Lake Clark National Park

Over Lake Clark NP

Lake Clark National Park, gelegen in het zuidwesten van Alaska, is een van de meest afgelegen nationale parken in de VS. Het nationale park wordt dan ook zelden bezocht. Lake Clark NP omvat een reeks bergen, gletsjers, watervallen, granieten spitsen, een golvende kustlijn en het grootste meer in de staat Alaska genaamd Lake Clark.

Bezienswaardigheden Lake Clark NP

Lake Clark

Lake Clark ligt centraal in het nationale park. Lake Clark is een helder meer dat wordt gevoed door gletsjers, watervallen, beken en rivieren. Lake Clark wordt omgeven door met sneeuw bedekte toppen en door gletsjer uitgehouwen valleien. Op dit 80,5 meter lange meer kun je onder andere kajakken en vissen. Aan de zuidelijke oever van Lake Clark ligt de kleine gemeenschap Port Alsworth. 

Chinitna Bay

Chinitna Bay ligt aan de Cook Inlet kust, de kustlijn van het nationale park, en is de thuisbasis voor vele bruine beren. Bij een bezoek aan Chinitna Bay spotten bezoekers soms twintig of meer bruine beren in het zoutmoeras en de wadden ten oosten van Middle Glacier Creek.

Silver Salmon Creek

Silver Salmon Creek, gelegen halverwege de Cook Inlet kustlijn, is de ideale plek als je wilt vissen of beren wilt spotten. In dit gebied grazen de bruine beren grazen vanaf de late lente tot halverwege de zomer, in de nazomer vissen de beren op zalm en gedurende het hele seizoen graven de beren naar mosselen op het strand. In de nazomer heb je de kans om te vissen op onder andere de cohozalm en de roze zalm.

Crescent Lake

Crescent Lake is de meest bezochte bestemming van Lake Clark NP. Crescent Lake ligt verscholen in het hart van het Chigmit gebergte en biedt perfecte mogelijkheden om zwarte en bruine beren te bekijken en te vissen. Vanaf het Crescent Lake heb je ook uitzicht op de Redoubt Volcano, aangezien het meer vlakbij de voet van deze vulkaan ligt.

Dick Proenneke's Cabin en Upper Twin Lakes

Bezoek Dick Proenneke's Cabin en ontdek de hut die het Nederlandse wildernisicoon Richard L. Proenneke zelf met de hand bouwde. Dick Proenneke's Cabin ligt aan de zuidkust van Upper Twin Lake, de cabin is gebouwd met voornamelijk lokale materialen zoals sparrenblokken en stenen. Naast de cabin staat hier ook een verhoogde opslagschuur en een houtschuur. De Upper Twin Lakes zijn twee grote meren, een groter meer en een kleiner meer verbonden door een korte verbindingsstroom. Dit deel van het park is alleen bereikbaar via een vliegtuigje.

Tanalian Mountain

De Tanalian Mountain is ongeveer 1207 meter hoog en ligt tussen Lake Clark en Kontrashibuna Lake. Vanaf de Tanalian Mountain heb je een prachtig uitzicht op Lake Clark en de omliggende bergen, je kunt de top bereiken via de Tanalian Mountain Trail.

Iliamna Volcano

Iliamna Volcano in Lake Clark NP is een 3053 meter hoge kegelvormige vulkaan die vanuit de Cook Inlet baai omhoog stijgt. De Iliamna Volcana, gelegen in het Chigmit gebergte, is een actieve stratovulkaan en is bedekt met gletsjers. De laatste uitbarsting vond plaats in 1867, sindsdien werk rook en mogelijk lichte as uitgeworpen in verschillende jaren die volgden. 

Redoubt Volcano

Redoubt Volcano, gelegen aan het begin van het Chigmit gebergte, is een actieve stratovulkaan in Lake Clark NP en heeft een hoogte van 3108 meter. De meest recente fase van activiteit van de Redoubt vulkaan begon in 1989 met asuitbarstingen. Vervolgens was de vulkaan van 1990 tot 2009 stil. In 2009 barstte de vulkaan uit met stromen van lava, rotsen en as.

