Wapusk National Park

Wapusk National Park

Wapusk National Park ligt aan de westelijke oever van Hudson Bay en bestaat uit 11.475 vierkant kilometer aan afgelegen toendra-wildernis. Wapusk betekent witte beer in de taal van het volk Cree. Het nationale park ligt 45 km ten zuidoosten van de stad Churchill. In het nationale park komen verschillende dieren voor zoals kariboes, vogels, kleine lemmingen en ijsberen. 

Het park is een van de weinige plekken op aarde waar bezoekers kunnen zien hoe ijsbeerwerlpen de besneeuwde wereld verkennen. 

IJsberen Wapusk NP

Wapusk National Park wordt voornamelijk bezocht voor het bekijken van ijsberen. De ijsberen komen aan land wanneer het ijs op de Hudson Bay smelt tegen eind juli, zij verblijven in het toendra totdat het ijs weer bevriest op de Hudson Bay. De ijsberenpopulatie bestaat uit ongeveer 1000 beren. Voor ijsberen is het ijs op de zee hun natuurlijke leefomgeving. Ze jagen hier op kleine zeehonden, hun belangrijkste voedselbron. Wanneer de ijsberen aan land zijn vasten ze voor vier maanden. 

De zwangere vrouwtjes blijven op het land in de veengebieden van Wapusk National Park, beschut in kraamholen. Zij bevallen hier in de winter en vasten ongeveer acht maanden lang. Een van de grootste kraamafdeling ter wereld voor ijsberen bevindt zich in Wapusk NP. De vrouwtjes krijgen om 2 of 3 jaar welpen.

Nabij Cape Churchill in Wapusk zijn er veel ijsberen te zien naarmate de herfst vordert, tussen eind september en november. In het vroege voorjaar komen de moeders met de jonge welpen uit de kraamholen tevoorschijn. De welpen zijn dan ongeveer zo groot als de poot van hun moeder.

Onthoud dat ijsberen er onvoorspelbaar en extreem gevaarlijk kunnen zijn. Bij aankomst in Churchill kan het altijd voorkomen dat je een onverwachte ontmoeting hebt met een ijsbeer. Indien je een ijsbeer tegenkomt is het vooral belangrijk dat je kalm blijft, ren vooral niet weg. Ga achteruit terwijl je je gezicht altijd richting de ijsbeer houdt en stap zo snel mogelijk in een gebouw of je voertuig.

Activiteiten Wapusk NP

IJsberen spotten

Bij Cape Churchill in Wapusk, zijn vaak grote aantallen ijsberen te zien naarmate de herfst vordert, vooral tussen eind september en november. In het vroege voorjaar, eind februari, komen de moeders met hun drie maand oude jongen uit de holen. In november zijn er mogelijkheden om ijsberen te zien vanuit toendra voertuigen en vanaf een lodge bij Cape Churchill genaamd Wat'chee Lodge. In februari en maart zijn er ook mogelijkheden om ijsberen te spotten. 

Helikoptervlucht

Er worden helikoptervluchten aangeboden over Wapusk National Park om het park vanaf boven te bekijken.

Kano excursies

In de maand juni worden er kano excursies over de Owl River aangeboden in Wapusk National Park. Tijdens de kano excursie zien deelnemers verschillende dieren in het wild, genieten van het landschap en archeologische vindplaatsen bekijken die een kijkje geven in de menselijke geschiedenis in het gebied. De route doorkruist de hele breedte van het nationale park en heeft een lengte van ongeveer 168 km. De kano excursie duurt vier tot zeven dagen waarbij de deelnemers kamperen langs de route. Het is mogelijk om een gids in te huren die je tijdens de kano excursie zal begeleiden.

Bezoekerscentrum

Het Parks Canada Visitor Centre biedt verschillende programma's en tentoonstellingen die Wapusk National Park, Prince of Wales Fort en York Factory National Historic Sites uitlichten. Bekijk de "Our Land, Our Stories" tentoonstelling en leer meer over de menselijke en ecologische geschiedenis van Wapusk NP. Zo kun je een levensgrote kraamkuil voor ijsberen zien en meer leren over de connectie tussen de kariboe (rendier) en de inheemse volkeren.

Wanneer Wapusk NP bezoeken?

De tocht van de ijsberen naar het ijs vindt plaats van eind september tot begin november. De jonge welpen zijn te zien in de kraamgebieden in februari en maart.

Hoe Wapusk NP bereiken?

De hoofdgemeenschap van Wapusk NP is Churchill, vanuit de stad Gillam aan het zuidelijke deel van het park is Wapusk ook te bereiken. Het gebied waar Wapusk NP ligt is niet te bereiken via het wegennet. Wapusk NP is te bereiken door vanaf Winnipeg in de provincie Manitoba naar Churchill te vliegen met de luchtvaartmaatschappij Calm Air. Deze vlucht duurt 2 tot 2,5 uur. Je kunt er ook voor kiezen om eerst naar Thompson in Manitoba te rijden en vanaf daar met Calm Air naar Churchill te vliegen. Tweemaal per week rijdt er ook een trein van VIA Rail vanuit Winnipeg naar Churchill. Deze treinrit duurt er minstens twee nachten over om Churchill te bereiken en kan vertraging oplopen door vorst op het spoor. De trein vertrekt ook vanuit Thompson in Manitoba.

Toegang Wapusk NP

Reizigers dienen gebruik te maken van een erkende commerciële touroperator uit Churchill wanneer ze het park bezoeken. Reizigers zonder begeleiding worden niet toegelaten tot Wapusk National Park. Frontiers North Adventures en Wat'chee Expeditions zijn de twee touroperators die een vergunning hebben om begeleide tochten aan te bieden in het nationale park. Gidsen, touroperators en lokale hotels zijn vaak al ruim van tevoren volgeboekt, je dient dus vroeg je reis te plannen indien je Wapusk wil bezoeken. 

Klimaat Wapusk NP

Het weer in Wapusk NP en omgeving verandert snel en is hard. Van oktober tot begin mei variëren de temperaturen van -50 tot 15 graden celsius. Van juni tot en met augustus variëren de temperaturen van -10 tot 35 graden celsius. Op elk moment van het jaar kunnen er sneeuwstormen voorkomen in het gebied.

Rondreizen VS

Churchill

Manitoba

Winnipeg