Californie

Californië

Californië, ook wel de "golden state" genoemd, ligt aan de westkust van de Verenigde Staten. Met bijna 40 miljoen inwoners is het de staat met de meeste inwoners van alle staten in de VS. Californië is iets groter dan Duitsland en iets kleiner dan Frankrijk. Californië is ideaal voor mensen die Amerika voor het eerst bezoeken. In een relatief goed te overzien gebied vind je enorm veel bijzondere hoogtepunten. Zo vind je natuurlijk steden als San Diego, San Francisco en Los Angeles aan de westkust, maar zijn er daarnaast een aantal van de mooiste Nationale Parken in de VS te vinden. 

Zo vind je er Death Valley, het Sequoia National Park en Yosemite National Park, maar ook vele andere top bezienwaardigheden. Zeker voor mensen die Amerika voor het eerst bezoeken is Californië een uitstekend startpunt. Vanuit Los Angeles rijd je daarnaast in vier uurtjes tijd naar Las Vegas in Nevada. 

Algemene informatie

  • Hoofdstad: Sacramento
  • Grootste stad: Los Angeles
  • Bevolking: ongeveer 40 miljoen
  • Op twee na grootste staat van de VS
  • 90% woont in stedelijk gebied
  • Het is warm tot zeer warm in Californië

Grote steden in Californië

San Diego

San Diego ligt in het uiterste zuiden van de VS aan de westkust. Door de zuidelijke ligging is het niet voor iedereen een standaard onderdeel van een rondreis door Californië, maar het is een stad die zeker de moeite van een bezoek waard is. Doordat het zo dicht bij Mexico ligt merk je dat er veel Mexicaanse invloeden zijn. Je zult er dan ook eerder Spaans horen dan Engels. 

Los Angeles

Los Angeles, ofwel LA, is een megagrote stad die bestaat uit een aaneenschakeling van kleinere steden. Er wonen ruim 4 miljoen mensen. Het verkeer in Los Angeles is even wennen, met achtbaans-snelwegen en vaak enorme drukte. Gelukkig zijn op de meeste plekken carpool-stroken, waar je op mag als je met meer dan twee personen in de auto zit.

Los Angeles staat bekend om Hollywood, Venice Beach, maar ook Disneyland in het nabijgelegen Anaheim en Universal Studios zijn grote publiekstrekkers. Los Angeles is een stad met goede buurten en minder goede buurten. Van de Beverly Hills en Malibu, tot gebieden waar je als toerist niks te zoeken hebt. 

Los Angeles zelf is nog niet eens zo groot, maar de Greater Los Angeles Area heeft in totaal 18 miljoen inwoners. 

Los Angeles rondreizen

San Jose

San Jose ligt in het hart van Silicon Valley en is de plek waar veel technologie-bedrijven te vinden zijn. Met ruim 1 miljoen inwoners is het de derde stad van Californië. Qua toerisme is er genoeg te beleven. Vooral wijnproeverijen, kleine brouwerijen en verschillende mooie wandeltochten kun je eenvoudig maken. Toch is San Jose niet echt een reisbestemming die vaak opgenomen wordt bij een rondreis door Californië. Je moet immers je tijd zo goed mogelijk besteden en zonder echte trekpleisters is San Jose een plek die wellicht minder interessant is dan veel andere plekken. 

San Francisco

San Francisco is voor Europese bezoekers 1 van de meestbezochte steden. De unieke ligging, trekpleisters als Alcatraz en de Golden Gate Bridge en de grote hoogteverschillen zorgen dat de stad een bijzondere aantrekkingskracht heeft. De Europese uitstraling en de vele mooie gebouwen dragen bij aan dat gevoel. 

