Great Smoky Mountains National Park

Great Smoky Mountains NP

De Great Smokey mountains is een bergketen tussen de staten North Carolina en Tennessee. Het gebergte ligt in het zuiden van de Appalachen, die zich uitstrekt over de oostkust van de Verenigde Staten. De naam van het nationale park heeft het te danken aan de veelvoorkomende nevel die het rookeffect rondom de bergen creëert. De hoogste top van de Smokey Mountains is de Clingmans Dome met 2025 meter hoogte. 

Great Smokey Mountains National Park staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en is daarmee beschermd gebied. Dit spectaculaire natuurpark wordt jaarlijks door maar liefst 10 miljoen mensen bezocht en is het drukst bezochte nationale park van de VS. Het park is het hele jaar geopend en is gratis te bezoeken.

Bezoek brengen aan Great Smokey Mountains NP

Vanaf de steden Atlanta, Nashville en Charlotte is het park goed te bereiken. Het is vanaf alle drie de steden ongeveer vier uur rijden naar het park. Als je rond deze steden reist, zijn de Great Smokey Mountains een echte aanrader. 

Voor dat je het park in trekt raden we aan een stop te maken bij het visitor center van Great Smokey Mountains. Er bevinden zich twee visitor centers in Great Smokey Mountains National Park. Een aan de kant van North Carolina en een aan de kant van Tennessee. Je kunt hier informatie opvragen over het park over bijvoorbeeld de vele wandelpaden. Ook is het mogelijk wandelingen onder leiding van parkrangers te boeken vanuit de visitor centers. 

Higlights Great Smokey Mountains NP

Appalachian Trail

Dit gigantische wandelpad loopt door de gehele Appalachen. De wandelroute is maar liefst 3488 kilometer lang en loopt door 14 verschillende Amerikaanse Staten. In Great Smokey Mountains National Park vind je 110 kilometer van deze route. Het is een aanrader om een stukje van deze route te volgen tijdens je bezoek aan het park. 

Newfound Gap Road

Deze weg loopt dwars door het nationale park heen. Onderweg zijn verschillende uitzichtpunten te vinden waar je kunt genieten van dit mooie park. Ook zijn er veel zijwegen te vinden waar je dieper het park in kunt trekken. Je zult tijdens de rit over deze weg langs historische plekken en hoogtepunten van het park komen. 

Clingmans Dome

De Glingmans Dome is het hoogste punt van het nationale park. Op ruim twee kilometer hoogte vind je een panoramisch uitzichtpunt boven op de berg. Vanaf dit punt heb je een schitterend uitzicht over de rest van het park. Ook kun je vooral 's ochtends de nevel van het park goed zien. De top is te bereiken met de auto, waarbij je de laatste paar honder meter te voet moet afleggen. 

Mortons overlook

Naast de Clingmans Dome heb je op Mortons overlook een prachtig uitzicht op het park. Je kijkt uit op de Newfound Gap Road en de duizenden boomtoppen in de valleien van het nationale park. Mortons overlook is het mooist om te bezoeken tijdens zonsondergang. Vooral in de zomermaanden is deze erg mooi en biedt het een uitzicht om niet meer te vergeten. 

Cades Cove

Deze vallei biedt veel mogelijkheden om wilde dieren te spotten zoals wasberen, elanden, vossen en met veel geluk zelfs bruine beren. Je kunt dit deel van het park het best per fiets bezoeken. Er is een mogelijkheid om fietsen te huren bij het visitor center van Cades Cove. Hier vandaan kun je de Cades Cove Loop volgen. Langs deze 17 kilometer lange route zijn veel oude kerkjes en houten blokhutten te vinden. Bij Cable Mill is een verzameling van oude stallen en bouwwerken te bewonderen. Ook is de mogelijkheid om een nachtje op de Cades Cove Campground te verblijven aanwezig. 

