Lassen Volcanic National Park

Lassen Volcanic NP

Het Lassen Volcanic National Park ligt bovenin Californië ten noorden van Sacramento (ongeveer 3 uur rijden). Het ligt niet op de gangbare route voor mensen die een rondreis Californië plannen, maar zeker het gebied ten noorden van San Francisco en Sacramento is de moeite van een apart bezoek waard. 

De meest in het oog springende plek is de 3181 meter hoge Lassen Peak, een kegelvulkaan. 

Lassen Volcanic - informatie

Tussen 1914 en 192 zorgde een reeks uitbarstingen voor een drastische verandering van het landschap. Er zijn veel actieve, borrelende slikbronnen en kokende geisers. Het is tevens 1 van de weinige plekken ter wereld waar je alle soorten vulkanen kunt tegenkomen. 

Er zijn vijf ingangen die met de auto bereikbaar zijn. De Main Road door het park bereikt een hoogte van bijna 2600 meter boven zeeniveau. In de winter valt er rondom het meer Helen op 2500 meter hoogte jaarlijks 15 tot 18 meter sneeuw. 

De wegen sluiten tussen december en eind mei. Normaalgesproken wordt begin april begonnen met het ruimen van sneeuw. Reis je in mei of begin juni, dan is het aan te raden voor vertrek goed te kijken of de Lassen Volcanic Park Highway alweer geopend is. 

Top Bezienswaardigheden

 • Bumpass Hell-area
 • Cinder Cone
 • Sulphur Works
 • Kings Creek Falls
 • Devil's Kitchen
 • Juniper Lake
 • Boiling Lake

Hikes in Lassen Volcanic NP

Houd er rekening mee dat je in vulkanisch gebied bent. Blijf dus op paden en volg het trail zoals dat is aangegeven. Ga niet op eigen houtje dwars door de natuur en vermijd afsnijden. Er zijn veel korte en langere wandelingen. We beperken ons hier tot dagwandelingen en korte wandelingen. Voor overnachten en dergelijke is een permit vereist. 

Een voordeel van Lassen Volcanic is dat het relatief weinig bezocht wordt. Jaarlijks bezoeken een ruim half miljoen mensen het national park. 

Lassen Peak

Een pittige wandeling van 8 kilometer, maar met 650 meter hoogteverschil. Zorg ervoor dat je wat warme kleding mee hebt, op de top kan het koud en winderig zijn. Het uitzicht bovenop deze ruim 3000 meter hoge berg is fantastisch. Trek de hele dag uit voor de tocht, zodat je ook rustig de tijd hebt om foto's te maken en te picknicken. 

Een breed pad brengt je tot de top van de berg. Je wandeling begint bij de Peak Parking area. Onderweg kom je langs verschillende uitzichtspunten. Vanaf de top heb je perfect uitzicht op de Devastated area. De zwavellucht als je dichterbij de top komt is een goede reminder dat Lassen Peak nog steeds een actieve, maar slapende vulkaan is. Het dragen van goede bergwandelschoenen is een must. 

Deze hike is niet voor iedereen weggelegd, maar als je een beetje conditie hebt en ervaring met bergwandelen is het een hartstikke mooie tocht. Vergeet niet voldoende te drinken en neem snacks mee. 

Bumpass-hell trail

In totaal ongeveer 5 kilometer. Je loopt over een houten pad dwars door het grootste hydrothermische gebied van het national park. Een eenvoudige hike met weinig hoogteverschil. In veel opzichten is dit gebied te vergelijken met stukken van Yellowstone National Park. 

Door de grote hoogte waarop deze wandeling ligt is deze hike pas bereikbaar vanaf begin juli. Per jaar kan dit afwijken afhankelijk van de sneeuwval. 

Lassen Volcanic NP

Boiling springs lake

Namen kunnen ze wel creatief bedenken in de VS, dat moeten we nageven. Bij deze wandeling loop je naar een meer dat maar liefst 125 graden is. Geen aanrader om in te zwemmen dus, maar wel ontzettend bijzonder. De wandeling is een kleine 5 kilometer lang en kent nauwelijks hoogteverschil. Dit maakt het een ideale wandeling ook voor gezinnen. Naast een kokend meer kom je op verschillende plekken borrelende modderpoelen tegen. Aanrader!

Devil's Kitchen Trail

Een iets langere tocht van bijna 7 kilometer begint op hetzelfde punt als Boiling Springs Lake trail en is eenvoudig te combineren. Je komt langs fantastische rotsen en door een geothermisch gebied met modderpoelen, stomende riviertjes en meer. Ook in dit gebied geldt trouwens dat er regelmatig zwarte beren gespot worden. 

Mill Creek Falls

Je loopt deze route dezelfde weg heen als terug, maar bereikt de hoogste waterval van het park. Je loopt een eenvoudig pad en eindigt bij een uitzichtspunt boven de waterval. Een eenvoudige wandeling van ongeveer 5 kilometer heen en terug en ook geschikt voor gezinnen. 

Activiteiten rondom Lassen Volcanic National Park

Geocaching

Als je een mobiele telefoon met GPS en een Geocaching app hebt is het mogelijk een brochure met cöordinaten te downloaden. Op die manier kun je een geocache door het park maken met de auto.

Ranger-programma's

Elk nationaal park in de VS heeft een groot aantal activiteiten die door parkrangers worden geleid. Over het algemeen kun je gewoon inschrijven bij het visitor center. Houd er wel rekening mee dat het in de zomermaanden druk is en het aantal plaatsen beperkt. 

Accommodatie en verblijf

Er is in het nationaal park maar 1 lodge en een aantal kampeerplekken. Voor kamperen is het noodzakelijk te reserveren of er geldt een "wie het eerst komt" beleid. Verblijven doe je het beste in Redding, ongeveer een uurtje buiten het park of in Red Bluff. Hier zijn de accommodaties een stuk beter betaalbaar. Je hebt keus uit grote motelketens, maar ook uit individueel gerunde hotels. 

Lassen Volcanic National Park ligt voor veel mensen die puur door Californië reizen een beetje uit de route, maar wat ons betreft is het de extra rit zeker waard. We raden aan twee overnachtingen te boeken, zodat je een volle dag hebt om het nationaal park te bezoeken. In veel opzichten kom je dezelfde dingen tegen als in Yellowstone National Park, maar is het een stuk rustiger en heb je een betere ervaring. 

Lassen national park

Onze tips voor Lassen

 • Houd er rekening mee dat je op hoogte bent. Zorg dat je je goed insmeert, ook als het niet zo warm lijkt. De kracht van de zon is groot. 
 • Zorg dat je voldoende snacks en water mee hebt. 
 • Bedenk vooraf wat je plan is en welke dingen je precies wilt bezoeken en zien. 
 • Bezoek het visitorcenter en kijk goed naar informatie mbt beren en activiteit die gezien is rondom beren. 
 • Blijf op de paden! 

Overige parkinformatie / handig te weten

Er is geen shuttlebus-systeem in het park. Sommige gebieden zijn alleen open in de zomermaanden juli en augustus vanwege de hoogte en mogelijke sneeuwval. Elk jaar moet enorm veel sneeuw geruimd worden, waardoor het kan zijn dat sommige gebieden minder toegankelijk zijn. 

In het nationaal park is beperkt mobiel bereik. We raden je aan Google Maps offline te downloaden. Op die manier kun je bezienswaardigheden en trails al in je mobiele telefoon opslaan. 

Rondreizen VS

Rondreis Californi�«

Redwood National Park

Sacramento

San Francisco

Yosemite National Park