--

Baltimore

Baltimore informatie

Baltimore is de grootste en meest dichtbevolkte stad in de staat Maryland. De stad ligt in het noord-centraal Maryland aan de Patapsco rivier, vlakbij waar de rivier uitmondt in de Chesapeake Bay. Baltimore is tegenwoordig een belangrijke zeehaven en vormt het economische centrum van Maryland. 

Baltimore is opgericht in 1729 en diende als haven voor het verschepen van graan en tabak, al snel werden de lokale waterwegen ook gebruikt voor het vermalen van meel. Baltimore was een bruisende zeehaven en scheepsbouwcentrum tijdens het uitbreken van de Amerikaanse Revolutie. De Britten probeerden Baltimore tijdens de oorlog van 1812 te veroveren. Baltimore verdedigde zich succesvol vanuit Fort McHengry, nu een nationaal monument dat open is voor bezoekers. 

Over Baltimore

  • Baltimore heeft ongeveer 605.000 inwoners
  • Baltimore is de meest dichtbevolkte stad van Maryland
  • Baltimore was ooit een van de belangrijkste havensteden in de VS
  • Baltimore werd in 1789 het eerste rooms-katholieke bisdom in de VS

Bezienswaardigheden Baltimore

Fort McHenry National Monument and Historic Shrine

Fort McHenry speelde tijdens de oorlog van 1812 een belangrijke rol bij de verdediging van Baltimore tegen de Britse aanval, de Battle of Baltimore. Deze overwinning inspireerde Francis Scott Key, die destijds vast werd gehouden op een schip in de Chesapeake Bay, om het volkslied van de VS te schrijven. In het bezoekerscentrum kun je meer leren over de geschiedenis van het fort, verder kun je het fort en de verdedigingsposten verkennen en luisteren naar uitleg van een ranger over het fort.

Inner Harbor

Het merendeel van de attracties in Balitmore bevinden zich in de Inner Harbor, waaronder het National Aquarium, het Maryland Science Center, de grote sportstadions en de USS Constellation. De Inner Harbor is een van de belangrijkste zeehavens van de VS sinds de 18e eeuw, de haven heeft een uitstekende ligging aan Chesapeake Bay. Naast de attracties bevinden zich ook vele winkels en restaurants in dit deel van Baltimore.

USS Constellation

De oorlogssloep USS Constellation werd gebouwd 1854 en was het laatste oorlogsschip met alleen zeilen van de Amerikaanse marine. Het schip speelde ooit een rol bij het verstoren van de slavenhandel met het veroveren van drie slavenschepen en heeft een plicht gehad in de Amerikaanse Burgeroorlog. Het schip werd na 100 jaar dienst in 1955 buiten gebruik gesteld, tegenwoordig is het een museum. Het schip is het enige overgebleven schip uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Bezoek het schip en verken het dek en de binnenruimtes. 

Edgar Allan Poe House & Museum

Velen kennen de Amerikaanse schrijver Edgar Allan Poe door zijn literaire werken. Poe ontmoette zijn vrouw in Baltimore en startte zijn literaire carrière in de stad. Van ongeveer 1832 tot 1835 woonde Poe met zijn tante in een kleine, bakstenen duplex woning aan North Amity Street in Baltimore. In dit huis schreef hij poëzie en enkele korte verhalen. Bezoek het Poe House & Museum en verken het huis waar Poe woonde, zo kun je het bureau en de stoel zien waar hij enkele beroemde verhalen en gedichten heeft geschreven.

Fell's Point

Fell's Point is een historische wijk gelegen langs de waterkant, het is een van de oudste wijken in Baltimore. Fell's Point is een oude havenwijk, deze wijk met uitgaansgelegenheden voor de zeelieden was ooit de scheepsbouwwijk van Baltimore.

Washington Monument

Het Washington Monument omvat een wenteltrap van 70 meter die naar de top leidt van het monument, daar bevinden zich ramen om van het uitzicht te genieten. Op de begane grond van het monument is een museum gevestigd met tentoonstellingen over het monument zelf en over George Washington. Naast het Washington Monument staat een standbeeld van de eerste president van de VS. Het Washington Monument ligt in de wijk Mount Vernon, in deze wijk staan de voormalige herenhuizen van de 19e-eeuwse industriëlen.

