Crater Lake National Park

Over Crater Lake NP

Crater Lake ligt in een krater van een slapende vulkaan. Deze krater werd 7.700 geleden gevormd toen een 3.600 meter hoge vulkaan na een uitbarsting instortte. Latere uitbarstingen vormden Wizard Island, een vulkanische sintelkegel aan de zuidwestelijke kant van Crater Lake. In het park zijn meerdere vulkanische kenmerken terug te zien, zoals het tweede rotsachtige eiland genaamd Phantom Ship.

Crater Lake is met een diepte van 592 meter het diepste meer in de VS. Het water in het meer is erg helder en heeft een intens blauwe kleur. Het meer wordt omringt door kliffen en wordt daardoor gevoed door regen en sneeuw. Crater Lake zelf beslaat minder dan 10% van het park. De rest van het park en de hellingen van Crater Lake worden bedekt door bossen waar verschillende wilde dieren leven zoals zwarte beren, poema's, elanden en uilen.

Hikes Crater Lake NP

In het Crater Lake NP is meer dan 145 km aan trails aanwezig. Houd er rekening mee dat sommige paden afgesloten kunnen zijn door sneeuw, in juni en juli kan dit nog steeds het geval zijn. Hieronder zullen we enkele populaire trails toelichten.

Pinnacles Trail

De 1.3 km lange Pinnacles Trail leidt je langs de rand van de Pinnacle Valley naar een verzameling van vulkanische rotsformaties. Deze formaties zijn duizenden jaren geleden gevormd toen de hete as na de uitbarsting van Mount Mazama afkoelde. De trail begint aan het einde van de Pinnacles Road, 9.7 km ten zuidoosten van het Phantom Ship Overlook. 

Discovery Point Trail

Deze 3.2 km lange, gemakkelijke trail leidt je langs de rand van Crater Lake door een bos met verschillende soorten coniferen. Vanaf dit pad heb je een prachtig uitzicht op het meer en op Wizard Island. De trail begint aan de westkant van Rim Village, je kunt ook starten vanaf Discovery Point. 

Cleetwood Cove Trail

Deze 3.5 km lange trail biedt bezoekers de enige legale toegang tot de oever van Crater Lake. Het is geen gemakkelijke trail, je wordt namelijk via een steile helling naar de rotsachtige kustlijn geleid. De trail brengt je ook naar de aanlegsteiger waarvandaan boottochten over het meer vertrekken. Aangekomen bij Crater Lake heb je de mogelijkheid om te zwemmen of te vissen. De trail is meestal geopend van midden juni tot eind oktober, afhankelijk van de sneeuw.

Plaikni Falls Trail

Deze 3.2 km lange trail leidt je door een oud bos naar een prachtige waterval. De waterbron van de Plaikni Falls is smeltende sneeuw. In de zomer groeien er aan de voet aan de waterval wilde bloemen. De trail begint aan Pinnacles Road, 1.9 km ten zuidoosten van het Phantom Ship Overlook. 

Watchman Peak Trail

De 2.6 km lange Watchman Peak Trail leidt je via een gematigde klim naar een uitkijkpunt boven Wizard Island. Vanaf dit uitkijkpunt heb je een prachtig uitzicht in alle richtingen. De trail start bij de Watchman Overlook parkeerplaats aan de West Rim Drive. 

Garfield Peak Trail

De 5.8 km lange Garfield Peak Trail leidt je via een rotsachtige, steile klim naar een van de hoogste toppen aan de rand van Crater Lake. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht op het blauwe Crater Lake en de kliffen. Onderweg heb je de kans om Noord-Amerikaanse fluithazen en geelbuikmarmotten te spotten. De trail begint aan de oostkant van Rim Village, volg de verharde promenade achter Crater Lake Lodge.

Activiteiten Crater Lake NP

Scenic Rim Drive

Rijdt over de 53 km lange Scenic Rim Drive rondom Crater Lake en geniet onderweg van het uitzicht op het meer, de bossen en de weiden. Er bevinden zich 30 uitkijkpunten langs de weg waar je kunt genieten van de prachtige vergezichten. Langs de weg bevinden zich ook verschillende picknickplaatsen, trails en watervallen. Rim Drive is toegankelijk vanuit North Junction en vanuit Rim Village of het Steel Visitor Center. Reken op ongeveer twee tot drie uur rijden met stops om van het uitzicht te genieten. De zeven must-sees langs de weg zijn Discovery Point, Watchman Overlook, Cloudcap Overlook, Pumice Castle Overlook, Phantom Ship Overlook, Pinnacles Overlook en Videa Falls.  Als je niet zelf wil rijden over Rim Drive dan heb je de mogelijkheid om in Rim Village aan boord te gaan van een trolley. De tour met de trolley duurt twee uur en een park ranger vertelt je onderweg meer over de geschiedenis en geologie van het nationale park. 

