--

Yosemite National Park

Yosemite National Park

Yosemite is een van de meest populaire nationale parken in de Verenigde Staten en wordt jaarlijks door vier miljoen mensen bezocht. Met name Yosemite Valley is voor de meeste mensen bekend van foto's en video's. Yosemite Valley is een door gletsjers uitgesleten dal, waardoor zich hele markante bergen hebben gevormd met granieten wanden. Sportklimmers van over de hele wereld proberen hier beroemde toppen verticaal te beklimmen. 

Behalve Yosemite Valley is de route die onze reizigers vaak rijden de Tioga Pass. Hier zijn veel minder bezoekers, maar je doorkruist op deze manier de hele bergketen. Er zijn beren in het park, maar ook vele andere dieren. 

Yosemite informatie

Yosemite mag wat ons betreft eigenlijk niet overgeslagen worden bij een rondreis door het westen van de VS. Zeker voor mensen die de Verenigde Staten voor het eerst bezoeken is Californië een ideale bestemming, omdat het in het klein alles heeft wat Amerika zo'n fantastisch vakantieland maakt. 

De meest bezochte punten zijn Yosemite Valley en Glacier view pooint. Onze reizigers reizen vooral van west naar oost, maar andersom kan ook. In de zomerperiode, afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw die er gevallen is tijdens de winterperiode is ook de Tioga pass open. Deze nemen we eigenlijk altijd op in reisroutes omdat het een adembenemend mooie rijroute is door de bergen, waarna je opnieuw in heel mooi gebied uitkomt. 

Voor heel Californië geldt dat vooral bosbranden een gevaar zijn voor het nationaal park. De laatste jaren zijn er regelmatig grote bosbranden geweest in verschillende delen. Yosemite is qua grootte te vergelijken met de provincie Friesland. Ruim 95% van het gebied bestaat uit wildernis, hoewel er aangrenzend nog een aantal gebieden met alleen wildernis zijn. 

Onderstaande foto is een klassieker, gemaakt bij Glacier point tijdens 1 van onze groepsreizen door Californië

yosemite np

Populaire hikes in Yosemite NP

In Yosemite National park zijn een groot aantal hikes, van eenvoudige korte wandelingen tot serieuze klimtochten voor avonturiers. De meeste bezoekers vanuit Nederland verblijven 2 of 3 nachten rondom het nationaal park. Als je serieus wilt wandelen is dat ook wel nodig. Op zijn allerminst heb je een volledige dag nodig om Yosemite een beetje te bekijken, maar een interessante hike maakt je ervaring een heel stuk intensiever. 

We hebben een aantal hikes geselecteerd. Sommige daarvan zijn eenvoudig, anderen zijn pittig. Voor elke hike geldt dat goed voorbereiden essentieel is. Omdat er in het nationaal park weinig faciliteiten zijn en het er vaak druk is raden we je aan voor je vertrekt boodschappen te doen. Boek je een rondreis met Eager2Travel, dan krijg je uiteraard van ons een heleboel opties om mooie wandelingen en mooie plekjes te vinden. 

Yosemite falls trail

Deze wandeling naar de Yosemite watervallen bestaat uit een korte route tot Columbia Rock (ongeveer 3 km, met relatief veel hoogteverschil, 300 meter) of een lange route (10 kilometer) naar de top van de watervallen. Als je de hele tocht loopt overbrug je bijna 900 meter hoogteverschil naar een spectaculair uitzichtspunt. 

De route tot Columbia Rock wordt veelvuldig gelopen, daarna wordt het rustiger omdat de meeste mensen geen langere en steile paden lopen. Reken erop dat je in totaal bijna de hele dag nodig zult hebben. 

yosemite

Half Dome Hike

Als je een zeer ervaren wandelaar bent met klimervaring is dit een tocht die op je bucketlist thuishoort. De spectaculaire Half Dome die je vanuit Yosemite Valley kunt zien is ook voor hikers bereikbaar. Let op: er mogen maximaal 300 mensen per dag de berg op en de kabels aan het einde van de tocht zijn er uitsluitend tussen Memorial Day en Columbus day. Je kunt online aanmelden voor een permit. 

