--

Georgia

Georgia - the Peach State

Georgia is een van de zuidelijke staten van de Verenigde Staten. Het grenst aan de staten Florida, Alabama, South Carolina en Tennessee. Daarnaast ligt de staat aan de Atlantische Oceaan, met een kustlengte van 160 kilometer. De staat is vrij vlak. In het noorden kun je wel heuvels vinden (de Appalachen) maar voor hoge bergen dien je andere staten te bezoeken. Een grote rivier die door de staat stroomt is de Savannah. Bijnamen van de staat zijn The Empire State of the South en the Peach State. Omdat de afstanden niet te groot zijn in Georgia, is het een ideale staat voor een road trip. Je kunt zodoende veel zien in weinig tijd. Ook valt een bezoek aan de staat goed te combineren met andere staten.

Ook de staat Georgia kent een flinke geschiedenis. De staat werd bewoond door de Creek en Cherokee indianen, totdat de Spanjaarden en de Britten de rust verstoorden. De Spanjaarden hebben zich hier als eerste gevestigd maar ook voor de Britten was dit gebied erg interessant. Ze hebben dan ook flink om dit gebied gestreden tussen 1739 en 1742. De Britten wonnen. In 1754 is Georgia een koninklijke kolonie geworden en werd er veel gehandeld met Groot-Brittanie. Rond 1778 probeerden Amerikaanse troepen met hulp van de Fransen de Britten uit dit gebied te verdrijven. Pas in 1782, een jaar voor het eindigen van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, vertrokken de Britten en het gebied werd officieel een staat van Amerika. Echter zorgde dat nog niet voor rust in de staat.

Slavernij was al even verboden in Georgia, maar werd in 1749 opnieuw gelegaliseerd. Het was een te groot nadeel voor ze dat de andere zuidelijke steden wel slavernij toestonden. Mede doordat Georgia dit opnieuw legaliseerde, kregen de zuidelijke steden gezamenlijk veel macht over de katoenproductie, ten nadele van de noordelijke staten. Ondertussen werden de Cherokee indianen verdreven uit Georgia, wat is 1838 resulteerde in de Trail of Tears. De macht van de zuidelijke staten over de katoenproductie was een van de aanleidingen voor het uitbreken van de Amerikaanse Burgeroorlog in 1861. Pas na de Eerste Wereldoorlog kwam er een einde aan de slavernij en pas rond 1960 kwam er verandering in de rechten voor burgers. 

Algemene informatie

 • Hoofdstad en grootste stad: Atlanta

 • Bijnaam: Empire State of the South en Peach State

 • Bevolking: ongeveer 10 miljoen

 • De staat staat bekend om: een van de zuidelijke staten van de VS, een rijke geschiedenis, gezellige steden

victoriaanse huizen Georgia

Grote steden in Georgia

Georgia heeft niet zulke grote steden als andere staten in de Verenigde Staten. In totaal zijn er vijf steden in de staat met 100.000 of meer inwoners. De grootste stad, tevens de hoofdstad, is Atlanta met circa 443.775 inwoners. De tweede grootste stad heeft al een stuk minder inwoners. Dat is Columbus, met circa 197.900 inwoners. De staat heeft in totaal circa 10 miljoen inwoners. Veel mensen die niet in de steden wonen, wonen net buiten de stad. Als niet de harde grenzen van de stad aangehouden worden hebben steden dus eigenlijk veel meer inwoners dan hierboven aangegeven. We vertellen hieronder meer over de leukste steden in Georgia. 

Atlanta

Atlanta is gemakkelijk te bereiken met het vliegtuig vanuit Europa. Deze stad staat bekend om Coca Cola en CNN en het is tevens de hoofdstad van de staat Georgia. Je kunt hier zowel oude gebouwen vinden als moderne nieuwbouw, wat zorgt voor een interessante samenstelling. Atlanta is de geboorteplaats van Martin Luther King, Jr.

