Arizona - de Grand Canyon State

Arizona informatie

Arizona wordt ook wel de Grand Canyon State genoemd. Arizona grenst aan Utah, New Mexico, Nevada, Californië en Colorado. Dit zijn tevens de staten waar de meeste Nederlanders naartoe gaan voor een rondreis. De kans dat je Arizona opneemt in je routeplanning is dan ook groot, al is het alleen maar om de machtige Grand Canyon te kunnen bewonderen. 

De Colorado-river stroomt door de staat. Enerzijds bestaat het landschap uit woestijngebieden, anderzijds kent Arizona ook berggebieden, met als hoogste berg Humphreys Peak van bijna 4000 meter hoog. Arizona leent zich prima voor een campervakantie, maar ook met de auto is het uitstekend te bereizen. 

Algemene informatie Arizona

  • Hoofdstad: Phoenix
  • Bevolking: 8 miljoen
  • Arizona telt drie nationale parken: de Grand Canyon, Petrified Forest NP en Saguaro NP
  • Arizona kent vele soorten (beschermde) cactussen
  • Behalve coyotes, prairiehonden en bighorn sheep vind je onder andere verschillende soorten slangen, leguanen en hagedissen

Nationale Parken & Monumenten Arizona

Het meest bekende nationale park van de VS is wellicht de Grand Canyon. Maar, Arizona heeft nog veel meer te bieden. Het is zeker de moeite waard om voor je op rondreis door Amerika vertrekt, je goed in te lezen in de bijzondere plekken die je kunt bezoeken. Soms is een kleine omweg echt de moeite meer dan waard. Daarnaast kent de VS honderden plekken die minder bekend zijn, maar verrassend mooi en vaak een stuk minder drukbezocht, wat de ervaring ook ten goede komt. Staar je dus niet blind op de grote namen, maar let ook goed op wat je nog meer kunt ondernemen. 

Grand Canyon NP

De Grand Canyon is zowel van de noordzijde als de zuidzijde te bezoeken. Door de gunstige ligging in het zuiden is de zogeheten South Rim verreweg de meestbezochte plek. Het is hier dan ook vaak heel erg druk, hoewel het Nationale Park hier goed op is toegerust, zeker vergeleken bij andere nationale parken zoals Zion National Park waar veel minder mogelijkheid is om de bezoekers te spreiden. 

De North Rim ligt meer afgelegen en heeft minder faciliteiten. Vanuit het stadje Kanab waar veel van onze reizigers verblijven is het ongeveer anderhalf uur rijden naar de Grand Canyon North Rim. Deze kant is veel groener dan de South Rim. Er rijden daar geen shuttlebussen zoals bij de South Rim wel het geval is. 

De South Rim is populair en heeft verschillende uitzichtspunten. Je kunt met de gratis shuttlebussen eenvoudig door het Nationaal Park. Je komt daarmee ook in gebieden waar je met de auto niet kunt komen. Er zijn enkele wandelroutes, maar door de steile afgronden die er zijn is het raadzaam vooraf goed uit te zoeken of het geschikt voor je is. 

Onze aanrader zou zijn om zeker te overwegen om ofwel te skydiven in de Grand Canyon (te boeken via Eager2Travel) of een spectaculaire helicoptervlucht te maken boven de Grand Canyon. Er zijn verschillende opties, tot aan de mogelijkheid om te trouwen aan toe. De helicoptervlucht die we onze reizigers aanbevelen duurt al met al ongeveer anderhalf uur en is zonder uitzondering een hoogtepunt bij alle reizigers. 

Sinds 2007 kun je ook de Grand Canyon Skywalk doen, een glazen brug die op 1200 meter boven de Canyon (West Rim) is gebouwd. Deze plek raden we niet per se aan. Het is duur en druk. 

Aanrader: boek een helicoptervlucht boven de Grand Canyon

grand canyon

Foto: 1 van onze reizigers bij de Grand Canyon

Petrified Forest NP

Het Petrified Forest vind je op ongeveer 2 uur rijden van Flagstaff en ongeveer 3 uur rijden vanaf de Grand Canyon South Rim. Het is een door Nederlanders niet vaak bezocht Nationaal Park, met name omdat het een beetje uit de richting ligt van de meer gangbare rondreis-routes. 