De totale tocht duurt ongeveer 12 uur en is een goede 20 kilometer lang, met grote hoogteverschillen. Alleen voor het laatste stuk vanaf de sub dome is een permit vereist, maar als je al zoveel energie stopt in de hike raden we je zeker aan een permit te kopen zodat je dit van je lijst kan afstrepen. 

Deze tocht is echt uitsluitend geschikt voor echte sportievelingen, bij voorkeur met alpiene ervaring. Het is een pittige wandeling! Meer info over permits? 

The Mist Trail

Het ideale aan deze hike is dat je verschillende hikes met elkaar kunt combineren. Op die manier bepaal je zelf hoe uitdagend je hike wordt en hoeveel tijd je eraan kunt besteden, omdat niet iedereen ervoor kiest om meerdere dagen in het nationaal park te zijn. Het pad gaat tot de Vernal watervallen, maar je kunt tot de voetbrug lopen of doorgaan naar de Nevada waterval. De meeste mensen lopen alleen het eerste stukje tot de Vernal Fall footbridge. Na de footbridge kun je oversteken.

Als je linksaf gaat volg je de mist trail. In ongeveer een kilometer stijg je over uitgehakte treden ongeveer 200 meter in hoogte. Je gaat zeker nat worden op dit stuk, want de mist van de waterval voel je hier constant (vandaar de naam...). 

Als je een echte uitdaging zoekt en van de mensenmassa af wilt is het mogelijk helemaal naar de Nevada Falls te lopen, met een extram 8 kilometer en bijna 700 extra hoogtemeters. Een stevige hike dus, die niet door veel mensen gemaakt wordt. 

Je volgt dezelfde route terug, houd daar rekening mee. De shuttlebus neem je tot Happy Isles (stop 16). Zorg dat je ook goed oplet wanneer de laatste shuttlebus terug gaat. 

Sentinel Dome trail

Een ideale korte wandeling waarbij je uitkijkt over de hele Yosemite Valley. Je kunt de Half Dome en de Yosemite Falls zien vanuit een heel ander perspectief, wat het de moeite waard maakt. Je stijgt bij deze tocht maar een goede 100 hoogtemeters, bijna allemaal op het laatste stuk van de tocht. Het is ongeveer een uurtje rijden vanaf Yosemite Village. Als je Sentinel Dome trailhead invoert bij google maps leidt hij je er zo naartoe. Dit gebied is een stuk minder druk dan de Yosemite Valley, dus zeker doen!

TIP van eager! Download voor je naar de VS vertrekt offline kaarten voor google maps. Je kunt dan ook zonder internetverbinding gewoon routes plannen. Ideaal, omdat Google Maps veel meer plekken in de navigatie heeft en je dan niet altijd een adres nodig hebt. 

Cathedral Lakes

Omdat vrijwel al onze reizigers de Tioga Road rijden tijdens rondreizen in Californië, is dit een wandeling die zeker de moeite is. De meeste mensen lopen naar de Lower Cathedral Lake, omdat die mooiere uitzichten heeft. De wandeling is in totaal ongeveer 10 kilometer. Het hoogteverschil is ongeveer 250 meter. Het pad begint bij de Tuolomne Meadows. 

Beren in Yosemite NP

Onderstaande foto is door 1 van onze reizigers gemaakt en we vinden hem nog altijd prachtig! In Yosemite komen zwarte beren voor. Let vooral ook goed op dat je geen etensresten achterlaat in je auto. Elk jaar opnieuw worden er auto's door beren opengebroken op zoek naar etensresten. Beren kunnen erg goed ruiken en gaan af op geuren. Er wonen tussen de 300 en 500 beren in Yosemite. Natuurlijk staat het zien van beren op ieders lijstje en gelukkig komt het regelmatig voor dat onze reizigers (op veilige afstand) een beer kunnen spotten. 

