--

Wyoming

Wyoming

De staat Wyoming ligt in het westen van de VS en is één van de minst bevolkte staten in het land. De staat heeft ook wel de bijnaam "The Cowboy State", mede door de vele rodeo's die in Wyoming worden gehouden. In stadjes zoals Cody, Buffalo en Sheridan beleef je nog steeds de sfeer van het wilde westen. Oorspronkelijk werd Wyoming bevolkt door indianenstammen. Wyoming beschikt over een prachtig en ongerept landschap met gigantische bergen. Een groot deel van Wyoming is bedekt door de Rocky Mountains en haar bergen, prairie landschap bedekt het overige deel van de staat. Bekende bezienswaardigheden in Wyoming zijn het Yellow Stone National Park, Devils Tower en het Grand Teton National Park.

Algemene informatie

  • Hoofdstad: Cheyenne
  • Grootste stad: Cheyenne
  • Bevolking: ongeveer 580.000
  • Wyoming is de dunst bevolkte staat van de VS
  • Ook wel bekend als Cowboy State
  • Wyoming is 6 à 7 keer zo groot als Nederland
  • Naast de staat Colorado is Wyoming de enige staat die exact rechthoekig is

Steden in Wyoming

Cheyenne

Cheyenne is de hoofstad en de grootste stad van Wyoming, de stad ligt in zuidoost Wyoming. De naam Cheyenne roept wereldwijd beelden op van cowboys, rodeos en treinen. In 1867 is Cheyenne opgericht als spoorwegstad voor de bouw van de Union Pacific Railroad. In Cheyenne is nog steeds veel terug te zien van het verleden in bijvoorbeeld het originele station of gerestaureerde gebouwen. In Cheyenne is dus genoeg te beleven en te bekijken.

Jackson Hole

Jackson Hole is de toegangspoort tot Grand Teton National Park en ligt in de Jackson Vallei omgeven door bergen aan alle kanten. Dieren zoals elanden en herten zijn makkelijk te spotten in deze vallei. Jackson Hole is vanwege de nabijgelegen bergen een goed startpunt voor outdoor-activiteiten. In de winter is deze stad populair bij wintersporters. In het karakteristieke centrum van Jackson Hole zijn veel winkeltjes en restaurants te vinden. De bekendste bezienswaardigheid is te vinden op Town Square, hier zijn op alle vier de hoeken van het plein bogen te zien die gemaakt zijn van elandgeweien. Jackson Hole is zeker een gezellig stadje om te overnachten.

Cody

Cody wordt ook wel gezien als de "Rodeo Capital of the World". De kleine wildweststad ligt op ongeveer een uur rijden van de oostelijke ingang van Yellowstone National Park. Dat maakt Cody een perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan Yellowstone. De grootste legende van het Wilde Westen, kolonel William Frederick 'Buffalo Bill' Cody, heeft Cody in 1896 gesticht. Deze legendarische man werd 's werelds meest bekende Amerikaan door onder andere zijn bekende Wild West Show. In Cody kun je hedendaags nog steeds echte cowboys en bizons spotten. Van juni tot en met augustus kun je in Cody elke avond de Cody Nite Rodeo bezoeken. Tijdens deze avond beleef je de spanning van de rodeosport op zijn best. Dit stadje mag je zeker niet missen tijdens je rondreis!

Buffalo

Aan de voet van de Bighorn Mountains ligt het stadje Buffalo. Buffalo kent een rijke geschieden en van het Wilde Westen zie je nog veel sporen terug in de historische gebouwen en musea aan Main Street. In het verleden vonden hier veel gevechten plaats tussen de indianen en de kolonisten. Zo kun je de kogelgaten in de bar van het Occidental Hotel nog steeds zien. Buffalo is een goede overnachtingslocatie, doordat het stadje een centrale ligging heeft aan de Wyoming State Highway tussen Mount Rushmore en Yellowstone National Park.