Basilica of the National Shrine of the Assumption of the Blessed Virgin Mary

Deze basiliek is de oudste rooms-katholieke kathedraal in de VS. De basiliek is gebouwd in de tijd van aartsbisschop John Carroll, zijn graf bevindt zich ook in de crypte van de basiliek. Tussen 2004 en 2006 is de basiliek volledig gerestaureerd in de oorspronkelijke stijl.

Oriole Park

Oriole Park bij Camden Yards is de officiële thuisbasis van het Major League honkbalteam de Baltimore Orioles. Woon een van de wedstrijden bij of ga mee met een 90 minuten durende stadiontour. Tijdens de stadiontour leer je meer over het honkbal in Baltimore en historische figuren zoals Babe Ruth en verken je het stadion achter de schermen.

Tips Baltimore

Vliegen naar Baltimore

Baltimore/Washington International Thurgood Marshall Airport is het vliegveld van Baltimore en ligt ongeveer 16 km ten zuiden van de stad en 48 km ten noorden van Washington, D.C. Er vliegen geen rechtstreekse vluchten vanaf Schiphol naar dit vliegveld, je dient dus altijd een overstap te maken. Het voordeel is wel dat vluchten met een tussenstop over het algemeen een stuk voordeliger zijn. Vanaf Schiphol vliegen er wel rechtstreekse vluchten naar Washington Dulles International Airport. Dit vliegveld ligt op ongeveer 100 km afstand van Baltimore. Houd er rekening mee dat vliegen in de maanden juli en augustus over het algemeen een stuk duurder is dan daarbuiten. Indien je de mogelijkheid hebt en flexibel bent met vertrekdata, zouden we je aanraden je reis te boeken ergens in de maand maart tot en met november. Met name de tweede helft van september en de eerste helft van oktober zijn uitstekende reisperiodes. De vliegtickets zijn dan vaak vele honderden euro's goedkoper. 

Beste reistijd Baltimore

De lente, maart t/m mei, is een uitstekende reisperiode om Baltimore te bezoeken. De temperatuur is in die periode aangenaam en het is nog niet zo druk in de stad. Veel toeristen vinden het leuk om Baltimore in de zomer, maanden juni t/m augustus, te bezoeken omdat dan veel festivals plaatsvinden in de stad. In deze periode is het lastiger om een accommodatie te vinden, het is dus aan te raden om je accommodatie al een tijdje van tevoren te reserveren. In de zomer is het weer heet en vochtig in Baltimore. De herfst is ook een uitstekende periode om Baltimore te bezoeken. In de maanden december tot en met februari kan het erg koud zijn in de stad.

Waar verblijven?

Indien je graag vlakbij de bezienswaardigheden wilt verblijven, zijn Inner Harbor, Mount Vernon en Fells Point de beste wijken om te verblijven. Houd er wel rekening mee dat verblijven in het centrum vaak een stuk prijziger is. We raden je aan om in een wijk te verblijven die wat verder van de binnenstad van Baltimore vandaan ligt als je iets budgetvriendelijker wilt verblijven. Bijvoorbeeld dichtbij het vliegveld of in een van de buitenwijken van Baltimore zoals Towson.

Eten en drinken Baltimore

Zoals op veel plekken in de VS kun je eten en drinken zo duur maken als je zelf wilt. Van zeer exclusief uit eten tot een snelle hap en alles er tussenin, de restaurants in Baltimore bieden een gevarieerde keuken. De keuken van Baltimore staat bekend om de zeevruchten. Met de zeevruchten worden verschillende iconische gerechten bereidt zoals de gestoomde blauwe zwemkrab, krabkoekjes en oesters. Een iconisch biertje is Natty Boh. Andere bekende gerechten zijn de Bergers Cookies, Ledo's Pizza en gefrituurde kip.

Je kunt natuurlijk op heel veel plekken terecht voor een eenvoudige maaltijd. Houd er rekening mee dat de prijs voor eten hoger ligt op de toeristische plekken. Het eten op een drukke plek kan dan natuurlijk ook wel weer heel gezellig zijn.

Rondreizen VS

Groepsreis New York & Washington

Maryland

New York City

Philadelphia