Banff National Park

Banff National Park

De bovenstaande beer is op de foto gezet door één van onze reizigers. Banff National Park wordt gedomineerd door de Rocky Mountains. Meren, bergen en gletsjers bepalen het landschap. Oorspronkelijk heette het "Rocky Mountain National Park". De Icefields Parkway die dwars door het park van het stadje Banff naar Jasper loopt is de belangrijkste weg door het gebied. Onderweg kom je talloze bezienswaardigheden tegen, waaronder het Columbia Icefield en Lake Louise.

Banff NP

  • Vind je in Canada in de provincie Alberta
  • Jaarlijks bezoeken 4 miljoen mensen dit Nationale Park
  • Gletsjers, de Rocky Mountains en meren maken het landschap compleet
  • De 230 km lange Icefields Parkway loopt dwars door het park
  • De kans op het zien van beren is zeker aanwezig

Bezienswaardigheden Banff National Park

Dieren

Hoewel dieren niet op bestelling te zien zijn is de kans groot dat je tijdens je reis over de Icefields Parkway opeens moet stoppen voor overstekende beren, herten of kariboe. Zorg ervoor dat je altijd met gepaste snelheid rijdt en kijk goed om je heen, je kunt maar zo voorbij een beer rijden die aan de zijkant van de weg staat. Tijdens onze rondreizen door Canada ziet het overgrote deel van de reizigers beren tijdens hun vakantie. Het is vanuit Banff en Jasper ook mogelijk om 

Het stadje Banff

Gebouwd voor het toerisme is Banff zelf een bezoek zeker waard. De winkels, restaurants en cafeetjes zijn in blokken gebouwd en zijn elke dag van het jaar drukbezocht. Met de mooie bergen op de achtergrond is Banff het centrum van het toerisme rondom het Nationaal Park. De vele hotels en beperkte mogelijkheid om hotels bij te bouwen zorgen ervoor dat prijzen in Banff het hele jaar door hoog zijn. Er wonen ongeveer 8.000 mensen in het stadje zelf, waarbij vrijwel iedereen werkt in de toeristische branche. 

Banff Gondola

Vooral populair bij dagtoeristen brengt deze gondel je naar de top van Sulphur Mountain. Ideaal als je niet veel tijd hebt maar toch de Rocky Mountains ook vanaf hoogte wilt bekijken. De gondel is niet goedkoop en het kan er erg druk zijn. 

Lake Louise

Lake Louise ligt op ongeveer 55 kilometer van Banff en is 1 van de plekken waar je langskomt als je over de Icefields Parkway rijdt. Hoewel het er vaak erg druk is (met verkeersregelaars) is het een idyllische plek om te bezoeken. Als je de tijd hebt raden we je aan de hike naar Lake Agnes en het daar gelegen Tea House te lopen. Loop ook zeker even door het dure en indrukwekkende Fairmont Hotel. 

Bow Lake

Bow Lake is een veelgefotografeerd meer dat je kunt vinden aan de Icefields Parkway voorbij Lake Louise (rijdend vanaf Banff). Je kunt hier parkeren en de nodige foto's maken, maar ook wandelen. 

Peyto Lake

Dit gletsjermeer heeft een diepblauwe kleur dat je kunt zien na het beklimmen van een pad dat ongeveer 20 minuten kost naar Bow Summit. Van hieraf heb je perfect uizicht op het meer. Doordat veel toeristen met georganiseerd vervoer reizen zul je zien dat naarmate je verder weg bent van de meest toeristische plekken er ook veel minder mensen zijn en je de Rocky Mountains kunt ervaren zoals ze bedoeld zijn. 

Johnston Canyon

Als je net in Canada aangekomen bent is Johnston Canyon wel leuk voor een snelle tussenstop met de auto. Door de toegankelijkheid is het er echter altijd heel erg druk. Wat ons betreft zeker niet de meest indrukwekkende plek om te bezoeken, maar als je er toch bent....

Mistaya Canyon

Ook een makkelijk bereikbare plek vlakbij een parkeerplaats, waardoor het vrijwel altijd druk is hier. Het is wel een mooi plaatje, dus een bezoekje is het wel waard. 

Columbia Icefield

Dit kan niet missen eigenlijk. Dit ijsveld is 124 vierkante mijl groot en natuurlijk is ook hier de naam van de weg naar vernoemd. Je komt er vanzelf langs en hoewel het er vaak best druk is raden we je aan zeker even uit te stappen en te kijken naar dit natuurfenomeen. Het is niet toegestaan op het ijs te lopen in verband met mogelijke gletsjerspleten.

