Montgomery

Montgomery Alabama

We zijn allemaal opgegroeid met "Sweet Home Alabama". Montgomery is de hoofdstad van de staat Alabama. Er wonen ongeveer 210.000 mensen en is na Birmingham de een na grootste stad van de staat. Montgomery ligt ongeveer halverwege New Orleans en Atlanta in Georgia. Veel mensen kiezen bij een rondreis door het diepe zuiden van de VS echter om verder bovenlangs te rijden om op die manier meer bekende steden als Memphis en Nashville mee te pakken. 

Informatie Montgomery (en fun facts)

  • Er zijn 59 picknick-plekken in Montgomery voor outdoor barbecues etc. 
  • Montgomery was de eerste hoofdstad van de Confederates in 1861
  • De stad werd wereldberoemd door Rosa Parks en dr. Martin Luther King
  • Wie interesse heeft in het slavernij-verleden en het leven op de plantages is in Alabama op een goede plek. 

Bezienswaardigheden Montgomery

Rosa Parks Museum

Dit museum richt zich op de Rosa Parks, de vrouw die weigerde haar plaats op te geven voor een blanke en daarmee een burgerrechtenbeweging in gang zette. Voor iedereen die interesse heeft in de geschiedenis van de Verenigde Staten is dit een must-see.

Alabama State Capitol

Zoals elke staat heeft ook Alabama een State Capitol. Deze kun je bezoeken op doordeweekse dagen. Een heel gedeelte is vrij te bezoeken. 

Hank Williams Museum

Hank Williams was een van de grondleggers van de countrymuziek. Het museum neemt je terug in de tijd en vertelt over de 29 jaar waarin Hank Williams leefde en uiteindelijk vroegtijdig overleed. Voor die tijd heeft hij 225 liedjes opgenomen die de basis vormen voor veel hedendaagse country-artiesten. 

Civil Rights memorial

Het memorial is opgezet ter nagedachtenis aan de ingewikkelde burgerrechtenstrijd in de VS voor 41 mensen die omgekomen zijn tussen 1954 en 1968, het jaar waarin Martin Luther King werd vermoord. Behalve het memorial is er een civil rights center waar je rondleidingen kunt krijgen.

Dexter Avenue King Memorial Baptist Church

Vanuit deze kerk organiseerde Martin Luther King jr. de Montgomery Bus boycot. Het staat op de nominatie om toegevoegd te worden als UNESCO werelderfgoed. De kerk staat vlakbij het Alabama State Capitol.

Behalve de bovenstaande hoogtepunten kun je in Montgomery onder andere het oude United States Post office bezoeken, de Governer's Mansion, Riverfront Park en the First White House of the Confederacy. 

Geschiedenis Montgomery

Met name in de jaren 50 was Montgomery het centrum voor protesten tegen de dan nog legale seggregatie tussen zwarte en blanke mensen. Voor iedereen met meer interesse in Amerikaanse geschiedenis is Montgomery een ontzettend interessante stad om te bezoeken. 

Things to do en activiteiten

Montgomery Indoor Shooting Complex

Hoewel voornamelijk gericht op Amerikanen is het ook als toerist mogelijk hier te schieten. Je krijgt grondige uitleg en de mensen zullen meer dan bereid zijn je te helpen. 

Escapology Montgomery

Een grote escape room voor 2-8 spelers per keer. Leuk tijdens je rondreis als je eens iets anders wilt doen dan gebouwen en musea bezoeken. Vooral ook leuk als je met oudere kinderen reist.

Behalve bovenstaande attracties is het leuk om een keer in de VS naar de bioscoop te gaan, te bowlen op een echte bowling alley of te gaan karten. Dat zijn activiteiten die ook allemaal in Nederland te doen zijn natuurlijk, maar we weten dat het ook tijdens een rondreis leuk kan zijn om even actief bezig te zijn. 

Accommodatie Montgomery

Montgomery heeft een groot aantal hotels en motels van bekende ketens, variërend van basic (motel6, super8) tot meer luxere ervaringen zoals de Holiday Inn of het Hilton. Hoe verder je van de stad af zit, hoe goedkoper de accommodatie over het algemeen is. Houd er rekening mee dat de vrijdag en zaterdag vaak duurder is dan doordeweekse dagen. 

Als onderdeel van je rondreis? 

Hoewel veel mensen Montgomery overslaan tijdens een rondreis door de Deep South, is het een aanrader voor iedereen met interesse in de Amerikaanse burgerrechten-geschiedenis. Je kunt Montgomery eenvoudig in je reisplan opnemen als je bijvoorbeeld Atlanta, Georgia als startpunt neemt. Hoewel veel mensen kiezen voor het rondje Nashville, Memphis en New Orleans kan het zeker de moeite zijn om Montgomery mee te nemen in de planning. 

Rondreizen VS

Alabama

Atlanta

Nashville