--
Bosbranden Verenigde Staten

Bosbranden Verenigde Staten

Bosbranden komen in de VS helaas regelmatig voor. Met name Californië wordt tussen mei en oktober vaak geplaagd door bosbranden, die soms extreem snel kunnen verspreiden. Als je een rondreis Californië boekt, hoef je je geen zorgen te maken. Wel raden we je aan om jezelf te informeren. Hoe je dat doet lees je in dit artikel.

Bosbranden - hoe ontstaan ze? 

De meeste bosbranden ontstaan helaas nog steeds door menselijk toedoen. Soms met opzet, soms door onzorgvuldigheid met barbecues of sigaretten. Wees zelf ook alert op het gebruik van vuur in droge gebieden. In de Verenigde Staten zul je regelmatig borden langs de weg zien waarop het risico op bosbranden wordt aangegeven. Neem deze borden serieus overigens, een fire danger "high", "very high" of "extreme" is de moeite waard om te onthouden.

Waar met name Californië last van heeft, is de combinatie van droogte met veel bossen en veel droge grassen die snel branden. Aangevuld met wind vanaf de kust kan een kleine brand al snel enorm om zich heengrijpen. 

Zeker in combinatie met harde wind is het lastig om het vuur te doven. Door de omvang van de natuurgebieden is het lastig om snel en effectief te blussen. Niet zelden worden hele dorpen ontruimd, zoals onlangs nog in Malibu en kleinere plaatsen rondom het Sequoia National Park

Voorzorgsmaatregelen als toerist

Informatie is je belangrijkste wapen. Regelmatig zul je langs de weg borden vinden met de radiofrequentie waarop je nieuws kunt horen over de omgeving. Daarnaast raden we je aan voor het bezoek aan een Nationaal Park of State Park altijd even het rangerstation binnen te lopen. Vraag gerust aan de rangers naar bijzonderheden. Als er risico's zijn, zijn wegafsluitingen niet vreemd. Zo is de zuidelijke ingang van Yosemite in 2022 nog afgesloten geweest in verband met bosbranden. 

Dus:

  • Tune af en toe in op het lokale radiostation
  • Praat met de rangers
  • Vraag gerust bij de receptie van je hotel of bij de camping na of er nog dingen zijn die relevant zijn.

Een andere hele belangrijke hulpbron zijn de websites die door de National Park Services worden beheerd. Behalve informatie over bosbranden zijn wegafsluitingen en wandelpaden die afgesloten zijn hier altijd actueel te vinden. Bovenaan de pagina van het park dat je wilt bezoeken vind je de belangrijkste meldingen. 

Bosbranden zijn gevaarlijk

Hoewel bosbranden vaak een ver-van-ons-bed gebeurtenis lijken, zijn bosbranden verraderlijk. Het tempo waarmee vuur zich kan verspreiden en mensen en gebouwen kan insluiten is soms heel erg groot. Neem dus waarschuwingen altijd in acht en zoek geen plekken op waar vuur in de buurt is vastgesteld. 

Maar maak je ook niet te druk....

De kans dat je middenin een bosbrand terechtkomt is gelukkig heel erg klein. Toch is het aan te raden je goed te informeren voordat je een nationaal park bezoekt. Zeker in de droge maanden augustus en september maand kunnen branden zich snel verspreiden. 

Over het algemeen geldt dat je als je je gezond verstand gebruikt en op de hoogte bent van plaatselijke ontwikkelingen, vuur geen probleem hoeft te zijn. Je kunt altijd je route wijzigen indien nodig. 

Waar je wel rekening mee moet houden is de luchtkwaliteit. Op het moment dat er een grote bosbrand gaande is, kan dat de luchtkwaliteit in de wijde omtrek beinvloeden. Ben je gevoelig of heb je een aandoening aan je luchtwegen, dan kan deze rook je erg veel last bezorgen. 

Ook kunnen bosbranden in de wijde omtrek zorgen voor slecht zicht. Vervelend als je net door Yosemite wilt rijden, maar laat het je vooral niet tegenhouden!

Bosbranden in aantallen

Hieronder hebben we wat statistieken verzameld over branden in de Verenigde Staten in 2021. 

  • Californië - meer dan 9.000 geregistreerde branden
  • In totaal werden in 2021 bijna 59.000 bosbranden gemeld
  • Maar, ook Florida is met ruim 2300 bosbranden in 2020 gevoelig, evenals Okalohoma en New Mexico. Omdat Californië door Nederlanders het meest bezocht wordt, is dat voor de Nederlanders de belangrijkste statistiek.

Bijna 60% van alle branden wordt veroorzaakt door menselijk handelen trouwens!

Maar meestal is er niks aan de hand! 

Zoals altijd is het zo dat als je dingen in de media leest, het vaak een stuk erger lijkt dan het is. Je moet niet vergeten dat de oppervlaktes in de VS gigantisch zijn. Een bosbrand in Yosemite hoeft dus geen enkele invloed te hebben op jouw bezoek aan het park. Het is dus zaak om goed vooraf te kijken waar de branden precies zijn en eventueel je plannen erop aan te passen. 

Je kunt met een gerust hart je rondreis door de Verenigde Staten plannen. 

terug naar blogs