Isle Royale National Park

Isle Royale National Park

Dit nationale park is het kleinste nationale park van de Verenigde Staten. Het bestaat uit Isle Royale (het grootste eiland) en meer dan 200 andere kleine eilanden gelegen in het noordwesten van Lake Superior. Het park ligt dichtbij de Canadese grens en ligt op de grens van Michigan, Minnesota en Wisconsin. Het park werd in 1940 uitgeroepen tot nationaal park. Op en rond Isle Royale kun je genieten van de rust die er heerst en de fantastische natuur. Er zijn Elanden, vossen, grijze wolven en bevers te spotten in de regio. De eilandengroep is alleen per boot of watervliegtuig bereikbaar en er is zelfs een kans om het noorderlicht te kunnen zien. Het park word dan ook niet heel veel bezocht en is ideaal om even wat mensenmassa's te vermeiden. Het park is volgegroeid met dichte bossen en er zijn prachtige meren te vinden op het eiland. De kustlijn is erg grof en heeft vele inhammen en baaien. De slechts 18.000 jaarlijkse bezoekers bestaan vooral uit mensen die meerdaagse trektochten willen doen op het eiland, kayakkers en mensen op de zeilboot. Dit eiland is ideaal om een te worden met dit mooie stukje natuur. 

Isle Royale

Het grootste eiland van het nationale park licht slechts 22 kilometer van de Canadese kust. Het is zo'n 72 kilometer lang en maximaal 12 kilometer breed. Er zijn twee aanlegplaatsen voor boten op het eiland. In het westen vind je Windigo en in het oosten Rock Harbor. Buiten deze twee havens is er alleen maar wildernis op het eiland. Op een aantal aangelegde wandelpaden en primitieve campings na is er dan ook weinig te vinden buiten de prachtige natuur om. Doordat het eiland redelijk vlak is, zijn de wandelpaden goed te doen voor iedereen die het eiland betreedt. 

Doordat er eigenlijk geen bewoonde wereld op het eiland te vinden is, is er bijna geen kunstmatige lichtvervuiling. Dit betekent dat de kwaliteit van de lucht extreem goed is en dat sterren duidelijk te zien zijn. Er is zelfs de mogelijkheid om het noorderlicht te zien vanaf het eiland. Het ecosysteem van het eiland is zeer kwetsbaar. Je dient je te registreren als je wilt overnachten in de wildernis. Er zijn op het dicht begroeide bossen van het eiland vele wilde dieren te vinden. Wolven, elanden, vossen en bevers zijn de meest herkenbare diersoorten op het eiland, maar er leven ook nog talloze andere diersoorten. 

Op het eiland zijn twee heuvelruggen te vinden die paralel aan elkaar lopen van oost naar westelijke richting. De Greenstone Ridge is op het hoogste punt 400 meter hoog. Door het bewegen van gletsjers is het eiland gevormd zoals het nu is.

Het eiland is alleen geopend in de zomermaanden vanaf halverwege april tot en met eind oktober. 

Rock Harbor

Deze haven ligt in het oosten van het eiland. Door de vele omliggende eilanden wordt de haven van Rock Harbor beschermt tegen de wind en hierdoor is het water vaak kalm. In de haven vind je een hotel, een winkeltje en een klein visitor center. Je kunt hier terrecht voor vragen over de omgeving. Ook worden hier dagelijks wandelingen georganiseerd onder begeleiding van rangers. Binnen in het visitor center zijn wat historische culturele en natuurlijke objecten te bezichtigen. Je kunt hier je laten registreren voor het bezoeken van de backcountry en voor het bezoeken met de boot. Het visitor center is geopend van midden juni tot en met begin september. Bij de Rock Harbor Lodge is er mogelijkheid om motorboten, kayaks en kano's te huren. Ook is het mogelijk om vanuit hier een watertaxi te regelen. Verder zijn er in Rock Harbor nog wat motelkamers, een giftshop, een restaurant en een snackbar te vinden. Deze zijn allemaal alleen in de zomermaanden geopend. 

