--

Custer State Park

Custer State Park

Het Custer State Park in South Dakota ligt in de Black Hills, omgeven door verschillende bezienswaardigheden zoals Wind Cave National Park en Mount Rushmore en het Crazy Horse monument. 

Als je rondreist door South Dakota is het Custer State Park eigenlijk niet over te slaan. Ben je in september in Custer State Park? Met een beetje geluk ben je op tijd voor de Annual Bison Roundup, waarbij alle bizons in het park bijeengebracht worden (tussen de 1000 en 1500). 

Informatie Custer State Park

  • 1500 bizons leven er in het "wild"
  • Er zijn twee fantastische scenic drives in het state park
  • De wegen zijn regelmatig geblokkeerd door loslopende bizons
  • De granieten rotsen en de prairie zorgen voor een echt wild westen-landschap
  • Het park is het hele jaar door open, maar faciliteiten zijn tussen 1 oktober en 30 april beperkt

Bezienswaardigheden en things to do

Needles Highway

Deze scenic drive van ongeveer 22 kilometer leg je af met de auto en brengt je door fantastisch mooie bossen, open vlakten en indrukwekkende granieten rotsen en bergen. De naam "needles" komt vanuit de vorm van de rotsblokken die vaak erg puntig zijn als naalden. Deze weg is geopend tussen begin april en sluit bij de eerste sneeuwval. Je kunt op de website van het state park in de gaten houden of de weg geopend is. 

Iron Mountain Road

Deze weg van een kleine 30 kilometer is een prachtige weg waarbij je ook Mount Rushmore in de verte kunt zien liggen. Ook deze weg sluit in de winter. Fotos' die je maakt van deze route leveren ongetwijfeld prachtige plaatjes op, maar vergeet vooral niet te genieten van de uitzichten onderweg en natuurlijk van de momenten dat je de uigehakte hoofden van Mount Rushmore kunt zien. 

Wildlife Loop Road

De wildlife loop is ook ongeveer 30 kilometer lang en brengt je langs prairie en grasvlakten. Houd rekening met files wegens op de weg lopende bizons. De beste tijd om deze weg te rijden is vroeg in de ochtend of aan het einde van de middag/begin van de avond. Pas je snelheid wel aan (geldt voor alle natuurparken trouwens) op mogelijk overstekend wild. Niks vervelenders dan een wild dier raken tijdens je rondreis Amerika. Waar mogelijk adviseren we je om niet teveel na 19:00 te rijden in verband met overstekend wild. 

Hikes in Custer State Park

Er zijn uiteenlopende hikes te doen in Custer State Park, variërend van eenvoudig tot vrij moeilijk. Houd bij sommige routes rekening met klauteren en het oversteken van stroompjes en riviertjes. 

Lover's Leap

Deze route start bij het Peter Norbeck Education Center en is ongeveer 5 kilometer lang. Onderweg heb je uitzicht op Cathedral Spires, Mount Collidge en Black Elk Peak, 1 van de hoogste toppen. Onderweg heb je kans om bizons te zien die met name op de stroompjes af komen. 

Prairie Trail

Deze wandeling van 5 kilometer is eenvoudig en brengt je langs smalle beekjes en veel prairie. Een goede manier om de verscheidenheid van het landschap te zien. Ook hier is de kans zeker aanwezig om bizons tegen te komen tijdens je wandeling.

Sunday Gulch

Bij Lake Sylvan kun je deze 5 kilometer lange wandeling vinden. Je klimt regelmatig over rotsblokken en komt door kleine riviertjes. De route is vrij goed aangegeven en brengt je uiteindelijk bij een mooie waterval. Houd er rekening mee dat rotsblokken glad kunnen zijn en draag comfortabele wandelschoenen met voldoende profiel.

Er zijn nog een stuk meer hikes in het state park. Bij het visitor center kun je een kaart met wandelroutes krijgen. Ons advies is altijd om advies te vragen bij de rangers die je graag helpen om de mooiste tocht voor de dag uit te zoeken.

Annual Roundup

Jaarlijks in september vindt het roundup en art-festival plaats. Bizons worden hier bij elkaar gebracht en een deel ervan zal worden verkocht om de natuurlijke balans in stand te houden en te voorkomen dat de dieren verhongeren vanwege het te grote aantal bizons in het state park. Je kunt de roundup bezoeken. Kijk op de website van Custer State Park voor meer informatie en de exacte data. 

Accommodatie en hotels

Behalve kamperen is het ook mogelijk om op prachtige plekken te verblijven rondom het state park. De meeste accommodaties vind je op ongeveer 15 kilometer van de ingang en variëren van meer eenvoudige hotels tot mooie lodges en luxe verblijven. Afhankelijk van je budget is het in deze regio best de moeite om wat duurder te overnachten, omdat je er waarschijnlijk meerdere dagen zult verblijven. 

Custer State Park als onderdeel van je rondreis? 

Absoluut! Combineer het met je bezoek aan de Black Hills, Badlands National Park, Mount Rushmore en Wind Cave NP. In Custer State Park kun je alleen met de uitzichten al een goede dag vullen, maar als je daarnaast ook enkele hikes wilt doen zijn twee overnachtingen aan te raden voor Custer State Park. 

Rondreizen VS

South Dakota

Wind Cave National Park