--

Gates of the Arctic NP

Gates of the Arctic National Park

Het Gates of the Arctic National Park vind je in het noorden van Alaska. Het is het op een na grootste park van de Verenigde Staten en is ongeveer even groot als Zwitserland.

Behalve valleien, ruige bergen, gletsjers en rivieren is het een gebied dat vooral bewoond wordt door wilde dieren. Kariboes, elanden, wolven, grizzlyberen en muskusossen komen hier allemaal voor. Het gebied ligt boven de poolcirkel. 

Er is 1 klein visitor center aan de Dalton Highway, de enige weg die in de buurt komt van het Nationaal Park. In het Nationaal Park zelf zijn geen faciliteiten of wegen. 

Flora en Fauna

Je komt terecht in een omgeving waar de grond permanent bevroren is (permafrost). Op plekken waar de grond gedeeltelijk ontdooid is zul je merken dat er moerasachtig terrein ontstaat. In grote delen van het nationaal park bestaat de grond uit toendra, met zowel drogere als natte toendra afhankelijk van de locatie. De vegetatie is erg afhankelijk van het weer en de verandering van het klimaat waarbij de zomers steeds warmer worden heeft grote invloed op het ecosysteem.

De kariboes komen in grote getalen voor in het nationaal park. Ze migreren over grote afstanden. Er zijn er wel een half miljoen in het Nationaal Park.

Hoe kom je er?

Er zijn geen wegen of wandelpaden in het gebied. Als je Gates of the Arctic wilt bezoeken is het noodzakelijk uitermate goed voorbereid op pad te gaan. De natuur is ruig en ongerept, maar beren en de natuur zijn de baas in het gebied. Rivieren en het veilig oversteken van rivieren en stroompjes is van groot belang. Navigatie-skills, bearspray en andere uitrusting is van groot belang. 

Vanuit Fairbanks zijn er verschillende kleine luchtvaartmaatschappijen die vervoer voor je kunnen regelen. Ze vliegen meestal naar Bettles, Anaktuvuk Pass of Coldfoot. Het is ook mogelijk om je op een exacte plek te laten afzetten en ophalen. In de meeste gevallen zal het om een watervliegtuig gaan waarmee je vliegt. 

Een tweede optie is om vanaf de Dalton Highway het park in te hiken. In alle gevallen zul je rivieren moeten oversteken. Houd er rekening mee dat hoewel het de Dalton Highway wordt genoemd, er tussen Fairbanks en Coldfoot geen faciliteiten zijn en de weg bestaat uit een ongeasfalteerde industriele weg waar verder geen diensten zijn. Zorg dus voor een volle tank, meer dan genoeg proviand en wees voorbereid op een lange rit. 

Hiken in de wildernis

Doordat er geen infrastructuur is ben je tijdens je hikes in het Nationale Park 100% op jezelf aangewezen. Er zijn geen bruggen over rivieren, er zijn geen campings etc. Je zult dus een uitstekende survivaller moeten zijn met kennis van navigatie, het bouwen van een veilige kampplaats en het beheren van je voedsel. Ons advies zou zijn om, hoewel er een prijskaartje aan hangt, een lokale gids te huren en met de gids te genieten van een wildernis-avontuur. 

Voorbereiding

Een bezoek aan een nationaal park als Gates of the Arctic kun je niet zonder geduldige voorbereiding doen. Het is moeilijk bereikbaar, zonder faciliteiten en daardoor een unieke ervaring, maar 1 die je wel degelijk heel grondig zult moeten voorbereiden. Voor de meeste reizigers naar Alaska zal een bezoek aan dit ruige gebied geen optie zijn, maar we raden je aan om als je Alaska gaat bezoeken genoeg budget in te ruimen om ergens in het mooie Alaska een wildernisovernachting of twee te doen. 

Als onderdeel van een rondreis Alaska?

Gates of the Arctic zal slechts voor heel weinig mensen goed te doen zijn. Behalve een fysieke topconditie is ervaring met uiteenlopende vaardigheden van groot belang. In dat geval is het wellicht meer de moeite waard om een fly-over te doen met een vliegtuig. 

Rondreizen VS

Alaska - the last frontier

Denali National Park

Katmai National Park

Kenai Fjords National Park