San Francisco heeft een grote internationale luchthaven. Er landen dagelijks rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam. We raden je echter aan om bij het zoeken naar een vlucht ook altijd even te kijken naar vluchten met een overstap, omdat deze vaak een stuk goedkoper zijn. 

san francisco californie

Sacramento

Gek genoeg is niet San Francisco of Los Angeles de hoofdstad van de staat Californië, maar de stad Sacramento. Sacramento ligt vaak goed op de route voor een rondreis door Californië en is zeker een aanrader om een nachtje of twee te verblijven. Groot voordeel van Sacramento ten opzichte van het nabijgelegen San Francisco is dat de prijzen er een stuk lager liggen. Zeker bij rondreizen is het altijd belangrijk om een goede mix te maken van plekken die wat duurder zijn en plekken die wat goedkoper zijn. Aanrader in Sacramento is om het State Capitol te bezoeken. Dit kan doordeweeks en is gratis. 

Fresno

Fresno is qua bezienswaardigheden niet de meest spannende stop tijdens je reis door Californië. Toch geldt ook hier dat het een prima plek is om te overnachten, bijvoorbeeld tussen een bezoek aan Sequoia en Yosemite in. Er is een groot aanbod van hotels en motels tegen lage prijzen. Ideaal, omdat in de buurt van Nationale Parken de kosten voor accommodatie vaak erg hoog zijn. 

In Fresno kun je de Forestiere Underground Gardens bezoeken en het Fresno Art Museum. 

Top bezienwaardigheden

Golden Gate Bridge

Iedereen kent de Golden Gate Bridge. Deze immense brug vind je in de San Francisco bay en is een icoon. We raden je aan tijdens je bezoek aan Californië zeker een fiets te huren en per fiets de brug over te steken. Aan de overzijde kun je kiezen of je terugfietst of een veerboot terug neemt. 

Highway 1

Highway 1 is een spectaculaire highway die vanuit San Francisco langs de kust richting Los Angeles het meest gereden wordt (of andersom). Je rijd langs de kust van de Stille Oceaan langs prachtige landschappen. Onderweg kun je veelvuldig stoppen voor mooie stranden en uitzichten. Onze voorkeur heeft het rijden van de route van noord naar zuid, zodat je eindigt in Malibu en Santa Barbara. 

Disneyland

Wie naar Californië gaat, komt bijna niet onder een bezoek aan Disneyland uit. Disneyland vind je in Anaheim, net onder Los Angeles. Houd er rekening mee dat goedkope tickets vrijwel onvindbaar zijn. Overweeg daarnaast een fastpass aan te schaffen, zodat je ook daadwerkelijk attracties kunt bezoeken. We raden Disney vooral aan voor ouders met kinderen tussen de 8 en 14 jaar oud, maar uiteraard is dat ook een beetje afhankelijk van wat je zelf wilt. Een goed en goedkoper alternatief is Knott's Berry Farm. 

Universal Studios

Voor oudere kinderen en volwassenen is Universal Studios in Anaheim ook zeker de moeite van een bezoek waard. Hier vind je onder andere de Wizarding Worls of Harry Potter en nog vele andere attracties. 

En nog heel veel meer

Californië heeft natuurlijk nog veel en veel meer te bieden. Zo kun je perfect naar het strand, surflessen nemen of gezellige steden als Santa Cruz en Santa Barbara bezoeken. Daarnaast is het in Californië ook nog eens vaak ontzettend mooi weer. 

Tips voor rondreizen Californië

Rondreizen door de Verenigde Staten kan en gebeurt op verschillende manieren. Omdat Californië in grote delen vrij stedelijk is, zou ons advies zijn om voor een rondreis Californië te kiezen voor een rondreis met een auto. Hoewel camperreizen erg populair zijn, heeft het reizen met een camper wel wat voeten in de aarde. 

Het reizen met een camper vereist een goede voorbereiding. Op veel plekken is het niet mogelijk vooraf een plek te reserveren, met name in de natuurgebieden. Soms gaat dit via een inschrijving online op bepaalde dagen, soms is het op basis van "first come, first serve". Gezien de populariteit van de Nationale Parken is dit niet altijd ideaal.

