Juneau

Juneau, Alaska

Juneau is sinds 1906 de hoofdstad van staat Alaska. Met 291.538 inwoners in Anchorage en 32.164 inwoners in Juneau is Juneau niet de grootste stad van Alaska. Juneau is vernoemd naar de goudzoeker Joe Juneau. De stad kent dan ook een uitgebreide geschiedenis met betrekking tot de goudkoorts. 

De stad ligt tegen de bergen Mt. Juneau en Mt. Roberts aan en ligt aan het water, wat het vooral ook een hele mooie stad maakt qua ligging. In de omgeving kun je onder andere de Mendenhall Glacier vinden. Omdat de stad zo goed als in de wildernis ligt, is het een perfecte locatie voor uitstapjes zoals het bezoeken van een gletsjer, een wildlife tour en outdoor sporten.

Een interessant feitje is dat je de stad enkel kunt bereiken per boot of met het vliegtuig. Een ander interessant feitje is dat bijna de helft van de inwoners werkzaam is bij de overheid en bijna de gehele andere helft in de toerisme. Op deze pagina geven we je tips voor je bezoek aan Juneau in Alaska!

Algemene informatie Juneau

 • Juneau is vooral een geliefde bestemming voor mensen die reizen met een cruise schip

 • Juneau ligt in de buurt van Glacier Bay en de Mendenhall Glacier

 • Juneau is leuk voor meerdere dagen

Bezienswaardigheden Juneau

Downtown Juneau

Bij South Franklin kun je diverse oude bars vinden uit de goudmijntijdperk. Een drankje doen kun je doen in de Imperial Bar, voorheen de Missouri. Dit was de eerste bar van Juneau. In de zomer kun je gratis rondlopen in het Alaska Capitol, waar van januari tot mei belangrijke wetten worden besproken. Loop direct ook even het gouverneurshuis. In de stad kun je historische wegwijzers vinden die je eenvoudig van mooie plek naar mooie plek brengen.

Maculay Salmon Hatchary

Canada staat natuurlijk bekend om de zalm. In de Maculay Salmon Hatchery kom je meer te weten over de levenscyclus van zalm en kun je in het visitor center de zoutwateraquaria aanschouwen. Tussen eind juni en september kun je de zalm zich een weg zien banen langs de vistrap. In de zomer zijn ze alle dagen geopend. In de winter enkel op afspraak.

Glacier Gardens

Deze botanische tuinen zijn zeker de moeite waard. Je kunt een tour boeken waarbij een gids je een rondleiding geeft door de tuinen vol met bijzondere planten en bloemen. Ook krijg je meer te weten over Tongass National Forest, waar je regenwoud kunt vinden. Zeker even Googelen naar 'Glacier Gardens Juneau' en de afbeeldingen bekijken, dan zie je waarom het de moeite waard is!

Diverse musea

 • Ook in Juneau kun je het Alaska State Museum vinden. Hier leer je meer over de inheemse volkeren van Alaska en hoe ze hier vroeger overleefden tijdens de ijskoude winters. 

 • Nieuwsgierig naar de goudkoorts periode? Bezoek dan het Juneau-Douglas City Museum. Hier kom je alles te weten over deze periode. Vlakbij dit museum kun je ook direct het Alaska State Capitol vinden. Een ander interessant museum in het teken van de goudkoorts is het Last Chance Mining Museum. Hier kun je zelfs nog oude voorwerpen en werktuigen terugvinden. Voeg aan je bezoek zeker de Perseverance Trail toe, want tijdens het lopen van deze route kun je nog meer interessante plekken vinden uit de tijd van de goudkoorts.

douglas, juneau, alaska

Activiteiten in Juneau

Mendenhall Glacier

De Mendenhall gletsjer is de bekendste bezienswaardigheid in de omgeving van Juneau. De gletsjer ligt op slechts 34 kilometer van het stadscentrum. Je kunt een tour boeken naar de gletsjer vanuit de stad waarbij je met een bus naar de gletsjer toe gaat. Ook is het mogelijk om een rondvlucht te boeken per helikopter of vliegtuigje. Vaak kunnen ze ook nog eens op het ijs landen zodat je een korte wandeling kunt maken. Je kunt er ook met eigen vervoer komen. Andere gletsjers in de omgeving zijn Tracy Arm en Glacier Bay.

Walvissen spotten

Van april tot november worden er veel walvissen gespot in de buurt van Juneau. Naar schatting komen zo'n 600 bultruggen in deze periode deze kant op. Je kunt in Juneau diverse walvistochten boeken. Tijdens maar weinig boottochten die richting Tracy Arm varen zijn geen walvissen gespot. Soms worden er ook orka's gespot, al is dat iets zeldzamer.

