--

Baton Rouge

Baton Rouge informatie

Baton Rouge is de hoofdstad van de staat Louisiana. Baton Rouge ligt aan oostelijke oever van de Mississippi rivier. De stad is een belangrijke haven waar zowel spoor- als watervrachtgoederen naar zeeschepen kunnen worden overgebracht. Baton Rouge is de verste binnenlandse diepwaterhaven aan de Mississippi rivier.

Baton Rouge is Frans voor rode stok of rode paal, de stad is hier letterlijk naar vernoemd. Pierre Le Moyne d'Iberville, een Frans-Canadese ontdekkingsreiziger, bezocht in 1699 het gebied en zag de indianen gebruik maken van een paal bevlekt met dierlijk bloed. Deze paal markeerde een grens tussen de inheemse volkeren Houma en Bayougoula. In 1719 bouwden de Fransen een fort op het gebied en vernoemden het naar de grenspaal.

In 1763, aan het einde van de Franse en Indiaanse oorlog, stonden de Fransen het gebied af aan Groot-Brittannië. De Spanjaarden veroverden in 1779 tijdens de Amerikaanse Revolutie de Britse bezetting en waren vervolgens 20 jaar in controle over de regio.

Bezienswaardigheden Baton Rouge

Old State Capitol

Het Old State Capitol is gebouwd tussen 1847 en 1852 in een neogotische stijl, de buitenkant ziet er uit als een middeleeuws kasteel. Het voormalige Capitool werd verbrand door de Union Army en vervolgens gerestaureerd in 1882. Het gebouw diende tot 1932 als Capitool, toen de nieuwe State Capitol opende. Tegenwoordig omvat het gebouw een museum over politieke geschiedenis. 

Louisiana State Capitol

Het Louisiana State Capitol werd in de vroege jaren 1930 gebouwd in art deco stijl. Het Louisiana State Capitol is met 137 meter het hoogste Capitool in de VS. Het Capitool bestaat aan de buitenkant van kalksteen, dit kalksteen is versierd met symbolische afbeeldingen die de staat voorstellen. Het interieur van het Capitool bestaat uit marmer en sierlijke meubels. Bezoekers kunnen het gebouw verkennen en het observatiedek op de 27e verdieping bezoeken voor uitzicht over Baton Rouge.

USS Kidd Veterans Memorial

Het USS Kid Veterans Memorial draait om het schip USS Kidd,, vernoemd naar een admiraal die vermoord werd aan boord van de USS Arizona tijdens de Japanse aanval op Pearl Harbor in 1941. Het schip werd in 1943 te water gelaten en kreeg de bijnaam "Pirate of the Pacific", in 1964 werd de USS Kid ontmanteld. Het schip maakte veel veldslagen mee in de Stille Oceaan tijdens de Tweede Wereldoorlog en is ook gebruikt tijdens de Koreaanse Oorlog. De USS Kidd dient als gedenkteken voor de veteranen uit Louisiana uit de Tweede Wereldoorlog. Naast het schip omvat het USS Kidd Veterans Memorial een museum en uitkijktoren. 

The Old Governor's Mansion

Dit herenhuis diende tussen 1930 en 1962 als de officiële verblijfplaats voor negen gouverneurs van Louisiana en hun families. Een aantal mensen zijn van mening dat gouverneur Huey Long destijds wilde dat het herenhuis op het Witte Huis leek. Hij wilde dit zodat, toen hij president werd, al bekend zou zijn met het Witte Huis. Huey Long werd uiteindelijk nooit president. Dankzij de Korinthische zuilen heeft het herenhuis inderdaad een soortgelijk uiterlijk. Tijdens een rondleiding door het gebouw zijn meer vergelijkingen te zien, zoals een gebogen marmeren trap, kantoren in de westvleugel, zwart-wit geruite marmeren vloeren en gastenkamers in de oostvleugel. 

Magnolia Mound

Breng een bezoek aan het plantagehuis Magnolia Mound voor een kijkje in de levens van Louisiana's vroege kolonisten uit Frankrijk en West-Indië. Het plantagehuis dateert uit 1791 en toont een collectie van meubels uit de koloniale periode, kristal, kunst en Engels en Frans keramiek. Magnolia Mound verschaft ook informatie over het slavernij verleden van de staat Louisiana, er wordt aangenomen dat in 1860 ongeveer 79 tot slaaf gemaakte mensen op de plantage werkten. De oorspronkelijke slavenverblijven zijn afgebroken, er is wel een slavenverblijf te zien die naar het plantagehuis is verplaatst vanaf een andere historische locatie in de staat. Het is mogelijk om een begeleide rondleiding over het terrein en door het huis te volgen. 