Daarnaast heeft een camper nog best een gebruiksaanwijzing. Ons advies zou zijn om rond te reizen door de staat met een auto. De huurauto's vind je in verschillende klassen. Houd er rekening mee dat de afmetingen van auto's in de VS vaak stevig afwijken van wat we in Europa gewend zijn. Eigenlijk is vrijwel elk type auto een stuk groter.

Waarop letten bij een huurauto:

  • Verborgen kosten. Te goedkoop huren betekent vaak ter plekke nog honderden dollars verplicht aftikken voor van alles en nog wat
  • Check de aansprakelijkheidsverzekering! Een ongeluk krijgen is altijd mogelijk, zorg dat niet alleen je auto, maar ook de inzittenden uitstekend verzekerd zijn. 
  • Boek direct bij een verhuurder. Onze favorieten: Hertz of Avis, maar ook Alamo is over het algemeen prima. Je kunt je huurauto ook via Eager2Travel regelen. Je boekt dan een huurauto zonder eigen risico.

Nationale Parken in Californië

Sequoia National Park

Een onmisbare stop tijdens elke rondreis door Californië is het Sequoia National Park (& King's Canyon). Het park dankt haar naam aan de gigantische sequoia-bomen die er groeien. De boom met het grootste volume vind je hier bijvoorbeeld: de General Sherman tree. De tunnel log waar je met je auto doorheen kunt rijden is een andere attractie. Daarnaast kun je op veel plekken mooie wandeltochten maken. Houd er rekening mee dat als je wilt gaan hiken, je vroeg in de ochtend moet zijn om te voorkomen dat er geen parkeerplek meer te vinden is. 

Het handigste is om binnen het nationale park gebruik te maken van de gratis park shuttles. Dit is niet alleen handig, maar ook de meest milieubewuste manier om het park te verkennen. Daarnaast hoef je niet elke keer parkeerplek te zoeken, ook wel handig! 

sequoia np

Yosemite National Park

Yosemite (spreek uit als Jo - si - mit - tie ) ligt in het oosten van Californië en ligt op de westflank van de Sierra Nevada. Yosemite Valley is enorm popualir, omdat je van daaruit de granieten rotswanden van de Half Dome en El Captian makkelijk kunt zien. Deze granieten rotsen vormen het toneel van sportklimmers die in no time de bergwanden bedwingen. Yosemite is het walhalla voor klimmers. 

Ons advies zou zijn om de Tioga Pass te rijden en ook zeker niet het gebied rechts van Yosemite over te slaan. Tijdens veel van onze reizen verblijven gasten in Bridgeport, als prima uitvalsbasis voor een heleboel activiteiten in de natuur. Houd er rekening mee dat de Tioga Pass vaak pas eind mei helemaal open is. Door de hoogte moet er ontzettend veel sneeuw geruim worden elk jaar. De openingsdata kun je vinden op de pagina van het Yosemite National Park. 

Yosemite bezoeken

Eten en drinken

Er zijn in Californië ontzettend veel plekken om te eten. Als je op zoek bent naar een snelle hap kun je natuurlijk naar Mc Donald's. Die vind je bijna overal, maar houd er rekening mee dat porties een stuk groter zijn en het eten een stuk zouter dan wij gewend zijn. 

Een goed alternatief is Olive Garden, California Pizza Kitchen of Denny's. Voor ontbijt kun je goed terecht bij een IHOP bijvoorbeeld. Een goed alternatief is om voor ontbijt of lunch een supermarkt op te zoeken en daar de benodigde dingen te halen. De Publix, Whole foods of Albertsons verkopen allemaal grotendeels vergelijkbare producten als we hier gewend zijn. 

Rondreizen VS

Rondreis Californië

Kings Canyon National Park

Los Angeles

Sacramento

San Diego

San Francisco

Sequoia National Park

Yosemite National Park