--

Alabama

Sweet Home Alabama

Alabama is een zuidelijke staat van de Verenigde Staten en grenst aan Tennessee, Mississippi, Florida en Georgia. Het is een staat dat bekend staat om het geliefde landschap. Je kunt zowel genieten van de glooiende heuvels als van bergen in het noord-oosten en stranden in het zuiden. Onderweg zul je ook veel naaldboombossen tegenkomen. In deze staat kun je de natuur dan ook goed combineren met bezoek aan de diverse steden. 

De staat heeft een warm zeeklimaat, doordat het deels aan de Golf van Mexico ligt. Hoe zuidelijker je gaat, hoe warmer het wordt. In de zomer kunnen de temperaturen flink oplopen, maar ook in de herfst en in de lente kun je genieten van heerlijke temperaturen.

Alabama ligt in de Bible Belt van de Verenigde Staten en het Christendom speelt dan ook een grote rol in deze staat. De staat is daarnaast erg conservatief. Als we kijken naar de geschiedenis, dan heeft slavernij en racisme een grote rol gespeeld. Helaas is racisme hedendag nog steeds niet helemaal uitgesloten. Landbouw speelt, door het fijne klimaat, een grote rol. Vroeger waren er veel katoenvelden te vinden en een aantal kun je ook bezoeken. 

Je kunt in Alabama veel rivieren tegenkomen, bijvoorbeeld de Tensaw, Tallapoosa en Coosa. Ook zijn er veel natuurgebieden die een bezoek waard zijn. Op deze pagina kun je alles vinden voor jouw rondreis Alabama!

Algemene informatie

 • Hoofdstad: Montgomery

 • Grootste stad: Birmingham

 • Bevolking: 4,903 miljoen inwoners

 • De staat staat bekend om: gezellige steden, diverse natuur, landbouw en heerlijke temperaturen

Grote steden in Alabama

Birmingham

Birmingham is met 209.900 inwoners de grootste stad van de staat Alabama en is redelijk in het midden te vinden, linksboven Montgomery. Het is een gezellige stad met zuidelijke sferen met veel restaurants en zelfs restaurants die zijn opgezet om samen te barbecuen.

Bezienswaardigheden zijn de Alabama Jazz Hall of Fame en het Birmingham Museum of Art. Indien je geinterreseerd bent in motoren is ook het Barber Motorsports Museum een aanrader. Red Mountain is het stadspark van de stad, waar je even de stad kunt ontvluchten. Je hebt vanaf hier een prachtig uitzicht over de stad en je kunt hier tevens een van de grootste gegoten beelden ter wereld vinden van ijzer. 

Birmingham Alabama

Montgomery

Montgomery is de hoofdstad van Alabama en ligt redelijk in het midden van de staat. Deze stad heeft iets minder dan 200.000 inwoners. Deze stad staat bekend om het eindpunt van de vrijheidsmars onder leiding van Martin Luther King in 1965 en om de Afro-Amerikaanse vrouw Rosa Parks die in 1995 weigerde haar plaats in de bus weg te geven aan een blank persoon. Veel mensen uit de omgeving trekken naar deze stad voor de grote landbouwmarkten. Je kunt hier dan ook heerlijk eten. Voor veel gerechten worden lokale producten gebruikt.

Bezienswaardigheden in deze stad zijn Old Alabama Town, Montgomery Zoo, de Dexter Avenue King Memorial Baptist Church en het Civil Rights Museum. In Old Alabama Town kun je, voor Amerikaanse begrippen, hele oude huizen vinden. Ook speelt muziek een grote rol in deze stad. 

Montgomery Alabama

Mobile

Mobile is een havenstad die helemaal in het zuid-westen ligt van de staat Alabama. Als je door de stad heen loopt kun je nog steeds merken dat het ooit een Franse kolonie was. Hoe zuidelijker je gaat in deze staat, hoe warmer het wordt. Dat geldt dus ook voor deze leuke stad! De stad heeft 190.000 inwoners.

Het is een echte havenstad, die ook nog eens heel erg sfeervol is. Gedurende het jaar worden en verschillende festivals georganiseerd. Mardi Gras is hier het beste voorbeeld van, een festival dat je kunt vergelijken met carnaval. Bezienswaardigheden zijn het Mobile Museum of Art en het Battleship Memorial Park. 

