Oregon

Oregon

Hoe meer je naar het noorden van de VS reist, hoe ruiger het wordt. Dat geldt ook voor de prachtige staat Oregon. Oregon ligt in het Pacifische Noordwesten en grenst aan de staten Washington, Idaho, Nevada en Californie. In deze staat, die ook de bijnaam Beaver State draagt, kun je genieten van ruige bergtoppen, prachtige kustplaatsen, culturele steden en een prachtige natuur in het algemeen. 

Het is een bijzondere staat op het gebied van variatie en veelzijdigheid. Je kunt als je met de auto reist letterlijk in een paar uur rijden het verschil ervaren van genieten aan de kust tot genieten in de sneeuw. Je kunt rijden door graanvelden, hoge rotsformaties aanschouwen, genieten aan de kust en culturele steden bezoeken. Door deze variatie dus een ideale staat voor een roadtrip!

Algemene informatie

  • Hoofdstad: Salem

  • Grootste stad: Portland

  • Bevolking: ongeveer 4,2 miljoen

  • De staat staat bekend om: Oregon Trail, veel variatie, culinair genieten, woeste kust, hoge rotsformaties, wijnboerderijen en graanvelden.

Grote steden in Oregon

Portland 

Portland is de grootste stad van de staat Oregon en kent een hele eigen sfeer en cultuur. De stad staat bekend om cultuur, kunst en culinaire mogelijkheden. Je kunt je prima een aantal dagen vermaken in deze stad. Als je de stad even wilt ontvluchten kun je terecht in de mooie parken of bij een van de wijnboerderijen in de omgeving. Washington Park is het grootste park dat je kunt vinden in deze stad. Je kunt naast natuur in dit park ook een dierentuin, speeltuinen, een Japanse tuin en sportvelden vinden. Dit maakt het ook een ideaal park als je met kinderen reist.

Kenmerkend voor deze stad is het milde weer, de gezellige markten met authentieke producten, mensen die fietsen en de vele gezellige pubs, bierbrouwerijen en koffiezaakjes. Ook leuk om te weten is dat je hier kunt shoppen in downtown Portland zonder belasting te betalen. Absolute aanraders voor je bezoek zijn de enorme boekenwinkel Powell's Books, een ritje in de kabelbaan en het museum Pittock Mansion (met uitzicht over de stad!). Daarnaast is door de stad slenteren om de bijzondere sfeer hier te proeven al een heel uitje op zich. Om je een idee te geven van de grootte van de stad: Portland heeft bijna 600.000 inwoners.

portland Oregon

Eugene 

Ook in Eugene kun je je hart op als je houdt van kunst en cultuur, maar ook van muziek. Er worden veel evenementen in de stad georganiseerd door het jaar heen, vooral in het teken van de eerder genoemde thema's. Met zo'n 156.000 inwoners is de stad een stukje kleiner dan Portland, maar dat maakt deze stad nog niet minder levendig. Als je een bezoek wilt brengen aan Eugene, dan kan het interessant zijn om je te verdiepen in de geschiedenis met de indianen die hier woonden. Veel mensen van verschillende gebieden en landen hebben zich bemoeid met dit stuk land en hierdoor kent de stad in het heden juist zo'n gemixte cultuur. Het staat nu bekend als een culturele studentenstad. 

Absolute aanraders voor je bezoek zijn de University of Oregon en de Lane County Historical Museum, die de geschiedenis laat zien van de bekende Oregon Trail. In de omgeving van Eugene kun je een bezoek brengen de Salt Creek Falls, (de watervallen bij) de McKenzie River of Willamette National Forest. Als je toevallig doorreist van Eugene naar Portland of andersom, rijdt dan vooral even iets om via Willamette Valley (rechts naast Salem). Hier kun je de meeste wijnboerderijen vinden van de staat en het is sowieso een prachtig stuk om doorheen te rijden.

Eugene Oregon

Salem

Salem is de hoofdstad van de staat Oregon. De stad heeft de naam te danken aan het Hebreeuwse woord sjalom, ook wel vrede. Leuk om te weten is dat er veel kersenfestivals worden gehouden in deze stad. In deze stad zit de overheid van de staat en kunnen ook veel computerbedrijven gevonden worden. De stad maakt veel gebruik van de landbouw in de omgeving.

Aanraders om een bezoek aan te brengen zijn de stadsparken en monumenten, het Capitool en de Mahonia Hall. Ook kan het leuk zijn om even te checken of er toevallig een festival plaatsvindt als je een bezoek brengt aan de stad. Zo is de bijvoorbeeld de Oregon State Fair een absolute reden voor mensen om naar Salem te reizen. Als je op een zaterdag verblijft in de stad, dan raden we je aan om naar de Salem Saturday Market te gaan. Deze stad is leuk voor een of twee dagen, maar heel eerlijk, is er in Portland meer te beleven.

salem Oregon

Bend 

Het bijzondere aan deze stad is dat het grenst aan de Deschutes River, een rivier dat wordt gekenmerkt door de omliggende dennenbossen en bergtoppen. Op deze rivier is het mogeijk om te kajakken. Op 20 minuten rijden van de stad Bend kun je het Newberry National Volcanic Monument vinden. Het bestaat uit meerdere gebieden die je kunt bezoeken, waarbij er ook meerdere visitor centers zijn om informatie in te winnen. Het is mogelijk om de Newbarry Crater in te gaan, waar ook twee meren in liggen. Het beste uitzicht over de crater kun je vinden bij Paulina Peak. Handig om te weten is dat dit best een klim is voor een auto en dat campers niet zijn toegestaan. Als dit je allemaal heeft aangesproken dan zijn de Lava Cast Forest en de Lava River Cave ook aanraders. Het eerste is een vlakte waarin je afdrukken kunt vinden van bomen die hier ooit stonden en het tweede is een lavatunnel. 