Activiteiten Lake Clark NP

Beren spotten

In Lake Clark NP heb je uitstekende mogelijkheden om beren te bekijken. Je kunt bruine beren spotten bij Chinitna Bay en de Silver Salmon Creek. Bij Crescent Lake kun je zwarte en bruine beren spotten. Bij Shelter Creek en Tuxedni Bay komen ook beren voor, deze gebieden zijn alleen zeer lastig te bereiken en daardoor zijn de beren in dit gebied niet zo gewend aan de aanwezigheid van mensen. Je kunt de gebieden met beren op eigen gelegenheid bezoeken of een tour volgen onder begeleiding van een deskundige gids. Lees voorafgaand aan je bezoek de belangrijke informatie door over het veilig bekijken van beren op de website van het nationale park.

Vissen

Voor vissers is Lake Clark NP ook een perfecte locatie, het park omvat enkele van de meeste ongerepte visserijhabitats van alle nationale parken. Het visseizoen loopt van mei tot oktober, in juli en augustus vinden de zalmlopen plaats. De zalmen zwemmen dan vanuit de oceaan naar de bovenloop van de rivier tegen de stroming in. In de winter is ijsvissen een populaire activiteit, de meren zijn meestal in juni pas ijsvrij. Goede locaties om te vissen zijn Crescent Lake en Silver Salmon Creek. Voor vissen dien je in bezit te zijn van een visvergunning en je houden aan de visvoorschriften van de staat Alaska.

Boottour

Veel lodges bieden boottochten en bootverhuur aan voor bezoekers die Lake Clark, Crescent Lake of de Cook Inlet baai willen verkennen. De Tanalian Trails starten in Port Alsworth, bij het bezoekerscentrum is meer informatie en een kaart van de trails verkrijgbaar. De Tanalian Trails leiden naar vier bestemmingen, dit zijn de Tanalian Falls, Kontrashibuna Lake, Tanalian Mountain en Beaver Pond. De Portage Creek Trial start bij de Joe Thompson Public Use Cabin. Deze trail start vlakbij de kust van Lake Clark en leidt je via een sparren- en berkenbos en de Portage Creek naar een alpine toendra. 

Hiken

In Lake Clark NP zijn twee onderhouden wandelgebieden, dit zijn de Tanalian Trails en de Portage Creek Trail.

Fietsen

De activiteit fietsen in Lake Clark NP wordt voornamelijk in de winter ondernomen, wanneer fietsers over de bevroren meren en rivieren kunnen fietsen. Fietsen wordt alleen aangeraden met een goede voorbereiding, de weers- en ijscondities kunnen namelijk snel veranderen in dit gebied.

Hoe kom je er?

Er leiden geen wegen naar het nationale park, Lake Clark NP is alleen bereikbaar per boot of klein vliegtuig. De meest voorkomende manier om Lake Clark NP te bereiken is met een vliegtuigje. Vanaf Anchorage is het een uur vliegen naar bijvoorbeeld Port Alsworth. De oostkant van het nationale park aan de kust van de Cook Inlet baai is als het weer en de getijden toelaten bereikbaar per boot. De boottocht is meestal niet prettig door ruige wateren, daardoor kiezen de meeste bezoekers ervoor om per vliegtuigje te reizen. 

Accommodaties Lake Clark NP

In Lake Clark NP zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden aanwezig, van campings tot bed & breakfast en all-inclusive lodges. Alle accommodaties zijn in bezit van bedrijven uit de particuliere sector, ze worden niet gerund door de nationale park organisatie. Overnachtingsmogelijkheden zijn beschikbaar in Port Alsworth, Lake Clark, Upper Twin Lake, Crescent Lake, Silver Salmon Creek, Chinitna Bay en Tuxedni Bay.

Eten en drinken Lake Clark NP

Indien je niet overnacht in een van de accommodaties, dien je je eigen eten en drinken te verzorgen bij een bezoek aan Lake Clark NP. Het is mogelijk om voorafgaand aan je bezoek een maaltijd te regelen bij een van de lodges, hiervoor kun je contact met de lodge opnemen.

Rondreizen VS

Alaska - the last frontier

Anchorage

Denali National Park

Katmai National Park