Hikes in Great Smokey Mountains NP

Naast de Appalachian Trail zijn er verschillende mooie hikes te maken in dit natuurpark. Er zijn veel wandelroutes rond de Newfound Gap Road te vinden en er zijn genoeg uitzichtpunten te vinden vanaf de paden. 

Laurel Falls Trail

Vanaf het Suparlands visitor center kan je deze relatief makkelijke wandelroute volgen. De hike is ongeveer vier kilometer naar de voet van de Laurel Falls. Je volgt een verharde weg die slingerend omhoog loopt. Na te genieten van het uitzicht op de watervallen kun je ervoor kiezen om dezelfde route terug te volgen of de onverharde weg te nemen aan de overkant van de brug. 

Rainbow Falls Trail

Deze 8,5 kilometer lange wandelroute brengt je langs de grootste waterval van het nationale park, Rainbow Falls. De waterval heeft deze naam te danken aan de veel voorkomende regenbogen die door de nevel ontstaan, vooral in de zomer. Het wandelpad volgt de LeConte Creek nauwkeurig, die langs Mount LeConte stroomt. Dit is de derde hoogste berg van het nationale park. Met een hoogte van zo'n 25 meter is de waterval een spectaculaire beloning voor de relatief pittige hike. De wandelroute duurt gemiddeld drie tot vier uur. 

Chimney Tops Trail

Tijdens deze wandelroute komt de schitterende topografie van de Great Smokey Mountains echt naar voren. Tijdens de vijf kilometer lange hike kun je genieten van het prachtige uitzicht. Het is niet de meest gemakkelijke hike, want je stijgt namelijk maar liefst 450 meter in hoogtemeters. Een pittige klim waarbij wandelaars worden beloond voor hun harde werk. Op het eind van de route is een observatie platform te vinden die een mooi uitzicht biedt over de regio. 

Trillium Gap Trail naar Mount LeConte

Er zijn veel verschillende routes naar Mount LeConte, Trilium Gap Trail behoord wel tot een van de allround beste hikes. Deze 20 kilometer lange hike verspreid het behoorlijk aantal hoogtemeters. Vanaf het begin van de hike tot de top van Mount LeConte is er een hoogteverschil van ruim een kilometer. Tijdens de wandeltocht zijn veel verschillende uitzichtpunten te vinden waarvan de belangrijkste Myrtle Point. 

Wat te doen in de omgeving van Great Smokey Mountains?

Gatlinburg

Dit dorp in de bergen heeft slechts 4000 inwoners maar wordt jaarlijks door 10 miljoen toeristen bezocht. Met attracties en mooie uitzichtpunten biedt Gatlinburg voor iedereen wel wat. Ook is het nationale park Great Smokey Mountains erg goed te bereiken vanuit het dorp. Neem een ritje naar de top van de Space Needle, blijf lekker in beweging op de skipiste of relax in het nationale park. Wat je ook zoekt, Gatlinburg is een verzamelplaats voor alle soorten toeristen en heeft iets te bieden voor iedereen. 

Pigeon Forge

Pigeon Forge is een van de toplocaties voor toeristen om te bezoeken. Er zijn genoeg mogelijkheden voor shoppen, attracties en een prachtig uitzicht. Het gehele jaar door zijn er verschillende soorten evenementen voor jong en oud. Er is altijd wel wat te doen zoals een auto-show, muziekfeesten of gezelligheid rond de feestdagen. Pigeon Forge is zo'n 30 minuten verwijderd van Smokey Mountains. 

Dollywood

Aan de voet van de great smokey mountains vind je dit fantastische attractiepark. Het park is vernoemd naar de mede-eigenaar en country ster Dolly Parton. Het park is qua service te vergelijken met Disneyland en qua attracties en prijzen met Six Flags. Jaarlijks bezoeken drie miljoen mensen het park. De vele attracties en de verschillende shows maken een dag in het park tot een waar spectakel. 

Rondreizen VS

Deep South rondreis

Atlanta

Georgia

Memphis

Nashville

Tennessee