Alcatraz Island

Alcatraz Island

Alcatraz Island is echt een must-see in San Francisco, doordrenkt van mysterie en misschien zelfs een paar geesten. Bezoek het eiland voor een rondleiding door de gevangenis terwijl je meer leert over de unieke en rijke geschiedenis van het eiland.

Alcatraz Island, ook wel "The Rock" genoemd, ligt in het midden van de San Francisco Bay en staat vooral bekend als een beruchte federale gevangenis. Naast dat het eiland een federale gevangenis huisvestte, diende het ook als fort tijdens de Amerikaanse burgeroorlog, is het een actief vogelreservaat, is het de locatie van de eerste vuurtoren aan de westkust en de geboorteplek van de American Indian Red Power.

Tickets Alcatraz Island

Officiële tickets en vervoer naar Alcatraz Island worden enkel door het bedrijf Alcatraz Cruises aangeboden. Koop geen tickets bij andere bedrijven, alleen Alcatraz Cruises is hiervoor geautoriseerd. 

De tickets voor Alcatraz Island kunnen online, telefonisch of bij de kassa van Pier 33 Alcatraz Landing worden gekocht. De makkelijkste manier is om de tickets via de website van Alcatraz Cruises te kopen. Houd er rekening mee dat een bezoek aan Alcatraz zeer populair is, het is dan ook aan te raden om je tickets van tevoren te boeken.

Hoe bereik je Alcatraz Island?

De enige mogelijkheid om Alcatraz Island te bereiken is per veerboot van het bedrijf Alcatraz Cruises. Alle tours naar Alcatraz Islanden vertrekken van en keren terug naar Pier 33 Alcatraz Landing. Deze locatie ligt langs de waterkant van San Francisco in het gebied Fisherman's Wharf, aan de boulevard The Embarcadero nabij de kruising met Bay Street. 

Het is belangrijk om ongeveer een half uur voor je geboekte vertrektijd aanwezig te zijn om in te checken. Bij het inchecken dien je je identiteitsbewijs met foto te tonen of een fotokopie van je identeitsbewijs, samen met de creditcard die gebruikt is om de tickets te kopen. 

De reis per veerboot naar Alcatraz Island duurt ongeveer 15 minuten per enkele reis. Bij aankomst op Alcatraz Island kun je zo lang blijven als je wilt, reken ongeveer 2,5 tot 3 uur tijd voor een bezoek aan Alcatraz.

Tour opties

Alle tours naar Alcatraz Island omvatten vervoer en de Cellhouse audiotour, waarbij je een kijkje neemt in de gevangenis. Bij het boeken van tickets voor Alcatraz Island kun je kiezen uit vier verschillende tours.

Day Tour

Breng overdag een bezoek aan Alcatraz Island en bekijk eerst een oriëntatievideo met historische beeldmateriaal. Vervolgens kun je in het Cellhouse op je eigen tempo de audiotour "Doing Time: The Alcatraz Cellhouse Tour" volgen. De audiotour wordt in 11 talen aangeboden, waaronder Nederlands. Indien je kiest voor de Engelse versie van de tour, zul je de echte stemmen horen van enkele voormalige gevangenen, inwoners en bewakers van het eiland. Tijdens de dagtour heb je ook toegang tot historische buitenruimtes zoals de Recreation Yard, Eagle Plaza en de Rose Garden. Overdag worden er ook presentaties / tours gegeven door de rangers over onderwerpen zoals "Famous Escapes". 

Night Tour

De Night Tour begint als je vertrekt met de boot, je maakt eerst met de veerbout een rondleiding rondom het eiland waarbij je meer leert over de geschiedenis van het eiland. Tijdens de tocht met de veerboot wordt je gewezen op delen van de gevangenis die niet te voet bereikbaar zijn en op verborgen plekken die werden gebruikt voor ontsnappingspogingen. Eenmaal aangemeerd kun je onder begeleiding van een ranger wandelen naar het Cellhouse. De ranger vertelt onderweg in het Engels meer over de geschiedenis, van de tijd voor de Amerikaanse burgeroorlog tot het gezinsleven op het eiland. Aangekomen bij het Cellhouse kun je in je eigen tempo de audiotour "Doing Time: The Alcatraz Cellhouse Tour" volgen.

