--

Jersey City

Jersey City informatie

Jersey City is na Newark de grootste stad van de staat New Jersey. Jersey City maakt onderdeel uit van de metropoolregio New York. New Jersey heeft een ideale ligging ten opzichte van New York, de stad grenst namelijk in het oosten aan de Hudson River, tegenover het stadsdeel Manhattan van New York. Jersey City wordt vaak ook wel het zesde stadsdeel van New York genoemd. New York is vanaf Jersey City eenvoudig bereikbaar met het openbaar vervoer.

Over Jersey City

  • Jersey City heeft ongeveer 262.000 inwoners
  • Jersey City is de op een na grootste stad van de staat New Jersey
  • Het Vrijheidsbeeld staat officieel in Jersey City maar New York heeft wettelijke bevoegdheid over het beeld

Bezienswaardigheden Jersey City

Ellis Island

Ellis Island, gelegen tussen de oevers van Jersey City en New York, deed van 1892 tot 1954 dienst als het drukste inspectiestation voor immigranten in de VS. Naar verluidt zijn meer dan 12 miljoen immigranten dit inspectiestation gepasseerd. Ellis Island maakt deel uit van het Statue of Liberty National Monument. Aan de noordkant van het eiland in het oorspronkelijke hoofdgebouw is nu het National Museum of Immigration gevestigd, hier kun je meer leren over hoe het proces voor de immigranten destijds verliep. Het museum belicht daarnaast ook immigratie voor en na de tijd van Ellis Island. Aan de zuidkant van het eiland bevindt zich het Ellis Island Immigrant Hospital, dit deel van het eiland is alleen via een rondleiding toegankelijk. Ellis Island is alleen bereikbaar per veerboot vanuit het Liberty State Park in New Jersey of vanuit het Battery Park in Manhattan. Het enige bedrijf ter plaatse voor het kopen van geautoriseerde tickets is Statue Cruises, vooraf online reserveren via dit bedrijf wordt aangeraden.

Statue of Liberty National Monument

Een echte must-see is natuurlijk het Vrijheidsbeeld. Het Vrijheidsbeeld is een icoon en een van 's werelds meest bekende bezienswaardigheden. Het Vrijheidsbeeld staat symbool voor vrijheid, inspiratie en hoop. Het koperen beeld was een vriendschapsgeschenk van de Fransen aan de Verenigde Staten. Op 28 oktober 1886 werd het Vrijheidsbeeld ingewijd, het monument werd ontworpen door Frédéric Auguste Bartholdi en gebouwd door Gustave Eiffel. Het Vrijheidsbeeld bevindt zich op Liberty Island in de wateren van Upper Bay aan het einde van de Hudson River. Op Liberty Island is ook het The State of Liberty Museum gevestigd. In dit museum kun je meer leren over het verhaal achter het Vrijheidsbeeld en enkele unieke artefacten bewonderen. Het monument is bereikbaar per veerboot vanuit het Liberty State Park in New Jersey of vanuit het Battery Park in Manhattan. Het enige bedrijf ter plaatse voor het kopen van geautoriseerde tickets is Statue Cruises, vooraf online reserveren via dit bedrijf wordt aangeraden.

Liberty State Park

Bezoek het Liberty State Park gelegen aan de oever van de Upper Bay en geniet van het adembenemende uitzicht op Manhattan, Ellis Island, het Vrijheidsbeeld en Brooklyn. In het park staat ook het Empty Sky Memorial, dit monument eert de 749 slachtoffers van de 9/11 aanslagen die in New Jersey woonden of een band hadden met New Jersey. Bij dit monument staan twee 64 meter lange muren gemaakt van roestvrij staal. De lengte van deze muren staat voor de breedte van elke zijkant van de World Trade Center torens. De namen van de slachtoffers zijn in deze muren gegrafeerd. Je kunt in het park ook over de ongeveer 3,2 km lange promenade genaamd de Liberty Walk lopen. Vanuit het Liberty State Park vertrekken ook de veerboten naar het Vrijheidsbeeld en Ellis Island.

Central Railroad of New Jersey Terminal

Voor veel immigranten eind 19e eeuw was de Central Railroad of New Jersey Terminal hun eerste ervaring op Amerikaanse bodem nadat ze het immigratiestation op Ellis Island hadden gepasseerd. Vanaf dit station konden de immigranten per trein verder reizen naar andere staten in de VS. In 1967 werd het treinstation gesloten en nu maakt het voormalige station onderdeel uit van het Liberty State Park. 

Colgate Clock

De Colgate Clock is in 1924 gebouwd en stond bovenop de voormalige Colgate fabriek in Jersey City. Tegenwoordig staat de klok op een leeg perceel en is een van 's werelds grootste klokken ter wereld met een diameter van 15,2 meter. De klok is nu al bijna een eeuw onderdeel van de waterkant van Jersey City en daarmee een iconische bezienswaardigheid.

J. Owen Grundy Park

Een andere plek om te genieten van het prachtige uitzicht op de skyline van New York en het Vrijheidsbeeld is het J. Owen Grundy Park. Dit park ligt in het oosten van Jersey City aan de oevers van de Upper Bay en bestaat uit verschillende pieren met promenades. 