Bezienswaardigheden in de stad zijn het enorme Georgia Aquarium en een van de vele musea. Ook kun je een bezoek brengen aan de World of Coca-Cola en het CNN Center. Door het CNN Center kun je een rondleiding krijgen door de studio's en bij the World of Coca-Cola krijg je een blik op de geschiedenis van dit drankje. Het Georgia Aquarium is een van de grootste aquaria van de wereld. Trek voor een bezoek dus zeker een hele dag uit. De Georgia State Capitol en het Martin Luther King, Jr Historical Site mogen eigenlijk ook niet ontbreken. Eindig je avond in een van de drive in theaters.

atlanta georgia

Savannah

De stad Savannah is vernoemd naar de rivier de Savannah. Deze stad is heerlijk sfeervol en je ziet hier veel gebouwen met historische waarde. Wat dacht je bijvoorbeeld van de oude Victoriaanse huizen met de prachtige veranda's? Je kunt een mooie wandeling maken door het historisch district en in de avond kun je gezellige restaurantjes vinden bij River Street. 

Heb je de film Forrest Gump gezien? Bezoek dan vooral het Chippewa Park. Hier is destijds het bankje geplaatst waar hij wachte op de bus en zijn levenslessen bekend maakte aan wildvreemde mensen, zoals "life is like a box of chocolates". Het bankje is nu te vinden in het Savannah History Museum. Ook een mooi parkje is het Forsyth Park, met een mooie fontein. Bezoek ook vooral Wormsloe Historical Site. Hier kun je de ruines vinden van een van de oudste huizen van Georgia, wandelen langs de eikenbomen en magnolia's en een beeld krijgen van de koloniale tijd. 

savannah Georgia

Augusta

Augusta is in tegenstelling tot Atlanta en Savannah geen stad waarin je je dagen kunt vermaken, maar het kan wel interessant zijn om hier een enkele dag door te brengen en te overnachten. In de avond is er namelijk heerlijk veel entertainment en je kunt hier heel lekker eten.

Wandel een stukje van de river walk om historische gebouwen te bekijken en woon een sportwedstrijd in deze sportstad. Ook kun je in deze stad nog oude Victoriaanse huizen vinden. 

augusta Georgia

Athens

Athens is de studentenstad van de staat Georgia. Het is een gezellige en niet al te grote stad waar je deels wat mee kunt krijgen van de geschiedenis, maar ook kunt genieten van de gezellige cultuur van het heden. Net als Augusta is deze stad interessant voor een korte tussenstop.

Om de echte Athens ervaring te beleven boek je een ticket voor de Georgia Bulldogs (American football). Ook is het mogelijk om de University of Georgia te bekijken met de meest interessante gebouwen. Hier kun je ook direct verschillende musea vinden. Breng een bezoek aan het Memorial Park, waar je de Bear Hollow Zoo kunt vinden, een fiets kunt huren, kunt zwemmen in het zwembad en de mogelijkheid hebt om te hiken en te vissen.

Top bezienswaardigheden

De top bezienswaardigheden in Georgia, Atlanta zijn als volgt:

World of Coca-Cola

In de World of Coca-Cola kom je alles te weten over het ontstaan van dit lekkere drankje en zie je oude posters die vroeger gebruikt zijn ter promotie van de frisdrank. Ook kun je reclame vinden dat gebruikt is voor Nederland! In de bioscoopzaal wordt een film getoond over hoe belangrijk Coca-Cola is (het blijft Amerika!) en je kunt met een Coca-Cola ijsbeer op de foto. Ook kun je hier de meest vreemde souvernirs scoren. Een interactief bezoekje dat zeker de moeite waard is!

world of Coca Cola Georgia

Legoland

In Atlanta kun je Legoland vinden. Je kunt hier een Lego Factory Tour doen, waar jij (en eventueel de kinderen) kunnen zien hoe lego wordt gemaakt. Gedurende het jaar wordt er met verschillende thema's gewerkt, zoals een Space Mission tentoonstelling. In Miniland zie je Atlanta in miniatuur vorm. Kinderen kunnen zich goed vermaken in de speel- en bouwzones. Ook kun je een rit maken in een lego-car (die iets groter is dan de gewonde lego-karretjes) en een film kijken over lego.

legoland Georgia atlanta

Jimmy Carter National Historic Site

Op deze plek wordt natuur gecombineerd met geschiedenis. De Verenigde Staten heeft slechts een president gehad uit de staat Georgia, die hier geboren is. Hij was de 29e president van de Verenigde Staten. Je kunt een museum en bezoekerscentrum vinden in zijn voormalige middelbbare school en de boerderij bezoeken waarin hij is opgegroeid.

