--

Grand Teton National Park

Informatie over de Grand Tetons

De Grand Tetons liggen ten zuiden van Yellowstone National Park en zul je vrijwel zeker bezoeken als onderdeel van je rondreis als je ook Yellowstone aandoet. Het park is genoemd naar de Grand Teton van bijna 4200 meter hoog. Niet alleen de bergen horen bij het nationaal park, maar ook het gebied eronder, Jackson Hole. Met bijna 320 kilometer aan wandelpaden is het een ideaal gebied voor actieve wandelingen, van eenvoudig tot zeer moeilijk. De snake river stroomt door de vallei. 

De Grand Tetons zijn pas in 1811 voor het eerst gedocumenteerd, toen verschillende partijen op zoek waren naar manieren om bonthandel op te zetten. Vanaf eind 19e eeuw kwamen er meer en meer mensen in het gebied van Jackson Hole te wonen. In 1900 woonden er al 600 mensen. Inmiddels is het gebied waar de Grand Tetons liggen een populaire toeristische trekpleister, niet in de laatste plaats omdat Yellowstone National Park tegen de Grand Tetons aan liggen. De Grand Tetons zijn dan ook gevormd door een aardwelving, waardoor er ruige pieken zijn en geen voorliggende heuvels. Dit zorgt er mede voor dat de Tetons vaak gefotografeerd worden omdat ze zo iconisch boven het landschap uit toornen. 

Flora en Fauna in de Grand Tetons

Op de bodem en bij de rivieren wonen otters, bevers en muskusratten. In de vallei leven verder elanden, bizons en herten. De meest voorkomende slang is de kousenbandslang. Op hellingen is het vochtiger en groeien ook bomen. De douglasspar (die wij vaak als kerstboom gebruiken) vind je hier veelvuldig. In de bossen vind je wapiti's, herten, hazen, marters, eekhoorns en de zwarte beer. Ook coyotes komen veel voor in de lager gelegen gebieden. In de echte steile gebieden vind je oner andere marmotten en Big Horn sheep. 

beste beer

Bezoek de Oxbow Bend

Als je op zoek bent naar een spectaculair uitzicht over de Grand Tetons én een perfecte foto-plek, raden we je aan de Oxbow Bend te bezoeken. Deze bocht in de snake river vind je net boven Moran, Wyoming. Langs de weg zijn verschillende parkeerplaatsen. Houd er rekening mee dat het hier al vroeg druk kan zijn. Als je vanuit Moran over de weg naar Jackson rijdt, kom je onderweg op de highway 191 regelmatig parkeerplekken tegen met uitzicht op de Grand Tetons. Met name de spot waar een vervallen schuur staat is een veelvuldig gefotografeerde scène. 

Toptip off the beaten track

We hebben het gebied rondom de Tetons en Yellowstone regelmatig bezocht. Omdat verblijven in Jackson erg duur is, wijken we vaak uit naar Driggs of Tetonia aan de andere zijde van de bergen. Om van hieruit naar ofwel Yellowstone ofwel de Grand Tetons te rijden kun je bij Ashton de 47 op, waarna je de doorgaande weg door het bos kunt nemen. Je komt op een gravel-weg die over het algemeen in hele goede staat is. Je hebt van hieruit prachtige uitzichten op de tetons. Je komt uit tussen de Tetons en Yellowstone, net boven het Jackson Lake. Ook hier raden we je aan even te stoppen bij de Colter Bay Marina voor mooie uitzichten over de bergen. De kans op het zien van wilde dieren is natuurlijk ook groter, omdat er minder mensen zijn. Tijdens onze tripjes over de weg hebben we niet meer dan 10 auto's geteld met voornamelijk locals. In totaal kost de route je ongeveer 2 uur als je rustig aan doet. 

Als je een rondreis boekt via Eager2Travel krijg je bij je reis een roadbook met tips, waar ook bovenstaande tip gedetailleerd wordt uitgewerkt. 

Activiteiten in en bij de Grand Tetons

Het centrum voor alle activiteiten is Jackson. Dit is de grootste stad in het gebied en is enorm toeristisch en populair bij zowel Amerikanen als Europeanen. Van hieruit worden ook verreweg de meeste activiteiten georganiseerd. Als je tips wilt voor mooie wandeltochten, raden we je aan even verder te lezen op deze pagina. Er zijn verschillende visitor centers in de tetons. Deze vind je via de National Park Services website. 

Houd er rekening mee dat als je reist tussen mei en september (zoals de meeste mensen doen), het noodzaak is om enkele dagen voor je aankomt bij de Grand Tetons al te reserveren voor de activiteiten die je wilt ondernemen. Boek je je reis via Eager2Travel, dan kun je via ons eenvoudig tegen gunstige prijzen 

Paardrijden

Er zijn een zestal mogelijkheden om paard te rijden in en rondom Jackson. Bij de meeste aanbieders heb je keus uit verschillende tochten. Heb je geen eerdere ervaring? Dan is een tocht van maximaal 3 uur meer dan genoeg. Ben je een ervaren ruiter, dan kun je veel meer kanten op. Logischerwijs kom je op lange trips meer in de wildernis terecht, terwijl de korte trips wat dichter in de buurt van de manege zullen blijven. Paardrijden met op de achtergrond de imposante bergtoppen van de Grand Tetons is echter een onvergetelijke ervaring. 

Raften (easy)

Er zijn verschillende aanbieders van raft-excursies op de snake river. Deze worden meestal als "scenic float" aangeboden, omdat het water vrij rustig is en het dus geen spectaculaire raft-tocht is. Er zijn wel whitewater-rafting mogelijkheden, maar het is niet te vergelijken met een stevige raft-trip die je op veel plekken in Europa kunt maken. Het is wel een aanrader gezien de fantastische natuur waarin je bent. Daarnaast is het een prima activiteit om met je gezin te ondernemen. 

