Wisconsin

Wisconsin

De staat Wisconsin vind je helemaal in het noorden van de VS, naast Michigan en Minnesota in de VS en onder Ontario in Canada. Ook grenst Wisconsin aan Illinois en Iowa.

De hoofdstad is Madison, de grootste stad is Milwaukee. De staat is vernoemd naar de Wisconsin River. Het gebied is een populaire plek voor Europeanen die op zoek naar ruimte de oversteek naar Amerika waagden. Wisconsin kent koude winters en redelijk warme zomers. Er wonen ongeveer 5,4 miljoen inwoners. 

Info Wisconsin

  • 40% van de inwoners heeft Duitse roots
  • De hoogste berg in Wisconsin is ongeveer 650 meter hoog
  • Inwoners eten jaarlijks zo'n 80 miljoen liter ijs
  • Vrijwel alle meren waren ooit gletsjers
  • Het stadje Sheboygan is de Bratwurst-hoofdstad van de wereld. Dat je het maar even weet!

Grote steden Wisconsin

Milwaukee

Milwaukee is niet de hoofdstad, wel de grootste stad van Wisconsin met bijna 600.000 inwoners. Het is daarmee 1 van de grotere steden in de VS. Het hele gebied heeft zo'n twee miljoen inwoners. 

De laatste jaren zijn er enorm veel faciliteiten gebouwd die ook voor toeristen aantrekkelijk zijn. Zo zijn er streetcars, is het museum en het theater uitgebreid, de pier opgeknapt en is er een Milwaukee Riverwalk ontwikkeld. In 2018 werd Milwauke de coolste stad in het midwesten genoemd door Vogue. 

Madison

Madison is de hoofdstad, waar je ook het State Capitol kunt vinden is Madison. Er wonen 260.000 mensen. Het gebied wordt door vier meren omringd en is een progressieve stad. Een aantal grote bedrijven heeft zich in Madison gevestigd. Met name in de technologie-sector zijn veel ontwikkelingen. Door de aanwezige universiteit is het publiek relatief jong en is er een levendig nachtleven te vinden. 

Green Bay

Met 100.000 inwoners is Green Bay de op twee na grootste stad van Wisconsin en ligt bji de monding van de Fox river bij Lake Michigan. Oorspronkelijk Frans gebied (La Baie Verte) werd het uiteindelijk Engelstalig tegen het einde van de 18e eeuw. 

Overige steden Wisconsin

De overige steden in Wisconsin zijn kleiner. Kenosha met 90.000 inwoners en Racine met 81.000 inwoners zijn nog redelijk groot. Daarnaast zijn er veel steden met tussen de 60.000 en 30.000 inwoners.

Bezienswaardigheden en parken Wisconsin

Cave of the Mounds

Deze grot vind je vlakbij Blue Mounds en is een soort natuurmonument. Je kunt de grot bezoeken, die in 1939 per ongeluk werd ontdekt en in 1940 werd opengesteld voor het publiek. 

Cedarburg

Het stadje Cedarburg mengt nieuw met oud en heeft zowel oude als nieuwe gebouwen, een groot aantal festivals en een gezellig aantal kleine shops en eetgelegenheden. Door de stijl van de straatjes voelt het erg Europees aan ten opzichte van de grote steden in de VS.

Bezoek Interstate State Park

Voor wie gek is op natuur: maak mooie hikes, bezoek de Ice Age National Scenis Trail, ga zwemmen op het strand of loop op de rotsen rondom de rivier. Hoewel het landschap niet extreem bergachtig is, is het een perfecte dag uit met prachtige uitzichten en veel natuur. 

Wisconsin State Capitol

Elke Amerikaanse staat heeft een eigen State Capitol dat vrij te bezoeken is. Behalve dat het vaak mooie gebouwen zijn is het ook een makkelijk uitje en interessant om te doen. Het State Capitol voor Wisconsin vind je in de hoofdstad Madison.

National Railroad Museum

1 van de oudste musea in de VS vind je in het stadje Ashwaubenon. Het museum richt zich geheel op de geschiedenis van de spoorwegen. Behalve locomotieven en een heleboel informatie is er voor kleine kinderen een Thomas de Stoomlocomotief aanwezig zelfs. Mocht je rond Halloween in de buurt zijn? Bezoek dan zeker de "Terror on the Fox" treinritten in de avonden...

De Apostle Islands

Deze vind je bij Lake Superior en omvat 21 eilanden. Met vuurtoren, grotten, bossen en rotsen is het een prachtige plek. Je kunt een boot huren, kajakken van eiland tot eiland en zelfs duiken. 

Scenic Drive: the great river road

De enige officiële Scenic Drive is ongeveer 390 kilometer lang en komt door 33 plaatsen. Een echte roadtrip langs veel van de meren en bossen van Wisconsin. Een ideale weg voor mensen die vaker in de VS geweest zijn en iets meer origineels zoeken. 

Noah's Ark Waterpark

In de zomer zijn in de VS veel waterparken open, vaak met extreme attracties. Ideaal voor reizigers met kinderen tussen de 10 en 20 die niet elke dag alleen maar onderweg willen zijn. 

Mt. Olympus waterpark

Een themapark en attractiepark en waterpark in 1. 

Devil's Lake State Park

Voor wandelaars, klimmers en vissers in Baraboo Wisconsin. Het grote voordeel van State Parks is dat er meer toegestaan is dan in National Parks. Vaak is er veel ruimte om te picknicken, maar kun je bijvoorbeeld ook paardrijdenm hiken, een kajak hguren, mountainbiken of mooie hikes maken. 

Tips voor rondreizen in Wisconsin

Wisconsin wordt niet veel bezocht door Nederlanders. Zonde eigenlijk, want het is een mooie staat met veel natuur. Voor de meeste mensen zal Wisconsin niet direct opgenomen worden in de reisplannen, maar mocht je langer de tijd hebben en de noord-oost hoek van de Verenigde Staten beter willen leren kennen? Dan is Wisconsin een unieke en mooie plek om te bezoeken. Met name de herfstperiode raden we van harte aan. 

Rondreizen VS

Gezinsreizen USA en Canada

Groepsreis New York & Washington

Chicago

Madison Wisconsin

Michigan

Milwaukee Wisconsin