Illinois

Illinois

De hoofdstad van de staat Illinois is Springfield, maar de meest bekende stad is ongetwijfeld Chicago. Met bijna 13 miljoen inwoners is het een van de meest dichtbevolkte gebieden van de Verenigde Staten. Illinois heeft een brede economische basis met veel verschillende producten, veel landbouw en industrie. 

Chicago heeft een beetje van alles en is de meest "gemiddelde" staat van allemaal. Illinois is vrijwel vlak, het hoogste punt is ongeveer zo hoog als "onze" Vaalserberg. Het grenst onder meer aan Lake Michigan. 

Illinois informatie

  • Illinois genereert meer kernenergie dan alle andere staten
  • Het hoogste punt is Charles Mound met 374 meter
  • Jazz werd als term in Chicago geïntroduceerd
  • In Illinois vind je de enige rivier ter wereld die achteruitstroomt
  • Morton Illinois is de pompoen-hoofdstad van de wereld
  • 80% van het landschap bestaat uit akkers en landbouw
  • Meer dan 20% van de inwoners is van Duitse afkomst

Bezienswaardigheden Illinois

Abraham Lincoln Library en Museum

In Springfield Illinois vind je deze bibliotheek en het museum dat opgedragen is aan Abraham Lincoln. Het museum is in 2004 geopend en nog altijd worden exposities uitgebreid. 

Magnificant Mile

Als je Chicago "the Windy city" bezoekt is een bezoek aan de Magnificant Mile een must. Hier vind je alle dure winkels en exclusieve boetiekjes, maar ook musea, live entertainment, hotels en restaurants. 

Ulysses S Grant State Historic Site

Deze held uit de Amerikaanse burgeroorlog kreeg dit huis toen hij terugkwam uit de oorlog in 1865. Het huis is gerestaureerd naar hoe het er rond die tijd uitgezien moet hebben en heeft veel van de eigen bezittingen nog altijd in het huis. Je kunt rondleidingen krijgen en meer leren over de Amerikaanse burgeroorlog.

Nay Pier

De Navy Pier ligt in Chicago aan het water en heeft van alles te bieden. Een bioscoop, een reuzenrad, een mooie pier en allerlei winkels. De Crystal Gardens bloeien het jaar rond. Je hebt vanuit het reuzenrad een goed uitzicht op de skyline van Chicago.

Starved Rock State Park

Dit state park vind je ten zuidwesten van Chicago en heeft mooie wandelpaden. Starved Rock is genoemd naar een groep Native Americans die achtergelaten werden om te sterven bij de rotsen. Canyons en prachtige watervallen maken het een gebied dat de moeite van een bezoek waard is.

Cahokia Mounds

Deze heuvels bevatten ooit de grootste nederzetting van Indianen ten noorden van Mexico. Het gebied is bewoond geweest tussen 1400 en 700 voor Christus. Het is een UNESCO werelderfgoed. 

Field Museum of Natural History

Het museum heeft het grootste skelet van een T-Rex die ooit ontdekt is. Daarnaast zijn er verschillende andere exposities gericht op natuur. 

Willis Tower (Sears tower)

Deze toren is het hoogste gebouw in de VS. Vanaf de bovenste verdieping heb je goed uitzicht op Chicago. Houd rekening met lange wachtrijen op zonnige dagen tot een uur lang. 

Lincoln Park

10 kilometer lang en gelegen in Chicago is dit park een ideale manier om de stad even te ontvluchten, maar ook om te genieten van uitzicht op de hoge wolkenkrabbers in de stad. Een ideale plek ook voor een picknick!

Old State Capitol

Te vinden in Springfield en gebouwd in 1837 in Griekse stijl. Dit is de plek waar Obama zijn kandidaatschap aankondigde in 2007. 

Six Flags

Het Six Flags pretpark in Gurnee Illinois is al open sinds 1976 en biedt een groot aantal indrukwekkende attracties en achtbanen. Voor liefhebbers van pretparken een must-see. 

Garden of the Gods recreation area

Rotsformaties, bossen en heuvels maken dit gebied prachtig. Behalve hiken kun je onder andere ziplinen en rotsklimmen. 

Activiteiten Illinois

Batavia Riverwalk

Deze plek biedt mooie uitzichten op de Fox River met fonteinen, speeltuinen en wandelpaden. Je komt er door naar Batavia, Illinois te rijden.

Canal Boat Lasalle IL

Je kunt aan boord gaan van een canal boat over de Illinois River. Leuk om met kinderen te doen.

Fox Hollow River Tubing

Absolute aanrader op een zonnige dag is het rivertuben over de Fox River. Je kunt het vinden in Sheridan Illinois. 

Wildlife Prairie Park

Bizons, beren en meer vind je in het Wildlife Prairie State Park bij Hanna City. Je komt over stukken met prairie die er nog net zo uit ziet als 200 jaar geleden. 

Chicago activiteiten

Chicago is voor de meeste mensen de belangrijkste reden om Illinois te bezoeken. Er zijn rechtstreekse vluchten vanaf Amsterdam naar Chicago. In Chicago kun je uiteenlopende activiteiten boeken en natuurlijk verschillende wolkenkrabbers zien en bezoeken. 

Daarnaast is fietsen of een segway tocht mogelijk, kun je verschillende foodtours of specifieke rondleidingen volgen in Chicago. 

Accommodatie en meer

Hotels en motels zijn er in overvloed in heel Illinois. Bij het boeken van een hotel raden we je aan erop te letten of je gratis mag annuleren. Voor specifiek Chicago geldt dat het raadzaam is te checken of je hotel in een goede buurt ligt. Over het algemeen geldt dat hoe dichterbij de toeristische bezienswaardigheden, hoe duurder, maar ook hoe prettiger. Een grote stad als Chicago kan intimiderend zijn en zoals elke grote stad in de VS kent ook Chicago haar eigen problemen. 

Als onderdeel van je rondreis?

Chicago is een prima bestemming om enkele dagen door te brengen. Daarnaast kent Illinois een aantal mooie plekken en state parks die de moeite van een bezoek zeker waard zijn. Met name als je Illinois combineert met bijvoorbeeld Michigan, Toronto en Montreal in Canada kun je een mooie rondreis samenstellen. Illinois is ook voor veel mensen het startpunt waar ze de route 66 beginnen die doorloopt tot aan de oceaan in Los Angeles. 

Rondreizen VS

Chicago

Michigan