Gegidste rondleidingen en tours

Een (dure) aanrader is om op een Yellowstone wildlife & wolf tour te gaan. Hoewel de kans op het zien van wolven niet zo groot is, is de kans op het zien van beren en elanden een stuk groter als je met een expert op pad gaat. Zij weten vaak waar het wildlife is en kunnen op plekken komen die voor de gemiddelde toerist totaal onbekend zijn. Je kunt daarnaast nog allerlei andere activiteiten boeken, zoals een rondvlucht per vliegtuig, verschillende wandelingen met gids en een paard en wagon ervaring. 

Ook de moeite: rotsklimmen met een gids. Zowel voor beginners als gevorderden. 

Mountainbiken

Jackson is een wereldberoemde plek voor mountainbikers. Er zijn verschillende plekken waar je een goede mountainbike kunt huren. Het personeel kan je helpen met uiteenlopende routes. Ideaal voor een actieve dag. Je hebt keus uit eenvoudige paden, maar kunt ook gaan voor een wat zwaardere tocht. Up to you!

Paragliden

Als je van je rondreis een avontuur wilt maken is paragliden een aanrader. Met fantastisch uitzicht op de bergen kun je een tandemsprong maken. Het uitzicht onder je terwijl je door de lucht vliegt is waanzinnig. 

Fly-fishing (vliegvissen)

Als je al door Yellowstone gereden hebt zul je op veel plekken in de rivier mensen hebben zien staan vissen. Met de benen in het water, grote laarzen aan en een hengel waarmee ze vliegvissen. Overwegend wordt op forel gevist. Als je het nog nooit eerder gedaan hebt kun je materiaal huren en een gids die je kan introduceren tot het vangen van vissen. Vrijwel overal in de Verenigde Staten is het hebben van een permit verplicht, dus informeer waar je ook bent altijd vooraf of je een vergunning moet aanvragen. Deze zijn vaak goedkoop en worden gebruikt om de visstand op peil te houden en de natuur te beschermen. 

vliegvissen jackson hole

Hiken in de Grand Tetons

Als je een rondreis door Amerika maakt, is het altijd moeilijk te bepalen welke hikes en plekken de moeite van een bezoek waard zijn. Hieronder volgen enkele eenvoudige tips voor hikes in de Grand Tetons. Aanvullingen zijn altijd welkom! Als je een rondreis boekt met Eager2Travel voorzien we je per nationaal park van een aantal tips voor mooie hikes. 

String Lake loop (6 km)

Deze tocht is ongeveer 6 kilometer lang en begint bij het String Lake Trailhead, net voorbij Jenny Lake. Het beste loop je de route tegen de klok in, maar je kunt beide kanten op. Gedeeltelijk is het een echt pad. Onderweg heb je mooie uitzichten op Mount Moran, een van de hoogste bergen van de tetons. Bij deze wandeling heb je verschillende mogelijkheden om je hike te verlengen, bijvoorbeeld door de Jenny Lake loop erbij te pakken. Zeker in de ochtend is dit een mooie wandeling met mooie reflecties van de bergen in het water. 

Cascade Canyon (16 km)

Parkeren doe je bij de plek waar de boten liggen. Je kunt met een boot naar de overkant (tegen betaling) en snijdt daarmee een paar kilometer af van de route. Je begint bij de Cascade Canyon trailhead bij het boat dock aan de overzijde van het meer. Dit is een pittige wandeling, maar je kunt zelf kiezen of je helemaal omhoog gaat of niet. Het uitzicht op Mount Owen is spectaculair. Er is goede kans op het zien van wilde dieren, met name ook elanden. 

Death Canyon Patrol Cabin (12 kilometer) 

Deze hike begint bij de Death Canyon Trailheid. Het laatste gedeelte van de weg naar het begin van de tocht is niet geasfalteerd. Daar waar het asfalt stopt is een plek om te parkeren voor auto's met tweewiel-aandrijving. We raden je aan om als je geen ervaring hebt met moeilijke wegen, de auto hier te parkeren. Je begint met een stevige klim door een bos. Onderweg kom je verschillende uitzichtspunten tegen. De uitzichten naar de canyon en naar het beneden gelegen jackson hole en Phelps Lake zijn prachtig. 

Na ongeveer 6 kilometer kom je bij de cabin aan, die op de lijst van historische gebouwen staat. Houd je ogen open voor beren. Er worden met grote regelmaat beren gespot in Death Canyon. Hoewel dit overwegend zwarte beren zijn, worden er ook grizzly's waargenomen. 

Algemene hiking tips voor de Grand Tetons

  • Zorg dat je goed voorbereid op pad gaat. Informeer bij het visitor center of er nog beren gesignaleerd zijn in de laatste dagen
  • Neem voldoende te drinken en te eten mee
  • Vertrek in de ochtend, zodat je op het heetste moment van de dag al op de terugweg bent
  • Overweeg bear spray te kopen
  • Lees je in wat je moet doen als je onverwachts een beer tegenkomt of een eland
  • Vergeet je fototoestel niet
  • Laat mensen in je hotel weten waar je van plan bent te lopen
  • Houd er rekening mee dat wandelpaden in de VS niet altijd even goed aangegeven zijn of duidelijk zijn. Bij twijfel: keer om

Rondreizen VS

Groepsrondreis Noordwest VS Natuur

Rondreis Noordwest USA

Rondreis USA/Canada

Bozeman

Idaho

Jackson Wyoming

Montana

Wyoming

Yellowstone National Park