--

New Mexico

New Mexico

Een van de meeste zuidelijke staten van de VS is New Mexico, de staat wordt ook wel "Land of Enchantment" genoemd. New Mexico is de op vier na grootste staat van de VS. De staat heeft bijna 2,06 miljoen inwoners. Het zuiden van de staat grenst aan Mexico, hierdoor is de staat tweetalig. De staat staat bekend om de culturele variëteit. Je vindt er Engels, Spaanse/Mexicaanse en Indiaanse invloeden, dit komt natuurlijk door de ligging van de staat en door dat er nog veel indianenreservaten te vinden zijn. Daarnaast heeft New Mexico een van 's werelds meest diverse landschappen. Zo zijn er hoge met sneeuw bedekte bergtoppen die gekleed zijn met dennen en sparren, velden met wilde bloemen, oerwoudachtige ooibossen met hoge populieren, witte zandduinen en uitgestrekte weilanden. 

De naam New Mexico is afkomstig van de Spaanse ontdekkers, die hoopten dat ze land zouden vinden dat even waardevol was als wat ze eerder in Mexico hadden gevonden.

Algemene informatie

 • Hoofdstad: Santa Fe
 • Grootste stad: Albuquerque
 • In de staat wordt zowel Engels als Spaans gesproken
 • New Mexico is een van de jongste staten van de VS
 • De eerste atoombom ooit explodeerde in New Mexico in 1945
 • Ongeveer 75% van de wegen in New Mexico is onverhard
 • In New Mexico leven meer koeien dan mensen
 • Rare wetten van New Mexico zijn dat "idioten" niet mogen stemmen in New Mexico en dat dansen terwijl je je sombrero draagt illegaal is

Grote steden in New Mexico

Santa Fe

Santa Fe is de hoofdstad van New Mexico en de hoogstgelegen hoofdstad van de VS. De stad ligt op bijna 2195 meter boven zeeniveau. Daarnaast is de stad ook de oudste Europese stad ten westen van de Mississippi River en de oudste hoofdstad van Noord-Amerika, de stad dateert uit het jaar 1610. In het historische stadscentrum van Santa Fe zijn veel Mexicaanse invloeden terug te vinden. Populaire bezienswaardigheden in de stad zijn de Palace of the Governors, San Miguel Chapel en Museum Hill.

Albuquerque

De grootste stad van New Mexico is Albuquerque. De stad ligt aan de Rio Grande rivier. Albuquerque heeft een historisch centrum met mooie gebouwen, restaurants, musea en winkels. Het is een perfecte destinatie voor liefhebbers van cultuur, gastronomie en spannende activiteiten. Route 66 loopt dwars door Albuquerque. In oktober organiseert Albuquerque elk jaar 's werelds grootste international luchtballon evenement, jaarlijks nemen meer dan 500 luchtballonnen deel aan het International Balloon Fiesta. 

Las Cruces

Las Cruces, gelegen in het zuiden van de staat, is de op een na grootste stad van New Mexico en kent een rijke geschiedenis en cultuur door invloeden van Spaanse, inheemse en westerse culturen. Las Cruces biedt voor iedereen wat wils, zoals outdooractiviteiten, musea, een rijke geschiedenis en culturele en culinaire ervaringen. Las Cruces is ook een ideale overnachtingslocatie voor een bezoek aan een van de veel staatsparken in de regio. White Sands National Park ligt in de buurt van Las Cruces.

Rio Rancho

Rio Rancho, centraal gelegen in het hart van New Mexico, is de op twee na grootste stad van de staat. De stad biedt een verscheidenheid aan accommodaties, restaurants en winkels. Het is een ideale overnachtingslocatie, elke belangrijke attractie is vanuit Rio Rancho binnen een dagrit bereikbaar. De stad Rio Rancho ligt net ten noorden van aan Albuquerque. In de stad is verder niet heel veel bijzonders te doen of te zien.

Roswell

De stad Roswell staat ook wel bekend als een plaats die verband houdt met buitenaardse activiteit. De legende gaat dat in 1947 een rancher een bemand buitenaards ruimtevaartuig in zijn schapenweiland aantrof. Er is genoeg te doen in deze stad, of je nou wel of niet in aliens gelooft. Liefhebbers kunnen een bezoek brengen aan het International UFO Museum and Research Center of deelnemen aan een Roswell UFO Tour. Andere attracties zijn het Roswell Museum and Art Center, het Spring River Park, het Bottomless Lake State Park en het Historical Center for Southeast New Mexico.

Top bezienswaardigheden

Kasha-Katuwe Tent Rocks National Monument

Kasha-Katuwe Tent Rocks National Monument staat bekend om de tentvormige formaties. Deze formaties bestaan uit puimsteen, as en tufsteenafzettingen en zijn onstaan door vulkaanuitbarstingen 6-7 miljoen jaar geleden. Je kunt hier verschillende trails volgen naar onder andere een trail door een canyon met een klim naar een top waar je prachtige uitzicht hebt over het Sangre de Cristo gebergte, de Sandia bergen en de Rio Grande Valley.