Mobile Alabama

Huntsville

Huntsville is een minder bekende stad in de staat, maar we kunnen je zeker wel aanraden om ook deze stad even een bezoek te brengen. Zeker als je geinteresseerd bent in ruimtevaart mag je deze stad eigenlijk niet overslaan. Je kunt Huntsville vinden in het noorden van de staat en het heeft 197.000 inwoners.

Je kunt in Huntsville het grootste bezoekbare park ter wereld vinden dat te maken heeft met ruimtevaart, het U.S. Space & Rocket Center. Deze wordt later op deze pagina verder toegelicht. Verdere bezienswaardigheden zijn de botanische tuinen van de stad, de historische stad Alabama Constitution Village en de verschillende historische wijken.

Top bezienwaardigheden Alabama

Civil Right Institute

In Birmingham kun je het Civil Right Institute vinden. Hier kun je meer te weten komen over het ontstaan van burgerrechten en de strijd tussen blanken en Afro-Amerikanen. Het is een interactief museum waarbij gebruik wordt gemaakt van tekeningen, audio en teksten. Dit museum heeft een score van 5 op 5 op TripAdvisor en de meeste mensen doen 2 tot 3 uur over een bezoek.

Montgomery Zoo

Zoals de naam al doet verklappen kun je deze dierentuin vinden in de stad Montgomery. Je kunt hier ongeveer 750 dieren vinden. Je kunt in de dierentuin mee met de Zoofari Sky Lift Ride, waarbij je de dieren van bovenaf kunt bekijken. Ook rijdt er een treintje door het park heen. Deze dierentuin heeft een score van 4,5 op 5 op TripAdvisor.

Montgomery Zoo, Alabama

U.S. Space and Rocket Center

Je kunt het U.S. Space and Rocket Center vinden in Huntsville. Je kunt diverse spaceshuttles bekijken, film kijken in de IMAX-zaal, een simulatie van een astronautentraining meemaken en ook de Apollo 16-capsule bekijken. Deze attractie is leuk voor zowel jong als oud. Dit 'museum' heeft een score van 4.5 op 5 op TripAdvisor en de meeste mensen doen 3 tot 4 uur over een bezoek.

National Voting Rights Museum

Dit museum kun je vinden in Selma. Het is een self guided tour waarbij je diverse bordjes kunt lezen met informatie, maar het is ook mogelijk om gebruik te maken van een gids tijdens je bezoek. Je komt meer te weten over onder andere de burgerrechtenbeweging, hoe het stemproces verloopt in diverse staten. Dit museum heeft een score van 4 op 5 op TripAdvisor. De meeste bezoekers blijven hier ongeveer een uur.

Festivals bezoeken

In de staat Alabama speelt landbouw een grote rol. Er worden dan door het jaar heen ook diverse kleine festivals georganiseerd ter ere van de oogsten. 

Farmers market Alabama

Tips voor rondreizen Alabama

De beste manier om Alabama te verkennen is met de auto. Indien je graag de grote steden wilt bezoeken in Alabama, liggen deze niet mega ver van elkaar vandaan. Je rijdt van noord naar zuid van Huntsville naar Mobile, via Birmingham en Montgomery in slechts 5,5 uur (zonder stops).

De staat grenst aan de staten Tennessee, Mississippi, Florida en Georgia. De zuidelijke staten zijn prima met elkaar te combineren tijdens een rondreis en bieden ook zeker diversiteit. Dit gebied is vooral wat voor jou als je interesse hebt in geschiedenis, muziek en een diverse natuur. De volgende steden in omliggende staten zijn zeker interessant om een bezoek aan te brengen:

Alabama combineren met Georgia

De staat van de textielindustrie, geschiedenis, Okefenokee Swamp, bossen met bijzondere bomen en de drukstbezochte luchthaven ter wereld.

 • Atlanta, Georgia (2,5 uur rijden vanaf Montgomery)

Atlanta is een belangrijke handelsstad in het zuid-oosten van de Verenigde Staten. Je kunt hier onder andere the World of Coca Cola, het Martin Luther King Jr. National Park en diverse musea vinden.

 • Savannah, Georgia (5,5 uur rijden vanaf Montgomery)

Een historische toeristenstad met prachtige landschappen en gebouwen met een bijzondere architectuur.

Alabama combineren met Tennessee

De staat van de muziek, Great Smoky Mountains National Park, Elvis, Nashville en geschiedenis.

 • Nashville, Tennessee (4/4,5 uur rijden vanaf Montgomery)

De hoofdstad van Tennessee en ook een stad die bekend staat om de muziek. Er komen hier bekende artiesten vandaan en daarom zijn er diverse bezienswaardigheden die te maken hebben met muziek.