De audiotour wordt in 11 talen aangeboden, waaronder Nederlands. Indien je kiest voor de Engelse versie van de tour, zul je de echte stemmen horen van enkele voormalige gevangenen, inwoners en bewakers van het eiland. Daarnaast vinden er 's avonds soms ook diverse programma's en presentaties plaats die je kunt bijwonen. Houd er rekening mee dat sommige delen van het eiland 's avonds niet geopend zijn vanwege veiligheidsoverwegingen. 

Behind the Scenes Tour

De Behind the Scenes Tour is een uniek programma en is beperkt tot maximaal 30 gasten per vertrek. De Behind the Scenes Tours vindt alleen 's avonds plaats. Tijdens deze tour krijg je een twee uur durende rondleiding achter de schermen van de gevangenis, langs plekken die met de andere tours niet bereikbaar zijn. Na de rondleiding kun je je aansluiten bij de andere bezoekers van de Night Tour en de audiotour door het Cellhouse volgen of een programma van een ranger bijwonen. De Behind the Scenes Tour wordt enkel in het Engels aangeboden.

Alcatraz & Angel Island Tour

Wanneer je kiest voor de Alcatraz & Angel Island Tour breng je aan bezoek aan twee van de meeste bekende eilanden van San Francisco Bay, namelijk Alcatraz Island en Angel Island. Deze tour omvat de veerboottocht van en naar Alcatraz Island en Angel Island. De veerboot van en naar Angel Island vertrekt vanaf Alcatraz Island. Ontdek op Alcatraz Island eerst in je eigen tempo het Cellhouse met de audiotour. Vaar vervolgens met de veerboot naar Angel Island waar een 1 uur durende tramtour over het eiland is inbegrepen in je ticket. Na de tramtour heb je nog even vrije tijd om zelf Angel Island te ontdekken. Reken 5,5 uur voor een bezoek aan beide eilanden.

Geschiedenis Alcatraz

Het eiland werd in 1775 ontdekt door de Spaanse ontdekkingsreiziger Juan Manuel de Ayala. Het eiland had weinig vegetatie en was destijds een leefomgeving voor vogels. De ontdekkingsreiziger noemde het eiland "Isla de los Alcatraces", wat "Eiland van de Pelikanen" betekent. In 1850 werd Alcatraz door president Millard Fillmore uitgeroepen tot militair reservaat. Het werd in 1854 de locatie voor de eerste vuurtoren aan de kust van de staat Californië. In de jaren 1850 werd er een fort gebouwd op het eiland om samen met circa 100 kanonnen de San Francisco Bay te beschermen. De eerste troepen werden in 1859 gelegerd op het eiland.

Vervolgens werd het eiland tegen het einde van de jaren 1850 de residentie voor militaire overtreders. Een ideale locatie voor een gevangenis, vanwege het koude, sterke water van de baai gelegen tussen het eiland en de stad. Enkele gevangen waren onder meer een aantal Amerikaanse Indianen. De 19 Hopi's werden naar Alcatraz gestuurd na onenigheid over land met de federale overheid.

Tijdens het begin van de 20e eeuw bouwden geditineerden een nieuw celhuis, een ziekenhuis, een eetzaal en andere gevangenisgebouwen. Het celhuis met 600 cellen is tegenwoordig te verkennen onder begeleiding van een audiotour. Het eiland werd in 1907 aangewezen als de Pacific Branch van de United States Military Prison. 

Het eiland diende van 1934 tot 1963 als een federale gevangenis voor enkele van de meest gevaarlijke burgergevangenen, waaronder Al Capone, "Birdman" Robert Stroud en George "Machine Gun" Kelley. De federale gevangenis werd in 1963 gesloten omdat de kosten voor het verschepen van voedsel en andere voorraden naar het eiland te hoog waren. In 1964 werd het eiland opgeeist door een groep inheemse Amerikanen, ze bezetten Alcatraz echter maar enkele uren.

Het eiland werd in 1969 opnieuw bezet door Indiaanse activisten, genaamd de "Indians of All Tribes". Zij eisten het land van het eiland op namens en weigerden om het eiland te verlaten. De groep sprak zich uit tegen de uitroeiing van de indianenstammen van Noord-Amerika door de Amerikaanse regering en de benarde situatie van de inheemsen. De activisten hoopten een museum en universiteit op het eiland te vestigen. In 1971 werden ze gedwongen om te vertrekken door federale maarschalken. Hun bezetting van 19 maanden lang heeft aanzienlijke veranderingen in het federale beleid veroorzaakt en heeft de Red Power beweging gestimuleerd.

