--

North Carolina

Over North Carolina

North Carolina ligt aan de oostkust van de Verenigde Staten. Het grenst deels aan de Atlantische Oceaan en deels aan Georgia, South Carolina, Tennessee en Virginia. 

Er wonen bijna 10 miljoen mensen in de staat. North Caroline heeft een lange geschiedenis met betrekking tot slavernij en was de eerste staat die zich afscheidde van de Unie en bracht daarmee de Amerikaanse burgeroorlog op gang. 

Inmiddels zijn de steden Raleigh, Durham, Chapel Hill en Cary een grote metropool. 

Algemene informatie North Carolina

  • Raleigh is de hoofstad
  • De staat is vernoemd naar de Koning Karel 1 van Engeland
  • In 1903 maakten de Wright broers hun eerst vlucht vlakbij Kitty Hawk
  • De Whitewater Falls zijn de hoogste watervallen in het oosten van de VS
  • Het Biltmore landgoed is het grootste huis van de VS
  • Er wonen ongeveer 10 miljoen mensen
  • Je combineert North Carolina meestal met West-Virginia of de Zuidelijke Staten

Nationale Parken en bezienswaardigheden

Hoewel er slechts 1 park in North Carolina is dat echt "Nationaal Park" achter de naam heeft, zijn er verschillende interessante plekken die de moeite van een bezoek waard zijn en die onder het beheer van de National Park Service vallen. We hebben een kleine selectie gemaakt van interessante plekken in North Carolina. 

Great Smoky Mountains NP

De Great Smoky Mountains zijn het meestbezochte nationale park van de Verenigde Staten. Dit komt deels door de gunstige ligging ten opzichte van het drukbevolkte oosten van de VS. Daarnaast is het Nationaal Park ook nog eens gratis te bezoeken, in tegenstelling tot de meeste andere Nationale Parken. 

Houd er rekening mee dat je met je mobiel geen of weinig bereik hebt. Daarnaast komen ook beren voor in het nationaal park. Er wonen er naar schatting ongeveer 1500 in het Nationaal Park. 

Behalve hiken in de Great Smoky Mountains zijn er verschillende plekken die de moeite van het bezoeken waard zijn. Die beschrijven we op onze aparte pagina over dit nationale park.

Blue Ridge Parkway

Als je advies zoekt voor een mooie rondreis route aan de Oostkust van de Verenigde Staten raden we je aan je te verdiepen in de Blue Ridge Parkway. Met 14 miljoen bezoekers elk jaar is dit de populairste attractie die door de NPS wordt beheerd. De weg is maar liefst 755 kilometer lang en loopt van de Smoky Mountains tot aan het Shenandoah National Park. Het is een weg die puur voor toerisme is ontwikkeld en naast veel natuur ook langs allerlei cultureel significante plekken komt. De uitzichten zijn daarnaast op veel stukken zeker de moeite waard. 

Blue Ridge Parkway

Fort Raleigh

Deze plek is er om de vestiging van de eerste Britten tussen 1584 en 1590 te herinneren. Het is een plekje om te bezoeken als je geïnteresseerd bent in de Amerikaanse geschiedenis. Voor de meeste mensen is het niet een reden om extra om te rijden. 

Appalachian trail

Dit pad is ruim 2180 mijl lang en loopt door verschillende staten. Het is een must do voor ervaren wandelaars, maar het is mogelijk om een stuk of stukje van dit pad te lopen. Het pad wordt door duizenden vrijwilligers onderhouden en is voor lange afstand lopers een echte belevenis. 

Watervallen

Er zijn verschillende moioie watervallen die je kunt bezoeken in North Carolina. Zo zijn er bijvoorbeeld de Looking Glass Falls, maar ook in het Pisgah National Forest kun je mooie watervallen vinden. 

Biltmore Landgoed

Met 255 kamers het grootste huis in de VS. Je kunt het bezoeken en rondleidingen volgen. Absoluut de moeite waard als je North Carolina bezoekt. 

Battleship North Carolina

Dit oorlogsschip vanuit de tweede wereldoorlog doet nu dienst als museum. Je kuint het bezoeken en rondleidingen volgen. 

Linville Gorge en watervallen

Dit plekje staat ook bekend als de Grand Canyon van het oosten. Het is de diepste en mooiste kloof in het oosten van de Verenigde Staten. Je vindt het in het Pisgah National Forest (mijl 316 van de Blue Ridge Parkway). 

Chimney Rock State Park

Een stukje buiten de stad Asheville vind je deze 100 meter hoge granieten berg met een lift erin gebouwd. Je kunt hiermee eenvoudig naar de Hickory Nut watervallen komen. 

Grandfather Mountain

Je kunt hier, ook bij Linville, zowel eenvoudige als pittige wandeltochten maken. Een wandeling over de Mile High Swinging Bridge is zeker een aanrader, voor de mooie uitzichten en de exact afgemeten hoogte van de hangbrug. 

Steden North Carolina

Charlotte

Charlotte is de grootste stad van North Carolina met ruim 900.000 inwoners. In Charlotte vind je onder andere de NASCAR Hall of Fame, maar ook het US National Whitewater center waar op een kunstmatige wildwaterbaan wordt getraind door kajakkers. Charlotte ligt bij Lake Norman, het grootste meer van de staat.

Raleigh

De hoofdstad van North Carolina en is een gepland stad. Er wonen bijna een half miljoen mensen in de stad. Uiteraard vind je in Raleigh ook het State Capitol als belangrijkste bezienswaardigheid. 

Greensboro

Greensboro telt ruim 200.000 inwoners en is daarmee een grote stad met veel faciliteiten. Behalve enkele musea, een children's museum en botanische tuinen is vooral Wet 'n Wild, een groot waterpretpark een publiekstrekker.

Onze tips voor North Carolina

North Carolina is goed te combineren met South Carolina, de Smoky Mountains en Virginia. Eventueel kun je bij een langere reis nog doorzakken richting Florida. 

Als onderdeel van een rondreis?

Met name de natuur rondom de Great Smoky Mountains is een aanrader. De grote steden zijn allemaal de moeite waard om te bezoeken, evenals de verschillende state parks in de staat. North Carolina heeft niet de meest bijzondere bezienswaardigheden ten opzichte van veel staten aan de westkust, maar zeker voor ervaren Amerika-reizigers is er meer dan genoeg te zien en te beleven in North Carolina. 

Rondreizen VS

Great Smoky Mountains National Park

South Carolina

Virginia