Prince Edward Island National Park

Prince Edward Island NP informatie

Prince Edward Island National Park ligt aan de noordkust van de provincie Prince Edward Island, het park ligt op zo'n 24 km van de hoofdstad van de provincie Charlottetown. Prince Edward Island NP is een van de kleinste nationale parken in Canada. Het park strekt zich uit langs meer dan 47 km kustlijn en is verdeeld in drie regio's, dit zijn Cavendish-North Rustico, Brackley-Dalvay en het schiereiland Greenwich. De regio's worden gescheiden door baaien en zijn niet direct met elkaar verbonden door wegen. 

Cavendish-North Rustico

De regio Cavendish-North Rustico wordt veel bezocht vanwege de prachtige zandstranden maar staat vooral bekend als de locatie waar de verhalen van auteur L.M. Montgomery over "Anne of Green Gables" zich afspelen. De regio biedt niet alleen prachtige stranden, maar ook ruige, rode zandstenen kliffen. 

L.M. Montgomery's Cavendish National Historic Site

L.M. Montgomery's Cavendish National Historic Site omvat het landschap nabij Cavendish dat auteur L.M. Montgomery zo goed kende en gebruikte in haar "Anne of Green Gables" boeken. Het landschap omvat onder andere het Montgomery's Cavendish Home en het Green Gables Heritage Place.

Het Lucy Maud Montgomery's Cavendish Home is de boerderij van de grootouders van Montgomery, ze woonde hier de eerste 37 jaar van haar leven. Het landschap omvat de ruïnes van het huis en de boerderijgebouwen die hier stonden in de tijd dat Montgomery hier woonde. 

Het Green Gables Heritage Place is de naburige boerderij van het L.M. Montgomery's Cavendish Home. Green Gables is de setting voor de beroemde roman "Anne of Green Gables" van Montgomery die gepubliceerd werd in 1908. Green Gables Heritage Place omvat het huis en de omgeving die voorkomt in het boek, onder meer Lover's Lane, de kabbelende beek en Haunted Wood.

Brackley - Dalvay

De Brackley-Dalvay regio is een populaire zomerbestemming vanwege de fijne zandstranden en de nabijheid van de hoofdstad Charlottetown. Naast de grote zandstranden beschikt deze regio ook over kleinere stranden. Bezienswaardigheden langs dit stuk kustlijn zijn Covehead Harbour, Dalvay-by-the-Sea National Historic Site en Covehead Lighthouse. Ook populair is Robinsons Island met het Robinsons Island Trail System, dit kleine eiland omvat vijf kilometer aan multifunctionele paden voor wandelaar s en fietsers.

Dalvay-by-the-Sea National Historic Site

Dalvay-by-the-Sea National Historic Site werd in 1896 gebouwd als zomerhuis voor een rijke oliemagnaat. Tegenwoordig bevindt zich een hotel in dit historische gebouw. Het is mogelijk om een kijkje te nemen in het Victoriaanse landgoed. 

Covehead Lighthouse

Het Covehead Lighthouse ligt aan het strand net ten oosten van de ingang van Covehead Bay. De vierkant, houten vuurtoren is de tweede vuurtoren op deze locatie en is gebouwd in 1975 ter vervanging van de oorspronkelijke vuurtoren. De vuurtoren was belangrijk voor onder andere de lokale vissersgemeenschap en leidde de weg naar de ingang van Covehead Bay.

Greenwich

De regio Greenwich omvat de grootste zandduinen op Prince Edward Island. Het schiereiland Greenwich heeft een lange geschiedenis, met verbindingen met de Mi'kmaq en Acadiaanse cultuur. Greenwich beschikt over drie mooie wandelpaden. Het Greenwich Interpretation Centre biedt meer dan twintig tentoonstellingen die meer informatie verschaffen over de natuurlijke en culturele geschiedenis van het schiereiland.

Beste reistijd

De periode waarin Prince Edward Island National Park het meest bezocht wordt is in het hoogseizoen in de maanden juli en augustus. Vooral op nationale feestdagen is het erg druk in het nationale park. In het hoogseizoen is het tussen 11 en 15 uur het drukst in het nationale park. Indien je de drukte wil vermijden kun je het nationale park het beste in de maanden juni en september bezoeken.

Activiteiten Prince Edward Island NP

Fietsen

Een goede manier om Prince Edward Island NP te verkennen is door de Gulf Shore Way te fietsen. De Gulf Shore Way bestaat uit Gulf Shore Way West en Gulf Shore Way East. Deze route biedt een verharde weg langs de kust. Onderweg fiets je langs rode zandstenen kliffen, duinen, het Covehead Lighthouse en verschillende stranden. Daarnaast zijn er nog 11 andere fietspaden. 

Wandelen

Er zijn verschillende wandelpaden aanwezig in Prince Edward Island NP, elk met zijn eigen unieke kenmerken. Wandel door bossen, over promenades of langs het strand. Er zijn zo'n 15 wandelpaden in het nationale park.

Peddelen

In het nationale park worden verschillende mogelijkheden aangeboden om te kajakken, kanoën en voor stand up paddling. Dit is mogelijk op de verschillende vijvers in het nationale park en in de Golf van St. Lawrence.

Vogels spotten

Prince Edward Island NP is een belangrijk gebied voor vogels. Naast dat je zelf op pad kunt om vogels te spotten, worden er ook begeleide vogelevenemten aangeboden. Vogels die makkelijk gespot kunnen worden zijn onder meer de visarend, de Canadese gans, de kleine kokmeeuw en de blauwe gaai.

Golfen

Het is mogelijk om te golfen bij Green Gables Golf Course in Cavendish. De golfbaan strekt zich uit tussen de zandduinen van Cavendish Beach en de voormalige boerderijvelden rondom Green Gables Heritage Place.

Rondreizen VS

Charlottetown

Prince Edward Island