South Dakota

South Dakota - Mount Rushmore state

South Dakota ligt in het noorden van de VS, onder North Dakota (..) en omringd door Wyoming, Montana, Minnesota, Iowa en Nebraska. South Dakota is prima te combineren met rondreizen door Colorado en voor mensen die Yellowstone National Park in Wyoming bezoeken. 

Het gebied werd van oudsher bevolkt door twee bekende indianenstammen, de Sioux en de Cheyenne. South Dakota's meest bekende bezienswaardigheid is Mount Rushmore waar de gezichten van vier presidenten werden uitgehakt. 

South Dakota info

South Dakota heeft een interessante geschiedenis en is 1 van de staten waarin nog veel verschillende indianenstammen grond bezitten. Voor iedereen met interesse in de Amerikaanse geschiedenis zijn er veel plekken te bezoeken die historische waarde hebben.

South Dakoa is dunbevolkt en draait grotendeels op landbouw. Met Mount Rushmore als grote publiekstrekker voor toerisme is South Dakota vooral daarom bekend. Minder bekend zijn andere gebieden zoals de badlands. We beschrijven een aantal scenic drives die je mee kunt nemen tijdens een rondreis die ook door South Dakota gaat. 

Algemene informatie

  • Er wonen ongeveer 800.000 mensen in de hele staat
  • De hoofdstad is Pierre en ligt middenin de staat
  • De hoogste berg vind je in de black hills en is 2200 meter hoog
  • Er is 2 nationale parken in South Dakota: Badlands National Park en Wind Cave NP
  • De black hills zijn een national forest en hebben veel mooie plekjes
  • Ideaal te combineren met een bezoek aan Wyoming en Colorado

Rushmore

Steden in South Dakota

De meeste steden vind je aan de interstate 90 die de staat doorkruist. Rapid City ligt vlakbij Mount Rushmore. Sioux Falls is de grootste stad met 184.000 inwoners, gevolgd door Rapid City met ongeveer 78.000 inwoners. Alle andere steden hebben niet meer dan 30.000 inwoners maximaal. De hoofdstad van de staat heeft slechts 14.000 inwoners zelfs! 

Voor de wereldsteden hoef je dus zeker niet naar South Dakota. Wel krijg je een goed inkijkje in hoe het leven gaat buiten toeristische hotspots. Verblijf als je op doorreis bent dan ook zeker eens in een kleiner stadje, ga er lekker uit eten lokaal of ga naar een lokale diner voor ontbijt. Je zult zien dat mensen graag een praatje met je maken. 

Scenic drives 

Als je een rondreis door de VS boekt raden we je aan om waar mogelijk scenic drives en scenic byways mee te nemen in je routeplanning. Deze komen vaak langs fantastisch mooie en unieke plekjes die je niet ziet als je de grote interstates neemt. Het duurt uiteraard wat langer, maar het is vakantie! 

Peter Norbeck National Scenic Byway

Deze weg is ongeveer 100 kilometer lang en is uitgeroepen tot 1 van de 10 mooiste byways in de Verenigde Staten. Bruggen en haarspeldbochten brengen je door Custer State Park, het Norbeck Wildlife Preserve, tot vlakbij Mount Rushmore en de Black Elk wilderness area. Voeg daar mooie bergmeren en granieten rotsblokken aan toe, wilde dieren en je weet dat je een toproute te pakken hebt!

Native American National Scenic Byway

Deze scenic byway gaat door het hart van de verschillende indianenstammen en biedt je fantastische uitzichten op de Missouri rivier. De geschiedenis van de verschillende stammen en cultuur staan centraal bij deze byway. 

Spearfish Canyon en National forest scenic byway

Je volgt Spearfish creek tijdens deze 30 kilometer lange byway. Je komt langs verschillende soorten bossen, watervallen en langs populaire klimplekken. Deze route voert door de Black Hills en is een aanrader voor iedereen die ook Mount Rushmore bezoekt. 