Lincoln Park

Het Lincoln Park wordt beschouwd als het oudste en grootste park van Hudson County in New Jersey. Het park bestaat uit twee verschillende delen: Lincoln Park East en Lincoln Park West. Lincoln Park West bestaat uit drasland vlakbij de Hackensack River, er zijn hier ook meerdere trails aanwezig. In Lincoln Park East staat een standbeeld van de voormalige president Abraham Lincoln. Bezoekers hebben in dit deel de mogelijkheid om te wandelen, hardlopen, tennissen of picknicken. Verder vind je in het park enkele meren met fonteinen.

Katy√?¬? Massacre Memorial

Het Katy√?¬? Massacre Memorial is gebouwd de Poolse beeldhouwer Andrzej Pitynski ter nagedachtenis van de slachtoffers van het Katy√?¬? Massacre in 1940. Veel bezoekers vinden het beeld een beetje huiveringwekkend doordat de handen van een Poolse soldaat zijn vastgebonden en hij gespiest wordt met een bajonet (mes of dolk dat over de loop van een geweer werd gebonden). Tijdens de Katy√?¬? Massacre in Rusland zijn meer dan 20.000 Poolse soldaten gedood op bevel van Stalin, nadat in 1940 de Sovjet-Unie Polen was binnengevallen. Dit monument staat symbool voor de band tussen Jersey City en Polen. 

Activiteiten Jersey City

The Landmark Loew's Jersey Theatre

Bezoek een film of een muzikaal optreden in het Loew's Jersey Theatre. Het Loew's Jersey Theatre is een theater gebouwd door Loews in het jaar 1929-1930. Tegenwoordig onderhoudt een non-profit organisatie de ruimte en moedigt lokaal talent en educatieve evenementen aan.

Liberty Science Center

Bezoek het Liberty Science Center, dit is een interactief wetenschapsmuseum en het grootste en meest geavanceerd planetarium van het westelijk halfrond. Door middel van verschillende voorstellingen kun je hier meer leren over de wetenschap en onderwerpen zoals gezondheid, mileu en dieren. 

Hudson River Waterfront Walkway

Via de Hudson River Waterfront Walkway heb je de mogelijkheid om langs de Hudson River helemaal vanaf de Colgate Watch in Jersey City naar de naastgelegen stad Hoboken te wandelen. Onderweg zul je onder andere een prachtig uitzicht hebben op de skyline van New York, Exhange Place met het Katy√?¬? Massacre Memorial en het J Owen Grundy Park passeren. Onderweg zul je ook echte stukken van de Twin Towers passeren, gelegen tussen Exchange Place en de Colgate Clock.

Rooftop bezoeken bij Exchange Place

Bezoek voor een prachtig uitzicht op het Empire State Building, One World Trade Center en het Vrijheidsbeeld de rooftop op Exchange Place. De rooftop bar bevindt zich in het Hyatt hotel op Exchange Place en is ht hele jaar door geopend. 

Toptips Jersey City

Hoe lang verblijven?

Jersey City heeft een perfecte locatie ten opzichte van New York. De stad kan dus als ideale uitvalsbasis dienen bij een reis naar New York. Het is dan zeker aan te raden om hier meerdere nachten te verblijven, in Jersey City zelf is ook van alles te doen en te zien. 

Vliegen naar Jersey City en beste reistijd

In Jersey City zelf is geen vliegveld gevestigd. Het dichtstbijzijnde vliegveld is Newark Liberty International Airport in Newark. Andere vliegvelden vlakbij Jersey City zijn La Guardia Airport en John F Kennedy International Airport, allebei gevestigd in New York. Vanaf Schiphol gaan er met verschillende maatschappijen rechtstreekste vluchten alle bovengenoemde vliegvelden. Genoeg keuze wat betreft vliegen dus. De duurste maar snelste optie is een rechtstreekse vlucht. Een vlucht met 1 overstap is vaak goedkoper, dit is uiteraard ook mogelijk. Houd er daarnaast rekening mee dat vliegen in de zomermaanden vaak een stuk duurder is dan daarbuiten. rekening mee dat vliegen in de maanden juli en augustus over het algemeen een stuk duurder is dan daarbuiten. Indien je de mogelijkheid hebt en flexibel bent met vertrekdata, zouden we je aanraden je reis te boeken in april / mei of september / oktober. Met name de tweede helft van september en de eerste helft van oktober zijn uitstekende reisperiodes. Niet alleen is de temperatuur al een stuk aangenamer, ook vliegtickets zijn vaak vele honderden euro's goedkoper. In de zomer kan het namelijk erg heet worden in Jersey City, in de maanden december t/m maart is het vaak erg koud met temperaturen rond en onder het vriespunt. 

Eten en drinken Jersey City

Je kunt eten en drinken, zoals op veel plekken in de VS, zo duur maken als je zelf wilt. Van een snelle hap tot zeer exclusief uit eten en alles er tussenin. De keuken in Jersey City is zeer gevarieerd en vrijwel alles waar je aan denkt is te verkrijgen. 

Voor een eenvoudige maaltijd kun je natuurlijk op veel plekken terecht. Daarnaast vindt je veel koffietentjes en kleine restaurants in Jersey City. Houd er rekening mee dat de prijs voor eten op de toeristische plekken hoger ligt. 

Rondreizen VS

New Jersey

New York City