Oahu

Oahu informatie

Oahu is het op twee na grootste eiland van Hawaii en is de thuisbasis van de meerderheid van de Hawaiiaanse bevolking. Op het eiland is ook de bekende stad Honolulu te vinden. De bijnaam voor Oahu is "The Gathering Place" of "Heart of Hawaii". Op Oahu vindt je een mix tussen het oude en het moderne, van relaxte surfsteden tot het bruisende stadsleven. Het eiland is de thuisbasis voor het breedste scala aan beroemde bezienswaardigheden en populaire activiteiten van Hawaii. 

Oahu is het resultaat van twee afzonderlijke schildvulkanen, namelijk het Wai'anae gebergte en het Ko'olau gebergte. Tussen deze twee schildvulkanen ligt een brede vallei genaamd de O'ahu vlakte. Mount Ka'ala in het Wai'anea gebergte vormt met 1220 meter boven zeeniveau het hoogste punt van het vulkanische eiland.

Over Oahu

  • Oahu wordt ook wel "The Gathering Place" genoemd
  • Oahu is het op twee na grootste eiland van Hawaii
  • Oahu is het meest bevolkte eiland van Hawaii
  • De stranden aan de noordkust van het eiland behoren tot 's werelds meest bekend surflocaties

Bezienswaardigheden Oahu

Waikiki 

In Waikiki vind je grote hotels en resorts, winkels, barretjes en restaurants. Waikiki Beach is een van 's werelds meest populaire stranden, er komen hier jaarlijks meer dan vier miljoen bezoekers. Vanaf Waikiki Beach heb je een prachtig uitzicht op de krater Leahi (Diamond Head State Monument). Ook het iconische Waikiki standbeeld van Duke Kahanamoku staat bij Waikiki Beach. Duke Kahanamoku wordt ook wel "The father of modern surfing" genoemd, hij was een van 's werelds grootste watermannen, een meester in zwemmen, surfen en kanovaren. Waikiki bestaat uit een paar stranden waaronder Waikiki Beach, Kuhio Beach, Queen's Surf Beach en Duke's Beach.

Leahi (Diamond Head)

Leahi, ook wel Diamond Head genoemd, is een 232 hoge tufsteen krater en een van de meest populaire bezienswaardigheden van Hawaii. Leahi is een populaire bestemming voor wandelaars, vanaf de vulkaan heb je een panoramisch uitzicht op Waikiki en de zuidkust van Oahu. De matig uitdagende wandeling leidt je over twee trappen van in totaal 175 treden naar de top van Diamond Head. Daarnaast doorkruis je oude militaire bunkers en donkere, ondergrondse tunnels waarvoor een zaklamp nodig is. 

Pearl Harbour

Pearl Harbour is een nationaal historisch monument waar zich vijf historisch bezienswaardigheden bevinden ter ere van de gebeurtenissen op 7 december 1941. Op die dag werd de VS verrast door de Japanners met een luchtaanval, deze luchtaanval zorgde ervoor dat de VS betrokken raakte in de Tweede Wereldoorlog en het eiste duizenden levens. De vijf bezienswaardigheden zijn het USS Arizona Memorial, Battleship Missouri Memorial, USS Bowfin Submarine Museum & Park, Pearl Harbor Aviation Museum en het USS Oklahoma Memorial. 

Honolulu

Honolulu is de hoofdstad en meest bewoonde stad van Hawaii, het is een moderne stad met historische bezienswaardigheden zoals het 'Iolani Palace, Statue of King Kamehameha I, Pearl Harbour en het Queen Emma Summer Palace. Daarnaast ligt Honolulu vlakbij het Diamond Head State Monument en de de botanische tuin Lyon Arboretum en Manoa Falls.

Hanauma Bay

Hanauma Bay is een prachtige baai gelegen aan de zuidoostelijke kant van Oahu, Hanauma Bay ligt op slecht 30 minuten rijden van Honolulu. De baai ligt verscholen tussen de groene heuvels van Koko Head. Je kunt uitstekend snorkelen in de Hanauma Bay, er leven meer dan 400 vissoorten in de baai en er komen ook groene zeeschildpadden voor. De baai is ongeveer 32.000 jaar geleden ontstaan door een reeks vulkanische uitbarstingen, deze uitbarstingen kwamen dwars door het eerder aangelegde koraal omhoog. Er zijn nog steeds stukken wit koraal, donker basalt en het mineraal groen olivijn te vinden. De baai is eigenlijk dus een een overstroomde krater.

Waimea Valley

De Waimea Valley, gelegen aan de noordkust, is een prachtige botanische tuin en een zeer populaire bezienswaardigheid op Oahu. De meeste bezoekers komen hier voor de Waimea Falls, dit is een bijna 14 meter hoge waterval waar je kunt zwemmen en zonnen.

Nuuanu Pali Lookout

De Nuuana Pali Lookout biedt bezoekers een panoramisch uitzicht op de steile Koolau Mountains, Kailua Town en Kaneohe Bay. Het uitkijkpunt is geopend van 9 tot 16 uur en is te bereiken via de Pali Highway die je langs hoge bomen en door dichte bossen leidt naar een van de beste uitkijkpunten van Oahu leidt.

