--

Grand Canyon National Park

Grand Canyon National Park

Grand Canyon National Park bestaat uit twee delen: North Rim Grand Canyon en South Rim Grand Canyon. 90% van alle bezoekers van Grand Canyon National Park bezoekt de South Rim en slechts 10% de North Rim. Dit heeft er vooral mee te maken dat de South Rim iets makkelijker te bereiken is, makkelijker te combineren is met een bezoek aan andere bezienswaardigheden en dat de North Rim enkel in de zomer geopend is. Echter zijn absoluut beide delen een bezoek waard. Indien je het gehele park wilt bezoeken, dan raden we je aan om voor beide gedeelten een hele dag te reserveren tijdens je rondreis Arizona.

Je kunt Grand Canyon National Park vinden in de Amerikaanse staat Arizona. Het is na The Great Smoky Mountains het meest bezochte nationale park van de Verenigde Staten.

Een stukje geschiedenis. De Grand Canyon is gevormd door extreme erosie in combinatie met het uitslijten van de rotsen door de Colorado Rivier gedurende miljoenen jaren. Dit heeft het huidige landschap gevormd. De canyon is 425 km lang en tussen de 15 en 29 km breed. Het nu zichtbare gesteente is circa 2 miljard jaar oud. Over de geschiedenis van de Grand Canyon is veel discussie. De schatting is dat het ongeveer 6 miljoen jaar oud is. De rotsen zien er gestreept uit omdat er sprake is van een samenstelling van diverse lagen.

Dieren die voorkomen in Grand Canyon National Park zijn onder andere herten, bevers, konijnen, lynxen, diverse vogelsoorten en ongeveer 50 soorten reptielen en amfibieën. De kans dat je zoogdieren tegenkomt tijdens je bezoek is klein. 

dieren grand canyon national park

In eerste instantie werd het natuurgebied niet interessant gevonden door Europeanen. Het was immers maar een kaal gebied en landbouw zou er onmogelijk zijn. Pas in het jaar 1869 werd het natuurgebied verder verkend. De ontdekkingsreiziger John Wesley Powell verkende het park samen met 9 anderen. Pas 11 jaar later werd er gezocht naar mineralen in dit gebied. Echter viel ook dit tegen. Omdat het gebied wel erg mooi werd gevonden, besloten mensen om er rondleidingen te gaan organiseren. Hierdoor kwam de toerisme snel op gang en is het aantal bezoekers rap omhoog gevlogen. Vanaf het jaar 1908 is het een nationaal monument geworden en in het heden wordt het park bezocht door 5 miljoen mensen per jaar.

Verschil North Rim en South Rim

Wat is het verschil tussen North Rim and South Rim Grand Canyon? De grootste verschillen op een rijtje:

 • De South Rim is 'kaler' dan de North Rim. Bij North Rim kom je nog bomen tegen, maar de South Rim is echt vlak. Hierdoor hebben ze beiden een andere uitstraling. Houd er dus ook rekening mee dat je iets minder beschutting hebt bij de South Rim.

 • De North Rim is enkel geopend in de van midden mei tot midden oktober. De South Rim is het hele jaar geopend.

 • In de South Rim rijdt van begin maart tot eind november iedere 15 minuten een shuttle bus die je naar de hoogtepunten brengt (hop on hop off idee). De North Rim kun je enkel bezoeken met eigen vervoer.

Grand Canyon NP bereiken

Hemelsbreed liggen de visitor centers van beide gedeelten van het park helemaal niet zo ver van elkaar vandaan, maar omdat de kloof tussen de twee visitor centers ligt, is het een behoorlijk stuk rijden van de ene naar de andere (lees: meer dan vijf uur). Grand Canyon South Rim is gemakkelijk te bereiken vanaf onder andere de volgende plaatsjes:

 • Grand Canyon Village: 10 minuten rijden

 • Tusayan: 15 minuten rijden

 • Flagstaff: 1,5 uur rijden

Grand Canyon North Rim is gemakkelijk te bereiken vanaf onder andere de volgende plaatsjes:

 • Kanab (Utah): 1 uur en 50 minuten rijden 

 • Kaibab: 2 uur rijden

 • Page: 2,5 uur rijden

De ingang van de South Rim ligt op 4,5 uur rijden vanaf Las Vegas en de ingang van de South Rim ook. Wil je een hele dag besteden in een gedeelte van het park, dan raden we aan om een overnachting in te plannen in de buurt van het visitor center. Zodoende kun je in de ochtend het park al bezoeken en profiteer je ook van dat het nog niet zo druk is.

