Yoho National Park

Yoho National Park

De ligging van Yoho National Park vlakbij Banff NP en Jasper NP maakt het een nationaal park dat veelvuldig ook bezocht wordt door Nederlanders, soms zonder dat je het door hebt omdat de verschillende nationale parken aardig met elkaar verweven zijn. 

Er zijn een aantal spectaculaire watervallen te vinden zoals de Takakkaw Falls, de Wapta Falls en de Angel's Staircase falls. Het Nationaal Park is relatief klein met slechts 1300 vierkante kilometer groot. Het maakt deel uit van het overkoepelende Canadian Rocky Mountains Parks. 

Canadian Rocky Mountains Park

Eigenlijk is het een verzamelnaam voor verschillende nationale parken die bij elkaar in de buurt liggen en onderdeel uitmaken van de Rockies. Het gebied bestaat uit Jasper National Park, Kootenay National Park, Banff National Park, Hamber Provincial Park, Mount Assiniboine Provincial Park en Mount Robson Provincial Park (waar je de hoogste berg van Canada kunt vinden). 

Bezienswaardigheden Yoho National Park

Kicking Horse Pass

Deze bergpas is het hoogste punt van de Trans-Canada Highway 1 en geeft spectaculaire uitzichten. Het hoogste punt van de pas bevindt zich op ruim 1600 meter. 

Hoewel Yoho NP niet standaard opgenomen wordt bij de meeste rondreizen door Canada is het wel de moeite. Behalve veel minder bezoekers dan in bijvoorbeeld Lake Louise vind je er een grote verscheidenheid aan wildlife en prachtige watervallen. 

Wapta Falls

De Wapta waterval vind je bij de westelijke ingang van Yoho NP. Vanaf de Trans-Canada highway is het een kleine 2,5 kilometer wandelen naar de waterval toe. De waterval is 150 meter breed en stort 30 meter omlaag de diepte in van de Kicking Horse River. Een indrukwekkende waterval die je relatief makkelijk kunt bereiken. Het voordeel van een waterval waarvoor je een stukje moet lopen is dat 90% van de dagjesmensen de waterval overslaan en je dus geen duizenden mensen tegelijk zult hebben staan bij de waterval. 

Vlakbij de Wapta Falls kun je ook de Leanchoil Hoodoos vinden. Deze hoodoos zijn niet eenvoudig te bereiken, maar kun je bewandelen vanaf de Hoodoo Creek Campground. De afstand valt mee (1,5 km), maar het is wel steil. 

Emerald Lake

Niet voor niets 1 van de meest populaire meren van Canada en eentje die schittert op veel vakantiefoto's. De prachtige blauw-groene kleur maakt het een bijzondere plek. Hoewel je niet rond het meer kunt lopen is het wel mogelijk een heel eind langs de oevers te lopen. 

Als je terug komt van Emerald Lake Road raden we je aan een tussenstop te maken bij de Natural Bridge. Door de kracht van het water is in de rotsen een brug uitgeslepen waar het water doorheen stroomt. 

Takkakaw Falls

Deze waterval stort zich vanaf bijna 260 meter de diepte in en is indrukwekkend. Door de hoogte lijkt het water in slowmotion naar beneden te vallen. De Takkakaw waterval vind je slechts een half uurtje vanaf Lake Louise en is dus ook goed te doen als je vooral Banff NP bezoekt tijdens je rondreis. Je kunt tot vlak bij de waterval komen met de auto. 

Burgess Shale Fossil bed (uitsluitend met gids!)

Het Fossil Bed dat je kunt vinden bij Emerald Lake is een verzameling fossielen van meer dan 500 miljoen jaar oud. Er zijn meer dan 120 verschillende fossielen van zeedieren gevonden. Het gebied is alleen toegankelijk met een gids en vereist een aardige conditie. Je hebt de keus uit twee verschillende hikes: de ene duurt 7 uur en is 9 kilometer, de andere is 22 kilometer en duurt 10 uur. Als je interesse in geologie en geschiedenis hebt is het zeker de moeite!