Beren spotten

Niet alleen in de omgeving van Juneau komen beren voor, ze worden soms ook in de stad gespot! Een goede reden dan ook om geen etenswaren achter te laten in de auto en ook de hoteldeuren dicht te houden. In de bossen rondom Juneau komen veel zwarte beren voor. Met het vliegtuig of per boot kun je ook Admiralty Island National Monument en het Kootznoowoo Wilderness Areau bezoeken waar veel beren voorkomen.

Treadwell Trail 

Vroeger speelde de goudkoorts in Juneau een grote rol. Tijdens het bewandelen van de Treadwall Trail kun je nog een aantal funderingen zien. Ook kom je oude mijnbouwmachines, een waterval en oude dokken tegen aan de kustlijn. Deze trail start vanaf het eiland Douglas Island. Bij de welcome centes in Juneau kun je meer informatie inwinnen over deze trail.

Wandelen

In totaal is er zo'n 400 kilometer aan wandelpaden te vinden in en rondom Juneau. Voldoende mogelijkheden dus voor een mooie hike! Je kunt zowel kiezen voor wandeltochten in de binnenstad van Juneau als wandelroutes daarbuiten. Mooie hikes in de binnenstad zijn de Perseverance Trail (3 mijl heen en terug, makkelijke hike), de Granite Creek Trail (7 mijl heen en terug, middelmatig moeilijke hike) en de Mount Roberts Trail (2 mijl, middelmatig moeilijke hike). Nog een aantal mooie hikes bij het Mendenhall bezoekerscentrum zijn als volgt:

 • Nugget Falls Trail: 0,8 mijl, 30 minuten, makkelijk

 • East Glacier Loop Trail: 3,5 mijl, loop, 2-3 uur, middelmatig moeilijk

 • West Glacier Traul: 7 mijl heen en terug, 4-6 uur, moeilijk (alleen voor gevorderden)

 • Ook zijn er veel korte hike mogelijkheden die geschikt zijn voor wandelen met kinderen

Diverse outdoor activiteiten

Vanuit Juneau zijn er diverse outdoor tours te boeken. Voorbeelden hiervan zijn raft-tochten, mountainbike tochten, ziplinen en kanotochten. 

Mt.Roberts Tram

Met de Mount Roberts Tramway kun je op grote hoogte aanschouwen waar je nu bent. Deze gondel brengt je zo'n 1800 meter omhoog. Daarna dien je nog een stukje te klimmen. Bovenop de berg kun je vanaf verschillende platforms genieten van het adembenemende uitzicht, waardoor de klim het absoluut waard was. Ook zijn hier diverse wandelmogelijkheden. 

Bezoek aan Douglas Island

Douglas Island is een eiland dat bij Juneau hoort. Je kunt het eiland bereiken door over de Juneau-Douglas Bridge te rijden. Vanaf dit eiland heb je vanaf de oostzijde een mooi uitzicht over Juneau. Als je doorrijdt naar het zuiden kom je uit in het stadje Douglas.

Hikes die mogelijk zijn op Douglas Island zijn als volgt:

 • Dan Moller Trail: 6,5 mijl heen en terug, 3-5 uur, middelmatig moeilijk

 • Rainforest Trail: 0.8 mijl enkeltje, 30-45 minuten, makkelijk

Hoe Juneau bereiken

Je kunt Juneau enkel bereiken met het vliegtuig of per boot. De meeste mensen die Juneau bezoeken arriveren hier met een cruise schip. Daarnaast je Juneau bereiken door een vliegtuig te nemen vanuit Seattle. De reistijd is iets minder dan drie uur. Alaska Airline vliegt het hele jaar door en Delta Airlines gedeeltelijk. Vanuit Juneau is het ook mogelijk om een vlucht te boeken naar Gustavus, voor een bezoek aan de Glacier Bay.

In Juneau zelf kun je gemakkelijk alles bezoeken te voet. Verder rijden er bussen, kun je een bus tour boeken of een taxi nemen. Natuurlijk is het ook mogelijk om een auto te huren. 

Onze tips voor Juneau

 • Je kunt je gemakkelijk een aantal dagen vermaken in Juneau, zeker als je wat leuke tours wilt maken naar bijvoorbeeld de gletsjers en op het water voor het spotten van wildlife.

Rondreizen VS

Gezinsreis Nationale Parken VS

Alaska - the last frontier

Anchorage

Brits-Columbia

Yukon