New York City

New York City

New York City is met 10 miljoen inwoners een van de tien grootste steden van de wereld. De stad is dan ook een van de belangrijkste steden van amerika en de wereld op het gebied van financieën, mode, kunst of handel. New York heeft alles te bieden. Manhatten is natuurlijk het hart van de stad en het voelt als het centrum van de wereld. Overal zijn de grootste bedrijven te zien, die zich in het centrum van 'the Big Apple' hebben gevestigd. New York heeft een enorme aantrekkingskracht voor toeristen en dat is niet voor niks. Of je the Empire State Building wilt zien, het Vrijheidsbeeld of de Brooklyn Bridge. New York heeft het allemaal. 

New York heeft talloze attracties, restaurant en toeristische trekpleisters die deze wereldstad zo interressant maakt. De stad is opgedeeld in vijf boroughs. Manhatten, Brooklyn, Bronx, Staten Island en Queens. Hierbij is Manhatten uiteraard het meest bekend en het boegbeeld voor New York. De andere boroughs zijn misschien minder bekend, maar niet minder bijzonder om te bezoeken. Zelfs na meerdere bezoekjes aan deze stad zul je iedere keer weer nieuwe dingen vinden. 

Districten in New York

Zoals eerder genoemd is New York verdeeld in verschillende delen. Elk deel van de stad is uniek en heeft weer andere bezienswaardigheden, faciliteiten en trekpleisters. Je zult merken als je de stad bezoekt dat elk district of wijk weer een ander gevoel met zich mee brengt. Van de skyline in Manhatten tot de hippe wijk DUMBO in Brooklyn. Elk gebied van de grote stad heeft weer iets anders te bieden.

Manhattan

Manhatten is ongetwijfeld het meest bekende gebied van New York. Het staat bekend om de vele hoge wolkenkrabbers. Het eiland Manhatten is omgeven door de Hudson River, Harlem River en de East River. Je vind binnen dit district veel van New York's hoogtepunten als The Empire State Building, Wall Street en Times Squere. In Manhatten is alles groots. De hipste café's en restaurants bevinden zich in dit deel van de stad. De meeste grote winkelketens zullen hier hun 'flagship store' huisvesten. Het is dan ook echt nooit stil in dit hart van de stad. Er zal altijd overal file zijn waarvan de helft van de voertuigen gele taxi's zijn. Niet te vergeten is het meest bekende park van de wereld: Central Park. En natuurlijk is ook Wallstreet gevestigd op het hart van de Big Apple. Ook binnen Manhatten zijn er weer verschillende wijken binnen dit district. Hieronder zullen we de leukste plekken om te bezoeken op een rijtje zetten. 

Highlights: 

 • Central Park
 • Empire State Building
 • Vrijheidsbeeld
 • Times Square
 • Broadway
 • One World Trade Center/ 9-11 memorial
 • Brooklyn Bridge
 • Trinity Church
 • Woolworth Building
 • Chrysler Building
 • Rockefeller Center
 • Riverside Park
 • National Jazz Museum
 • The Oculus
 • Grand Central Station
 • Carnegie Hall

Central Park

Dit wereldberoemde park wordt jaarlijks vijf keer meer bezocht dan de Grand Canyon. Dit grote park midden in het centrum van New York is een heerlijke plek om even tot rust te komen van de drukte van de grote stad. Het is een grote groene zone tussen alle hoge wolkenkrabbers en is daarmee een schitterend gezicht. Langs het park zijn verschillende mooie musea te vinden. 

Er zijn binnen het park kilometers aan wandel- en fietspaden te vinden. Samen met beschuttende bomen en groene grasvlaktes is dit een ideale plek om lekker uit te rusten bij mooi weer. New Yorkers trekken dan ook gezamelijk het park in om lekker te luieren of te sporten in de meest groene plek van de stad. Binnen het park vind je een dierentuin, schaatsbaan en een kasteel om te bezoeken. Overal zijn mooie vijvers te zien en het is een van de weinige plekken waar je dieren als eekhoorns kunt spotten in deze wereldstad. 

Empire State Building

Het boegbeeld van New York is deze uit 1931 gebouwde wolkenkrabber. Met 381 meter hoogte is de Empire State Building een van de hoogste gebouwen van de wereld. Het torent boven andere wolkenkrabbers uit en dat is perfect te zien op de twee observatieplatformen op de 86e en 102e verdieping. Je hebt vanaf hier een geweldig uitzicht over de stad. 

Bij de Empire State Building kunnen de wachtrijen echter wat lang zijn. Als je niet zit te wachten op uren in de rij, is het Rockefeller Center een goed alternatief. Je hebt hier zelfs een beter uitzicht op de Empire State Building zelf en de wachtrijen zijn een stuk minder lang. Overigens heb je een vrij uitzicht over Central Park. 

Vrijheidsbeeld

Het vrijheidsbeeld is het iconische standbeeld wat je voor je ziet als je aan New York of aan de Verenigde Staten denkt. Het standbeeld staat op Liberty Island vlakbij Ellis Island. Dit eiland was in de 19e en 20e eeuw toegangspoort voor de VS en het eerste wat migranten dan zagen was het vrijheisbeeld. 

Als je een bezoek wilt brengen aan het gezicht van de Verenigde Staten, neem dan een ferry vanaf Lower Manhatten. Als je daadwerkelijk voet aan het eiland wilt zetten, zorg dan dat je een kaartje van te voren reserveert. Deze zijn namelijk vaak uitverkocht. Voor een goedkoper alternatief kun je de ferry naar Staten Island nemen. Deze is gratis en vaart vlak langs het beeld. Een tripje naar de overkant en terug duurt ongeveer 1,5 uur. 

