Churchill

Churchill informatie

Churchill is een stadje met ongeveer 1.000 inwoners in het noorden van de provincie Manitoba, gelegen aan de zuidwestkust van de Hudson Bay. Churchill is omringd door honderden kilometers ruige wildernis. Er leiden geen verharde wegen naar Churchill, je dient met het vliegtuig vanuit Winnipeg of met de trein naar Churchill te reizen. Churchill staat bekend om de ijsberen. Jaarlijks migreren er van juli tot november zo'n duizend ijsberen naar Churchill. Het stadje krijgt daarom ook de bijnaam "Polar Bear Capital of the World". Daarnaast staat Churchill ook bekend als een hotspot om beloega's te spotten en als een van de beste plekken om het noorderlicht te bekijken.

Bezienswaardigheden Churchill

Prince of Wales Fort National Historic Site

Het Prince of Wales Fort is tussen 1731 en 1771 gebouwd door de Hudson's Bay Company in tijden van het conflict tussen de Engelsen en Fransen. Het fort ligt aan de Churchill River, op zo'n 8 km van de monding van de rivier aan Hudson Bay. Het fort werd tot 1719 ook wel Churchill River, Churchill Factory of Churchill genoemd. De Hudson Bay Company was naast bonthandel ook geïnteresseerd in de walvisindustrie. Ze bouwden uit angst van een aanval op zee door de Fransen het fort om de toegang tot de Churchill River te bewaken. De Fransen namen in 1782 het fort in beslag en vernielden het grootste deel ervan. Tegenwoordig zijn er restanten van de oude barakken, geplaveide bestrating, binnenplaats, stenen muren en veel van de originele kanonnen te zien. In de zomer dwalen hier ijsberen langs de kust, in afwachting van het bevriezen van de baai. Daarnaast wemelt het water van beluga walvissen. 

Cape Merry Battery

De Cape Merry Battery omvat overblijfselen van een kruitmagazijn uit het tijdperk van de bonthandel. De eenheid wapens was strategisch misplaatst en werd daarom ontmanteld in 1749 en herplaatst op de huidige locatie. De Cape Merry Battery is gebouwd om de verdediging van het Prince of Wales Fort te versterken en bestond uit zes kanonopstellingen. Tegenwoordig is er nog een enkel kanon te zien. 

Miss Piggy

Miss Piggy is het wrak van een Curtiss C-46 vrachtvliegtuig, dit type vliegtuig werd veel gebruikte door het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het vrachtvliegtuig stortte in 1979 neer toen het probeerde terug te keren naar Churchill Airport, kort na het opstijgen. De piloot had gemeld dat er mechanische problemen waren met een van zijn motoren. Het neerstorten ging hard en raakte zwaar beschadigd, drie bemanningsleden raakten hierbij lichtgewond. Het vliegtuig heet Miss Piggy omdat vrachtvliegtuigen vaak overbelast waren.

MV Ithaca

Net buiten Bird Cove, zo'n 19 km ten oosten van Churchill, ligt het 80 meter lange scheepswrak MV Ithaca op de zeebodem. Het scheepswrak ligt hoog en droog wanneer het tij laag is en bij vloed is het volledig omgeven door water. Het schip is ooit gebouwd in Three Rivers, Quebec. Het schip was opweg vanuit Churchill in 1960 om nikkelconcentraat bij een fabriek in Rankin Inlet te leveren. Bij een storm brak het roer van het schip, de ankers bleven niet steken en het schip kwam uiteindelijk tot stilstand in rotsachtig ondiep water. Je kunt het schip van dichtbij bekijken bij laag tij. 

Wapusk National Park

Wapusk NP omvat een van 's wereld grootste kraamgebieden voor ijsberen. Wapusk is het woord van de inheemse Cree bevolking voor witte beer. In februari kun je welpen uit hun holen zien komen. Andere dieren die in het nationale park te zien zijn, zijn onder andere poolvossen, kariboes en poolhazen. Het park kan alleen bezocht worden onder begeleiding van een lokale gids.

