--

Albuquerque

Albuquerque informatie

Albuquerque, gelegen in het midden van New Mexico, kent een rijke geschiedenis van diverse culturen en eeuwenoude tradities. Albuquerque werd in 1706 opgericht toen Spanje hier een Spaanse koloniale buitenpost heeft gevestigd aan de voormalige El Camino Real, de stad werd toen Ranchos de Albuquerque genoemd. Tegenwoordig is Albuquerque de stad met de meeste inwoners van New Mexico.

Albuquerque ligt aan de voet van het Sandia gebergte dat langs de oostelijke rand van de stad loopt, de Rio Grando stroomt van noord naar zuid door het centrum van de stad. Ten westen van Albuquerque ligt West Mesa en het Petroglyph National Monument.

Over Albuquerque

  • Albuquerque heeft ongeveer 560.000 inwoners
  • Albuquerque is de hoogste metropool in de VS met een hoogte van ongeveer 1620 meter boven zeeniveau
  • De Rio Grande rivier stroomt door Albuquerque
  • Albuquerque is 's wereld "Hot Air Balloon Capital" en organiseert elk jaar een grote internationale wedstrijd
  • Albuquerque telt gemiddeld 310 zonnige dagen per jaar
  • De serie "Breaking Bad" is opgenomen in Albuquerque

Bezienswaardigheden Albuquerque

Old Town 

Verken zeker Old Town en zie hoe Albuquerque gebouwd is volgens het traditionele Spaanse dorpspatroon. De stad heeft een centraal plein dat omgeven is door overheidsgebouwen, huizen en een kerk. Het oude centrum van Albuquerque is jarenlang gevormd door de Spaanse, Mexicaanse en Indiaanse cultuur. In de oude binnenstad bevinden zich veel winkels, kunstgalerijen, musea en restaurants. 

San Felipe de Neri Church

De San Felipe de Neri Church is een van de oudste gebouwen in Albuquerque. De katholieke kerk is gebouwd in 1793 en omvat een pastorie, parochieschool, museum en klooster.

New Mexico Museum of National History and Science

Bezoek het Mexico Museum of National History and Science en leer meer over de geologische geschiedenis van het gebied. In het museum staan meerdere levensgrote dinosaurus skeletten en modellen. Ook wordt er een kijkje gegeven in hoe de winning van dinosaurus fossielen verloopt. Daarnaast is er een Planetarium, waar shows worden gegeven over de ruimte en sterren. De tentoonstellingen in het museum die starten met het begin van de tijd en eindigen in de ijstijd.

Albuquerque Museum of Art and History

Bezoek het Albuquerque Museum of Art and History en leer meer over de geschiedenis van Albuquerque en de Europese bezetting in het zuidwesten. In het museum vind je een collectie van culturele voorwerpen en kunst uit de afgelopen 400 jaar. Buiten het museum is een tuin vol met sculpturen.

Petroglyph National Monument

Aan de westelijke kant van Albuquerque ligt het Petroglyph National Monument. Dit nationale monument herbergt meer dan 15.000 rotstekeningen gehouwen in het vulkanisch gesteente van de West Mesa. De meeste afbeeldingen zijn te bekijken via de wandelpaden. 

KiMo Theatre

Het KiMo Theatre is een van de meest populaire bezienswaardigheden in Albuquerque. Het theater is in 1927 gebouwd en de stijl van het gebouw is een mix van Adobe (moddersteen) en Art Deco. De geruchten gaan dat het spookt in het theater.

Rio Grande Nature Center State Park

Net ten noorden van downtown Albuquerque ligt het Rio Grande Nature Center State Park. Het park ligt aan de oostelijke oever van de Rio Grande rivier. Bij het Education Center in het park kun je meer leren over de geschiedenis en natuur van de Rio Grande Valley. In het park zijn meren, tuinen en moerassen. Er zijn meerdere wandelpaden aanwezig in het park.

Indian Pueblo Cultural Center

Er zijn nog steeds enkele Indiaanse pueblo's in New Mexico. In het Indian Pueblo Cultural Center kun je meer leren over deze pueblo's en hun geschiedenis en cultuur. Er vinden hier lezingen, workshops, culturele evenementen en rondleidingen plaats. Een aanrader is zeker om bij een bezoek aan het Indian Pueblo Cultural Center minstens een traditionele dans bij te wonen. Daarnaast kun je hier een cursus pottenbakken volgen. Benieuwd naar de New Native American Cuisine? Gerechten van deze keuken kun je proeven in het Pueblo Harvest Café. 

