Katmai National Park

Katmai National Park

Alaska is grotendeels ongerepte natuur. Je kunt dan ook niet naar Katmai National Park rijden met de auto. King Salmon is waar je het rangerstation kunt vinden. Alleen per boot of vliegtuig kun je er komen en grote delen van het nationaal park worden niet of nauwelijks door mensen bezocht. 

Het is 1 van de plekken waar beren in overvloed aanwezig zijn. We raden je aan om als je Katmai wilt bezoeken te kiezen voor georganiseerde excursies met een ervaren gids. Brooks camp is de meest populaire bestemming in Katmai en is alleen bereikbaar met een watervliegtuig. 

Katmai - hoe kom je er?

Het Katmai National Park vind je linksonder Anchorage op ongeveer 500 kilometer afstand. Kodiak Island ligt er in de buurt, dat ook bekend staat om het grote aantal beren op het eiland. De meeste mensen vliegen vanaf Anchorage naar King Salmon en van daaruit naar Brooks Camp. 

King Salmon is niet meer dan een vliegveld, een rangerkantoor, een supermarktje en een restaurant. Er is 1 lodge. Behalve overnachten in een lodge is het natuurlijk mogelijk om met een gids een overnight camping trip te doen. Dat kost je wat, maar is een onvergetelijke ervaring. Houd wel serieus rekening met wilde dieren, maar je gids zal je alles vertellen over wat je wel en niet kunt doen. 

Katmai heeft de grootste concentratie Grizzly-beren in de wereld. Houd er rekening mee dat ook in Brooks Camp alleen wat cabins te huur zijn die vaak minimaal een jaar voor vertrek volgeboekt zijn. Je moet een Alaska rondreis dus echt vroegtijdig beginnen te plannen. 

Activiteiten Katmai National Park

Brooks Fall en Brooks River

Dit is de grootste trekpleister van het gebied en een verzamelplaats voor beren die de omhoogspringende zalm komt eten. Als je ergens beren wilt spotten is dit 1 van de beste plekken die er zijn. 

Naast beren kijken is vissen het belangrijkste waar mensen voor naar Katmai National Park komen. Omdat je alleen per watervliegtuig naar Katmai kunt komen (of per boot). 

Als je naar Katmai gaat raden we je aan te overwegen een beren-expeditie te doen waarbij je overnacht in de natuur met een gids. Hoewel zeker niet goedkoop kon dit maar zo de beste ervaring van je leven worden! 

Wil je toch iets meer "om je heen", dan raden we je aan 1 van de lodges bij Denali National Park te boeken, waar net wat meer infrastructuur aanwezig is. 

Beren kijken / beste tijd? 

Er zijn verschillende perioden in het jaar waarin beren kijken perfect mogelijk is in Katmai NP. Vanaf halverwege mei tot half juli zie je vooral moeders met kleintjes. Van half juli tot half september krijg je te maken met de zalmtrek en zul je grote aantallen beren kunnen zien vissen naar zalm in de rivier. Met name deze periode geeft je een goede kans om beren in het wild te zien, omdat ze zich op dat moment vooral bezig houden met het eten van de vette vis ter voorbereiding op de herfst en later winterslaap. 

Houd er rekening mee dat Alaska tussen half mei en half juni nog steeds besneeuwd kan zijn. Tegen half september zijn veel faciliteiten alweer gesloten. Wat ons betreft is de eerste helft van september de beste tijd om Alaska te bezoeken. 

Accommodatie Katmai NP

Er zijn slechts twee lodges in Katmai NP, teven de enige plekken die eten en drinken verkopen. Het is mogelijk om tussen 1 juni en 17 september te verblijven, maar je kunt je voorstellen dat het lastig is om een plekje gereserveerd te krijgen. Er zijn daarnaast nog een aantal lodges buiten het National Park. Houd rekening met hoge prijzen en strenge boekingsvoorwaarden. 

Als onderdeel van je rondreis Alaska?

Als je Alaska plant als een once-in-a-lifetime rondreis, dan zeker. Maar, wil je Katmai bezoeken, dan is het aan te raden enkele jaren vooruit te plannen en niet teveel te besparen op je budget. Het is zonde om voor veel geld overnachtingen te boeken om vervolgens geen gebruik te maken van een gegidste tocht. 

Rondreizen VS

Alaska - the last frontier

Kenai Fjords National Park