Daarnaast kun je dan in de ochtend nog eventueel een hike inplannen voordat het warmste gedeelte van de dag aanbreekt. We raden het aan om altijd eerst een bezoek te brengen aan het visitor center voor tips, nieuws en dergelijke.

Aanrader: boek een helicoptervlucht boven de Grand Canyon! 

Grand Canyon south rim

Grand Canyon combineren met andere bezienswaardigheden

Een bezoek aan Grand Canyon National Park valt eenvoudig te combineren met andere parken en bezienswaardigheden. Vanuit het North Rim gedeelte is Zion National Park te bereiken binnen 2,5 uur rijden en Bryce Canyon met ongeveer 3 uur en 15 minuten rijden. De Horseshoe Bend bij Page is vanaf North Rim Grand Canyon te bereiken met 2,5 uur rijden en vanaf de South Rim met 2 uur en 15 minuten.

Vertrek je vanaf Las Vegas naar Grand Canyon National Park? Dan ligt de bekende Hoover Dam op de rijroute naar de South Rim (20 minuten langer rijden)!

Rijden door Grand Canyon National Park - SR

Je kunt de South Rim binnen rijden via de South Entrance Station of via de East Entrance Station. We leggen je uit welke routes handig zijn om te bereiden, aangezien er een verschil in zit wat tactisch is per Entrance Station.

Hiervoor is het handig om te weten hoe de routes lopen. Je kunt de wegen zien als een T vorm. De weg die verticaal loopt, is de South Entrance Road. Op deze weg zijn geen bezienswaardigheden te zien. Als je niet verder noordelijk kan, kom je terecht bij het visitor center van de South Rim. Hier kun je weer twee kanten op, naar links en naar rechts. Ga je linksaf, dan bezoek je de Hermit Road met diverse bezienswaardigheden. Deze weg mag je niet bereiden met je eigen auto, maar kan enkel worden bezocht met de shuttle bus. Ga je naar rechts, dan rijdt je over de Desert View Drive met verschillende bezienswaardigheden. Als je deze weg blijft volgen, dan kom je uit bij de East Entrance. Deze weg mag je wel over met een eigen auto.

Indien East Entrance Station

 • Als je binnen rijdt via de East Entrance, dan kom je direct op de Desert View Drive terecht (de rechter bovenlijn van de T-lijn). Deze weg is 35 kilometer lang. Indien je via de andere uitgang het park wilt verlaten, dan kun je ervoor kiezen om direct de uitkijkpunten langs deze weg mee te pakken en daarna een bezoek te brengen aan het visitor center, waarna je daarna de shuttle bus pakt voor de Hermit Road. Als je weer terug bent met de bus kun je vanaf het visitor center naar beneden rijden naar de South Entrance. 

 • Indien je wel via dezelfde weg het park weer wilt verlaten, dan kun je er ook voor kiezen helemaal door te rijden naar het het visitor center. Vervolgens kun je de shuttle bus nemen over de Hermit Road, en daarna met de auto terug rijden naar dezelfde entree, maar nu wel de stops maken langs de uitzichtpunten. 

Indien South Entrance Station

 • Indien je binnenkomt rijden vanaf de South Entrance, dan dien je eerst helemaal omhoog te rijden naar het visitor center. Langs deze weg is immers nog niet veel te beleven. Na het bezoek aan het visitor center kun je naar links en naar rechts. Indien je via dezelfde entree het park ook weer wilt verlaten, dan kun je kiezen welke route je eerst neemt. Wil je het park verlaten via de East Entrance, dan kan het tijd schelen om eerst aan de linkerkant de Hermit Road te nemen (met de shuttle bus) en daarna rechts de Desert View Drive (met de auto), waarna je direct het park uit kunt rijden.

