Kobuk Valley NP

Over Kobuk Valley National Park

Kobuk Valley NP ligt in het noordwesten van Alaska op 40 km ten noorden van de Poolcirkel. Kobuk Valley NP is een van de minstbezochte nationale parken in de VS. Het nationale park staat voornamelijk bekend om de half miljoen kariboes (rendieren) die twee keer per jaar door de Great Kobuk Sand Dunes trekken. Kobuk Valley NP omvat onder andere de Kobuk rivier, de Great Kobuk Sand Dunes, de Little Kobuk duinen en de Hunt River duinen. Het zuidelijke deel van Kobuk Valley NP bestaat voornamelijk uit duinen. De duinen zijn gevormd door zand dat is ontstaan door de slijpende werking van oude gletsjers, het zand is door wind en water naar de Kobuk Valley gevoerd.

Activiteiten Kobuk Valley NP

Great Kobuk Sand Dunes

De Great Kobuk Sand Dunes rijzen op langs de zuidelijke over van de Kobuk rivier. Samen met de kleinere Little Kobuk Sand Dunes en Hunt River Sand Dunes vormen de Great Kobuk Sand Dunes een gebied van bijna 78 km² aan zandduinen. De Great Kobuk Sand Dunes zijn het meest toegankelijk van de drie zandduinen en het is een populaire plek om te wandelen en kamperen. Verschillende kleine vliegtuigen kunnen hier ook landen op het zand waardoor je ook een dagtrip kunt maken. 

Onion Portage

Onione Portage is een van de oudste archeologische sites in Alaska. De Kobuk Rivier maakt nabij de oostelijke grens van het Kobuk Valley NP een brede bocht, waardoor een smal schiereiland ontstaat genaamd Onion Portage. Dit schiereiland wordt Onion Portage genoemd door de wilde uien die langs de rivieroevers groeien. De kariboes (elanden) doorkruizen de Kobuk Rivier tweemaal per jaar. Al jaren wordt er op de kariboes gejaagd bij Onion Portage doordat elanden in het water langzamer zijn dan op het land. Mensen kampeerden, maakten gereedschappen, bereidden de jacht voor en vestigden zich uiteindelijk in Onion Portage voor een periode van 8000 jaar lang. In de jaren zestig werden hier voor het eerst de artefacten, campings en huisruïnes gevonden die de mensen achterlieten bij Onion Portage.

Flightseeing

Een van de beste manieren om het grote park te bekijken is vanuit de lucht, dit is wel een prijzige manier om het nationale park te verkennen. Bedrijven vanuit Kotzebue of Bettles organiseren vluchten over het nationale park. 

Bootvaren / Kajakken

Het nationale park is ook te verkennen vanaf het water, vaar bijvoorbeeld over de Kobuk rivier. Een andere rivier om over te drijven is de wildere Salmon River. De meeste mensen starten voor een meerdaagse tocht in Ambler en eindigen in Kiana, allebei buiten de parkgrenzen.

Vissen

Er is niet veel bekend over visserij en de riviercondities in dit nationale park omdat het gebied zo afgelegen is. Het is wel mogelijk om hier te vissen op onder andere zalm, vlagzalm en snoek. Vissers dienen in bezit te zijn van een visvergunning en dienen zich te houden aan de visserijvoorschriften van de staat Alaska. 

Hoe kom je er?

Kobuk Valley NP ligt erg afgelegen, er zijn wegen of toegangspoorten naar en in het nationale park. Bezoekers kunnen het park bezoeken en verkennen per boot, vliegtuig of door te backpacken. Vanaf Kotzebue en Bettles vliegen er kleine vliegtuigjes naar Kobuk Valley NP.

Accommodatie Kobuk Valley NP

In Kobuk Valley NP zijn geen hotels en aangewezen campings beschikbaar. Bezoekers dienen hun eigen kampeerplaats te kiezen, alleen kamperen in de wildernis is mogelijk binnen de parkgrenzen. Er zijn geen wegen, trails, gespecificeerde kaarten en faciliteiten aanwezig in het nationale park. Kamperen vereist dus een zeer goede voorbereiding! Het Northwest Arctic Heritage Centre kan meer tips geven over de beste kampeerplekken. Buiten de parkgrenzen in Kiana en Ambler zijn wel lodges aanwezig om te overnachten.

Eten en drinken Kobuk Valley NP

In het nationale park zijn geen faciliteiten aanwezig. Basisboodschappen zijn verkrijgbaar in Kotzebue en in de plaatsen buiten de parkgrenzen. Neem bij een bezoek aan het nationale park dus voldoende eten en drinken mee.

Rondreizen VS

Alaska - the last frontier

Denali National Park

Gates of the Arctic NP