Alcatraz werd in 1972 onderdeel van de Golden Gate National Recreation Area en is tegenwoordig een populaire toeristische attractie. 

Beroemde gevangenen

In de jaren 30 bracht de beruchte gangster Al "Scarface" Carpone 4,5 jaar door op Alcatraz Island. Al Capone werd naar Alcatraz overgebracht omdat hij tijdens zijn tijd in Atlanta in contact kon blijven met de buitenwereld. Hij had hierdoor de mogelijkheid om zijn criminele operatie in Chicago voort te zetten. Al Capone stond daarnaast bekend om het omkopen van gevangenisofficieren. Bovenstaande zaken eindigden allemaal toen hij naar Alcatraz werd overgeplaatst.

Robert Stroud, ook wel bekend als de "Birdman of Alcatraz", was een moordenaar en werd na drie decennia te hebben doorgepracht in federale gevangenis in Leavenworth, Kansas. Robert Stroud kwam in 1942 aan op Alcatraz en zat hier 17 jaar vast. Hij dankt zijn bijnaam aan het feit dat hij vogels hield toen hij opgesloten zat in Leavenworth, dit mocht hij niet in Alcatraz.

George "Machine Gun" Kelley bracht 17 jaar lang door in Alcatraz met een veroordeling voor ontvoering. Gangster Alvin "Creepy Karpis" Karpowicz, zat meer dan 25 jaar vast in Alcatraz. Hij werd in de jaren dertig op de lijst van "Public Enemy No. 1" geplaatst door de FBI. 

Ontsnappingspogingen

Ontsnappingspogingen vanaf Alcatraz Island waren zeldzaam. In de loop der jaren waren er 14 ontsnappingspogingen uit Alcatraz, meer dan 36 gevangenen waren hierbij betrokken. De meest beroemde ontsnappingspoging had een veldslag tot resultaat. Zes gevangenen overmeesterden celhuisofficieren en kregen hierbij toegang tot hun wapens. Het lukte ze niet om in bezit te komen van de sleutels. De gevangenen doodden twee officieren en verwondden 18 anderen. Uiteindelijk werden de Amerikaanse mariniers opgeroepen en drie gevangenen werden in de strijd gedood. Drie anderen kregen een proces, waarbij twee de doodstraf als oordeel kregen.

Een paar gevangenen is het gelukt om te ontsnappen van het eiland.  Het is niet bekend of ze ooit de stroming van de baai hebben overleefd. Over de gewaagde ontsnapping is de film "Escape from Alcatraz" gemaakt.

Autorondreizen Amerika

Als aanbieder van autorondreizen Amerika is San Francisco een veelbezochte stad tijdens onze rondreizen. Er zijn enkele hotels waar gratis parkeren nog steeds mogelijk is, maar die wel op loopafstand van alle attracties liggen. Weten welke? Vraag een offerte op voor een autorondreis VS. 

Tips voor een bezoek aan Alcatraz Island

  • Reserveer je tickets voor Alcatraz Island op tijd! Alcatraz Island is namelijk een van de meest populaire attracties van San Francisco en kaarten zijn vaak al enige tijd van tevoren uitverkocht.
  • Vergeet niet om je identiteitsbewijs of een fotokopie hiervan mee te nemen. Deze dien je te laten zien bij het inchecken voor de veerboot, samen met de creditcard waarmee je de tickets hebt gekocht.
  • Neem altijd een jas of vest mee. Het weer op Alcatraz Island is onvoorspelbaar, het is hier vaak wat kouder en er staat meer wind.
  • Breng een flesje drinken en een snack mee. Het is niet mogelijk om eten en drinken te kopen op Alcatraz Island. Daarnaast mag je alleen eten in het gebied bij de kade.
  • We raden je aan om comfortabele schoenen te dragen bij een bezoek aan Alcatraz. Het Cellhouse is namelijk een stukje lopen vanaf de plek waar de boot aanmeert, tijdens de wandeling maak je een kleine klim.
  • Parkeren is niet mogelijk bij Alcatraz Landing. In de buurt zijn parkeerplaatsen aanwezig, maar het wordt aangeraden om met het openbaar vervoer naar Alcatraz Landing te reizen.
  • Combineer je bezoek aan Alcatraz Island met een bezoek aan het nabijgelegen Fisherman's Wharf.

Rondreizen VS

Gezinsreis rondreis Californië

Groepsreis Californië 18-39 jaar

Rondreis Californië

Californie

San Francisco

Sequoia National Park

Yosemite National Park