Windigo

Windigo is het westelijk gelegen dorpje van Isle Royale. Er is een winkel aanwezig waar je dagelijkse boodschappen en campingbenodigdheden kunt halen. Ook kun je hier je visvergunning aanvragen. In de haven is er mogelijkheid om kano's, kayaks en motorboten te huren. Er is ook een klein visitor center aanwezig waarvandaan dagelijkse wandeltochten worden georganiseerd. Ook aan dit westelijke dorpje kun je bij de visitor center je bootregistratie doen en backcountry permits aanvragen. 

Wat te doen op Isle Royale National Park?

Historische kopermijn:

Duik terug in de tijd en neem een kijkje in de kopermijn waar men ruim 100 jaar geleden op zoek was naar koper. Achter de visitor center in Windigo vind je het hoofdkantoor van het oude kopermijn bedrijf wat actief was van 1890 tot en met 1892. Er woonden in die tijd slechts 135 mensen op het eiland. Mijnwerkers en hun families leefden twee jaar lang in Windigo. De oude paden die werden gebruikt door mijnwerkers dienen nu als wandelpaden voor toeristen. 

Hiken/ wandelen

Isle Royale National Park is over het algemeen erg lastig begaanbaar door de dichte bossen en overheersende natuur. Er zijn echter wel 265 kilometer aan wandelpaden aangelegd om van deze natuur te kunnen genieten. Er zijn weinig routes vastgesteld, maar bij de visitor centers in Rock Harbor en Windigo staan er altijd mensen voor je klaar om te helpen met het uitzoeken van de mooiste paden. 

Varen

De wateren rondom Isle Royale kun je het best verkennen met een kano of kayak. Vanuit de visitor centrums in Windigo en Rock Harbor kun je informatie krijgen over de beste plekjes om te varen. Je kunt vanaf deze kleine plaatsjes ook een bootje, kayak of kano huren. Er zijn ook een aantal kleinere meren te vinden op het eiland. Deze zijn alleen toegestaan met niet gamotoriseerde voertuigen om het ecosysteem te beschermen. 

Rock Island Vuurtoren

In het noordoosten van het eiland kun je Rock Island Vuurtoren vinden. Vanaf Edison Fishery Dock is het 10 minuten lopen naar de vuurtoren. Onder in de vuurtoren vind je een klein museum. Je kunt de toren ook beklimmen voor een schitterend uitzicht over het water, het eiland en de omgeving. Let wel op, de trap is wat vervallen en deze is erg steil. 

Het weer op Isle Royale National Park

Het weer op Isle Royale is erg wisselvallig en kan ieder moment omslaan. Het is dan ook van belang dat de weersvoorspelling checkt voordat je op pad gaat. Door het koude water wat het eiland omringt is er in het voorjaar vaak een dikke mistlaag om het eiland te vinden. Het wordt in de winter zo'n -10 graden Celcius en er wordt aangeraden genoeg warme kleding mee te nemen. In het meest extreme geval kan het soms zelfs -40 graden worden. In de zomer is het weer iets aangenamer en wordt het zo'n 10 tot 20 graden op het eiland. Het hele jaar is er kans op neerslag. 

Hoe is Isle Royale te bereiken?

Windigo en Rock Harbor zijn niet bepaald makkelijk te bereiken. Het eiland is niet te bereiken met de auto en is alleen toegankelijk met de boot of watervliegtuig. Vanaf de volgende plaatsen kun je opstoppen voor deze twee vervoersmiddelen. 

Vanaf Houghton: met de boot naar Rock Harbor duurt 6 uur. Met een watervliegtuig ongeveer 35 minuten.

Vanaf Copper Harbor: met de boot naar Rock Harbor duurt ongeveer 3 uur.

Vanaf Grand Portage: met de boot naar Windigo duurt 2,5 uur. Met de boot naar Rock Harbor duur 7,5 uur.

Rondreizen VS

Chicago

Michigan

Wisconsin