Times Square

Dit wereldberoemde plein in New York is natuurlijk een must-visit als je in de stad bent. Met alle neonverlichting, hoge gebouwen en talloze gele taxi's is het een van de meest herkenbare plekken van New York. Deze lichtshow ligt midden in het centrum van de stad en is omringt door winkels van de grootste merken, hotels, bioscopen en theaters. Loop zeker even een rondje door deze chaos en laat je overprikkelen door deze bijzondere plek. 

Broadway

Voor de meeste acteurs is een rol op een podium op Broadway het hoogst haalbare. Talloze theaterzalen, grote schouwburgen en kleinere podia vormen samen Broadway. Elke dag valt er wel iets te beleven en er worden dagelijks grote musicals en andere stukken opgevoerd. Bekijk een grote voorstelling van een Disney-musical of ga voor een kleinere zaal met een persoonlijk gevoel. Broadway is een kruising met Times Square en is hierom een van de meest bezochte plekken van New York. 

One World Trade Center/ 9-11 Memorial

11 September 2001 sloeg het noodlot toe in New York. Er werd op deze dag een aanslag gepleegd waarbij verschillende gekaapte vliegtuigen in het toenmalige World Trade Center of de Twin Towers zijn gevlogen. Sindsdien is er een pijnlijk gat in de skyline van New York te zien. Hoewel dit gat nooit zal worden gedicht, is er een nieuw One World Trade Center of Freedom Tower gebouwd. Dit gigantische bouwwerk is met 546 meter hoogte het hoogste bouwwerk van de stad. Net als de Twin Towers heeft de Freedom Tower een observatieplatform op 387 meter hoogte. Met de snelste liften van de Verenigde Staten ben je in 60 seconden bij de 100e verdieping. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de gehele stad.

Bij het 9-11 memorial wordt stil gestaan bij de vliegtuigramp die zich in 2001 plaatsvond. Op de plaats waar ooit de twee torens stonden, zijn nu twee grote waterbakken te vinden met alle namen van de 2700 mensen die op deze dag zijn omgekomen. Onder de grond is het museum te vinden die deze rampzalige dag herrinerd. Er zijn foto's, voicemails, wrakstukken en persoonlijke bezittingen te vinden in het museum. De 9-11 memorial is een prachtig eerbetoon aan de slachtoffers en helden van die dag. 

Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge werd in 1883 geopend en heeft zich sinds die tijd ontwikkeld tot een van de vele grote trekpleisters van New York. Toen de brug gebouwd werd, was het de enige verbinding tussen Brooklyn en Manhatten. De brug is maar liefst 1825 meter lang. Een aanrader is om vanaf Brooklyn naar Manhatten te lopen als je deze gigantische brug wilt bewandelen. Zo kun je optimaal genieten van het uitzicht op de skyline van Manhatten en de brug loopt een klein beetje naar beneden. De wandeling zal ongeveer 45 minuten duren. De brug is ook toegankelijk voor auto's, fietsers en de metro. 

Trinity Church

Het is best een bijzonder gezicht. Een oude historische kerk midden in het economische centrum van New York City. Weggestopt tussen de hoge wolkenkrabbers vind je de Trinity Church. Deze 86 meter hoge kerk diende vroeger als baken voor schepen om te navigeren. Door de ligging van de kerk tussen Broadway en Wallstreet is dit tegenwoordig lang niet meer zo. De twee voorgaande kerken op deze plaats zijn helaas vernietigd. De eerste kerk door een grote brand in New York in 1776 en de tweede door hevige sneeuwval in 1839. De huidige kerk is nog steeds actief en er zijn wekelijk diensten. Trinity Church is uitgeroepen tot een National Historic Landmark door de ligging en rol in de geschiedenis. 

Woolworth Building

Ook de Woolworth Building is een National Historic Landmark sinds 1966. Dit 241 meter hoge gebouw was 17 jaar het hoogste gebouw van de wereld tot het werd overtroffen door de Trump Building in 1930. Tot 1998 was de toren in bezit van de Woolworth Company, die architect Cass Gilbert opdracht gaven het gebouw te bouwen. Door de mooie bouwstijl is het nog steeds een van de mooiste wolkenkrabbers van de wereld. Het gebouw heeft 55 verdiepingen en biedt een werkplaats voor maar liefst 14.000 mensen. 

Crysler Building

Crysler Buiding is misschien wel een van de mooiste wolkenkrabbers van de wereld. De bijzondere art-deco stijl waarin het gebouw is gebouwd valt erg op tussen de moderne wokenkrabbers. Crysler Building werd in 1930 afgerond en was met 319 meter hoogte het hoogste gebouw van de wereld op dat moment. Het werd kort daarna van de troon gestoten door het Empire State Building, die in het jaar daarna werd opgeleverd.

Als je Crysler Building van de binnenkant wilt bezoeken zul je connecties moeten hebben met iemand binnen het gebouw. Het is namelijk erg lastig te betreden en eigenlijk niet bedoeld voor bezoekers. Als je echt graag naar binnen wilt, kun je het personeel vriendelijk vragen of je de lobby kunt verkennen. Verder dan de lobby zul je ook niet komen. Het vroeger aanwezige observatieplatform is slechts enkele jaren open geweest en ook de Cloud Club is niet meer actief. In deze super exclusieve club was alleen de financiële top van New York welkom. 

Rockefeller Center

In midtown Manhatten vind je tussen 48th en 51st street het Rockefeller Center. Dit commerciële cetrum is samengesteld uit 19 verschillende grote bedrijven die zich in Rockefeller Center hebben gevestigd. Ook is het Rockefeller Center thuis voor een van de grootste toeristische attracties van New York: The Top of the Rock Observation Deck. Na de heropening in 2005 bezoeken jaarlijks ongeveer 2,5 miljoen mensen dit observatieplatform. Vanaf Top of the Rock Observation Deck heb je 360 graden uitzicht op de skyline van New York en een perfect zicht op de Empiree State Building. 