Hikes in Yoho National Park

We beperken ons tot dagtochten die voor iedereen goed te doen zijn. Hoewel we met enige regelmaat een wat moeilijker tocht beschrijven is het overgrote deel van wat we uitleggen goed te doen voor iedereen met een normale conditie. Sommige routes zijn langer dan anderen, houd daar rekening mee in je planning. 

Twin Falls hike 16.5 km

De Twin Falls is een wandeling van 16,5 kilometer in totaal (heen en terug) naar de Twin Falls. In totaal stijg je ongeveer 300 meter. Je begint bij de Takakkaw Falls campground en volgt de Yoho River langs de Laughing falls. Er is een Twin Falls Tea House National Historic site met de mogelijkheid om te kamperen. Een mooie dagtocht voor mensen die regelmatig wandelen.

Yoho Lake 8 km 

Deze hike is 8 kilometer lang en stijgt ongeveer 300 hoogtemeters. Het is een minder drukbezochte hike dan bijvoorbeeld Emerald Lake en de Wapta Falls. Je begint bij de Takakkaw Falls en komt langs watervallen, wilde bloemen en wildernis. Je loopt langs het Emerald Lake. Het gebruiken van goede wandelschoenen in verband met de soms zompige ondergrond is aan te raden. 

Emerald Basin 9.2 km

Een eenvoudig dagtocht die begint bij het Emerald lake. Je volgt de oever van het meer en beklimt vervolgens een overblijfsel van een gletsjer. Om je heen niks anders dan bergen en watervallen met prachtige uitzichten onderweg! Goed te doen en met relatief weinig hoogteverschil (vooral aan het einde van de wandeling moet je een stukje klimmen). 

Hoodoo Creek 5 km

Hoodoo's zijn een soort door winderosie uitgesleten rotsformaties die je vooral ook veel in de VS kunt vinden. Het pad begint bij Hoodoo Creek Campground. Het pad begint eenvoudig, maar wordt daarna steeds pittiger. De uitzichten onderweg met canyons, de Yoho river en de hoodoos zorgen ervoor dat je je niet zult vervelen. Deze hike is niet superlang en daardoor goed te doen. 

Hamilton Lake - uitdagender - 11 kilometer

Bij deze wandeling stijg je ruim 850 meter. Het grote voordeel is dat er hoogstwaarschijnlijk niemand is als je deze hike gaat doen. Prachtige uitzichten en een Alpien landschap staan je hier te wachten. We raden deze hike aan voor meer geoefende wandelaars en vergeet je bearspray niet.

Beren en hiken

Beren zijn fantastisch. Op afstand. In Yoho NP komen zowel Grizzly's als zwarte beren voor. Bij hikes is het aan te raden altijd voldoende geluid te produceren zodat een beer weet dat je eraan komt. Het meenemen van bearspray is aan te raden. We hebben voorzorgsmaatregelen voor beren voor je op een rijtje gezet. Natuurlijk is het zien van beren in het wild een hoogtepunt van je vakantie en waarschijnlijk 1 van de redenen om Canada te willen bezoeken. Doe dit op gepaste afstand en houd beren wild. 

Accommodatie en verblijf Yoho NP

Het populaire Lake Louise is de meest logische optie voor het overnachten bij Yoho National Park. Ook in het dorpje Field vind je enkele accommodaties en hotels. Een andere prima optie is verblijven in Banff waar veel meer hotels te vinden zijn. Houd er voor deze hele regio rekening mee dat hotels vroeg uitverkocht zijn en zelden goedkoop. De minimale overnachtingsprijs in Banff in de zomerperiode ligt op 200 euro of meer. 

Als onderdeel van je rondreis Canada? 

100% ja. Hoewel Yoho vaak overgeslagen wordt of alleen Emerald Lake wordt bezocht is het de moeite waard voor mensen die willen hiken en meer willen zien dan alleen de toeristische hotspots. 

Rondreizen VS

Gezinsreizen USA en Canada

Groepsreis USA/Canada 18-39 jaar

Rondreis USA/Canada

Banff National Park

Brits-Columbia

Calgary

Jasper National Park