Chinaman's Hat - Mokolii

Chinaman's Hat, gelegen bij Kuala Point, is stuk lava in de vorm van een kegel en heet officeel Mokoli'i. De lavarots heeft de bijnaam Chinaman's Hat gekregen vanwege de gelijkenis met de strohoeden die de Chinese immigranten destijds droegen. Ooit maakte deze rots deel uit van Oahu, de rots is door jaren van erosie gescheiden van het eiland. Bij eb kun je naar Chinaman's Hat toelopen vanaf Kuala Regional Park, je kunt hier ook kayakken of surfen.

Valley of the Temples 

De Valley of the Temples is een favoriete ontmoetingsplaats voor mensen van alle religies en niet-gelovigen, ze genieten hier onder andere van de aanwezige rust en stilte. Op het terrein staat een replica van de Byodo-In tempel uit Japan genaamd Temple of Equality. Bij de tempel is ook een vijver aangelegd waar zwarte zwanen en Japanse koikarpers in leven. Er zijn hier verschillende tuinen aanwezig die geloven zoals het boeddhisme en het christendom eren. Daarnaast is er ook een Japanse begraafplaats uit de Tweede Wereldoorlog te vinden op het terrein. 

Things to do Oahu

Zwemmen met haaien

Op Oahu heeft de liefhebber de unieke kans om te zwemmen met zandbankhaaien zonder kooi. Hoewel dit je misschien wel heel extreem in de oren klinkt, zijn er al twintig jaar geen incidenten of verwondingen voorgevallen. Terwijl je aan het snorkelen bent, zullen de zandbankhaaien om je heen cirkelen.

Bezoek een hula show

Bezoek een hula show en aanschouw de traditionele Hawaiiaanse dans. Je kunt een hula show bijwonen in hotels, resorts en op festivals. Ook worden er gedurende het jaar verschillende hula competities gehouden. Een van Hawaii's beste hula optredens is de Kuhio Beach Hula Show. Dit optreden vindt elke dinsdag, donderdag en zaterdag plaats van 18.30 tot 19.30 uur op de Kuhio Beach Hula-heuvel in de straat Kalakaua Avenue.

Bezoek Kualoa Ranch

De Kualoa Ranch is een generaties oude familieboerderij waar je veel activiteiten kunt ondernemen zoals paardrijden, kayakken en quadrijden. De prachtige vallei vormde de achtergrond voor verschillende tv-programma's en films zoals Jurassic Park, Pearl Harbor, Hawaii Five-0 en LOST. Je kun ook hier ook deelnemen aan een tour langs de verschillende filmlocaties.

Helikoptertocht

Boek een helikoptertoch en vlieg boven de kustlijn van Oahu met een geweldig uitzicht over onder andere Hanauma Bay, Waikiki, Diamond Head en Ko'olau Mountains en nog veel meer.

Surfen

Wanneer je altijd al een keer hebt willen surfen is Hawaii daar natuurlijk de perfecte locatie voor. Zo kun je bijvoorbeeld goed terecht voor surflessen in Waikiki, hier zijn golven aanwezig voor zowel beginners als gevorderden. Voor veel grotere golven zit je goed in Makaha aan de westkant van het eiland. De echte professional kan voor extreme golven terecht aan de noordkust van het eiland.

Hike de Koko Crater Railway Trail

Een van de meest populaire hikes op Oahu is de Koko Crater Railway Trail. Hoewel deze trail relatief kort is, is de weg omhoog over de Koko Head Stairs erg steil. De wandeling naar boven duurt met een ontspannen tempo ongeveer 30 minuten tot 1 uur. Je kunt ervoor kiezen om de hike onder begeleiding van een gids te maken of zelf, de hike is gratis.

Accommodatie en verblijf op Oahu

Ongeveer 90% van de accommodaties liggen in Waikiki, dit een een belangrijke toeristische wijk in Honolulu. Veel van de hotels op Oahu zijn resorts in handen van grote Amerikaanse partijen. Er zijn verschillende soorten accommodaties beschikbaar op Oahu, onder andere luxe resorts, kleinere hotels, appartementen en bed en breakfasts. In Waikiki zijn veel resorts en hotels te vinden, net zoals aan de Leeward Coast aan de westelijke zijde van het eiland. Aan de noordkust zijn verschillende vakantiehuizen en bed and breakfasts te vinden. Aan de Windward Coast aan de oostelijke kant van het eiland wonen voor de locals en enkele vakantiehuizen te huur.

Vliegen naar Oahu

Er gaan geen rechtstreekse vluchten naar Oahu. De meeste mensen vliegen via Los Angeles naar de stad Honolulu op Oahu. 

Oahu als onderdeel van rondreis of huwelijksreis?

Hoewel Oahu een zeer toeristisch eiland is, is het zeker een bezoek waard! Je vindt er vele stranden, prachtige natuur en er zijn tal van activiteiten om te ondernemen. Er zijn zowel drukke, levendige plekken op het eiland zoals Honolulu en Waikiki en rustigere plekken zoals Makaha of Kailua. Voor huwelijksreizen is Oahu ook een uitstekende bestemming die helemaal aan te passen is aan het budget.

Rondreizen VS

Hawaii

Honolulu

Kauai

Los Angeles