Whitehorse

Whitehorse Yukon

Als je Whitehorse opzoekt op de kaart van Canada zou je de indruk krijgen dat het een grote stad is. Er wonen echter slechts 25.000 mensen. Desondanks is het de grootste stad van Noord-Canada. Whitehorse is genoemd naar de stroomversnellingen in de rivier die, voordat hij werd ingedamd, leek op de manen van een paard.

Whitehorse was een belangrijke hub tijdens de Klondike Gold Rush in 1898. Het stadje wordt ook wel "Wilderness City" genoemd. 

Over Whitehorse

Whitehorse ligt aan de Alaska Highway. De grootste Canadese stad in de buurt is Edmonton, op bijna 2000 (!!) kilometer afstand. De Yukon rivier gaat door de stad en is onder andere het decor van een jaarlijkse kano-wedstrijd van 1000 mijl lang die tussen de 7 en 12 dagen kost. Zowel in de winter als in de zomer kun je er terecht, waarbij het in de winter wel van groot belang is vroegtijdig te plannen in verband met het gebrek aan accommodatie. Het is wel een van de beste plekken om het noorderlicht te zien! 

Dat het in Whitehorse koud kan zijn in de winter zal geen verrassing zijn. De laagst gemeten temperatuur was -52.2 graden. Het warmst was het in 1969 in de zomer met 34.4 graden. In de winter heb je slechts enkele uren daglicht, terwijl je in de zomerperiode slechts enkele uren nacht hebt. 

Elk jaar begint de Yukon Quest, een van de grootste sledehondenwedstrijden ter wereld (naast de Iditarod in Alaska) in Whitehorse. Deze race van 1000 mijl wordt afgelegd met sledehonden in soms barre omstandigheden. 

Bezienswaardigheden Whitehorse

S.S. Klondike 

Deze oude radarboot was voordat er treinen reden de belangrijkste manier voor het vervoeren van passagiers en vracht over de Yukon river. Ten tijde van de Gold Rush is het hele gebied door goudzoekers bezocht waarbij veel goudzoekers zich vestigden langs de Yukon river. Nog altijd wordt er goud gevonden in Yukon, hoewel het tegenwoordig vrijwel uitsluitend machinaal gewonnen wordt. Mocht je trouwens Whitehorse aandoen als onderdeel van een rondreis Alaska en Canada? Dan raden we je aan een overnachting te boeken in het kleine plaatsje Chicken. Hoewel je hier alleen over een zandpad kunt komen kun je hier als goudzoeker zelf aan de slag. Wat je vind mag je houden. Er zijn gasten geweest die meerdere ounces goud gevonden hebben tijdens een verblijf bij het Chicken Gold Camp. 

Vlakbij vind je ook de Milennium trail. Deze wandeling van een kilometer of vijf voert je rond de Yukon rivier. Tussen eind juli en begin september kun je de Whitehorse Fishway bezoeken waar duizenden zalmen voorbij komen die aan het migreren zijn. 

Transportation museum

Als je meer wilt weten over het vervoer in de tijden van de gold rush is dit een plekje dat je zeker moet bezoeken. Je kunt het combineren met het Beringia interpretive center waar je meer leert over de laatste ijstijd en de dieren die in het gebied voorkwamen (onder andere mammoeten). 

Miles Canyon

In dit gebied vind je mountainbike-paden en wandelpaden. 

Klondike Rib & Salmon

Toeristisch, maar de moeite waard. Dit restaurant is geopend tussen mei en september en is een van de meest populaire plekjes om te eten in Whitehorse. 

Takhini Hot Springs

Op een half uurtje van Whitehorse vind je deze warmwaterbronnen. Ideaal om een middagje te relaxen!

Beste reistijd Whitehorse?

Afhankelijk van je eigen wensen kun je Whitehorse het beste bezoeken tussen eind mei en begin september tijdens het zomer hoogseizoen. Voor zowel Yukon als Alaska geldt dat dit eigenlijk de enige periode is waarin je zonder problemen door deze gebieden kunt reizen. Hoewel september ook nog prima gaat, zijn veel accommodaties en restaurants dan alweer gesloten. 

In de winterperiode raden we je aan Whitehorse vooral te bezoeken als je ook van plan bent activiteiten te ondernemen. Whitehorse heeft een vliegveld waar dagelijks vluchten landen. Rechtstreeks vanuit Nederland kun je er niet komen, maar met 1 of 2 overstappen is het geen probleem. 

Veel mensen kiezen voor Whitehorse als onderdeel van een rondreis door het zuiden van Alaska en Yukon. Een ander alternatief is om de indrukwekkende Alaska Highway te rijden. Houd er in dat geval wel rekening mee dat er erg weinig faciliteiten zijn onderweg en je lange tijd niks tegen zult komen. 

Rondreizen VS

Rondreis West Canada

Alaska - the last frontier

Dawson City

Yukon