Elena Gallegos Open Space

Aan de oostelijke kant van Albuquerque, aan de voet van het Sandia gebergte ligt het Elena Gallegos Open Space park. Voor de wandelaars en fietsers lopen er meerdere trails door het park, die vaak verbonden zijn met trails die je dieper het Cibola National Forest in leiden. Daarnaast is dit een uitstekende locatie om te picknicken. Vanuit het park zul je uitzicht hebben op de Jemez Mountains in het noorden, de Tijeras Arroyo in het zuiden en de Mt. Taylor in het oosten.

Activiteiten en things to do Albuquerque

Albuquerque International Balloon Fiesta

Albuquerque organiseert elk jaar in oktober het International Balloon Fiesta. Tijdens dit evenement stijgen elke ochtend honderden luchtballonnen van over de hele wereld op. Naast de ballonvaarten vinden er ook veel andere evenementen plaats tijdens het evenement. Je kunt ook het Albuquerque Balloon Museum bezoeken. Wanneer je een bezoek brengt aan Albuquerque kun je er natuurlijk ook voor kiezen om zelf mee te gaan met een luchtballonvaart.

Paseo del Bosque

Maak een wandeling of fiets over dit in totaal 25,7 km lange pad. De Paseo del Bosque volgt de Rio Grande rivier en doorkruist het centrum van Albuquerque van noord naar zuid. Diverse bezienswaardigheden langs het pad zijn Tinley Beach en Rio Grande Nature Center State Park.

Sandia Peak Tramway

Ga met de tram omhoog langs een 4,3 km lange kabel naar de Sandia Peak. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over honderden kilometers rondom de Sandia Peak. Een ervaren hiker kan er ook voor kiezen om 12 km lange klim naar boven te maken en met de tram terug naar beneden te gaan. De Sandia Peak Tram is de langste tramlijn in de lucht in de VS, het duurt ongeveer 15 minuten om de top te bereiken en andersom. 

Toptips Albuquerque

Hoe lang verblijven?

We raden je aan om 1 overnachting in te plannen in Albuquerque. Met 1 overnachting heb je voldoende tijd om de hoogtepunten van Albuquerque te bezoeken en de stad te ontdekken.

Waar verblijven?

Er zijn allerlei soorten accommodaties in Albuquerque van bed and breakfasts tot luxe hotels, van appartementen tot resorts. De hotelprijzen behoren tot een van de laagste van de VS. Toch is het over het algemeen goedkoper om in de buitenwijken van de stad te verblijven in plaats van in het centrum dichtbij de bezienswaardigheden. Een aanrader is dan ook om dichtbij het vliegveld of in een van de buitenwijken van Albuquerque te verblijven.

Vliegen naar Albuquerque en beste reistijd

Albuquerque International Sunport is het vliegveld van Albuquerque. Vanaf Schiphol vliegen er geen rechtstreekse vluchten naar Albuquerque, je dient dus altijd een overstap te maken. Het voordeel is wel dat vluchten met een tussenstop over het algemeen een stuk voordeliger zijn. Houd er rekening mee dat vliegen in de maanden juli en augustus over het algemeen een stuk duurder is dan daarbuiten. Indien je de mogelijkheid hebt en flexibel bent met vertrekdata, zouden we je aanraden je reis te boeken ergens in de maand maart tot en met november. Met name de tweede helft van september en de eerste helft van oktober zijn uitstekende reisperiodes. Niet alleen is de temperatuur al een stuk aangenamer, ook vliegtickets zijn vaak vele honderden euro's goedkoper. 

Eten en drinken Albuquerque

Zoals op veel plekken in de VS kun je eten en drinken zo duur maken als je zelf wilt. Van zeer exclusief uit eten tot een snelle hap en alles er tussenin, de restaurants in Albuquerque bieden een gevarieerde keuken. Naast de New Mexican keuken bieden de restaurants in Albuquerque nog meer wereldwijde gerechten aan. De New Mexican keuken is gebaseerd op inheemse ingrediënten, denk hierbij aan maïs, bonen, pompoen en chilipepers. De gerechten bevatten een Mexicaanse, Indiaanse en Spaanse invloeden.De groene en rode chili hebben de belangrijkste rol in de lokale keuken, het is dan ook bijna overal verkrijgbaar in restaurants. 

Je kunt natuurlijk op heel veel plekken terecht voor een eenvoudige maaltijd. Daarnaast vind je in Albuquerque veel koffietentjes en kleine restaurants. Houd er rekening mee dat de prijs voor eten hoger ligt op de toeristische plekken, het eten op een drukke plek kan dan ook wel weer heel gezellig zijn.

Rondreizen VS

Carlsbad Caverns National Park

New Mexico

Santa Fe

White Sands National Park