Grand Canyon south rim

De routes

 • De Desert View Drive (35 km): Deze weg brengt je naar diverse picknickplaatsen, de Grandview Trailhead, Grandview Point, Buggeln, Moran Point, het Tusayan Museum and Ruin, Lipan Point, Navajoi Point en de Desert View Tower. De weg begint (of eindigt) bij het visitor center en eindigt (of begint) bij de East Entrance.

 • De Hermit Road (11 km): Deze weg brengt je naar Mather Point, de Bright Angel Trailhead, Trailview Overlook, Maricopa Point, Powell Point, Hopi Point, Mohave Point, Monument Creek Vista, Pima Point en het eindpunt, de Hermit Trailhead. 

 • Bij diverse stops bij de routes heb je de mogelijkheid om te toiletteren. 

De shuttle bus van de South Rim

Er zijn drie relevante buslijnen in South Rim National Park. Allemaal zijn ze inbegrepen bij de entree prijs, maak er dus vooral gebruik van! De verschillende lijnen zijn herkenbaar aan de tekst op de bus en aan de kleuren bij de busstops. 

 • Blauw - Village Route (het gehele jaar): gaat langs alle faciliteiten, zoals restaurants en campings. Handig dus als je bijvoorbeeld naar het toilet moet. De totale busrit duurt 50 minuten als je niet uitstapt.

 • Rood - Hermit Road Route (1 maart tot 30 november): Bekendste buslijn langs de 9 grootste bezienswaardigheden. Je mag hier niet met de auto komen, dus enkel de bus brengt je langs deze punten. Deze busrit duurt 80 minuten als je niet uitstapt.

 • Oranje - Kaibab Rim Route (hele jaar): Deze buslijn komt langs 5 mooie canyon views. Het is de “snelle” route die de reizigers in 50 minuten naar deze plekken brengt, indien je niet uitstapt.

Rijden door Grand Canyon National Park - NR

Je kunt de North Rim binnen rijden via de ingang North Entrance Station. Rijdt de weg af naar het visitor centre. Een aanrader is om eerst informatie op de te doen in het visitor center. Je hebt hier ruime parkeergelegenheid Hier heb je ook de mogelijkheid om nog te toiletteren. Naast het visitor center ligt direct een mooi uitzichtpunt, Bright Angel Point. We kunnen het sterk aanraden om dit punt direct te bezoeken, aangezien het meteen een wow-effect geeft. Voor de auto route langs de mooie uitzichtpunten dien je een klein stukje terug te rijden over de weg waar je zojuist ook overheen hebt gereden. Vrij snel kun je rechtsaf slaan naar de Cape Royal Road. Geen zorgen, het staat allemaal duidelijk aangegeven.

north rim grand canyon

De Cape Royal Road

 • De Cape Royal Road brengt je langs alle mooie plekken van de North Rim. Er rijden hier geen shuttle bussen, dus je dient deze weg zelf met de auto te rijden. Houd er rekening mee dat je de hoogte in gaat en dat het een kronkelweg is langs de afgrond. Niks om je zorgen om te maken, maar het is wel handig om het van tevoren te weten.

 • Je komt langs de volgende uitzichtpunten: Point Imperial (zijweg), Vista Encantada, Roosevelt Point, Walhalla Glades Pueblo, Walhalla Overlook, Angels Window en uiteindelijk Cape Royal.

 • Indien je merkt dat het heel erg druk is aan het begin van de route, kun je ervoor kiezen om eerst omhoog te rijden, en naar beneden de uitzichtpunten pas te bekijken. De weg omhoog is namelijk hetzelfde als de route omlaag, het is geen rondje.

north rim Grand Canyon

Activiteiten Grand Canyon National Park

Er zijn diverse activiteiten mogelijk in Grand Canyon National Park. De volgende twee activiteiten kunnen we je aanraden:

Helikoptervlucht

De Grand Canyon zien is al een hele beleving op zichzelf, laat staan van bovenaf. Je hebt de mogelijkheid om een helikoptervlucht te maken boven de Grand Canyon, waarbij je zowel de North Rim als de South Rim van bovenaf ziet. Het beste moment van de vlucht? Dat is het moment dat je boven de bomen vliegt en je de canyon steeds dichterbij ziet komen, tot het moment dat je over die rand heen vliegt.