Badlands loop scenic byway

Dit gebied wordt door mensen beschreven als een maanlandschap met fantastische rotsformaties. Met 16 uitzichtspunten langs de weg is er meer dan genoeg te zien tijdens deze ronde van iets meer dan 60 kilometer. 

Wildlife Loop Scenic byway

Bizon's, bighorn sheep, antelopes, herten en prairiehonden kun je allemaal tegenkomen bij deze 25-kilometer lange weg. Deze route loopt door het Custer State Park. 

Bizon custer state park

Top bezienswaardigheden South Dakota

Mount Rushmore

De meest bekende bezienswaardigheid in South Dakota is zonder twijfel Mount Rushmore. Iedereen kent wel een film waarin deze uitgehakte hoofden opgeblazen werden of in cartoons gebruikt werden. Ze staan er echter nog steeds! Je kunt ze vinden in de Black Hills bij het plaatsje Keystone. De vier gezichten zijn van George Washington, Abraham Lincoln, Thomas Jefferson en Theodore Roosevelt. 

Crazy Horse memorial

Op een half uurtje rijden van Mount Rushmore vind je een tweede monument dat momenteel nog gebouwd wordt. Het hoofd is inmiddels uitgehakt, maar uiteindelijk moet het beeld van Crazy Horse, de leider van de Lakota stam in de 19e eeuw deze leider uitbeelden, galopperend op zijn paard. Het beeld wordt 195 meter lang en 172 meter hoog. 

Badlands National Park

De Badlands bestaan uit kloven, ravijnen en hoodoos, gecombineerd met stukken prairie. De badlands staan bekend om de vele vondsten uit het Paelontologisch tijdperk. 

Black Hills

De zwarte heuvels zijn een klein gebergte dat boven de Great Plains uittorent. De bergen zijn begroeid met bomen en gras. Je vind er onder andere het nationaal park Wind Cave, Mount Rushmore, Jewel Cave National Monument en Harney Peak, het Custer State Park en Devils tower National Monument. 

Het gebied aan de westkant van South Dakota is zeker de moeite om enkele dagen te verblijven. De verschillende gebieden zijn veel minder bezocht dan het beroemde Yellowstone National Park dat ten westen van South Dakota te vinden is, maar kan een prima onderdeel vormen van een rondreis. 

Buffalo roundup

Elke herfst worden de bizons bijeengedreven door cowboys en cowgirls. Een gemiddelde bizon weegt ongeveer 700 kilo en kan tegen de 60 km per uur lopen. De kudde in Custer State Park wordt elke herfst binnengehaald en is open voor publiek. Een unieke ervaring! Mocht je in de herfstperiode naar de VS gaan, dan is het zeker het overwegen waard om op de juiste tijd in Custer State Park te zijn om dit fenomeen mee te maken. 

Badlands South Dakota

South Dakota als onderdeel van je rondreis? 

Wij zeggen volmondig ja tegen een bezoek aan iconische plekken als Mount Rushmore, maar sla ook zeker de Badlands en de Black hills niet over. De meeste mensen besteden twee dagen in de omgeving en hebben daar normaalgesproken genoeg aan. Voor accommodatie kun je het beste in Rapid City verblijven of in Keystone zelf als je de westkant van South Dakota wilt bezoeken. Van hieruit is het betrekkelijk eenvoudig om naar bijvoorbeeld Yellowstone national park te rijden of richting Denver Colorado. 

Zoals bij de meeste rondreizen geldt dat er vaak flinke afstanden te overbruggen zijn. Hoewel het verleidelijk is om de goedkoopste auto te huren raden we je zeker aan om wat meer geld uit te geven voor een echt comfortabele auto. Als je een camperreis maakt door de VS, zorg dan dat je vooraf goed uitzoekt waar je kunt overnachten en of het mogelijk is vooraf te reserveren. 

Rondreizen VS

Groepsrondreis Noordwest VS Natuur

Rondreis Noordwest USA

Badlands National Park

Mount Rushmore

North Dakota

Wind Cave National Park