Charlottetown

Over Charlottetown

Charlottetown is de hoofdstad van Prince Edward Island, de kleinste provincie van Canada. De stad heeft ongeveer 40.500 inwoners en is daarmee ook de grootste stad van de provincie. Charlottetown is met het vliegveld en de haven het commerciële centrum van de provincie. De stad dateert uit de jaren 17520 en was oorspronkelijk een Franse nederzetting genaamd Port la Joie. De stad werd hernoemd ter ere van koningin Charlotte, de vrouw van koning George III van het Verenigd Koninkrijk, nadat het eiland in 1763 in bezit was van Groot-Brittannië.

Charlottetown was in 1864 de beroemde locatie van de Charlottetown Conference. De Charlottetown Conference was de eerste bijeenkomst van Canadese en maritieme staatslieden om te debatteren over de voorgestelde Maritime Union en de British North American Union, nu bekend als de Canadian Confederation. Hierdoor wordt Charlottetown ook wel de "Birthplace of Confederation" genoemd.

Bezienswaardigheden Charlottetown

St. Dunstan's Basilica

De St. Dunstan's Basilica maakt deel uit van het Victoriaanse erfgoed van Charlottetown. De basiliek, onderdeel van het rooms-katholieke bisdom in de provincie, werd aan het einde van de 19e eeuw gebouwd in een Franse neogotische stijl. Na een brand werd de basiliek in 1915 herbouwd en het interieur werd ontworpen in een meer Engelse gothische stijl. De basiliek met rode zandstenen torenspitsen is een van de grootste gebouwen in zijn soort in het oosten van Canada. 

Beaconsfield Historic House

Het Beaconsfield Historic House werd in 1877 gebouwd en is een goed voorbeeld van de Victoriaanse architectuur. De villa omvat kantachtige houten decoratie, een sierlijke koepel en een mansardedak. Volg een rondleiding door het huis en bewonder het interieur en de inrichting van dit historische huis. Het Prince Edward Island Museum and Heritage Foundation en een boekwinkel zijn nu gevestigd in het Beaconsfield Historic House. 

Prince Edward Battery

De Prince Edward Battery was een Britse koloniale kustgeschutbatterij in Charlottetown, ook wel bekend als Fort Edward. Prince Edward Battery werd gedeactiveerd rond 1905. De Prince Edward Battery bestaat uit kleine kazernes en een reeks kanonnen. Prince Edward Battery bevindt zich op een strategische positie aan de haven. Vanaf het stadscentrum leidt een promenade langs het water naar Victoria Park en Prince Edward Battery.

Provincial House National Historic Site

Het Provincial House is de plek waar sinds 1847 de Prince Edward Island Legislature bijeenkomt en de geboorteplaats van de Canadian Confederation. Het gebouw werd tussen 1843 en 1847 gebouwd als koloniaal overheidsgebouw, tegenwoordig komt hier de Parliament of Prince Edward Island bijeen. De parlementaire kamers zijn tegenwoordig toegankelijk voor bezoekers. In het naastgelegen Confederation Centre of the Arts kunnen bezoekers meer leren over de geschiedenis van onder andere het Province House en kunnen bezoekers een replica bezichtigen van de Confederation Chamber.

Victoria Row

De verkeersvrije Victoria Row omvat winkels, terrasjes en restaurants. Op het open podium wordt vaak livemuziek gespeeld. Loop door Victoria Row en bewonder de Victoriaanse architectuur en de gevels van de historische gebouwen. 

Peakes Wharf

Veel toeristen en lokale bevolking gaan naar de haven Peakes Wharf voor de winkels, boetieks, restaurantjes en het bekijken van de boten. Bij Peakes Wharf is vaak livemuziek te horen. Het park Confederation Landing grenst aan Peakes Wharf. Vanaf Peakes Wharf kun je meegaan met een rondvaartboot.

Charlottetown Farmers Market

Het hele jaar door komen op zaterdagochtend en in de zomer op woensdagochtend lokale boeren, voedselproducenten en ambachtslieden bijeen op de Charlottetown Farmers Market. Bezoekers kunnen hier lokaal gemaakte souvenirs kopen en allerlei soorten voedsel proeven. 

Government House

Het Government House, ook wel Fanningbank genoemd, werd na 1835 de officiële residentie van de Governor of the Island. Tegenwooridg is het de officiële residentie van de luitenant-gouverneur van Prince Edward Island, hij vertegenwoordigt koningin Elizabeth II in de provincie. Government House is in juli en augustus gratis toegankelijk voor het publiek.

Tips Charlottetown

Vliegen naar Charlottetown

Charlottetown Airport is het vliegveld van Charlottetown, er vliegen voornamelijk binnenlandse vluchten naar dit vliegveld. Vanuit Nederland vliegen er geen rechtstreekse vluchten naar dit vliegveld, je dient dus altijd minstens een overstap te maken. Vaak dien je over te stappen in Montreal. Het voordeel is wel dat vluchten met een tussenstop over het algemeen een stuk voordeliger zijn. Houd er rekening mee dat vliegen in de maanden juli en augustus over het algemeen een stuk duurder is dan daarbuiten. Indien je de mogelijkheid hebt en flexibel bent met vertrekdata, zouden we je aanraden je reis te boeken ergens in de maand maart tot en met november. Met name de tweede helft van september en de eerste helft van oktober zijn uitstekende reisperiodes. De vliegtickets zijn dan vaak vele honderden euro's goedkoper. 

Waar verblijven?

Charlottetown is een kleine stad met verschillende beschikbare accommodaties zoals hotels, bed and breakfasts en motels. Houd er rekening mee dat de zomermaanden een populaire periode zijn voor toeristen om te reizen naar Charlottetown. Voor de zomermaanden dien je ruim van tevoren je accommodatie te boeken. Indien je graag vlakbij de bezienswaardigheden wilt verblijven, is de binnenstad van Charlottetown het beste gebied om te verblijven. Houd er wel rekening mee dat verblijven in het centrum vaak een stuk prijziger is. We raden je aan om in een wijk te verblijven die wat verder van de binnenstad van Charlottetown vandaan ligt als je iets budgetvriendelijker wilt verblijven, bijvoorbeeld dichtbij het vliegveld.

Eten en drinken Charlottetown

Zoals op veel plekken in Canada kun je eten en drinken zo duur maken als je zelf wilt. Van zeer exclusief uit eten tot een snelle hap en alles er tussenin. Prince Edward Island staat bekend om de geweldige vis, kreeft, oesters en scheldieren. Voor oesters kun je bijvoorbeeld terecht bij Claddagh Oyster House en voor kreeft bij Water Prince Corner Shop and Lobster Pound of Sims Corner Steakhouse & Oyster Bar.

Rondreizen VS

Rondreis West Canada

Montreal

New Brunswick

Newfoundland and Labrador

Prince Edward Island