Naast het observatie platform zijn er verschillende andere activiteiten die je kunt ondernemen in het Rockefeller Center. Zo zijn er tours te boeken die je alle ins en outs van het centrum laten zien. Ook is er jaarlijks een schaatsbaan voor de deur van het centrum rond de kerstdagen. Op de 65e verdieping vindt je het Rainbow Room Restaurant. Dit super chique restaurant biedt heerlijk eten en een schitterend uitzicht over New York. Iets toegankelijker dan het restaurant is Bar SixtyFive. Je kunt hier onder het genot van een cocktail genieten van het prachtige uitzicht. Wel wordt er verwacht dat je in cocktail chic stijl kleed en dus netjes naar de bar toe komt. 

Rockefeller Center is ook thuis voor het hoofdkantoor van NBC television network. Deze vestigde zich al in 1933 om radio programma's te maken en in 1994 was de eerste aflevering van de Today Show. Radio City Music Hall is ook onderdeel van het Rockefeller Center. In de jaren 90 worden deze ingeluid na de heropening door vijf uitverkochte shows van Frank Sinatra. 

Riverside Park

Dit kilometers lange park is een van de meest iconische parken van New York City. Riverside Park loopt langs de Hudson River van de 72nd tot en met de 158th street. Sinds 1875 biedt het park gelegenheid om even te relaxen en tot rust te komen van de hectiek die de stad met zich mee brengt. Er zijn verschillende plekken om te zitten, sporten of te genieten van het uitzicht. Er zijn verschillende lagen te vinden in het park omdat het op sommige plekken steil afloopt naar het water. Er zijn verschillende mogelijkheden om te sporten bijvoorbeeld op een van de tennisbanen of in het skatepark. 

National Jazz Museum

Deze not-for-profit organisatie bevindt zich in Harlem in Manhatten. Het is een jazz-museum van wereldklasse en is georganiseerd door Loren Schoenberg en Christian McBride. Deze twee muziekanten streven naar het maken van een museum waarbij men kan genieten van de muziek en de verhalen van grootheden in de jazz wereld. Duke Ellington, Benny Carter, Thelonious Monk, Charlie Parker, Charles Mingus, Count Basie, John Coltrane en Billie Holiday zijn slechts enkele namen van Jazz grootheden die zich in de straten van Harlem waanden. Hun werk en leven wordt tentoongesteld in de hallen van dit museum. 

Het National Jazz Museum houdt de jazz hip en hedendaags. Jaarlijks worden er zo'n 100 gratis cursussen gegeven in New York. Er wordt veel samengewerkt met professionele jazz muziekanten en er worden vaak live optredens gegeven binnen het muzeum. Samen met de andere tentoonstellingen, leerprogramma's en de honderden uren aan opgenomen radio-optredens tussen 1935 en 1941 is het museum een trekpleister voor alle muziekliefhebbers. 

The Oculus

Na het instorten van de Twin Towers tijdens de aanslagen van 9/11 is New York snel begonnen aan de wederopbouw van het gebied. Snel begon de bouw van de World Trade Center Transportation Hub ofwel het PATH-station. Dit gigantische station werd door meesterarchitect Santiago Calatrava ontworpen en dient als station voor verschillende vervoersmiddelen. In 2016 werd het indrukwekkende bovengrondse deel van het station geopend. Er bevindt zich een groot winkelcentrum in het PATH-station.

De World Trade Center Transportation Hub is verbonden met het prachtige bovengrondse Oculus. De architect verteld dat de vorm van het gebouw een vogel voorsteld. Elke 11 september om 10.28 schijnt de zon door een kleine spleet in het dak van de constructie. Dit was het tijdstip dat de tweede toren op 11 september 2001 instortte. 

Grand Central Station

Het grootste station van de wereld werd al in 1913 geopend. Met 44 perons en 67 sporen is het echt een indrukwekkend groot station. Er zijn ook veel restaurants gevestigd in het gebouw. Hiernaast zijn er verschillende winkels, marktkraampjes en zelfs hele foodhallen in het station gevestigd. Maar de meeste mensen komen om de prachtige entree zaal van Grand Central Station te zien. Het station is uiteraard het beste te bereiken met de metro. 

Grand Central Station verkeerd ondanks de 750.000 dagelijkse bezoekers in uitstekende staat. Na meer dan honderd jaar gebruik zijn er uiteraard wel renovaties uitgevoerd. Zo is er 12 jaar bezig geweest met het renoveren van het plafond. Er kwam onder een dikke laag teer en as van het vele roken een prachtige schildering naar voren die nu goed te zien is. Bij Micheal Jordan's Steakhouse vind je nog een klein stukje overgebleven teer wat mensen er aan herrinnert hoe vies dit was. 

Carnegie Hall

Carnegie Hall wordt door veel muziekanten en muziekliefhebbers gezien als het belangrijkste muziekgebouw van de Verenigde Staten. Zo'n beetje alle grote Popmuziekanten en klassieke muziekanten hebben hier wel eens een optreden gegeven. De zaal staat vooral bekend om de prachtige akoestiek. Zelfs sommige Nederlandse artiesten als Herman van Veen hebben in deze prachtige zaal een optreden gegeven. De meeste concerten in de Carnegie Hall zijn erg snel uitverkocht, dus als je deze wilt bezoeken zul je vroeg kaarten moeten bestellen. Als je geen geluk hebt met kaartjes scoren, kun je altijd een rondleiding door dit schitterende gebouw krijgen.

Wijken in Manhatten

Chinatown

Deze zuidelijk gelegen wijk is in de negentiende eeuw ontstaan toen er enkele honderden Chinezen naar New York trokken. De meeste Chinese mensen die er nu wonen, zijn in de jaren zestig en zeventig naar de Verenigde Staten vertrokken. De wijk staat bekend om de vele Chinese restaurants en winkeltjes. Op dit moment zijn er maar liefst 200 Chinese restaurant in het district te vinden. Er zijn naar schatting op dit moment 300.000 tot 350.000 Chinezen die in dit deel van New York wonen. 

