Jefferson City

Jefferson City informatie

Jefferson City is de hoofdstad van de staat Missouri en heeft bijna 43.000 inwoners. De stad is vernoemd naar Thomas Jefferson, hij was de derde president van de Verenigde Staten. De afgekorte versie "Jeff" wordt gebruik als bijnaam voor de stad. De stad ligt langs de Missouri rivier en vlakbij de noordelijke rand van de Ozarks. 

Bezienswaardigheden Jefferson City

Missouri State Capitol

Het huidige Missouri State Capitol is het derde hoofdgebouw van de staat en de bouw werd voltooid in 1917, de eerste twee gebouwen zijn verwoest door een brand en een blikseminslag. Op de prachtige koepel van het gebouw staat een bronzen beeld van de Romeinse godin Ceres. Bezoekers kunnen in het gebouw het Missouri State Museum verkennen of het gebouw van binnen bewonderen via een gratis begeleide rondleiding.

Missouri Governor's Mansion

De Missouri Governor's Mansion werd in 1871 gebouwd in een neorenaissance stijl, het gebouw diende sinds de bouw als residentie van elke gouverneur. Het herenhuis ligt bovenop een klif met uitzicht op de Missouri rivier. Het hele jaar door worden er gratis rondleiding door het gebouw aangeboden. Tijdens deze rondleiding nemen bezoekers een stap terug in de tijd en komen meer te weten over de geschiedenis van Missouri. Het reserveren voor een rondleiding is verplicht en reserveringen moeten minimaal 24 uur van tevoren worden gemaakt. 

Missouri State Penitentiary

De Missouri State Penitentiary was de oudste continu werkende gevangenis ten westen van de Mississippi, de gevangenis werd geopend in 1836 als een maximaal beveiligde gevangenis en werd ontmanteld in 2004. In de tijd dat de gevangenis werd geopend was de Battle of Alamo in Texas aan de gang. Tijdens geschiedenis-, spook- of fotografierondleidingen kunnen bezoekers meer leren over het griezelige museum van de gevangenis. Bezoek de cellen, de gaskamer, verschillende wooneenheden en de uitgestrekte bovengelegen tuin van het gebouw. Reserveren voor een tour wordt aangeraden.

Jefferson Landing State Historic Site

Jefferson Landing State Historic Site is een historisch district dat verschillende historische panden in de stad omvat zoals het Christopher Maus House, het Union Hotel en Lohmann Building. Neem in kijkje in het Lohmann Building uit 1839, dit gebouw werd ooit gebruikt als taverne, hotel, supermarkt en openbare ontmoetingsplaats. 

Museum of Missouri Military History

Bezoek het Museum of Missouri Military History en leer meer over de militaire betrokkenheid van Missouri. In het museum kun je meer leren over de deelname van de inwoners van de staat aan Amerika's oorlogen en tentoonstellingen bekijken met onder andere wapens, uniformen en militaire voertuigen.

Toptips Jefferson City

Vliegen naar Jefferson City

Jefferson City is het beste te bereiken vanuit Columbia Regional Airport. Er vliegen geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar dit vliegveld, dit vliegveld is te bereiken met minimaal 1 overstap in bijvoorbeeld Dallas of Chicago. 

Waar verblijven?

Indien je nabij de bezienswaardigheden wilt verblijven, is Missouri State Capitol Historic District de beste wijk om te verblijven. Houd er wel rekening mee dat verblijven in het centrum van de stad vaak een stuk duurder is. Wanneer je iets budgetvriendelijker wil reizen raden we je aan om in een hotel te verblijven in een wijk die wat verder van de binnenstad af ligt. Een aanrader is dan om in een van de buitenwijken van Jefferson City te verblijven, zoals Apache Flats of Bonnots Mill.

Beste reistijd

Jefferson City is op zijn mooist in de late lente en vroeger zomer, dus tussen eind april en begin juni. Tijdens het reizen in deze tijd vermijdt je een deel van de zomerdrukte. In de nazomer en vroege herfst vinden er veel evenementen plaats in de stad. Houd er rekening mee dat vliegen in de maanden juli en augustus over het algemeen een stuk duurder is dan daarbuiten. Ook de hotels zijn tijdens de zomerdrukte een stuk duurder dan buiten het hoogseizoen. Indien je de mogelijkheid hebt en flexibel bent met vertrekdata, zouden we je aanraden je reis te boeken ergens in de maand maart tot en met november. Met name de tweede helft van september en de eerste helft van oktober zijn uitstekende reisperiodes. Niet alleen is de temperatuur al een stuk aangenamer, ook vliegtickets zijn vaak vele honderden euro's goedkoper. 

Eten en drinken in Jefferson City

Zoals op veel plekken in de VS kun je eten en drinken zo duur maken als je zelf wilt. Van zeer exclusief uit eten tot een snelle hap en alles er tussenin. Bij de locals is ECCO Lounge een populaire plek om een hapje te eten, dit restaurant was ooit een saloon. Bierliefhebbers kunnen een kijkje nemen bij Prison Brews waar lokaal bier wordt gebrouwen. 

Voor het dessert is Central Dairy een aanrader, Central Dairy was ooit de meeste bekende melkproducent in Jefferson City. Tegenwoordig staat Central Dairy bekend om het lekkere ijs. 

Je kunt natuurlijk op heel veel plekken terecht voor een eenvoudige maaltijd. Daarnaast vind je in Jefferson City veel kleine restaurants en koffiezaakjes. Houd er rekening mee dat de prijs voor eten hoger ligt op de toeristische plekken, het eten op een drukke plek kan dan ook wel weer heel gezellig zijn.

Rondreizen VS

Deep South rondreis

Arkansas

Kansas

Missouri

Saint Louis