Grand Canyon np helikopter 

Raften op de Colorado River

Ook een fantastische beleving is raften over de Colorado River, terwijl je kunt genieten van het prachtige uitzicht. Je komt langs verschillende stroomversnellingen, de ene wat heftiger dan de andere. Een ideale activiteit als je dit prachtige natuurgebied wilt ontdekken en combineren met wat actie en spanning. 

Hiken in Grand Canyon National Park South Rim

In de North Rim is er nog redelijke beschutting door het groen dat er te vinden is. De South Rim biedt maar weinig beschutting. National Park Service, het agentschap dat de nationale parken beheerd en informatie geeft over deze parken, raadt het sterk af om lang te hiken in de South Rim. Ieder jaar moeten er meer dan 250 mensen gered worden uit de canyon die het hiken onderschat hebben. 

Wij raden het compleet af om te hiken in dit gedeelte van het park als je het park in de zomer bezoekt. De North Rim is hier veel geschikter voor, aangezien het hier altijd ongeveer vijf graden kouder is. In de lente en herfst is het afhankelijk van de weersomstandigheden. Probeer een goede inschatting te maken en laat je adviseren bij het visitor center. Bij het visitor center kunnen ze je ook adviseren wat je het beste kunt doen als je maar een paar uur het park kunt bezoeken. In deze seizoenen kunnen de weersomstandigheden gedurende de dag trouwens nog wel eens wijzigen. De korte hikes die mogelijk zijn:

 • South Kaibab Trailhead tot Pipe Creek Vista (1.4 km)

 • Pipe Creek Vista to Mather Point (2.3 km)

 • Mather Point to Yavapai Point (1.1 km)

 • Yavapai Point to Verkamp's (2.3 km)

 • Bright Angel railhead tot Trailview Overlook (0.8 km)

 • Trailview Overlook tot Maricopa Point (1.1 km)

 • Maricopa Point tot Powell Point (0.8 km)

 • Powell Point tot Hopi Point (0.5 km)

 • Hopi Point to Mohave Point (1.6 km)

 • Mohave Point to The Abyss (1.8 km)

 • The Abyss to Monument Creek Vista (1.6 km)

 • Monument Creek Vista to Pima Point (2.9 km)

 • Pima Point to Hermits Rest (1.6 km)

Houd er rekening mee dat het niet altijd gaat om een rondje (round trip), maar een hike van punt naar punt. Doordat de bovenstaande hikes staan aangegeven van stop naar stop, kun je eventueel routes met elkaar combineren.

Grand Canyon south rim

Hiken in Grand Canyon National Park North Rim

Vanwege de hitte in dit gebied raden we het aan om geen extreem lange hikes te lopen. Hiken in Arizona wordt maar veel te vaak onderschat, mede door de warmte en de hoogteverschillen. Korte hikes die we willen aanraden:

 • Cape Royal Trail (1 km round trip) 

 • Cliffs Spring Trail (1,6 km round trip)

 • Transept Trail (4,8 km round trip) - niet met hitte

 • Point Imperial Trail (6,4 km round trip) - niet met hitte

 • Supai Tunnel Trail (6,5 km round trip) - niet met hitte

 • Cape Final Trail (6,8 km round trip) - niet met hitte

north rim Grand Canyon national park

Algemene tips voor de Grand Canyon

 • Indien je gaat hiken: Zorg dat je goed voorbereid op pad gaat. 

 • Informeer bij het visitor center over drukte op sommige plekken, of er dieren zijn gespot en voor tips.

 • Neem voldoende te drinken en te eten mee.

 • Vertrek in de ochtend, zodat je op het heetste moment van de dag al op de terugweg bent.

 • Vergeet je fototoestel niet.

 • Laat mensen in je hotel weten waar je van plan bent te lopen. 

 • Een tip in het algemeen: blijf weg van afgronden. 

Grand Canyon bezoeken

Meer tips rondreizen Grand Canyon

Als je een rondreis boekt via Eager2Travel krijg je bij je reis een roadbook met tips, waar ook bovenstaande tip gedetailleerd wordt uitgewerkt. 

Rondreizen VS

Rondreis Nationale Parken

Arizona - de Grand Canyon State

Flagstaff

Las Vegas

Moab Utah

Monument Valley