Tips voor rondreizen Georgia

Georgia is een goede staat voor een road trip met de auto, doordat alle bezienswaardigheden dichtbij elkaar liggen. Je reist van noord naar zuid zonder stops in slechts 5 uurtjes. Kies je voor een rondreis door enkel Georgia, dan kun je alles dus prima bezoeken in een niet al te lange tijd. Tips voor het combineren van Georgia met andere zuidelijke staten:

 • Atlanta naar Jacksonville (Florida): 5 uur rijden (346 mijl)

 • Atlanta naar Orlando (Florida): 6 uur en 15 minuten rijden (442 mijl)

 • Atlanta naar Miami (Florida): 9,5 uur rijden (663 mijl)

 • Atlanta naar Charlotte (North-Carolina): 3 uur en 45 minuten rijden (245 mijl)

 • Atlanta naar Charleston (South-Carolia): 4 uur en 45 minuten rijden (305 mijl)

 • Atlanta naar Birmingham (Alabama): 3 uur rijden (200 mijl)

 • Atlanta naar Montgomery (Alabama): 2 uur en 20 minuten rijden (160 mijl)

 • Alanta naar Nashville (Tennessee): 3,5 uur rijden (220 mijl)

wegen Georgia

Nationale Parken en recreatie 

Georgia heeft geen officiele nationale parken, maar kent wel een aantal mooie natuurgebieden. De flora en fauna zijn hier schitterend. 

Blue Ridge Mountains

De Blue Ridge Mounains zijn onderdeel van de Appalachen. Dit is een middelgebergte dat doorloopt in verschillende staten. Als je zin hebt in een memorabele road trip, dan raden we je aan de Blue Ridge Parkway te rijden. Je rijdt vanaf Georgia door naar Virginia hiervoor. Hoe noordelijker je reist, hoe hoger de bergen worden. Uiteindelijk zijn er meer dan 125 bergen die hoger zijn dan 1500 meter. Er zijn veel outdoor mogelijkheden in dit natuurgebied en er komen ook diverse diersoorten voor.

blue ridge mountains Georgia

Chattahoochee-Oconee National Forest

Vroeger woonden in dit gebied de Cherokee en Creek indianen, waar we over vertelden in de introductie van deze pagina. Dat ze deze plek hadden uitgekozen als leefgebied, is niet heel gek. Het is een prachtig bos en de rivier de Chattahoochee stroomt hier doorheen. Je kunt hier meer dan 700 kilometer aan wandel- en fietspaden vinden en ook vissen en kanoen zijn interessante sporten om hier te ondernemen. Geniet tijdens de activiteit van de uitzichtpunten, de diverse bomensoorten en de watervallen.

Stone Mountain Park

Stone Mountain Park staat bekend om de Stone Mountain die hier te vinden is. Een interessant natuurfenomeen, want in de omgeving staan helemaal geen bergen. In de berg zijn figuren gemaakt van historische personen uit de Amerikaanse Burgeroorlog. De geologie is hier mega interessant. Je kunt een hike maken naar de top van de berg. Ook kun je in dit park een openluchtmuseum vinden, genaamd the Antebellum Plantation and Farmyard, die de katoenplantages nabootst van voor de burgeroorlog.

Eten en drinken

In Georgia kun je eten vinden dat typerend is voor de zuidelijke staten. Het is afhankelijk van waar je gaat eten wat er op het menu staat. Je kunt ervoor kiezen om voor regionale gerechten te gaan, maar natuurlijk blijft het Amerika dus zijn er ook voldoende fastfood mogelijkheden. Je zult zien dat er in de grotere steden meer mogelijkheden zijn dan in de kleinere steden. Hier zul je ook Europese invloeden tegenkomen. De zuidelijke staten staan bekend om grote porties, goed eten is belangrijk voor ze. Vlees en aardappelen zul je in veel gerechten tegenkomen.

Kaart van Georgia

Rondreizen VS

Atlanta

Savannah