--

Fairbanks

Fairbanks

Fairbanks ligt op slechts 190 kilometer ten zuiden van de noordpool en is 1 van de grootste steden van Alaska met ongeveer 30.000 inwoners. Aanvankelijk kon je er alleen met de boot komen, maar tegenwoordig kun je gewoon via de weg naar Fairbanks. Er is een internationale luchthaven, maar voor Nederlandse bezoekers geldt dat vooral Anchorage vaak het startpunt is van een rondreis Alaska. 

Fairbanks kent een subarctisch klimaat met koude winters en warme maar korte zomes. Normaalgesproken ligt er al sneeuw rond half oktober tot en met april. Fairbanks is voor een rondreis vaak 1 van de hoogstgelegen plekken waar je zonder grote problemen kunt komen. Het laat zich goed combineren met een rondreis door Yukon of Denali NP. 

Informatie Fairbanks

  • 1 na grootste stad van Alaska
  • In 1911 was Fairbanks de grootste stad van Alaska door goudvondsten
  • Er zijn nog altijd twee grote actieve goudmijnen in de omgeving van Fairbanks
  • Fairbanks ligt halverwege New York en Tokyo! 
  • Ongeveer de helft van de inwoners bestaat uit militairen die op de basis werken bij Fairbanks
  • Ongeveer 200 dagen per jaar kun je het noorderlicht zien in Fairbanks
  • Op 21 december is het in Fairbanks slechts 3 uur en 43 minuten licht. Op 21 juni is het er 21 uur en 49 minuten licht. 

Things to do Fairbanks

Boek een wintervakantie

In de winter is Fairbanks het toneel van noorderlicht, sneeuwscootertochten, sledehonden en vele andere winterse activiteiten. Er zijn verschillende aanbieders van georganiseerde tours. 

Bezoek het Alaska Museum of the North

Als je interesse hebt in hoe het leven in Alaska is, is het bezoeken van dit museum een aanrader.

Bezoek een rendier-boerderij

Meer weten over rendieren, het houden van rendieren en wat erbij komt kijken? Breng dan een bezoek aan de Running Reindeer Ranch. Behalve wandelen met een rendier kun je hier ook, jawel, rendier-yoga doen.... in ieder geval hartstikke origineel en ongetwijfeld rustgevend. 

ATV tours

Voor ATV's (of quads zoals we ze in Nederland meestal noemen) is Alaska een topbestemming. Tijdens een gegidste quadtocht kom je langs de mooiste plekjes in de ruige natuur. Een fantastische activiteit om mee te maken.

Bezoek de poolcirkel

Lang de trans-alaska pijpleiding en de Yukon kun je de poolcirkel bezoeken. Hoewel er bij de poolcirkel opzich niks bijzonders te zien is, is het idee om op de poolcirkel te staan wel heel erg leuk en als je toch al zo noordelijk bent kun je net zo goed dat moment nog even meepakken!

Raften

Ook raften is in het zomerseizoen prima mogelijk rondom Fairbanks.

Bezoek North Pole en het huis van de kerstman 

Wie een klein beetje in kerstmis gelooft kan naar het huis van de kerstman in het stadje North Pole net voor Fairbanks. Het versierde huis is op bepaalde momenten open voor publiek. 

Als onderdeel van je rondreis Alaska? 

Ja en nee. Fairbanks heeft een heel eigen identiteit. Het is een plek waar strenge winters en korte zomers zorgen voor een bijzondere manier van leven. 

Alaska is geen rondreis om met kleine kinderen te ondernemen. Vanaf de puberteit kan het juist weer een fantastische ervaring zijn, maar voor jongere kinderen zijn de dagafstanden te groot en is er te weinig te beleven om echt optimaal te kunnen genieten.

Daarnaast raden we rondreizen in Alaska vooral aan als je ook bereid bent er geld aan uit te geven. De mooiste plekken zijn vaak alleen per watervliegtuig of boot bereikbaar. Fairbanks is interessant als je ook Denali NP wilt bezoeken en de Top of The World Highway richting Canada wilt rijden (aanrader trouwens!). 

Wanneer bezoeken? 

Het seizoen is kort. Je kunt ofwel in de winter naar Fairbanks voor een wintervakantie, maar voor Nederlanders is bijvoorbeeld Lapland dan goedkoper. In de zomerperiode is de periode tussen begin juni en begin september het meest geschikt. Houd er rekening mee dat veel faciliteiten vanaf begin september alweer langzaam aan sluiten. Excursies boek je het best ver vantevoren omdat vraag en aanbod niet altijd overal even goed in balans zijn. 

Rondreizen VS

Alaska - the last frontier

Katmai National Park

Kenai Fjords National Park