Je kunt wel een georganiseerde tour over het ijsveld nemen waarbij je onderweg uit kunt stappen. Wij raden dat niet per se aan, maar als het je eerste kennismaking met een gletsjer is is het wel een leuke ervaring. Je betaalt ongeveer EUR 60 per persoon. Sinds enkele jaren is er ook de Glacier Skywalk. 

Sunwapta Falls

Deze waterval is niet superhoog, maar er ligt een klein eilandje met bomen vlak voor de waterval dat het geheel erg idyllisch maakt. Het is ongeveer 800 meter lopen vanaf de parkeerplaats. Doordat het net iets verder van de weg af ligt is het er al aanzienlijk minder druk.

Athabasca Falls

Deze waterval is vooral mooi vanwege de rotsen aan weerszijden waar het water snel doorheen stroomt. Er zijn verschillende uitzichtspunten ook op de rivier. Er staat het hele jaar door voldoende water in, waardoor er altijd een waterval zichtbaar is. 

Hikes Banff National Park

Voor alle hikes in Banff National Park en Jasper National Park geldt: wees alert op de aanwezigheid van beren. Lees hier meer over voorzorgsmaatregelen met betrekking tot beren. Bearspray is aan te raden, zeker op het moment dat je langere wandelingen wilt gaan maken in de bergen. Het tegenkomen van beren is leuk als je in de auto zit, maar als ze op je wandelpad staan met niemand om je heen is het toch een heel andere ervaring. 

We beschrijven hier uitsluitend een aantal eenvoudige, kortere hikes. Voor liefhebbers zijn er echter tientallen fantastische hikes te maken in gebieden waar je niet of nauwelijks mensen tegen komt.

Lake Agnes Teahouse

Deze wandeling wordt door veel van onze reizigers gedaan en wordt zonder uitzondering een aanrader genoemd. Het is een redelijk makkelijke wandeling van net iets meer dan 7 kilometer. Genoeg om het massatoerisme achter je te laten bij Lake Louise, waar dit theehuis boven is. De wandeling is relatief makkelijk, maar je overbrugt wel bijna 400 meter hoogteverschil. In totaal ben je 3 tot 4 uur bezig met de wandeling en we gaan er vanuit dat je bij het theehuis de welverdiende pauze met een stuk taart viert, dus tel gerust nog een uurtje erbij op. 

Plain of Six Glaciers

Een prachtige wandeling van bijna 14 kilometer die je in tussen de 4 en 6 uur kunt afleggen. In totaal maak je ongeveer 400 hoogtemeters. Ook hier vind je een theehuis, dat een perfect eindpunt is van je wandeling. Onderweg kom je langs prachtige uitzichten en met een beetje goed weer is het een heerlijke wandeling om de dag voor uit te trekken.

Moraine Lake

Een makkelijke wandeling van slechts 3 kilometer geeft je mooie uitzichten op dit alpiene meer. Het pad is vrijwel helemaal vlak en geeft je mooie uitzichten op de Ten Peaks, een rij met bergtoppen allemaal hoger dan 3000 meter. 

Meer hikes

Als je langer in de omgeving van Banff verblijft is het zeker aan te raden meer wandelingen in te plannen. Als je een ervaren wandelaar bent zijn de mogelijkheden eindeloos en kun je wekenlang elke dag een andere tocht maken. Er zijn een groot aantal eenvoudige en korte hikes nog te vinden, maar ook hikes van tussen de 10 en 20 kilometer lang. 

Accommodatie

Verblijven kan in Banff zelf, in Lake Louise of in Jasper. Voor onze reizigers wijken we echter vaak uit naar het stadje Canmore (in de buurt van Banff). Het is een prachtig stadje, een stuk minder toeristisch en vaak een stuk goedkoper dan een overnaching in Banff die je niet onder de 200 euro per nacht kunt vinden bijna. 

Voor Jasper geldt iets soortgelijks: vaak wijken we uit naar het stadje Hinton dat weliswaar iets verder rijden is, maar waar de overnachtingen een stuk goedkoper zijn. Zoals overal kijken we vooral naar de prijs/kwaliteit verhouding en kan het om die reden zijn dat we soms net buiten de supertoeristische centra verblijven. Dit heeft een direct positief effect op de reissom natuurlijk. 

Als onderdeel van je rondreis? 

100% ja en voor veel mensen het belangrijkste onderdeel van een bezoek aan West Canada. Banff National Park is een fantastisch mooi National Park met heel veel wandelmogelijkheden en indrukwekkende natuur. 

Rondreizen VS

Gezinsreizen USA en Canada

Gezinsreizen West-Canada

Groepsreis 18-39 West-Canada

Groepsreis USA/Canada 18-39 jaar

Rondreis USA/Canada

Rondreis West Canada

Alberta

Calgary

Edmonton