Nottoway

Nottoway is het grootste overgebleven vooroorlogse herenhuis in het zuiden. Volg een rondleiding door het huis, de historische White Ballroom en over het terrein en leer meer over de Mississippi rivier, de suikerrietteelt en de impact van de slavernij. 

Activiteiten Baton Rouge

Bluebonnet Swamp Nature Center

Het Bluebonnet Swamp Nature Center bestaat uit verschillende habits, waaronder een moeras met cipressen en tupelobomen en bossen met beuken en loofbomen. Dieren die in het gebied voorkomen zijn onder meer slangen, schildpadden, buidelratten en wasberen. In het Bluebonnet Swamp Nature Center zijn verschillende wandelpaden aanwezig en een gebouw met tentoonstellingen over de dieren die in het gebied leven.

LSU Rural Life Museum

Het LSU Rural Life Museum bestaat uit meer dan 30 historische gebouwen en heeft de grootste collectie materiaal uit het 19e-eeuwse Louisiana. Het museum benadrukt de arbeidersklasse van de 18e en 19e eeuw met artefacten en tentoonstellingen die vertonen hoe het dagelijkse landelijke leven was in Louisiana en de Lower Mississippi Valley. Daarnaast staan er slavenhutten op het terrein waar je meer kunt leren over de omstandigheden van slaven die op een plantage werkten. Enkele andere gebouwen op het terrein zijn een smidse, een korenmolen en een gebouw waar siroop of suiker van esdoorn werd gemaakt. 

Toptips Baton Rouge

Vliegen naar Baton Rouge

De luchthaven van Baton Rouge is Baton Rouge Metropolitan Airport. Vanaf Baton Rouge Metropolitan Airport vertrekken er vluchten naar de steden Dallas, Houston, Atlanta en Charlotte. Vanaf Schiphol is het dus niet mogelijk om rechtstreeks naar Baton Rouge te vliegen, je dient altijd minimaal een overstap te maken. Het voordeel van vluchten met een overstap is wel dat ze vaak een stuk voordeliger zijn dan rechtstreekse vluchten. Een andere mogelijkheid is om te vliegen naar New Orleans' Louis Armstrong Airport, op een uur afstand van Baton Rouge.

Beste reistijd

De beste periodes om Baton Rouge te bezoeken zijn van maart t/m mei en van september t/m november. In de lente en herfst is de temperatuur aangenaam, met gemiddelde temperaturen van 16 tot 24 graden celsius. De winters in Baton Rouge zijn mild en kort waarbij het maximaal 15 graden celsius wordt en de temperatuur zelden onder de 4 graden celsius komt. De gemiddelde temperatuur in de wintermaanden is 10 graden celsius. De zomers in Baton Rouge zijn meestal heet, vochtig en lang met gemiddelde temperaturen tussen de 26 en 28 graden celsius. De hotelprijzen blijven het hele jaar door constant, behalve tijdens evenementen zoals Mardi Gras in februari en voetbalwedstrijden van de twee grote universiteiten in de stad die in de herfstmaanden plaatsvinden.

Waar verblijven?

Downtown Baton Rouge is het beste gebied om te verblijven in de stad indien je graag nabij de bezienswaardigheden en attracties wil verblijven. Indien je liever wat budgetvriendelijker wil verblijven dan is het aan te raden om in het gebied rondom de Louisiana State University, dichtbij het vliegveld of in een van de andere buitenwijken van Baton Rouge te verblijven. Andere populaire wijken om te verblijven in Baton Rouge zijn Spanish Town en Beauregard.

Hoe lang verblijven?

Om de stad te verkennen en de hoogtepunten van Baton Rouge te bezoeken is 1 overnachting voldoende wat betreft tijd.

Eten en drinken Baton Rouge

Indien je op zoek bent naar hoge kwaliteit Cajun-keuken, dan is Baton Rouge de perfecte plek om te zijn. Baton Rouge staat namelijk bekend om de mix van Cajun- en Creoolse gerechten en restaurants. Deze keukens kennen een lange geschiedenis die terug leiden naar de vroege Franse kolonisten in het gebied. De keukens staan vooral bekend om de unieke mix van kruiden en het royale gebruik van zeevruchten die in en rond de staat te vinden zijn.

Enkele iconische gerechten in Baton Rouge zijn:

  • Gumbo - stoofpotachtig gerecht, meestal zwaar gekruid met een mix van groenten en vlees of zeevruchten
  • Crawfish - rivierkreeft
  • Oysters - oesters
  • Boudin - worst gemaakt van rijst, knoflook, varkensvlees, groene uien en kruiden
  • Brochette - spies met groenten en gemarineerd vlees

Rondreizen VS

Deep South rondreis

Zuiden VS rondreis 18-39 jaar

Louisiana

Memphis

New Orleans