Het Nationaal Park staat vooral bekend om de vele versteende boomstammen die er te vinden zijn. In het gebied zijn daarnaast fossielen gevonden van verschillende kleinere dinosaurus-soorten. Het gebied bestaat voornamelijk uit woestijn, maar was 225 miljoen jaar geleden een gebied met grote bomen en moerasgebieden. Een grote vulkaanuitbarsting heeft er vermoedelijk voor gezorgd dat dit veranderd is. Door de eeuwen heen is silicium (een mineraal) doorgedrongen in de door modderen vulkaanas begraven bomen, waardoor deze van binnenuit versteend zijn geraakt. 

Dit Nationaal Park is vooral de moeite als je veel interesse in geologie en natuurgeschiedenis hebt. Voor de meeste mensen zal het echter teveel uit de route liggen om apart op te nemen tijdens een rondreis. 

Petrified forest

Saguaro NP

Het Saguaro Nationaal Park dankt zijn naam aan de karakteristieke saguaro-cactus, met de vele armen die uitsteken. Het is een echt woestijnpark waar je behalve de indrukwekkende cactussen ook verschillende andere woestijnbeplanting en dieren tegenkomt. Er ligt ruim 220 kilometer aan wandelpaden variërend in moeilijkheid. Ook hier geldt: ga goed voorbereid op pad. In delen van de regio komt de Afrikaanse honingbij (ook wel killer bee genoemd) voor. Informeer bij het visitor center of je langs bijenkorven komt, meestal weten ze wel waar die ongeveer zitten. 

Het Nationaal Park ligt bij de stad Tucson. Zowel de oostkant als de westkant heeft een bezoekerscentrum. Het oostelijk deel bevat de meeste bezienswaardigheden. Hoewel een deel van het nationaal park geasfalteerd is, vind je er ook verschillende woestijnwegen die onverhard zijn. Controleer altijd in je huurovereenkomst of je hier mag rijden. Veel huurovereenkomsten hebben hier een beleid voor. 

Als je al regelmatig in de VS geweest bent is het ontdekken van de zuidkant langs de Mexicaanse grens absoluut de moeite waard. Van West naar Oost of andersom kom je verschillende mooie en veel minder bezochte natuur tegen. 

Monument Valley

Een speciale vermelding voor het spectaculaire Monument Valley waar je je direct in een cowboy-film waant. Monument Valley ligt op Navajo-gebied en kun je dus niet met je Nationale Parkpas bezoeken. Voor een auto betaal je rond de 20$ entree. Onderstaande foto is gemaakt door 1 van onze reizigers tijdens een rondreis door de Nationale Parken van de VS. De zeer herkenbare hoge rotstorens zijn het bezoek zeker waard. Houd er rekening mee dat het stuk weg waar je over kunt rijden niet geasfalteerd is. Rijd dus rustig en vooral niet te snel. Zou ook zonde zijn, want op die manier mis je de mooiste plekjes! 

Monument Valley

Valley of the Gods

Als je toch naar Monument Valley gaat, raden we je absoluut aan om ook door de Valley of the Gods te rijden. Ook hier vind je prachtige rotsformaties, maar weinig drukte. Zeker even doen dus! De toegang is gratis. Je begint op highway 163 bij Mexican Hat en komt uit op Highway 261 of omgekeerd natuurlijk. Deze route wordt door onze reisbegeleiders ook van harte aanbevolen. Houd er rekening mee dat je deels over niet geasfalteerde wegen zult rijden. Houd het tempo dus laag, op verschillende plekken kunnen rotsblokken onder het wegdeel liggen. Een beetje verstandig rijden kan dus geen kwaad.

Andere bezienswaardigheden in Arizona

Arizona is een grote staat, waar behalve de nationale parken ook nog veel national forests te vinden zijn. Daarnaast kent de staat nog veel andere plekken die de moeite waard zijn. Sommige plekken benoemen we op andere pagina's. Als je interesse hebt in een rondreis door Amerika stellen we met plezier verschillende unieke plekken voor je samen. 

