Denali National Park

Denali National Park, Alaska

Denali NP refereert aan de hoogste berg van Noord-Amerika, de Denali (of Mount McKinley). Het nationaal park staat bekend om ecosysteem met grote zoogdieren als Grizzly's, wolven en rendieren. Het Nationaal Park is beperkt te bezoeken, maar met permits kun je een stuk meer zien. De Denali Parkweg is de enige weg door het park en loopt ongeveer 150 kilometer parallel aan de bergen. 

Houd er rekening mee dat je met je huurauto slechts een kilometer of twintig het park in kunt. Vanaf hier kun je ofwel een shuttlebus ofwel een gegidste bustour volgen die verder de weg op gaan. 

Denali NP info

 • Bereikbaar tussen begin juni en half september, afhankelijk van winterse omstandigheden
 • Slechts een klein deel kun je zelf bezoeken
 • Er rijden shuttlebussen en georganiseerde bussen
 • In het hoogseizoen is vroegtijdig reserveren aan te raden
 • Mount Denali is met 6194 meter hoogte de hoogste berg van Noord-Amerika

Hikes in Denali National Park

Hiken in Denali NP is mogelijk, maar bereid je wel goed voor. Er zijn niet veel uitgestippelde wandelpaden en ook de markeringen zijn vaak beperkt. Een goede wandelkaart en skills met kompas kunnen geen kwaad als je serieus wilt gaan hiken in Denali NP. Houd ook rekening met de aanwezigheid van beren

Met de shuttlebussen is het mogelijk om tussentijds uit te stappen en in te stappen. Met de georganiseerde bustours is dit niet mogelijk, daar zul je wel met enige regelmaat stoppen, maar nauwelijks echt de natuur in gaan. 

Het overgrote gedeelte van de hikes zijn ongemarkeerd en vereisen dus skills. De meeste kortere hikes bevinden zich in de buurt van het visitor center bij de ingang van het nationaal park. Deze zijn vaak niet langer dan een kilometer of drie. 

Horseshoe Lake Trail

Breng je rond een meer. Na een steile helling loop je naar het meer toe. In totaal kost het rondje je ongeveer 2 uur, met hoogteverschillen. Je start vanaf het Denali Visitor Center. 

McKinley Station Trail

Ook vanaf het visitor center loop je deze wandeling van ongeveer 3 kilometer enkele reis. Het pad bestaat uit gravel en is makkelijk te volgen. Onderweg geniet je van het landschap.

Oxbow Loop trail

Ook een kilometer of drie lang. Het trailhead vind je 7 mijl ten zuiden van de parkingang bij de Nenana River. Een prachtige tocht door het bos en langs de rivier. In totaal ben je ongeveer een uurtje onderweg. 

Vanaf hier kun je ook de langste route door Denali NP lopen, het Triple Lakes Trail. Deze is ruim 15 kilometer lang (enkele reis) en brengt je op prachtige plekken. Het is op sommige stukken steil! 

Off-trail hiking

Als je zelf de wildernis intrekt kun je na je wandeling weer teruglopen naar de hoofdweg. De shuttlebus neemt je dan mee. In het slechtste geval is de bus die als eerste langskomt vol, dus neem een boek mee als je onverhoopt toch een uurtje moet wachten. Wees extreem voorzichtig bij het oversteken van rivieren, zorg dat je voor vertrek bij de rangers aangeeft wat je plan is en zorg dat je goede kleding mee hebt. Denali NP is prachtig, maar wel volop wilde natuur! Houd er rekening mee dat in het nationaal park geen eten en drinken gekocht kan worden, dus sla voortijdig in. 

Activiteiten in Denali NP

Flightseeing

1 van de meest populaire manieren om de indrukwekkende Alaska bergketen te zien is vanuit de lucht. Ook hier geldt dat reserveren in het hoogseizoen een must is. Ook helicoptervluchten worden aangeboden. 

Sledehonden-demonstraties

Alaska is de plek waar jaarlijks onder andere de Iditarod gehouden wordt, 1 van de meest intense sledehonden-wedstrijden die er zijn. In de zomermaanden zijn er verschillende kennels die bezoekers ontvangen en meer vertellen over sledehonden en de manier waarop ze getraind worden om in barre omstandigheden te navigeren. 

Into the wild-bus

De bus waar Chris McCandles verbleef is in 2020 door de autoriteiten verplaatst en wordt in Fairbanks in een museum tentoongesteld. Bij het bezoeken van de bus in de natuur zijn meerdere mensen om het leven gekomen. Alaska is prachtig, maar bestaat vrijwel volledig uit wildernis. 

Accommodatie rondom Denali NP

Accommodatie rondom Denali NP is beperkt. Er zijn een aantal lodges die dieper in het park liggen (uiteraard prijzig en vaak 2 jaar voor vertrek vol). Via AirBnB en grotere hotelsites is accommodatie vaak nog wel te vinden. Alaska leent zich ook prima voor kampeervakanties mits je geen extreme angst voor beren hebt natuurlijk. 

Een rondreis Alaska plan je ruim vantevoren. Een optie die ons goed beviel is een soort combi door te kiezen voor een camper-auto. Dit zijn grote auto's waar op de achterzijde een kleine camper is gemonteerd. Deze zijn qua prijs/kwaliteit goed te doen en zijn ideaal voor een rondreis Alaska. 

Onze tips voor Denali National Park

 • Plan je bezoek zorgvuldig
 • Neem in ieder geval 2 dagen de tijd 
 • Doe zeker een aantal van de hikes rondom het visitor center
 • Indien je wilt hiken in de wilde natuur, zorg dat je voorbereid op pad gaat
 • Er zijn verschillende gidsen te huur die met je de wilde natuur in kunnen
 • Overweeg een vlucht met helicopter of vliegtuig over de indrukwekkende bergen

Rondreizen VS

Alaska - the last frontier

Fairbanks

Katmai National Park

Kenai Fjords National Park