Boottocht

In de zomer worden er in Crater Lake NP dagelijks acht boottochten op Crater Lake en twee shuttles naar Wizard Island georganiseerd. De acht boottochten varen rondom het Crater Lake onder begeleiding van een park ranger. De shuttles naar Wizard Island maken daar een stop van drie uur. Om de aanlegsteiger te bereiken, dien je de Cleetwood Cove Trail te volgen. 

Fietsen

In Crater Lake NP heb je de mogelijkheid om de 53 km lange Rim Drive rondom Crater Lake per fiets af te leggen. Het fietsen vereist conditie, de weg leidt je namelijk over steile heuvels op grote hoogte. Gelukkig zijn er 30 uitkijkpunten waar je even op adem kunt komen en kunt genieten van het uitzicht. 

Vissen

In Crater Lake leven tegenwoordig twee vissoorten, dit zijn de kokanee-zalm en de regenboogforel. Het is toegestaan om te vissen in bijna alle stromen in het park, bij Sun Creek en Lost Creek is het niet toegestaan om te vissen. Om in het meer te vissen dien je eerst de Cleetwood Cove Trail te volgen. In de zomer is het ook mogelijk om te vissen bij Wizard Island, het eiland is bereikbaar via een boottour. Voor het vissen is geen vergunning vereist.

Winter

In de winter is er in het nationale park veel aanbod wat betreft winterrecreatie. Zo kun je bijvoorbeeld deelnemen aan een begeleide sneeuwschoenwandeling. Daarnaast kun je langlaufen, snowboarden, sleeën, skiën en rijden op een sneeuwscooter.

Accommodaties Crater Lake NP

Het park beschikt over twee overnachtingsmogelijkheden, dit zijn de Crater Lake Lodge en The Cabins at Mazama Village. Daarnaast beschikt het park over twee campings, dit zijn Mazama Campground en Lost Creek Campground. De campings zijn alleen geopend in de zomer. Bij Mazama Campground worden alle beschikbare plekken in juni verdeeld op basis van wie het eerst komt, wie het eerst maalt. In de maanden juli, augustus en september kan 75% van de beschikbare plekken vooraf gereserveerd worden. Bij Lost Creek Campground geldt voor alle beschikbare plekken wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Vlak buiten de parkgrenzen zijn er verschillende overnachtingsmogelijkheden in Fort Klamath, Union Creek, Diamond Lake, Chiloquin en Prospect.

Eten en drinken Crater Lake NP

Het nationale park beschikt over drie restaurants en een winkel met een beperkt aanbod aan boodschappen. Rim Village Café is het hele jaar door geopend. Annie Creek Restaurant en Crater Lake Lodge zijn van half mei tot begin oktober geopend. 

Tips voor Crater Lake NP

  • Maak vooraf aan je bezoek een planning met de wandelingen die je wilt maken of de autoroutes die je wilt rijden
  • Zorg dat je op tijd komt. Hoe vroeger in de ochtend hoe rustiger het is.
  • Koop als je een rondreis maakt een nationale parkpas (annual pass). Deze heb je na een bezoek aan drie parken er weer uit en is goedkoper en handig dan elke keer apart entree betalen.
  • Bedenk vooraf waar je overnacht. Als je budgetvriendelijk wilt reizen is het vaak raadzaam net iets verder van de parkingang te verblijven.
  • Zorg dat je voldoende brandstof in je tank hebt.
  • Bezoek altijd even de officiële website van het nationaal park. Hier worden wegafsluitingen en afsluitingen van wandelpaden bijgehouden, maar ook waarschuwingen voor bijvoorbeeld sneeuwval.
  • Bezoek ook zeker het visitor center. Zij hebben veel kennis over het nationale park en staan je graag te woord.
  • Er zijn verschillende mogelijkheden om met een parkranger educatieve programma's te volgen.
  • Bij het visitor center kun je een informatieboekje verkrijgen met onder andere wandelroutes en uitzichtpunten.

Rondreizen VS

Oregon

Portland