Little Italy

Deze wijk staat bekend om de vele Italiaanse immigranten die vroeger naar dit deel van Manhatten trokken. De wijk ligt in het zuiden van dit deel van de stad en ligt naast China Town. Veel van de Italiaanse mensen zijn tegenwoordig al weer vertrokken. Wel zijn er nog delen te vinden van de Italiaanse invloeden op de wijk. Zo zijn er gezellige straatjes en restaurants te vinden. Veel van de wijk is opgeslokt door het veel grotere Chinatown. Er komen vooral toeristen naar dit deel van de stad die nog iets willen meekrijgen van de glorietijden van de wijk. 

Harlem

'Nieuw Haarlem' werd in de zeventiende eeuw gestigd door de Nederlander Peter Stuyvesant. Tot de negentiende eeuw werd dit deel van de stad gebruikt door boeren tot de grond werd opgekocht voor het uitbreiden van New York. De wijk ligt in het noorden van Manhatten en staat bekend om de afro-Amerikaanse bewoners. Deze zijn hier in het begin van de negentiende eeuw komen wonen en er onstond kort hierna een opbloeing van de afro-Amerikaanse cultuur. Er is een deel van de wijk waar bijna uitsluitend mensen uit Caribisch gebied wonen en dit deel heet Spanish Harlem. 

Voor een echt typische Amerikaanse ervaring kun je het Apollo Theater bezoeken in Harlem. In dit theater worden liveshows en optredens gegeven door verschillende artiesten. Zo is er ook een talenten avond, waar beginnende artiesten kunnen optreden en het publiek de jury is. 

Hell's Kitchen

Deze wijk in het zuidwesten van Manhatten staat ook wel bekend onder de namen Midtown West en Clinton. De wijk heeft jarenlang een grote rol gespeeld in de onderwereld van New York. Dit kwam door de confrontaties tussen verschillende etnische groepen. Met name tussen de Puerto Ricanen en de Ieren waren vaak conflicten. De wijk is tegenwoordig een stuk rustiger en is erg populair onder toeristen en locals. De ruzies waren samen met 'Romeo en Julliette' de inspiratie voor de musical 'West Side Story'. 

Meatpacking District

De Meatpacking District is central westelijk gelegen aan de Hudson River op Manhatten. De wijk is gedeeltelijk gebouwd op resten van het oude Nederlandse fort: Fort Gansevoort. De wijk heeft zijn naam te danken aan de 250 vleesverwerkingsbedrijven die een lange tijd in de wijk actief zijn geweest. Tegenwoordig zijn dit er gelukkig nog maar 30, wat relatief nog steeds erg veel is. In de jaren tachtig was de wijk er een stuk slechter aan toe dan tegenwoordig en was het een middelpunt van prostitutie, drugshandel en andere duistere zaken. Vandaag de dag is de Meatpacking District een van de hipste wijken van New York en is het erg populair bij locals en toeristen. Er zijn veel hippe restaurants en winkels te vinden. Net als het bijzondere High Line Park. Dit is een wandelroute/park dat op een ongebruikte verhoogde spoorweglijn is gemaakt. 

SoHo

Soho is een zuidelijk gelegen wijk binnen Manhatten. SoHo is een afkorting voor South of Houston, wat een straat is binnen de wijk. Het is dus niet vernoemd naar de Londense wijk Soho. De wijk huisveste oorspronkelijk veel fabrieken, opslag- en werkplaatsen. In de jaren 70 zijn de meeste bedrijven echter vertrokken en kunstenaars en gallerijen namen deze plek in. Vandaag de dag is de wijk nog steeds een van de meest hippe wijken van de stad. Met de stalen trappen en de kasseien (kleine stenen tegels) op straat is het echt een uniek deel van de stad. 

Upper Westside

Deze wijk ligt in het westen van Manhatten en ligt tussen de Hudson River en Central Park in. Het is een woonwijk voor bewoners van de stad die in het commerciële deel van de stad werken. Er zijn een aantal bezienswaardigheden en highlights te vinden in deze wijk zoals het Riverside Park, American Museum of National History en het Lincoln Center. In het Lincoln Center zijn maar liefst 12 culturele instanties te vinden. 

Upper Eastside

Zoals de naam al zegt bevindt dit deel van de stad zich in het oosten van Manhatten. De wijk ligt tussen Central Park, Harlem, Midtown en de East River. In deze wijk van de stad kun je de duurste huizen van de Verenigde Staten vinden. De wijk staat er dan ook om bekend dat het prachtige huizen te bieden heeft. De wijk staat ook wel bekend als de Silk Stocking District. Aan de Fifth Avenue zijn er verschillende musea te vinden. De Frick Collection, het Metropolitan Museum of Art en het Guggenheim zijn allemaal onderdeel van deze regio. Het deel van de wijk wordt ook wel de Museum Mile genoemd. Upper Eastside is ook erg populair onder filmmakers. Vele grote films werden hier opgenomen en dit deel van New York komt dan ook vaak in beeld. 

Chelsea

De wijk Chelsea ligt in het westen van Manhatten. De wijk ligt tussen Central Park, Broadway, Meatpacking District en Hell's Kitchen in. De wijk is pas in de negentiende eeuw ontstaan en is nog vrijwel hetzelfde gebleven. Het gebied is erg populair onder kunstenaars en kent hierdoor veel galerijen. Vroeger waren deze kunstenaars vooral te vinden in SoHo. Maar doordat de huizenprijzen in die wijk omhoog schoten zijn veel kunstenaars verhuisd naar Chelsea. Je vindt in de wijk dan ook veel muurschilderingen. Dit zorgt voor een unieke sfeer in dit deel van de stad. Er zijn een aantal bezienswaardigheden te vinden in Chelsea waaronder Chelsea Market, de Chelsea Piers, de High Line, Hudson River Park en het Joyce Theater. 