Horseshoe Bend

Deze bocht in de Colorado river staat op miljoenen foto's inmiddels. Vooral met zonsondergang is het een geliefde plek om te bezoeken. Inmiddels moet je wel parkeergeld betalen voor je het laatste stuk naar de horseshoe bend kunt lopen, maar het is en blijft een mooi uitzicht. Er zijn trouwens op veel meer plekken "horseshoe bends" te vinden, maar degene bij Page in Arizona is veruit de meest bezochte en toegankelijke optie. 

horseshoe

Havasu Falls

De Havasu Falls ligt vrij afgelegen en is zo'n vier uur rijden vanaf de Grand Canyon. Doordat het uit de gangbare routes ligt worden de watervallen minder bezocht dan veel andere plekken. Als je er wilt komen kun je dit te paard of te voet doen. Wil je gaan wandelen, bereid het dan echt goed voor, het is heen en weer 16 kilometer! Als je heel decadent wilt zijn kun je zelfs per helicopter naar de waterval toe, maar dat neemt natuurlijk wel wat weg van de ervaring. 

Let vooral goed op de hitte, neem je voorzorgen en maak de wandeling uitsluitend als je een ervaren wandelaar bent. Informeer vooraf bij locals naar de weersvoorspellingen. Flash Floods komen in de woestijngebieden in de VS vaak voor en zijn erg gevaarlijk. Je mag trouwens wel zwemmen bij de waterval, dus als je besluit te gaan hiken heb je wel kans op een verfrissende duik voor je de lange terugweg weer doet. 

Je moet vooraf online een kaartje kopen. Het gebied is in handen van de Havasupai indianen die ook de toegang regelen. Hierdoor wordt het gebied niet overlopen en kunnen ze de toestroom goed reguleren. 

havasu falls

Antelope Canyon

Antelope Canyon, vlakbij het stadje Page in Arizona is een publiekstrekker. Deze zogeheten "slot canyon" is een aanrader voor wie zoekt naar een prachtige foto. Overigens zijn er in de hele staat meerdere canyons, maar de meesten zijn veel moeilijker bereikbaar. Houd er rekening mee dat je alleen een georganiseerde excursie kunt boeken. Een andere tip is om vanaf Lake Powell met een kajak naar de ingang te paddelen. Hier kun je een stukje de canyon in omdat dit op federaal gebied ligt. Antelope Canyon zelf ligt op Navajo-indianen gebied. 

Tijdens veel van de rondreizen die je via Eager2Travel kunt boeken kom je langs Page en heb je de mogelijkheid deze excursie te boeken. Uiteraard kun je dit zelf ook op diverse plekken zelf regelen. 

Antelope Canyon USA

 

Tips voor rondreizen door Arizona

Arizona is een grote staat met weinig grote steden. Behalve Flagstaff, Phoenix en Tucson bestaat de staat vooral uit kleinere gemeenschappen. In de zomers kan het er goed heet zijn, iets om rekening mee te houden als je rondreist door Arizona. 

De meeste mensen bezoeken het Grand Canyion National Park als onderdeel van een rondreis. De meest logische route is om vanuit de richting van Moab of Las Vegas te komen, afhankelijk van de kant die je op gaat. Vanuit de Grand Canyon is Las Vegas de meest logische vervolgbestemming voor veel mensen. 

Als je rondreist door Arizona:

  • Bepaal waar je wilt overnachten. Zoals veel populaire plekken zijn de prijzen in de nabijheid van de parkingang een stuk hoger dan een stukje verderop. Weeg dus af wat je bereid bent te betalen en wat je precies gaat doen op de bestemming. 
  • Overweeg ook Phoenix op te nemen in je reisplannen en vervolgens bijvoorbeeld naar San Diego te reizen. Je komt dan in minder toerisisch gebied
  • Een andere aanrader is het plaatsje Sedona. Het staat bekend om de Cathedral Rock die het uitzicht domineert. In het gebied zijn veel westerns opgenomen 
  • Zorg ook in Arizona dat je altijd voldoende drinkwater mee hebt en probeer het heetste moment van de dag te vermijden
  • Tank tijdig. Er zijn veel plekken waar je langere tijd geen mogelijkheid hebt om te tanken. Met een bijna lege tank door de woestijn reizen geeft op zijn allerminst een onrustig gevoel

Rondreizen VS

Rondreis Nationale Parken

Flagstaff

Grand Canyon National Park

Nevada

Phoenix Arizona

Sedona

Tucson

Utah