optie die iets verderop ligt is Columbia dat als grote stad veel te bieden heeft en waar je ook de duurdere hotels kunt vinden. 

Alligators?

Er zijn alligators te vinden in Congaree National Park, maar minder dan je zou verwachten in een moerassig gebied. Maar, ze zijn er dus wel ;-) Houd er vooral rekening mee dat je kleine kinderen niet langs de waterkant laat spelen op plekken waar het water troebel is. Hoewel het zelden gebeurt, zijn alligators bedreven in het vangen van prooi vanuit het water. 

Als onderdeel van je rondreis?

Als je Charleston bezocht hebt of Savannah is Congaree NP geen onlogische plek. Er zijn een groot aantal mensen die ook Charlotte of Atlanta opnemen in het reisprogramma. Als afwisseling van de grotere steden kan een dagje Nationaal Park een aanrader zijn. 

Rondreizen VS

South Carolina