Greenwich Village

Nog meer Nederlandse invloeden zijn te vinden in Greenwich Village, ofwel the Village. Deze wijk werd gesticht in het begin van de twintichste eeuw door Nederlanders. Al snel werd de wijk erg populair onder mensen uit de 'tegencultuur'. Veel kunstenaars, muziekanten en andere creativelingen trokken de wijk in. Amerikaanse artiesten als Neil Diamond en Bob Dylen komen ook uit deze wijk. Ook staat de wijk bekend om de jaarlijkse Halloween viering. De Greenwich Village Halloween Parade is de grootste Halloween optocht van de wereld. Leuk om te bezoeken in Greenwich Village is het Washington Square Park. 

Queens

Veel mensen verkiezen Manhatten snel boven een bezoek aan Queens. Maar dit deel van de stad is minstens net zo interressant als het meest bekende deel van New York. De industriële stijl en de vele musea trekt dan ook veel aandacht van kunstenaars. Queens is het grootste district van New York en heeft eigenlijk het beste uitzicht op de skyline van Manhatten. Veel shots uit films worden dan ook vanaf de overkant van de East River geschoten. Dit zorgt voor indrukwekkende beelden van deze wereldstad. Door bekende musea als het hippe Contemporary Art Center ofwel Museam of Modern Art en verschillende sportevenementen door het jaar zoals het Grandslam tennis toernoei de US Open is Queens een echte trekpleister voor toeristen. We hebben de hoogtepunten van dit district op een rijtje gezet.

 • Museum of Modern Art
 • Citi Field
 • USTA Billie Jean King National Tennis Center
 • Flushing Meadows-Corona Park
 • Museum of the Moving image
 • Rockaway Beach
 • Jamaica
 • China Town
 • Little India
 • Astoria

Museum of Modern Art

Het Museum of Modern Art in Queens is puur gefocust op het tentoonstellen van hedendaagse en moderne kunst. Het wordt ook wel het Contemporary Art Center genoemd. Het museum werd in 1929 geopend en is daarmee het oudste museum voor het tentoonstellen van de nieuwe vormen van kunst. Museum of Modern Art heeft een indrukwekkende collectie van maar liefst 150.000 schilderijen. Hiernaast heeft het museum ook nog eens 22.000 films en 300.000 boekwerken in haar bezit. Het doel van het museum was en is nog steeds om mensen enthousiast te maken over nieuwe kunstvormen. Werken van bekende kunstenaars als Vincent van Gogh, Pablo Picasso en Marcel Duchamp zijn in het museum te vinden. 

Citi Field

Baseballteam New York Metz speelt zijn thuiswedstrijden in het indrukwekkende Citi Field. Dit grote stadion biedt plaats voor bijna 42.000 mensen. Een wedstrijd van de New York Metz bijwonen is een echte Amerikaanse ervaring. Ook als je niet van sportwedstrijden houdt, is het leuk om de sfeer in het stadion te proeven. Kaartjes voor de New York Metz verschillen tussen 20 en 80 euro per kaartje. Wedstrijden die zich doordeweeks afspelen zullen goedkoper zijn dat de kaartjes in het weekend. Het makkelijkst is om online mobiele tickets besteld. Deze ontvang je direct en je hoeft niks meer te printen. Het stadion zelf is een indrukwekkende plaats en is van ver al te zien. Citi Field bevindt zich in de wijk Flushing en werd in 2009 voor het eerst gebruikt. 

USTA Billie Jean King National Tennis Center

Dit tennis complex is al jaren lang het thuis voor een van de grootste tennis toernooien van de wereld. Grand Slam toernooi US Open wordt jaarlijks in de maanden augustus en september in Queens gehouden. Dit is het 4e en laatste grote toernooi van het seizoen. Het tennis-centrum bevindt zich in Flushing Meadows-Corona Park en heeft maar liefst 22 tennisvelden. Het nabijgelegen park biedt nog eens 8 velden. Jaarlijks trekken zo'n 700.000 mensen naar USTA Billie Jean King National Tennis Center om de US Open bij te wonen. Het is dan ook verstandig om ruim van te voren kaartjes te bestellen. 

Flushing Meadows-Corona Park

Flushing Meadows-Corona Park is het op een na grootste publiekelijke park van New York. Het park is aangelegd voor de wereldtentoonstelling van 1939. Het grote middelpunt van het park is de gigantische Unisphere die centraal in het park staat. Dit is de grootste wereldbol van de wereld en is met 42 meter hoogte dan ook echt gigantisch. De diameter van de globe is 36,57 meter en het beeld weegt maar liefst 400 ton in totaal. Ook in het park bevinden zich het eerder genoemde USTA Billie Jean King National Tennis Center en het Citi Field. Het Meadow Lake ligt ook in het park samen met het nabijgelegen zwemcomplex. Hier bevindt zich een zwembad met olympische afmetingen. 

Museum of the Moving Image

Dit museum bevindt zich in het voormalige Astoria Studios gebouw. Sinds 1988 zijn er kunststukken, beeld, geluid en andere materialen te vinden die verbonden zijn aan het maken van film en video. Het Museum of the Moving Image is dan ook volledig gefocussed op de geschiedenis, de technieken en de technologie achter het maken van films, televisie en digitale media. Het museum is een grote verzameling van onderdelen van de filmwereld en deze wil men graag delen met het publiek. In 2008 is er een grote renovatie geweest van maar liefst 66 miljoen dollar, waarna het museum in 2011 de deuren weer opende. 

Binnen het Museum of the Moving Image worden verschillende tentoonstellingen gegeven over de geschiedenis en de evolutie van het maken van beelden en films. Ook worden er maandelijks films gedraaid in de twee bioscoopzalen die aanwezig zijn binnen het museum. Er is ook een grote collectie aan games te vinden, samen met de sterkste game-hardware. 

