Arkansas

Arkansas Informatie

Arkansas (spreek uit als: ár-ken-saw) heeft als hoofdstad Little Rock. Er wonen ruim 3 miljoen inwoners. In de staat zijn tijdens de Amerikaanse burgeroorlog verschillende slagen uitgevochten. Tijdens de drooglegging (de periode waarin in de VS niet gedronken mocht worden), werd het plaatsje Hot Springs een gebied waar paardenraces, gokken en drankgebruik gedoogd werden. Maffiozo uit verschillende gebieden kwamen specifiek naar het gebied om te ontspannen. 

In 1957 werd in Arkansas voor het eerst een school opengesteld voor zwarte leerlingen. De negen aangemelde jongeren hebben jarenlange militaire bescherming gekregen om de veiligheid te garanderen. 

Algemene informatie

  • Arkansas ligt ten oosten van Oklahoma City, onder Kansas City en ten westen van Memphis 
  • De economie is voor een groot deel afhankelijk van landbouw
  • Walmart is ooit begonnen in het plaatsje Rogers
  • De grootste stad is Little Rock met bijna 200.000 inwoners
  • Er zijn 6 gebieden die door de National Park Service worden beheerd
  • Het hoogste punt van de staat is bijna 900 meter hoog
  • In Arkansas vind je de enige nog actieve diamantmijn in de VS

Steden in Arkansas

Behalve de hoofdstad Little Rock vind je in Arkansas onder andere Fort Smith, Fayetteville, Springdale, Jonesboro, North Little Rock, Conway en Pine Bluff. Pine Bluff heeft slechts 43.000 inwoners. Alle andere steden in Arkansas zijn kleiner dan de bovenstaande plaatsen. 

Top bezienswaardigheden

Little Rock Central High School 

Dit is de school waar voor het eerste negen zwarte tieners naar een tot dat moment "witte" school mochten. Het is vandaag de dag nog altijd in dienst als school, maar het is mogelijk om met een parkranger een tour door de school te krijgen. Deze moet minimaal 24 uur vantevoren worden gereserveerd. 

Buffalo National River

Deze rivier heeft drie wildernisgebieden en stroomt door de Ozark bergen. Je kunt verschillende activiteiten ondernemen zoals rivertuben, kajakken, hiken en paardrijden. 

Arkansas Air Museum

In deze hangar vind je een museum dat zich met name focust op de jaren '20 en jaren '30 waarin vliegtuigen steeds sneller werden en er een soort wedloop ontstond waarbij snelheid steeds belangrijker werd. Een belangrijke periode in de ontwikkeling van vliegtuigen. In de hangar vind je natuurlijk verschillende vliegtuigen uit die periode, maar ook veel informatie. 

Mammoth Spring State Park

Gelegen in het stadje Mammoth Spring vind je dit park waar 1 van de grootste waterbronnen in de VS te vinden is. Er stroomt elk uur ongeveer 35 miljoen liter water door de rivier. Behalve het bekijken van de spring kun je ook het gerestaureerde station bekijken. Ideaal om als tussenstop te doen voor een picknick. 

Crater of Diamonds state park

De enige plek waar natuurlijke diamanten gevonden kunnen worden die geopend is voor publiek. Al meer dan 75.000 diamanten zijn hier gevonden. Je kunt hier als bezoeker tegenwoordig op zoek gaan naar diamanten, die je mag houden. Een leuke uitstap ook met kinderen. 

Mount Magazine State Park

De hoogste "berg" van Arkansas is een ideale plek voor iedereen die op zoek is naar outdoor avontuur. Behalve hiken zijn er verschillende activiteiten te doen zoals hanggliden, mountainbiken of paardrijden. 

Tips voor Arkansas

Arkansas zal niet hoog staan op de meeste lijstjes met must-sees voor Nederlanders die de Verenigde Staten willen bezoeken. Er zijn geen grote bekende plekken, geen grote steden en een groot deel van de staat bestaat uit landbouwgebied. Het is een van de armere staten van de VS.

Er zijn enkele bekende mensen afkomstig uit Arkansas: Bill Clinton komt uit Arkansas en Sam Walton, de oprichter van Walmart, komt uit Arkansas. 

Houd er trouwens rekening mee dat elk jaar gemiddeld 39 tornado's in Arkansas huishouden. Met name in de herfst, winter en het voorjaar zijn er regelmatig tornado's. 

Rondreizen VS

Deep South rondreis

Dallas

Louisiana

Memphis

Mississippi

Nashville

Oklahoma

Tennessee