Activiteiten Churchill

IJsberen spotten

Churchill staat bekend als een van de beste bestemming ter wereld voor het bekijken van de ijsbeer. Churchill ligt aan het einde van de wintermigratieroute van de ijsberen, waar de Hudson Bay en de Churchill River samenkomen. Op dit punt bevriest het water als eerste. Oktober en november zijn de beste maanden om ijsberen te zien. Tijdens deze maanden migreert de lokale bevolking van maximaal 1.000 ijsberen van hun zomerse toendra leefomgeving naar het ijs dat zich op de Hudson Bay vormt in de winter. Het ijs zorgt ervoor dat de ijsberen na een zomer zonder voedsel weer kunnen jagen op zeehonden, een zeer belangrijke voedselbron voor ijsberen die op het punt staan te bevallen. In de maand november of december bevallen de vrouwtjes ijsberen van hun welpen. In de zomermaanden heb je ook kans om ijsberen te zien in het toendragebied, maar de kans in de winter is vele malen groter. Er worden verschillende tours aangeboden om ijsberen te bekijken. 

Beloega's spotten

Meer dan 60.000 beloega's zwemmen elk jaar in juni van de Noordelijke IJszee, ook wel Arctische Oceaan, naar de westelijke kant van de Hudson Bay. Van juni tot september bezoeken ongeveer 3.000 beloega's het stroomgebied van de Churchill River om te eten en te kalven. Er worden verschillende tours aangeboden om de beloega's te spotten. Beloega's zijn nieuwsgierig en sociaal, ze benaderen vaak passerende watervoertuigen. Je hebt dus een grote kans om deze zoogdieren van dichtbij te bekijken. 

Noorderlicht bekijken

Churchill is een van de beste plekken om het noorderlicht te zien. Dankzij de noordelijke ligging heeft het gebied lange nachten en een gebrek aan lichtvervuiling. Het noorderlicht is zo'n 300 nachten per jaar te zien. De beste maanden om het noorderlicht te bekijken zijn augustus, september en van januari tot april. 

Itsanitaq Museum

Het Itsanitaq Museum vertelt het verhaal van de mensen die duizenden jaren in dit gebied woonden voor de komst van de Europeanen. Het museum heeft een van de grootste en oudste collecties van Inuit-artefacten en houtsnijwerken. Je vindt er ook opgezette dieren zoals een ijsbeer, poolvos en walrus.

Polar Bear Jail

De Polar Bear Jail, officieel het Polar Bear Rehabilitation Centre, is de plek waar ijsberen worden vastgehouden die te ver in de stad komen. Zij worden hier vastgehouden totdat de Hudson Bay is bevroren. Er wordt natuurlijk eerst geprobeerd om de beren weg te jagen voordat ze gevangen worden genomen. In het gebouw bevinden zich cellen met arconditioning. Wanneer de ijsberen worden vrijgelaten, worden ze kilometers ver met een vrachtwagen naar buiten gebracht en worden daar vrijgelaten. Je kunt de ijsberen niet bekijken, maar op de buitenkant van het gebouw is een prachtige muurschildering te zien. 

Toptips Churchill

Beste reistijd

Om ijsberen te spotten is de herfst de beste periode om naar Churchill te reizen, vooral de maanden oktober en november. In deze periode maken de beren hun tocht door Churchill om de winter door te brengen op de bevroren Hudson Bay. In de maanden juli tot september zijn er ook ijsberen te zien op de toendra, de kans voor het zien van ijsberen is in de winter vele malen groter. Indien je graag beloega's wilt zien, is de zomer de beste periode om naar Churchill te reizen. Beloega's komen hier voor rond juni tot september. Voor het noorderlicht zijn de maanden januari tot en met maart het beste om naar Churchill te reizen, dit zijn de langste en donkerste nachten. Het noorderlicht is bijna het gehele jaar te zien in Churchill, behalve wanneer er bewolking is of tijdens de langste dagen in juni.

Wees bij het reizen naar Churchill in de herfst voorbereid op sneeuw en koude temperaturen. In de wintermaanden kan het wel tot -45 graden celsius koud worden in de stad. Tijdens de zomermaanden varieert het weer erg, met temperaturen tussen de 6 tot boven de 25 graden celsius. 

Reizen naar Churchill

Churchill is niet bereikbaar via een wegennetwerk. De enige manier om in Churchill te komen is per vliegtuig of per trein. De vlucht naar Churchill vanaf Winnipeg duurt zo'n 2 uur, de luchtvaartmaatschappij die vliegt naar Churchill is Calm Air. De treinrit is lang en duurt zo'n 40 uur, de treinmaatschappij heet VIA Rail.

Accommodatie Churchill

De hotels en bed and breakfasts in Churchill zijn snel volgeboekt voor de periode tijdens het ijsberenseizoen. We raden je aan om maanden van tevoren je accommodatie te boeken indien je naar Churchill wil reizen tijdens het ijsberenseizoen.

Rondreizen VS

Manitoba

Winnipeg