Rockaway Beach

Op een mooie zomerdag is Rockaway Beach een perfecte plek om tot rust te komen van de hectiek van New York. Dit is misschien wel een van de beste stranden van de stad en is compleet gratis. Er bevinden zich op en rond dit strand verschillende betaalbare foodtrucks en restaurants. Ook zijn er veel leuke barretjes. Er zijn ook verschillende activiteiten die je kunt ondernemen op het Rockaway Beach. Zo is surfen erg populair. Het strand is het beste te bereiken met de auto, maar je kunt er ook komen met de metro/trein of met de Ferry. Rockaway Beach is een ideale trip voor een dagje in New York.

Wijken in Queens

Jamaica

De wijk Jamaica ligt centraal in Queens. Omgeven door andere wijken is het een woonwijk voor de middenklasse. Er zijn wel veel commerciële gebouwen en winkels te vinden in Jamaica. De diversiteit in culturen zie je terug in de winkels, restaurants en activiteiten. Dit maakt het een echt trekpleister voor mensen in de omgeving. Ga shoppen op de Jamaica Avenue of breng een bezoek aan het King Manor Museum. Dit museum staat in het teken van het herdenken en het prijzen van figuren die stonden voor anti-slavernij zoals Rufus King en zijn kinderen. Haal vers gemaakte chocolade bij Schmidt's Candy of ga naar de Maloney's Bar. Ook zijn er verschillende kleine culturele instellingen en theaters waar lokale cultuur wordt gestimuleerd. 

China Town

Met zo'n 250.000 Chinese Amerikanen is Flushing China Town of Manderin Town Flushing een van de grootste en snelgroeiende Chinese enclaves van de wereld. in 1870 vertrokken de eerste Chinese immigranten naar New York voor de 'gouden' mogelijkheden die de stad te bieden had. Fluching China Town bevind zich bij Main Street en Roosevelt Avenue. Maar deze Chinese Enclave is zich nog steeds aan het uitbreiden naar het zuidoosten en het noorden. Het is de grootste China Town van New York, dus ook groter dan die in Manhatten. Tegenwoordig wonen er 30.000 mensen die daadwerkelijk in China geboren zijn. Hiermee is dit de grootste van de hele wereld. Er bevinden zich uiteraard talloze restaurantjes, winkels en boetiekjes in dit gebied van Queens.

Little India

Naast een grote populatie Chinezen bevinden ook veel zuid-Aziatische mensen zich in New York. Dit is duidelijk te zien in Jackson Heights. Binnen deze buurt bevindt zich een zuid-Aziatische enclave waar veel mensen uit India zich hebben gevestigd. Maar ook spanjaarden en oost-Aziaten wonen in deze wijk. Het is een kleurrijke wijk die je niet snel over het hoofd zult zien. Veel mensen lopen rond in traditionele kleding uit hun land van oorsprong. Er zijn veel exotische winkeltjes, marktjes en restaurants. Als je van Aziatische eten houdt, is Little India een ideale plek om een hapje te eten. Gerechten worden hier nog op de traditionele wijze gemaakt en je kunt dan ook echt even Azië proeven. 

Astoria

Astoria is een echte mix van culturen en bewoners van New York vinden de wijk misschien wel de meest diverse van de stad. Hierdoor is het een centrum van creativiteit, diversiteit en cultuur. Zo vind je in dit deel van de stad het Museum of the Moving Image en Noguchi Museum met een prachtige beeldentuin. De diversiteit in winkels en restaurants is ook erg groot in deze wijk en op elke hoek vind je weer wat nieuws. Zo zijn er veel Griekse restaurants, maar ook als je van Italiaans of Braziliaans houdt is deze wijk erg leuk om een hapje te eten. Ook zijn er enkele 'biergartens' te vinden waar je een lekker biertje drinkt in een groene setting. 

Het Astoria Park is het mooiste plekje van de wijk. Het ligt aan de East River en heeft uitzicht op Manhatten en het Wards Island Park wat aan de overkant ligt. Je kunt hier heerlijk tot rust komen of juist lekker gaan sporten. Er zijn tennisbanen, speeltuinen, sportvelden en het grootste zwembad van New York bevindt zich ook in het park. 

Brooklyn

Het naar het Engels vertaalde breukelen is met 2,5 miljoen inwoners een groot deel van de bevolking van New York. In de 17e eeuw was Brooklyn nog een apparte stad en telde in die tijd 300.000 inwoners. Het was toen de vijfde grootste stad van de Verenigde Staten. Het zou tegenwoordig nog steeds bij de top van die lijst zitten, maar is samengevoegd met New York. Brooklyn ligt aan de andere kant van de East River tegenover Manhatten. Het is een stuk goedkoper overnachten in dit deel van de stad. 

Een mooie inluiding van Brooklyn is het bewandelen van de Brooklyn Bridge van Manhatten naar de overkant. Zo heb je een prachtig uitzicht op beide stadsdelen. Het is een wandeling van ongeveer 45 minuten tot een uur en je beland in de bekende wijk DUMBO. Brooklyn is een oort voor kunstenaars, hippe ondernemers en creativelingen. Dit bepaald dan ook voor het grootste deel het straatbeeld van dit deel van de stad. Ook zijn er genoeg dingen te zien, doen, proeven en beleven.

 • Williamsburg
 • Coney Island
 • Brooklyn Botanic Gardens
 • DUMBO
 • Barclays Center
 • Prospect Park
 • Brooklyn Heights

Williamsburg

Dit is misschien wel de meest gezellige wijk van New York. Met veel kleine winkeljtes, restaurants en boetiekjes heeft Williamsburg veel te bieden. De wijk is met Manhatten verbonden met de Williamsbrug en de Manhatten brug. De wijk is erg populair onder kunstenaars en artiesten. Hierdoor heeft de wijk een leuke uitstraling, mede door de veel kleurrijke muurschilderingen. De winkeltjes gaan in de middag open en het is dus aan te raden rond de middag hierheen te komen en in de avond nog wat te eten en drinken rond een van de gezellige barretjes. 

