Shenandoah National Park

Shenandoah National Park

Het Shenandoah National Park in de staat Virginia is een lang en smal nationaal park, gelegen op de bergruggen van de Blue Ridge Mountains. Ten westen ligt de Shenandoah-vallei met de rivier waar het park zijn naam aan ontleent. Het hoogste punt is 1235 meter hoog. 

Er loopt maar 1 weg door het nationaal park, dit is de Skyline Drive van 169 kilometer lang. Deze route wordt veelbereden en is absoluut de moeite waard. Jaarlijks rijden meer dan 2 miljoen mensen over de Skyline Drive. 

Bezienswaardigheden en hoogtepunten

De skyline drive is zonder twijfel wat je zult doen als je Shenandoah bezoekt. Met je nationale parkpas (America the beautiful-pas) heb je toegang tot het park. Bezoek je slechts 1 nationaal park tijdens je verblijf? Dan is het kopen van een los ticket goedkoper. 

Er zijn vier plekken waar je de weg op kunt:

  1. Front Royal (US Route 340) - noord
  2. Thonton Gap (Route 211)
  3. Swift Run Gap (Route 33)
  4. Rockfish Gap (Route 250) - zuidelijk startpunt

We raden je aan om ofwel bij het eerste of het laatste punt te beginnen zodat je de gehele route van noord naar zuid of van zuid naar noord rijdt.

Mile 21.1 - overall run falls

 Overall Run Falls. Je kunt hier parkeren voor de wandeling naar Overall Run Falls, de hoogste in het nationaal park. De wandeltocht is ongeveer 5 kilometer lang.

Mile 31.5

Hier vind je de afslag met US-211. Je bent nu bij Thornton Gap. 

Mile 32.4 Mary's Rock Tunnel 

Deze tunnel is in 1932 gebouwd en uitgehakt in stenen. Voor campers een spannende plek, want de weg is smal en niet al te hoog op dit punt. 

Mile 52.8 Milan Gap

Hier vind je de wandeling naar Rapidan Camp waar president Hoover een forelvis-kamp opgezet heeft eind jaren '20 in de 20e eeuw. 

Mile 56.4

Met een korte, steile wandeling omhoog kom je op de top van Bearfence Mountain met prachtige uitzichten rondom. 

Mile 98.9

Calf Mountain biedt je hier een prachtig uitzicht. 

Combineren met de Blue Ridge Parkway?

Als je de tijd hebt is het aan te raden de Skyline Drive te combineren met de Blue Ridge Parkway die helemaal doorloopt tot in de Great Smoky Mountains. 

Visitor center

Bij de parkingang vind je ook het visitor center. Er is geen shuttlebus-systeem zoals in andere Nationale Parken, maar bij het visitor center kun je meer informatie vinden, wandelkaarten en kun je vragen stellen aan de aanwezige rangers.

Eten en drinken

Het is aan te raden zelf drinken en snacks mee te nemen. Er zijn een aantal plekken waar eten/drinken te koop is, maar zeker in de zomermaanden kan het hier erg druk zijn en wachttijden kunnen dan aardig oplopen. We raden je aan een mooie plek voor een picknick te zoeken en heerlijk te genieten van het uitzicht.

Zorg dat je altijd water bij je hebt als je rondreist in de VS. Het kan lang duren voor er hulp komt als je onverhoopt pech krijgt. Zorg er daarnaast voor dat je met een volle tank vertrekt, er zijn gebieden waar je langere tijd niet kunt tanken onderweg.

Hikes in Shenandoah National Park

Appalachian Trail

De Appalachen zijn een bergketen. De totale route is 3500 kilometer lang. Veel hikers lopen gedeeltes van de route met als doel om ooit de hele route gelopen te hebben. Met de auto al een hele uitdaging, maar lopend helemaal indrukwekkend. Voor de meeste reizigers zijn echter korte hikes interessanter. We hebben een aantal hikes geselecteerd die goed te doen zijn en ook voor mensen die slechts 1 of 2 dagen over Skyline Drive rijden te doen zijn. 

Voor alle hikes geldt: bereid je voor, er zijn beren in het gebied en parkeerplekken zijn vaak al vroeg in de ochtend bezet. Indien je specifieke hikes wilt doen is vroeg vertrekken raadzaam. Er komen alleen zwarte beren voor in het gebied. 

Upper Hawksbill Trail (mile 46.7)

Je kunt hier parkeren voor een ongeveer 3,5 kilometer lange wandeling naar het hoogste punt van het Nationaal Park. Er zijn twee uitzichtspunten bij de top. In totaal heb je ongeveer anderhalf uur nodig voor de wandeling in verband met het hoogteverschil. 

Bearfence Mountain Trail (mile 56.5)

Een korte wandeling van ongeveer 2 kilometer, maar met een steile klim. Je moet dus goed ter been zijn voor deze korte hike, maar hebt onderweg prachtige uitzichten. De top geeft je een prachtige indruk van het Nationaal Park. 

Dark Hollow Falls Trail (bij Byrd Visitor Center)

Opnieuw een korte wandeling van bijna 2,5 kilometer (heen en terug). Een goede wandeling die voor veel mensen goed te doen is. Je komt terecht bij de watervallen. Houd er rekening mee dat je de terugweg een stukje heuvelop loopt. Met name op zaterdagen en zondagen is het hier erg druk en is de parkeerplaats vaak vol. Hoewel de moeite waard, kan het geen kwaad om je te richten op de andere hikes als je mensenmassa's wilt vermijden.

Overige hikes

Zowel binnen als buiten het Shenandoah NP vind je nog talloze andere wandelroutes. Sommige daarvan zijn een stuk langer of volgen een stuk van het Appalachian Trail. Andere wandeltochten zijn korter en makkelijk. We hebben hier slechts een paar van de mogelijkheden benoemd die ook goed te doen zijn als je alleen van de ene naar de andere kant gaat met de auto. Bovenstaande hikes geven je genoeg te doen voor een dagbezoekje en zijn samen met het rijden over de Skyline Drive ook wel dagvullend. 

Parkinformatie

Er zijn twee visitor centers: Byrd Visitor Center en Dickey Ridge Visitor Center. Daarnaast zijn er enkele plekken waar je eten en drinken kunt kopen of kunt overnachten. Hoewel overnachten in een Nationaal Park leuk kan zijn, is het vaak relatief duur en moet je zeker een jaar vooruit boeken. 

Accommodatie en waar te verblijven?

Staunton, Harrisonburg, Charlottesville en de stadjes zowel aan de noordzijde als zuidzijde van het nationaal park hebben verschillende hotels en motels. Het aanbod is echter beperkt, dus tijdig boeken is aan te raden als je Shenandoah bezoekt. Je kunt ervoor kiezen om het als onderdeel van je rondreis mee te nemen. Een andere optie is om van noord naar zuid en weer terug te rijden. Er is genoeg te zien om dat de moeite waard te maken. 

Rondreizen VS

Virginia