--

North Dakota

North Dakota informatie

Het gebied dat North Dakota heet werd van oudsher bevolkt door Indiaanse volkeren, met name de Sioux. Inmiddels is de staat vooral bekend vanwege oliewinning en landbouw. Er wonen slechts 4 inwoners per vierkant kilometer, waardoor het landschap enorm uitgestrekt is. 

North Dakota grenst aan de staten Minnesota, Montana en South Dakota. De bovenzijde grenst aan Canada, waar Winnipeg de belangrijkste Canadese grote stad in de omgeving is. 

Algemene informatie

  • Ongeveer 700.000 inwoners
  • In 1871 begon de bouw van de North Pacific Railway en werd het stadje Fargo opgericht
  • De hoofdstad is Bismarck
  • Vanaf het jaar 2000 werd North Dakota door stijgende olieprijzen weer interessant voor ontginning
  • Een groot deel van de bevolking bestaat ui Duitsers en Noren van oorsprong
  • De staat is een van de grootste producenten van verschillende soorten tarwe
  • Bijna 90% van de staat is landbouwgebied

Bezienswaardigheden North Dakota

Fort Union trading post National Historic site

Deze trading post werd gebouwd door een handelaar in bont. De levendige handel tussen de oorspronkelijke inwoners en de Europese bonthandelaren voor de grote oorlogen met de indianen is hier goed te zien. Een museum en giftshop zijn aanwezig. 

Scandinavian Heritage park

Met een nagebouwde staafkerk, een Deens windmolen en een visitor center is dit de plek waar je meer te weten komt over de grote aantallen Noorse en Deense immigranten in dit gebied in de 19e en 20e eeuw. 

Minot Airforce base

Deze luchtmachtbasis geeft je de mogelijkheid om een gids over het terrein en langs de vliegtuigen te maken. Reserveren vooraf is noodzakelijk en interessant voor mensen die iets hebben met de krijgsmacht. 

Lewis en Clark / Fort Mandan

Lewis en Clark zijn met een groep van 30 mensen door onder andere North Dakota, maar door veel van de noordelijke staten getrokken op ontdekkingsreis. Ze zijn niet te verwarren met Louis en Clark trouwens (superman..) maar hebben een belangrijke betekenis in veel van de noordelijke staten. Het verhaal is interessant en samen met het fort (nagebouwd) is het een leuke uitstap voor wie interesse heeft in de kolonisatie van de Verenigde Staten.

Theodore Roosevelt National Park

Dit is het gebied waar Theodore Roosevelt, de voormalig president van de VS naartoe kwam om bizons te jagen. Er zijn een aantal scenic drives te rijden in het nationaal park. Daarnaast vind je er uiteraard hiking trails en is het mogelijk om met een ranger op pad te gaan waarbij je uitleg krijgt over het gebied. Zoals in veel nationale parken zijn de faciliteiten hier beperkt. Zorg dus voor een volle tank, voldoende water en snacks voor onderweg. 

North Dakota

Steden in North Dakota

De grootste stad is Fargo, op de grens met Minnesota met ongeveer 125.000 inwoners. De hoofdstad Bismarck heeft ongeveer 75.000 inwoners. De andere steden in North Dakota zijn een stuk kleiner, vaak met maar enkele duizenden inwoners. Het kleinste plaatsje heeft zelfs maar 4 inwoners (Ruso). 

Tips voor rondreizen in North Dakota

North Dakota komt maar zelden voor op lijstjes van plekken die je echt gezien moet hebben. Toegeveven, het mist imposante nationale parken als Zion National Park of Yellowstone National Park, maar zeker voor doorgewinterde USA reizigers is het zeker een optie om North Dakota op te nemen in je planning. 

Als je beperkt de tijd hebt is het echter meer voor de hand liggend om South Dakota en Wyoming te bezoeken, tenzij je van plan bent ook nog Canada in te trekken. 

Voor de meeste mensen zal North Dakota niet snel op de lijst voor komen. Ook binnen Eager2Travel nemen we North Dakota zelden op in de routes. 

Rondreizen VS

South Dakota

Wyoming