De bekende Brooklyn Brewery bevindt zich ook in dit deel van de stad. Door de Industrieële uitstraling en de muurschilderingen heeft de wijk dus een echte unieke sfeer. Ga een dagje slenteren rond de Bedford Avenue, misschien wel de belangrijkste straat van de wijk of geniet van het nieuwe Domino Park. Hier kun je 's zomers genieten van de relaxte sfeer en het uitzicht op Manhatten vanaf een ligbank. 

Coney Island

Coney Island is een bijzonder stukje New York. Dit schiereiland ligt aan de zuidelijke kant van Brooklyn en is eigenlijk compleet anders dan de rest van de stad. Je vind er een groot lang zandstrand en een paralel lopende pier. Langs deze pier zijn allerlei restaurantjes, winkels en attracties te vinden. Op een warme zomerdag trekken veel New Yorkers er dan ook op uit om te genieten van de zon en de zee op Coney Island. 

Er is altijd wel iets te doen op Coney Island. Het is er gezellig druk en het is een bewegende, kleurrijke buurt. Wandel een stuk de zee in over de pier. Vervolg je route over de altijd drukke houten prommenade waar je allerlei soorten mensen tegen zult komen. Je hebt zelfs kans dat je Mickey Mouse tegen het lijf loopt. 

Coney Island staat bekend om de heerlijke hotdogs die er verkocht worden. Bij Nathan's Famous vind je de beste hotdogs van de wereld. Op deze plek is dan ook deze heerlijke delicatesse ontstaan. In 1916 werd de hotdog voor het eerst geïntroduceerd en het hoort tegenwoordig gewoon bij je bezoek aan Coney Island. Na een heerlijke hotdog bij Nathan's Famous kun je lekker uitbuiken op het strand. 

Op Coney Island vind je ook het Luna Park. Dit is het bekendste attractiepark van New York. Er zijn verschillende achtbanen, spookhuizen en andere klassieke attracties als het reuzenrad. De entree van het park is gratis en je betaald per attractie. De rijen kunnen nogal lang worden op een mooie zomerdag, maar gelukkig is het aanbod ook erg groot. Na een ritje in de achtbaan kun je nog een rondje over de prommenade lopen en een drankje drinken bij een van de bars.

Brooklyn Botanic Gardens

Een prachtig gezicht: de bloeiende 'cherry trees' staan in een prachtige lichtroze bloei. Deze schitterende bomen zijn een gift van Japan aan New York. Je vindt deze bomen en duizenden andere plant-, bloem- en boomsoorten in Brooklyn Botanic Gardens. De beste tijd om dit stijlvolle park te bezoeken is in het voorjaar, wanneer de meeste planten en bomen in bloei staan. Ook zijn de tuinen schitterend op een kleurrijke herfstdag. 

In de Discovery Garden wordt aan kinderen meer geleerd over flora en fauna. Ook is hier een leuk café te vinden met uiteraard een buitenterras. Brooklyn Botanic Gardens is een heerlijke plek om te wandelen over een van de vele paden die door het park lopen. In de vijver rond het Japanse altaar zijn rivierschildpadden te vinden.

DUMBO

Als je naar foto's van Brooklyn zoekt op Google, zul je waarschijnlijk foto's vinden van oude industriële gebouwen met de Manhatten Bridge op de achtergrond. Dit soort foto's zijn gemaakt vanuit de wijk DUMBO. Deze naam staat voor Down Under the Manhatten Bridge Overpass. Deze naam heeft de buurt te danken aan de grote aanwezigheid van de brug. De Manhatten Bridge zorgt samen met de Brooklyn Bridge voor de connectie tussen Brooklyn en Manhatten. 

DUMBO is de wijk voor kunstenaars en creativelingen. De oude industriële gebouwen zijn ideaal om te toveren naar hippe appartementen en dit trekt dan ook veel mensen aan. Er zijn ook behoorlijk wat gallerijen te vinden in de wijk en non-profit instanties voor kunst en cultuur. Steeds meer restaurants, café's en andere bijzondere plekken om wat lekkers te scoren vinden een plaats in de wijk. Zo staat er zelfs een chocolade fabriek sinds 2000. De wijk is ook erg populair onder filmmakers en DUMBO is dan ook vaak te zien in films en series. Er zijn door het jaar heen verschillende kleine optredens, evenementen en tentoonstellingen.

Barclays Center

Het Barclays Center is een indoor sportstadion in Brooklyn. De Brooklyn Nets spelen hun thuiswedstrijden voor de NBA hier. Het is erg leuk om een basketbal wedstrijd bij te wonen tijdens een bezoek aan New York. Het is een echt Amerikaanse beleving en de kaartjes kun je makkelijk online bestellen. Het basketbal seizoen loop van oktober tot en met april. Kaartjes zijn over het algemeen redelijk goedkoop, dus het is zeker de moeite waard om een wedstrijd te bezoeken. 

Het Barclays Center is sinds 2012 geopend en vanaf 2015 spelen ook de New York Islander hun thuiswedstrijden in het stadion. Dit ijshockey team speelt de andere helft van de wedstrijden in het Nassau Veterans Memorial Coloseum. 

Prospect Park

Prospect Park is met 213 hectare aan bos, paden, grasvelden en planten het tweede grootste publieke park van Brooklyn na Marine Park. Er zijn verschillende sportvelden, talloze paden en genoeg plaats om te picknicken. Er staan verschillende gebouwen in het park waaronder boothuizen, restaurantjes en huizen. Enkele hoogtepunten van het Prospect Park: Litchfield Villa, Concert Grove, Prospect Park Zoo en the Boathouse. 

