Craters of the Moon NM

Craters of the Moon NM

Het Craters of the Moon National Monument is prima te combineren met een rondreis door Montana, Wyoming en Idaho, eventueel nog met een stuk Utah. Bij Eager2Travel hebben we een kleine zwak voor Idaho als staat, omdat het verrassend is, nauwelijks toeristisch en indrukwekkend mooi. 

Het Craters of the Moon National Monument is een klein park een sutkje buiten Pocatello en Idaho Falls. Je kunt hier de overblijfselen van een relatief recente vulkaanuitbarsting zien. Er zijn verschillende wandelingen mogelijk in het gebied, maar als je minder tijd hebt kun je ook kiezen voor het rijden van de scenic drive. 

Craters of the Moon - informatie

  • Groot park van bijna 1900 vierkante kilometer, waarvan slechts een klein deel makkelijk toegankelijk is
  • De meeste mensen maken hier een tussenstop van anderhalf tot drie uur
  • Het National Monument ligt in de middle of nowhere, met onderweg vooral veel vlaktes waar nucleaire testen gedaan zijn
  • Als je van Pocatello richting Sun Valley reist of andersom kom je onderweg langs nog een aantal gekke plekken die we in dit artikel benoemen 
  • Hoewel relatief onbekend, is dit een onderdeel van een rondreis die Idaho aandoet en die ontzettend mooi en origineel is

Hikes en tips

Loop Drive

De loop drive is de enige geasfalteerde weg door het park. Het is een korte rit van 11 kilometer, maar met verschillende plekken om te stoppen. Het grote voordeel van de kleinere parken zoals Craters of the Moon is dat het er stukken rustiger is en je een betere ervaring hebt dan in sommige van de grote nationale parken. Zo heb je geen last van parkeerstress en kun je op je gemak alle bezienswaardigheden zien. 

Je Nationale Parkpas (America the Beautiful) is gewoon geldig, waardoor de entree verder gratis is. Er is geen restaurant, maar er zijn wel toiletten en een snack en frisdrank automaat. 

North Crater

Een korte rondwandeling door grote blokken en een maanlandschap. Het is een vlakke route over houten platen, waardoor het makkelijk en voor iedereen te doen is. Er is een grote parkeerplaats die niet snel vol is, dus je kunt hier prima beginnen en mooie foto's maken. Het stukje wandelen is ongeveer 500 meter, maar het landschap maakt het wel de moeite waard.

Devil's Orchard

De boomgaard van de duivel is een treffende manier om te vertellen wat je tegenkomt tijdens deze korte wandeling van 800 meter. Er is een parkeerplaats en het pad is goed aangegeven met bordjes als je de Loop Drive rijdt. 

Je komt onderweg allerlei rotsformaties tegen en maakt een mooie wandeling. 

Inferno Cone

Een steile maar korte klim op lavaresten. Een steile heuvel die je geweldige uitzichten geeft op het National Monument. Op een heldere dag kun je zelfs de Grand Tetons zien op 160 kilometer afstand! 

Spatter cones

Eigenlijk niet echt een wandeling, maar meer het uitstappen uit je auto, maar toch. Op deze plek zijn kleine uitbarstingen geweest van lava die uit de grond kwam, een korte afstand omhooggespoten werden en vervolgens druppelsgewijs gestold zijn in het gebied. Het zorgt voor een mooi plekje.

Broken Top Loop trail

Deze wandeling is 3 kilometer lang en 1 van de betsten om te doen. Je komt onderweg langs eigenlijk alle verschillende stadia van een vulkaanuitbarsting. Je kunt vanaf hier ook de Buffalo Caves in. Wil je dit doen? Dan moet je een gratis permit ophalen bij het visitor center voor vertrek. 

Meer trails

Er zijn meer trails te vinden in het gebied. Behalve bovengrondse plekken zijn er verschillende grotten in het gebied. Voor elke grot heb je een permit nodig voor je erin mag. Deze zijn gratis en zijn vooral bedoeld om te zorgen dat ecosystemen bewaard blijven en massatoerisme te voorkomen. 

Verblijf rondom Craters of the Moon

Pocatello of Sun Valley (Ketchum, Bellevue) zijn de beste plekken om te verblijven als je een bezoek wilt brengen aan het gebied. Hoewel er rondom het National Monument wel een aantal plaatsjes zijn, zijn deze vaak erg klein en typisch.

Atomic City / Arco

Het stadje Arco is een vreemd stadje en verbonden aan de eerste nucleaire krachtcentrales en experimenten ermee. Arco Idaho is de eerste stad ter wereld die verlicht werd met atoomkracht. In Arco vond ook het enige nucleaire ongeval in de VS ooit plaats. Er wonen ongeveer 1000 mensen, maar de hele sfeer is bijzonder te noemen. Ideaal voor amateurfotografen!

Het stadje Atomic City, met een populatie van nog geen 30 inwoners is helemaal uitgestorven en creepy. Als je er bent geweest weet je wat we bedoelen, maar het maakt het gebied tot een heel interessant en klein beetje freaky gebied. 

EBR-1 - eerste atoomcentrale

Op je route (als je de route volgt die wij aanraden tenminste) kom je langs EBR-1, de eerste nucleaire krachtcentrale en tegenwoodig een National Historic Landmark. In de zomerperiode kun je gratis kijken in de fabriek. De bordjes met "pas op voor straling" zijn echter geen grap. 

Als onderdeel van je rondreis? 

Absoluut. Wat ons betreft bezoek je Craters of the Moon NM, maar ook EBR-1 zeker tijdens je rondreis. Hoewel je grotendeels over vlak en uitgestrekt gebied rijdt, kun je je voorstellen dat hier geexperimenteerd werd met kerncentrales. 

Een tip: verblijf in het High County Motel in Bellevue. Behalve een prima barbecueplek en een goede prijs is het 1 van de favoriete plekken voor onze reizigers bij Eager2Travel vanwege de sfeer. 

Rondreizen VS

Gezinsreizen USA en Canada

Groepsreis USA/Canada 18-39 jaar

Grand Teton National Park

Idaho