Voor advies over beren en hoe je ermee om gaat als je er 1 tegenkomt kijk je op onze zwarte beren pagina

beren yosemite

Activiteiten rondom Yosemite NP

In nationale parken zijn de regels rondom het aanbieden van commerciële activiteiten streng. Hoewel het mogelijk is om gegidste paardrij-tochten te doen, rotsklimmen of raften, maar over het algemeen niet georganiseerd en vaak met een permit die je moet aanschaffen. Dit geldt ook voor vissen. Hoewel op veel plekken toegestaan zijn er specifieke regels en moet je een fishing licence hebben. 

Net buiten het nationaal park in het Mariposa county gebied zijn meer outdoor-mogelijkheden. De meeste van onze reizigers verblijven in Mariposa of Oakhurst aan de west-zijde van het nationaal park en trekken over de Tioga Pass naar Bridgeport of Mammoth Lakes aan de andere kant van het Nationaal Park. 

Waar verblijven? Accommodatie en hotels

Binnen Yosemite NP zijn een aantal overnachtingsmogelijkheden. Je kunt een tent huren voor een nacht, met of zonder verwarming, er zijn een aantal lodges en je kunt zelf kamperen. Voor de meeste Nederlandse reizigers is het geen noodzaak om binnen het nationaal park te verblijven. Het is behalve ontzettend duur ook niet een grote toegevoegde waarde en de faciliteiten zijn matig.

De meeste van onze reizigers laten we overnachten in Oakhurst of Mariposa als ze vanuit Sequoia National Park komen. Aan de andere zijde van het National Park hebben we mooie afspraken met gezellige hotels in Bridgeport en Mammoth Lakes. Van daaruit is South Lake Tahoe een goede en logische optie. 

Waar je verblijft is geheel afhankelijk van je budget en de periode van het jaar waarin je wilt reizen. Met name weekenddagen (vrijdag en zaterdag) zijn erg duur. Bij het plannen van een rondreis raden we je ook aan om daar goed naar te kijken, zodat je de drukste momenten kunt vermijden. 

Onze Yosemite tips

  • Vertrek vroeg in de ochtend. Zeker Yosemite Valley begint echt druk te worden na 10:00 in de ochtend. 
  • Als je hikes plant, zorg dat je direct naar het startpunt gaat, zodat de kans op parkeerplek groot is of maak gebruik van de shuttlebussen.
  • Houd rekening met hitte in de zomermaanden. 
  • Doe voor je het nationaal park intrekt boodschappen en zorg voor voldoende water en snacks. 
  • Als je de Tioga pass over gaat, zorg dan dat je hier de hele dag voor uit trekt. Dat zorgt voor minder stress en je gaat heel vaak willen stoppen onderweg!
  • Rijd bij voorkeur niet 's avonds als het schemerig of donker is. Er zijn veel dieren die de weg oversteken en hulp is niet in een paar minuten bij je.  

yosemite uitzicht

Park informatie en shuttlebussen

De shuttlebussen in Yosemite gaan van 07:00 tot 22:00 en vertrekken elke tien tot twintig minuten. Het is de beste manier om het park te verkennen en ook het minst belastend voor het milieu natuurlijk. Er zijn zowel gratis als betaalde bussen, maar de reguliere parkbussen zijn gratis. Een overzicht vind je hier

Controleer altijd voor je vertrekt de officiële park-pagina. Hier worden belangrijke mededelingen zoals wegafsluitingen aangegeven. Houd er rekening mee dat de Tioga Pass slechts enkele maanden per jaar open is en de datum elk jaar verschilt. Als deze weg gesloten is is het niet mogelijk om van west naar oost te rijden en andersom. In dat geval passen we de route aan en reis je anders, maar net zo mooi. Yosemite Valley is het hele jaar open en wordt alleen afgesloten bij bijvoorbeeld bosbranden. 

yosemite wandeling

Rondreizen VS

Rondreis Californië

Californie

Kings Canyon National Park

Sacramento

San Francisco

Sequoia National Park