Het is mogelijk om aan Prospect Park Lake te vissen. Het enige meer van het park telt 20 vissoorten en houdt jaarlijks sinds 1947 een viswedstrijd. De vissen dienen altijd weer vrijgelaten te worden. Ook is het mogelijk om op het meer te kayakken of kanoën. Vroeger werd er ook op het meer geschaatst, maar dit is door klimaatveranderingen helaas niet meer mogelijk. 

Brooklyn Heights

Deze wijk was de eerste uitbreidingswijk vanaf Manhatten van New York. Het is een chique prachtige wijk met schitterende huizen, stijlvolle hotels en mooie restaurants. De wijk werd populair door het goede uitzicht op Manhatten wat men had vanaf het Brooklyn Bridge Park en de Brooklyn Heights Promenade. Tegenwoordig is het een erg leuke wijk om door te wandelen. Aan de East River zijn verschillende piers te vinden waar je sporten als voetbal, tennis en rollerschaatsen kunt uitoefenen. Dit alles met een fantastisch uitzicht over Manhatten.

Vervoer in New York

Vliegtuig

Vanaf Schiphol vertrekken dagelijks tussen 9.00 en 17.00 verschillende vluchten naar JFK Airport en Newark International Airport. Beide luchthavens zijn redelijk dichtbij de stad en zijn allebei even ver reizen. Vanaf Amsterdam naar New York vliegen duurt ongeveer 8 uur tot 8,5 uur. De terugweg naar Nederland is een stuk korter: 6 tot 6,5 uur. Dit komt doordat je dan met wind mee reist. 

De prijzen van vluchten naar New York kunnen nogal wisselen. Zorg er dan ook voor dat je optijd boekt en de drukke zomermaanden het liefst vermijdt. De prijzen kunnen namelijk schommelen tussen de 300 en 1000 euro per ticket. 

Zorg dat je voor vertrek een ESTA hebt aangevraagd. Dit is tot uiterlijk 3 dagen voor vertrek nog mogelijk. Dit is een aanvraag voor het betreden van de Verenigde Staten en is verplicht. Ook is het handig om alvast een transfer te regelen voordat je met het vliegtuig the Big Apple betreedt.

Taxi

Iedereen kent ze wel: de gele taxi's die op alle foto's van New York te zien zijn. Dit iconische vervoersmiddel ziet er erg leuk uit, maar is lang niet altijd even praktisch. Het is namelijk erg druk op de wegen van New York, dus echt tempo zit er vaak niet in. Tevens loopt de teller van de taxi vaak gewoon door als je stil staat. De gele taxi's zijn echter niet heel duur en zijn een prima alternatief voor als er geen metro in de buurt is. 

Metro

Het metronetwerk in New York is gigantisch en heeft maar liefst 468 stations. De metro's rijden 24 uur per dag en kosten slechts zo'n 3 euro voor een kaartje. Tijdens de spits zullen er extra metro's actief zijn en rijden deze elke 2 tot 5 minuten. De rest van de dag zal elke 10 tot 15 minuten een metro vertrekken. 'sNachts is het aan te raden om een taxi te nemen in plaats van de metro in verband met veiligheid. Er zijn veel gratis plattegronden te verkrijgen in New York om te kunnen zien waar de metrostations zich bevinden. 

Ferry

Aan de East River zijn verschillende Ferry's aanwezig die je van en naar Manhatten kunnen brengen. Deze boten varen naar de andere delen van New York en varen langs de skyline van Manhatten. De kaartjes zijn even duur als de metro, namelijk zo'n 3 euro. Dit is een fijn alternatief voor de vaak overvolle metrolijnen in het centrum. Het is dan ook vaak een combinatie van reizen en sightseeing in een keer. 

Bus

Na een lange dag in de stad is er altijd een bus in de buurt voor als je geen energie meer hebt om te lopen. Deze wit met blauwe bussen hebben talloze routes in de stad. De bussen zijn altijd voorzien van een lijnnummer en een bestemmingsbord. Een kaartje binnen Manhatten kost evenveel als de metro en ferry, namelijk slechts 3 euro. Bussen rijden overdag gewoon langs de bestemde route en stoppen bij de haltes. Tussen 22.00 en 05.00 kun je de buschauffeur vragen om op elk moment te stoppen, ook tussen haltes door. 'sNachts zijn bussen een veilig alternatief voor de metro. 

New York MetroCard

Met de New York MetroCard kun je reizen met alle bussen en metrolijnen tussen Manhatten, Queens, the Bronx, Brooklyn, Staten Island en Long Island City. Er zijn verschillende pakketen die je kunt aanschaffen. Zo kun je onbeperkt reizen pakketten kopen waarbij je voor een bepaald aantal dagen onbeperkt kunt reizen met bus of metro. Je kunt deze MetroCard in Nederland al bestellen zodat je goed voorbereid op reis gaat. 

Transfer vanaf JFK Airport

Het is aan te raden van te voren een transfer te regelen vanaf JFK Airport als je een bezoek wilt brengen aan New York. Er zijn verschillende opties van verschillende prijsklassen. Het makkelijkst is om een Yellow Cab te nemen als je aankomt op de luchthaven. Deze zijn vaak in grote rijen geparkeerd bij de terminals. Het kost zo'n 70 euro om met een gele taxi naar het centrum van de stad te komen en er passen 3 personen met bagage in een taxi.

Ook zullen er gezamelijke shuttlebussen rijden naar het centrum. Deze zijn net zo snel als de taxi's, maar kosten ongeveer 26 euro per persoon. Een ander alternatief is de metrolijn. Deze rit zal ongeveer 11 euro kosten, maar duurt 1,5 uur. Dit is natuurlijk niet ideaal na een lange vlucht. De treinverbinding met de stad is prima en zal ongeveer 30 tot 40 minuten duren. Deze rit kost zo'n 18 euro. 

Rondreizen VS

Groepsreis New York & Washington

Boston

Connecticut

Massachusetts

New Jersey

Pennsylvania

Philadelphia

Rhode Island