Vanuit Bend zelf zijn er verschillende outdoormogelijkheden, zoals mountainbiken en klimmen. Tips in Bend zijn zelf het High Desert Museum, waarbij je wordt meegenomen in de geschiedenis van de gold rush en de Oregon Trail, het Drake Park of een van de bierbrouwerij tours. In de winter zijn er veel wintersportmogelijkheden.

ongerept Oregon

Top bezienswaardigheden

Multnomah Falls 

De hoogste watervallen in Oregon zijn de Multnomah Falls. Bijzonder aan deze waterval is dat deze eigenlijk nooit droog staat. Eigenlijk bestaat deze waterval uit twee gedeeltes. Het grootste gedeelte is het bovenste gedeelte, met een valhoogte van 165 meter. Het onderste gedeelte is 21 meter lang. Tussen deze twee gedeeltes is een brug geplaatst, de Benson Bridge, waardoor het een hele bijzondere ervaring is om deze watervallen te bezoeken. 

Multnomah falls Oregon

McKenzie Pass

Dit is een heel bijzonder natuurgebied wat maar moeilijk te vergelijken valt met andere natuurgebieden in dit gedeelte van de Verenigde Staten. Dit is namelijk een vulkanisch gebergte, gelegen in de Cascade Range. Groot vulkanisch gesteente kenmerkt het gebied en het is dan ook vooral een gebied om doorheen te rijden, maar op sommige plekken is het ook mogelijk om even de benen te strekken en een wandeling te maken. Verwacht niet veel variatie, maar wel een bijzondere plek om te bezoeken. 

McKenzie Pass Oregon

Painted Hills

De Painted Hills mogen niet ontbreken tijdens een bezoek aan Oregon. Dit natuurfenoneem is zo bijzonder en heel speciaal om met je eigen ogen te aanschouwen. Deze heuvels horen bij het John Day Fossil Beds National Monument, wat zoals de naam al doet verraden bekend staat om de vele fossielen die hier zijn gevonden. De heuvels lijken haast wel geschilderd, maar zijn ontstaan door drogere en koelere periodes in de geschiedenis. Het beste uitzicht kun je vinden bij the Painted Hills Overlook. Het is een beschermd natuurgebied dat gratis te bezoeken is.

painted hills Oregon

Spooksteden en Indianenreservaten

Oregon heeft zo'n 250 spooksteden, ook wel ghost towns genoemd. Als je een spookstad wilt bezoeken die de echte Wild West uitstraling heeft, bezoek dan Sumpter, Granite, Shaniko, Hardman, Golden of Buncom. Houd er rekening mee dat de meeste ghost towns niet bestaan uit meer dan enkele gebouwen, waardoor het leuk kan zijn om er een tour van te maken waarbij je er meerdere bezoekt voor een complete ervaring. Als je in het uiterste zuidwesten van de staat bent in de buurt van Medford, dan kun je bijvoorbeeld eenvoudig Golden en Buncom met elkaar combineren. 

Ook Indianenreservaten kunnen interessant zijn om te bezoeken. Op een uur rijden vanaf de stad Bend of 2,5 uur rijden vanaf Portland kun je het Museum At Warm Springs vinden. Hier kun je alles te weten komen over indinanen in dit gebied. Er wonen in dit gebied drie indianenstammen en ze laten toeristen met alle liefde hier alles over weten. 

shaniko Oregon

Wijngaarden

Fan van wijn? Bezoek dan de wijngaarden in Oregon! Doordat Oregon een hoog kustgebergte heeft en een droog klimaat is dit een uitstekend gebied voor het maken van wijn en de teelt van druiven. Schrik niet, het gebied bestaat uit ongeveer 33.000 hectare en 725 wijngaarden. Er zijn verschillende wijnroutes door de staat die je naar de verschillende wijnvelden brengen, waar voornamelijk wordt gewerkt aan pinot noir. Tijdens het weekend van Thanksgiving wordt jaarlijks de grootste wijntour georganiseerd waarbij je tijdens de route de wijnen kunt proeven. Ook een aanrader is het bezoeken van de Willamette Valley, een valei van maar liefst 240 kilometer lang dat bekend staat om het maken van wijn.