Sheridan

Sheridan wordt ook wel Wyoming's parel genoemd en ligt aan de voet van de Bighorn Mountains. Deze western stad staat bekend om zijn geschiedenis en is een echte cowboy stad, deze geschiedenis is vooral terug te zien in het Historic Main Street District. In Sheridan wordt de oude westerlijke charme gecombineerd met moderne gastvrijheid. Ook in deze stad worden voor de liefhebber veel rodeo evenementen georganiseerd.

Top bezienswaardigheden

Devils Tower

Devils Tower was Amerika's eerste Nationale Monument, dit geologische juweeltje ligt in het noordoosten van Wyoming. De Devils Tower is een 386 meter hoge monoliet die uitstijgt boven de rivier de Belle Fourche. Voor de indianenstammen uit de omgeving is Devils Tower een heilige plaats. Wandel na het verkennen van de Devils Tower rondom de rots over de ruim 2 km lange Tower Trail. Naast deze trail zijn er nog enkele andere trails. In het Devils Tower Visitor Centre kun je meer leren over de geologie van dit platte vulkanische wonder en over de cultuur en geschiedenis van het gebied. 

Hot Springs State Park

Rondom 's werelds grootste minerale warmwaterbron is het Hot Springs State Park gevestigd. Uit Big Springs stroomt stomend mineraalwater dat wordt vervoerd naar badhuizen en zwembaden. Het is zeker een aanrader om in de twee buitenzwembaden of binnen in het gratis State Bath House te genieten van het warme water. In de nabije omgeving zijn ook wandelpaden, grazende kudde bizons en de Rainbow Terraces te vinden. Vanaf de Swinging Bridge kun je de Rainbow Terraces goed bekijken, hier stroomt het hete water langs op zijn weg naar de Bighorn River.

Fossil Butte National Monument

Fossil Butte National Monument is een steenformatie te vinden in het zuidwesten van Wyoming. Miljoenen jaren geleden in de prehistorie waren er drie enorme meren in dit gebied, tegenwoordig is dit woestijngebied. Aan de voet van deze steenformatie bevinden zich kleurrijke rotsen. In deze rosten zijn enkele van 's werelds best bewaarde fossielen van zoetwatervissen gevonden in meerdere kalksteenlagen, deze worden tentoongesteld in het bezoekerscentrum. Naast de zoetwatervissen zijn hier onder andere ook fossielen te zien van alligators, paarden en schildpadden. 

The Wind River Range

In het westen van Wyoming ligt het spectaculaire berglandschap Wind River Range. In dit berglandschap vind je zeven grote gletsjers, valleien, besneeuwde granieten bergtoppen en de bovenloop van de Green River. Ook kun je hier veel wilde dieren spotten zoals grizzly beren, elanden, wolven en nog veel meer. Door de regio lopen meer dan 600 mijl aan paden, waaronder een deel van de Divide Scenic National Trail. Deze trail loopt van Canada naar Mexico. Daarnaast is de Wind River Range een uitstekende bestemming voor vliegvissen. Bij het Wind River Indian Reservation kun je nog een dosis cultuur en geschiedenis opsnuiven over de indianen die oorspronkelijk in dit gebied woonden.

Bighorn National Forest

Het Bighorn-gebergte biedt het meest gevarieerde landschap in Wyoming, de bergen worden ook wel de zusters van de Rocky Mountains genoemd. Het gebergte ligt te midden van het Bighorn National Forest en biedt graslanden, prairies, canyons gevormd door gletsjers, heldere stuwmeren, heuvels en steile bergwanden. Om dit bosgebied te verkennen zijn er 3 mooie autoroutes mogelijk en meerdere wandelroutes.

Bridger-Teton National Forest

Natuurliefhebbers kunnen in het mooie Bridger-Teton National Forest de ruige bergwildernis van West-Wyoming ontdekken. Je vindt hier een ongerepte wildernis, rivieren en een overvloed aan dieren in het wild. Zomerbezoekers zullen waarschijnlijk coyotes, elanden en Amerikaanse zeearenden zien. Terwijl winterbezoekers de kans hebben om herten, dikhoornschapen en elanden te spotten. Ook de grizzly beren leven in dit bosgebied. Het bosgebied grenst aan Grand Teton National Park en het Yellowstone National Park. Binnen de bosgrenzen liggen drie wildernisgebieden, waaronder de Bridger Wilderness, de Gros Ventre Wilderness en de Teton Wilderness.