Ah-Shi-Sle-Pah Wilderness Study Area

Bezoek de iconische en kleurrijke hoodo formaties in dit gebied. Naast de rotsformaties kun je hier ook diverse fossielen bewonderen, waaronder de botten van dinosauriërs.

Shiprock

De bijna 500 meter hoge rots Shiprock is ook zeker een aanrader om te bekijken. De rots maakt deel uit van het Navajo Volcanic Field, een gebied waar zich miljoenen jaren geleden meerdere vulkanen bevonden.

Chaco Culture National Historical Park

Nergens anders in het Amerikaanse zuidwesten zijn gebouwen van deze omvang te zien die met zulke organisatorische en technische vaardigheden door de voorouderlijke Pueblo bevolking gebouwd zijn als in het Chaco Culture National Historical Park. De Chaco canyon werd van ongeveer 800 tot 1200 na Christus bewoond. Het Chaco Culture National Historic Park, gelegen ten noordwesten van Albuquerque, maakt deel uit van de UNESCO werelderfgoedlijst. Een must-see in dit park is ook zeker de Fajada Butte, die bijna 122 meter boven het landschap uitsteekt. Je kunt Chaco ontdekken door middel van begeleide tours, een bezoek aan het bezoekerscentrum en trails.

Pecos National Historical Park

Overblijfselen van een van de grootste Indiaanse stammen in New Mexico bevinden zich niet ver van Santa Fe in het midden van de bossen van het Sangre de Cristo gebergte. Het gebied werd vanaf het begin van de 14e eeuw door de inheemse bevolking bewoond. Daarnaast was het gebied ook de thuisbasis van het slagveld van de Glorieta Pass in de burgeroorlog. In het park kun je meer leren over de cultuur en de geografische kenmerken die een belangrijke rol speelden in de historie van de Pecos vallei.

Gila Cliff Dwellings National Momument

De grotten van de Gila rivier, gelegen ten noorden van de oude mijnstad Silver City, zijn duizenden jaren lang als tijdelijke schuilplaats gebruikt door groepen nomadische mensen. Mensen van de Mogollon cultuur (oude inheemse Amerikaanse volkeren) besloten in de late jaren 1200 dat het een goede thuisbasis zou zijn. Dit volk bouwde kamers in verschillende grotten, voedde kinderen op en maakte aardewerk gedurende ongeveer twintig jaar. Na deze twintig jaar verlieten de Mogollon de grotten. Je kunt in het bezoekerscentrum meer leren over de Mogollon cultuur en de geschiedenis van de regio. Via trails zijn verschillende grotten en warmwaterbronnen te bereiken. Je kunt ook deelnemen aan een van de tours door de grotten.

Petroglyph National Monument

Het Petroglyph National Monument beschermt een van de grootste rotstekeningen in Noord Amerika. Je kunt hier rotstekeningen bewonderen die 400 tot 700 jaar geleden zijn uitgehouwen door de Pueblo indianen en de Spaanse kolonisten. Hedendaags hebben de rotstekeningen voor de nakomelingen van deze volken nog steeds een zeer spirituele betekenis. De rotstekeningen kunnen bekeken worden vanaf de verschillende trails. 

Taos Pueblo

Taos Pueblo omvat de oudste continu bewoonde woningen van de VS. Taos Pueblo is een levende Indiaanse gemeenschap, de indianengemeenschap maakt deel uit van de UNESCO werelderfgoedlijst.De adobe-gebouwen met meerdere verdiepingen worden als meer dan 1000 jaar continu bewoond. De gebouwen zijn gemaakt van met stro versterkte modderstenen en met daken die worden ondersteund door hout. Je kunt bij een bezoek aan Taos Pueblo deelnemen aan een rondleiding door de gemeenschap. Enkele hoogtepunten in Taos Pueblo zijn het historische Taos Plaza, de Gorge Bridge en de St. Francis de Assisi Roman Catholic Church.

Capulin Volcano National Monument

Capulin Volcano National Monument, gelegen in het noordoosten van New Mexico, torent uit boven de Great Plains. De Capulin Volcano is een uitgedoofde sintelkegel vulkaan die ooit diende als landschapsmarkering op de Santa Fe Trail. Tegenwoordig kun je de top van de vulkaan met de auto bereiken. Vanaf de top van de vulkaan heb je een fantastisch uitzicht en kun je vijf verschillende staten zien liggen, dit zijn Texas, Oklahoma, Kansas en Colorado naast New Mexico. 