 • Asheville, Tennessee (5,5/6 uur rijden vanaf Montgomery)

Asheville kun je vinden vlakbij de Smoky Mountains en is tevens de filmlocatie van Forrest Gump!

Memphis is de grootste stad van de staat Tennessee. Hier kun je onder andere het landgoed van Elvis Presley bezoeken, wandelen over Beale Street en het National Civil Rights museum bezoeken.

Natuur Alabama

Alabama combineren met Mississippi

De staat van de Mississippi rivier, heuvellandschappen, boerendorpen, katoenplantages en blues muziek.

 • Vicksburg, Mississippi (4,5/5 uur rijden vanaf Montgomery)

Indien je geinteresseerd bent in de burgeroorlog, dan is Vicksburg een stad die je niet wilt overslaan tijdens je rondreis door het zuiden van de VS. 

Alabama combineren met Louisiana

De staat van moerassen, heuvels, New Orleans en grote landhuizen.

In New Orleans is ontzettend veel te beleven. Van het bezoeken van het oude centrum, diverse musea of oude plantages tot het doen van rondvaarten.

Alabama combineren met Florida

De staat van gezellige steden, Evergladers National Park, het Kennedy Space Center en diverse pretparken.

 • Panama City, Florida (3,5 uur rijden vanaf Montgomery)

Panama City ligt in het westen van de staat Florida. Het is een populaire plaats om te relaxen en te zwemmen, aangezien je hier namelijk ook Panama City Beach kunt vinden. 

Indien je Alabama wilt combineren met een rondreis Florida, dan is het prima mogelijk om eerst naar Orlando te reizen, en vervolgens in 3,5 uur door te reizen naar Miami. Miami ligt vervolgens weer op 4 uur rijden van Florida City en iets verderop heb je de bekende Florida Keys. 

Clark Hall Alabama

Nationale Parken en recreatie 

Horseshoe Bend National Military Park

Het gebied waar nu het Horseshoe Bend National Military Park ligt heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis. Hier heeft namelijk de laatste slag van de Creek War plaatsgevonden in 1814. Het park, niet te verwarren met de Horseshoe Bend in Arizona, is 2.040 hectare groot. In het bezoekerscentrum kun je een film bekijken over wat hier heeft plaatsgevonden. 

Little River Canyon National Preserve

Op de top van de Lookout Mountain kun je dit nationaal reservaat vinden. Je kunt onder andere watervalletjes, zandstenen kliffen en mooie uitzichten verwachten. Het is mogelijk om in dit park vogels te spotten, te fietsen, te kanoen, te hiken, te vissen, te paardrijden en te picknicken. Met de auto kun je de Scenic Drive bereiden en onderweg tussenstops maken bij mooie punten.

Cherokee Rock Village

Geniet van schilderachtige uitzichten in Cherokee Rock Village, vlakbij Leesburg. Je kunt hier bijzondere stenen pilaren vinden, sommigen wel zo groot als een huis! Hoge kliffen, natuurlijke bogen en panoramische uitzichten. Vroeger woonden hier de Cherokee en Creek Indianen. Je kunt in dit park heel fijn wandelen, maar er zijn ook mogelijkheden om te klimmen.

(Outdoor) activiteiten in Alabama

In Alabama zijn er diverse (outdoor) activiteiten mogelijk, bijvoorbeeld:

 • Raften op de Chattahoochee River (grens van Alabama en Georgia)

 • Hiken (bijvoorbeeld in Hurricane Creek Park nabij Falkville)

 • Mountainbiken (bijvoorbeeld in Turkey Creek Nature Preserve)

 • Kanoen (bijvoorbeeld de Bartram Canoe Trail of bij Cypress Creek)

 • Bezoek Cathedral Caverns State Park (vlakbij Huntsville)

kanoen in Alabama

Eten en drinken

In de meeste zuidelijke staten eten ze ongeveer hetzelfde. Goed en smaakvol eten vinden ze hier erg belangrijk. Er wordt dan ook veel gewerkt met verse lokale producten. Brood, vlees en groenten zijn populair.

Daarnaast heeft Alabama een aantal 'eigen' gerechten. Voorbeelden hiervan zijn pulled pig - Alabama style, mud pie, slammer drink, black eyed pea soup en country ham. Laat je vooral verrassen door al het lekkers dat je tegenkomt!

Rondreizen VS

Deep South rondreis

Atlanta

Georgia

Mobile Alabama

Montgomery

New Orleans

Tennessee