Nationale Parken

Grand Teton National Park

Grand Teton National Park ligt in het noordwesten van Wyoming en is één van de juwelen van Wyoming. De Grand Teton is met 4197 meter de hoogste berg in het Grand Teton National Park. Het Teton-gebergte maakt deel uit van de Rocky Mountains. Het gebergte is ontstaan door een breuklijn in de aarde, hierdoor rijzen de bergen direct vanuit de vallei omhoog zonder voorgebergte. In het Grand Teton National Park zijn er veel mogelijkheden om te wandelen en fietsen. Tevens lopen er 2 wegen door het park, de US89 en de Teton Park Road, aan beide wegen liggen mooie bezienswaardigheden. Bij de ingang van het park is een map van het park te verkrijgen.

Yellowstone National Park

Yellowstone National Park is het oudste Nationale Park van Amerika en een must-see tijdens je rondreis. Yellowstone staat bekend om de aanwezige geisers, waterbronnen en de enorme kuddes bizons. Het Nationale Park bevindt zich in vulkanisch gebied. De bekendste bezienswaardigheden in het Nationale Park zijn de "Old Faithful" geiser, Yellowstone Lake en de watervallen van Lower Falls. In het park is ook veel wildlife te spotten zoals grizzlyberen, bruine beren, bizons, elanden en nog veel meer. Je kunt met de auto door het park rijden of wandelen over een van de vele trails.

Tips voor rondreizen Wyoming

Rondreizen door de Verenigde Staten kan en gebeurt op verschillende manieren. Rondreizen door Wyoming is zowel mogelijk met een auto als met een camper. Hoewel camperreizen erg populair zijn, heeft het reizen met een camper wel wat voeten in de aarde. 

Het reizen met een camper vereist een goede voorbereiding. Op veel plekken is het niet mogelijk vooraf een plek te reserveren, met name in de natuurgebieden. Soms gaat dit via een inschrijving online op bepaalde dagen, soms is het op basis van "first come, first serve". Gezien de populariteit van de Nationale Parken is dit niet altijd ideaal.

Daarnaast heeft een camper nog best een gebruiksaanwijzing. Ons advies zou zijn om rond te reizen door de staat met een auto. De huurauto's vind je in verschillende klassen. Houd er rekening mee dat de afmetingen van auto's in de VS vaak stevig afwijken van wat we in Europa gewend zijn. Eigenlijk is vrijwel elk type auto een stuk groter.

Waarop letten bij een huurauto:

  • Verborgen kosten. Te goedkoop huren betekent vaak ter plekke nog honderden dollars verplicht aftikken voor van alles en nog wat
  • Check de aansprakelijkheidsverzekering! Een ongeluk krijgen is altijd mogelijk, zorg dat niet alleen je auto, maar ook de inzittenden uitstekend verzekerd zijn. 
  • Boek direct bij een verhuurder. Onze favorieten: Hertz of Avis, maar ook Alamo is over het algemeen prima. Je kunt je huurauto ook via Eager2Travel regelen. Je boekt dan een huurauto zonder eigen risico.

Eten en drinken

Er zijn in Wyoming ontzettend veel plekken om te eten. Als je op zoek bent naar een snelle hap kun je natuurlijk naar Mc Donald's. Die vind je bijna overal, maar houd er rekening mee dat porties een stuk groter zijn en het eten een stuk zouter dan wij gewend zijn. 

Een goed alternatief is Olive Garden of Denny's. Voor ontbijt kun je goed terecht bij een IHOP bijvoorbeeld. Een goed alternatief is om voor ontbijt of lunch een supermarkt op te zoeken en daar de benodigde dingen te halen. De Publix, Whole foods of Albertsons verkopen allemaal grotendeels vergelijkbare producten als we hier gewend zijn. 

Rondreizen VS

Groepsrondreis Noordwest VS Natuur

Rondreis Noordwest USA

Rondreis USA/Canada

Denver

Grand Teton National Park

Idaho

Yellowstone National Park