Bandelier National Monument

Enkele van de meest dramatische vulkanische landschappen en archeologische ruïnes van New Mexico bevinden zich bij Bandelier National Monument. Het park beschermt daarnaast het bewijs van menselijke bewoningen door de voorouderlijke Pueblo bevolking die meer dan 11.000 jaar teruggaat. De bezetting van deze bevolking is terug te zien in overblijfselen zoals woningen die zijn gehouwen uit de vulkanische rotsen, rotstekeningen en staande metselwerkmuren. Je kunt hier wandelen, de overblijfselen bekijken en een bezoek brengen aan een educatief museum. 

En nog veel meer

Er is superveel te bekijken in New Mexico. Andere aanraders zijn Bisti Badlands Wilderness, De-Na-Zin Wilderness, City of Rocks State Park, El Morro National Monument, Valles Caldera National Preserve, Cumbres-Toltec Scenic Railway, Aztec Ruins National Monument, El Malpais National Monument, Fort Union National Monument en Salinas Pueblo Missions National Monument.

Nationale parken

Carlsbad Caverns National Park

Een van 's werelds meest spectaculaire onderaardse grottenstels zijn de Carlsbad Caverns. Het nationale park ligt in het zuidoosten van New Mexico. Boven de grond bestaat het park uit diepe canyons, bloeiende cactussen en wilde dieren in de Chihuahuan woestijn. Verborgen onder het oppervlak bevinden zich meer dan 119 grotten. Je kunt in het park onder andere deelnemen aan vleermuistochten, grotten bezoeken, wandelingen maken door de grotten en hiken. 

White Sands National Park

Een van de mooiste landschappen in New Mexico is het White Sands National Park. Het gebied, gelegen in het zuiden van New Mexico, ligt in het Tularosa Basin en wordt omgeven door ruige bergen. Het Tularosa Basin is een noordelijke uitloper van de Chihuahuan woestijn. White Sands National Park is geen woestijn van zand, maar van glimmende witte gipskristallen. Het is 's werelds grootste duinenveld gevormd uit gipszand. De tot 18 meter hoge duinen verplaatsen zich constant in het gebied door de wind.

Tips voor rondreizen New Mexico

Rondreizen door de Verenigde Staten kan en gebeurt op verschillende manieren. Het is mogelijk om een rondreis te maken met zowel een auto als een camper. Hoewel camperrreizen erg populair zijn, heeft het reizen met een camper wel wat voeten in de aarde.

Reizen met een camper vereist een goede voorbereiding. Op veel plekken is het niet mogelijk vooraf een plek te reserveren, met name in de natuurgebieden. Soms gaat dit via een inschrijving online op bepaalde dagen, soms is het op basis van "first come, first serve". Gezien de populariteit van de Nationale Parken is dit niet altijd ideaal.

Daarnaast heeft een camper nog best een gebruiksaanwijzing. Ons advies zou zijn om rond te reizen door de staat met een auto. De huurauto's vind je in verschillende klassen. Houd er rekening mee dat de afmetingen van auto's in de VS vaak stevig afwijken van wat we in Europa gewend zijn. Eigenlijk is vrijwel elk type auto een stuk groter.

Waarop letten bij een huurauto:

 • Verborgen kosten. Te goedkoop huren betekent vaak ter plekke nog honderden dollars verplicht aftikken voor van alles en nog wat
 • Check de aansprakelijkheidsverzekering! Een ongeluk krijgen is altijd mogelijk, zorg dat niet alleen je auto, maar ook de inzittenden uitstekend verzekerd zijn. 
 • Boek direct bij een verhuurder. Onze favorieten: Hertz of Avis, maar ook Alamo is over het algemeen prima. Je kunt je huurauto ook via Eager2Travel regelen. Je boekt dan een huurauto zonder eigen risico.

Eten en drinken

New Mexico staat wat betreft eten en drinken bekend om de Tex-Mex en Mexicaanse keuken. Enkele bekende gerechten zijn rode chili enchiladas, groene chili stoofpot en chili rellenos en carne adovada.

Er zijn in New Mexico dus ontzettend veel plekken om te eten. Als je op zoek bent naar een snelle hap kun je natuurlijk naar Mc Donald's. Die vind je bijna overal, maar houd er rekening mee dat porties een stuk groter zijn en het eten een stuk zouter dan wij gewend zijn. 

Een goed alternatief is Olive Garden of Denny's. Voor ontbijt kun je goed terecht bij een IHOP bijvoorbeeld. Een goed alternatief is om voor ontbijt of lunch een supermarkt op te zoeken en daar de benodigde dingen te halen. De Publix, Whole foods of Albertsons verkopen allemaal grotendeels vergelijkbare producten als we hier gewend zijn. 

Kaart van New Mexico

Rondreizen VS

Albuquerque

Arizona - de Grand Canyon State

Carlsbad Caverns National Park

Colorado

Santa Fe

White Sands National Park