wijgaarden Oregon

Highway 101

Veel mensen zijn bekend met de Highway 1 in Californie, maar ook in Oregon kun je genieten van de prachtige kustlijn. Deze is woester dan die in Californie. De weg is goed te bereiden en er zijn veel plekken waar je kunt stoppen om een uitzichtpunt te bewonderen. Je kunt als je onderaan begint eidigen in Astoria, voor veel mensen het eindpunt. Vanuit hier ben je ook zo in Portland. Van Brookings naar Astoria is zonder stops 7 uur rijden. Als je begint in Florence is dit 4 uur rijden zonder stops. Natuurlijk is het ook mogelijk om een kleiner stukje mee te pakken. Houd er wel rekening mee dat het niet mogelijk is om hier te zwemmen vanwege stromingen, kou en de ruigheid.

highway 101 Oregon

Tips voor rondreizen Oregon

De beste manier om Oregon te verkennen is met een auto of met een camper. Een nadeel van de camper is dat je niet alle hoge natuurgebieden in mag reizen, maar het biedt natuurlijk wel wat comfort. De staat Oregon is ideaal voor een road trip vanwege de veelzijdigheid van de staat. Cultuur, bergen, de kust, graanvelden en culinair genieten komen hier samen.

rondreizen Oregon

Nationale Parken en recreatie 

Mount Hood

Bos, bos en nog meer bos. Zo kun je het gebied rondom Mount Hood een beetje voor je zien. Dit is een prachtig natuurgebied met mooie bergmeren, rotswanden, dennenbomen en bergen. In de winter is het zeer geliefd als ski gebied en in de zomer kun je er heerlijk wandelen en doorheen rijden. Mount Hood zelf is een stratovulkaan. Hoewel het een potentieel actieve vulkaan is, is de laatste uitbarsting in 1782 geweest. 

mount hood Oregon

Crater Lake National Park

Dit meer kun je vinden in het zuiden van de staat. Dit meer is zeer bijzonder, het ligt namelijk in een ingestorten vulkaan als gevolg van een uitbarsting. Het Crater Lake National Park kent het diepste punt op 589 meter, en dit maakt het het diepste meer van de Verenigde Staten. Het is een heel helder meer, doordat het zich hervult met gesmolten sneeuw. Je kunt in de winter genieten van wintersport en in de zomer genieten van fietsen en wandelen. Er zijn verschillende wandeltrails uitgezet.

crater lake national monument Oregon

National Park Hells Canyon

Opnieuw een prachtig natuurgebied om te bezoeken. Deze canyon is een van de diepste van de Verenige Staten. Je kunt het natuurgebied het beste bezoeken door het bereiden van de Hells Canyon Scenic Byway. Tijdens deze route pik je van alles namelijk een beetje mee. De canyon is maar liefst 16 kilometer lang, waardoor je ook wel eventjes over deze route zult doen. Breng ook zeker een bezoek aan de uitzichtpunten Hells Canyon Overlook en Hat Point.

hells canyon Oregon

De kust

De kustlijn van de staat Oregon is werkelijk waar prachtig. Je kunt eigenlijk niet Oregon weer uitreizen zonder hierheen te hebben gereden. In tegenstelling tot de de kustlijn van de onder Oregon gelegen staat Californie, is het hier al een stuk ruiger. Wat leuk is aan de kust is dat je naast zwemmen, ook veel andere recreatiemogelijkheden hebt en ook kans hebt op het zien van zeeleeuwen, zeehonden en walvissen.

Cannon Beach wordt door de meeste mensen beschouwd als het mooiste strand van de staat. Het strand lijkt haast goudgeel en is ontzettend lang, waardoor je ook vaak niet last hebt van enorme drukte (hangt wel een beetje af van je reisperiode). Direct naast het strand beginnen de bergen op te komen en dit zorgt voor bijzondere rotsformaties op het strand en in de zee. Het is prachtig als het lekker weer is, maar de dramatische look geeft het ook zeker wat als het wat slechter weer is.

kust Oregon

Nog meer mooie plekken in Oregon...

Oregon heeft zo ontzettend veel te bieden, we zouden er een boek over kunnen schrijven. Daarom nog een lijstje met plekken die ook het bezoeken waard zijn:

  • Wallowa Mountains
  • Columbia River Gorge National Scenic Area
  • Siuslaw National Forest
  • Oregon Caves National Monument

Eten en drinken

Als je op zoek bent naar een staat waar je echt culinair kunt genieten, dan zou Oregon wel bovenaan je lijstje moeten staan. De steden zijn enorm cultureel en dit proef je terug in de maaltijden. Vooral in de steden kun je lekkere restaurants vinden, 'on the road' is dat iets lastiger. Door je wensenlijstje een beetje vooruit te plannen kom je al een heel eind, maar je kunt natuurlijk ook op de bonnefooi kijken wat je allemaal tegen komt. Natuurlijk zijn er ook voldoende fastfood ketens te vinden als je op zoek bent naar een snelle hap.

eten en drinken Oregon

Rondreizen VS

Gezinsreis rondreis Californië

Groepsreis Nationale Parken USA 18-39

Rondreis Nationale Parken

Crater Lake National Park

North Cascades National Park

Olympic National Park

Portland

Salem

Seattle