Santa Fe

Santa Fe informatie

Santa Fe is de hoofdstad van New Mexico. Santa Fe ligt aan een zijrivier van de Rio Grande rivier en op de zuidwestelijke hellingen van het Sangre de Cristo gebergte. De stad kent een rijke geschiedenis en er zijn Indiaanse, Mexicaanse, Spaanse en Anglo-Amerikaanse invloeden terug te vinden in de gebouwen, het eten, de kunst en meer. Rondom de stad liggen nog steeds een aantal Indiaanse pueblo's die nog bewoond worden. 

Over Santa Fe

  • Santa Fe heeft ongeveer 85.500 inwoners
  • Santa Fe is de hoogstgelegen hoofdstad in de VS, de stad ligt 2194 meter boven zeeniveau
  • Santa Fe is de oudste hoofdstad van een staat in de VS, in 1610 werd Santa Fe de hoofdstad van New Mexico
  • Santa Fe telt gemiddeld 320 zonnige dagen per jaar

Bezienswaardigheden Santa Fe

Cathedral Basilica of St. Francis of Assisi

Een van de meest populaire bezienswaardigheden van Santa Fe is de Cathedral Basilica of St. Francis of Assisi. Deze kathedraal werd gebouwd tussen 1869 en 1886 in de stijl van de Franse neoromaanse architectuur. De kerk werd gebouwd met het doel om katholicisme naar het zuidwesten te brengen. In het laatst overgebleven stuk van de originele kerk staat een beeld van Virgin Mary, ook wel bekend als Our Lady La Conquistadora, dat in 1626 vanuit Spanje naar de kathedraal is gebracht.

Santa Fe Plaza

Santa Fe Plaza is al bijna 400 jaar het hart van de stad Santa Fe en werd aangelegd door de Spanjaarden. Op het plein worden Spaanse en Indiaanse markten en andere evenementen zoals concerten georganiseerd. Het plein wordt omringd door winkels, restaurants, cafés, gallerijen en historische gebouwen zoals Palace of the Governors en San Miguel Mission.

Loretto Chapel

De Loretto Chapel, waarvan de bouw in 1878 werd voltooid, heeft een neogotische stijl en is gemodelleerd naar de King Louis IX's Sainte Chapelle in Parijs. De kerk is ooit gebouwd voor de Sisters of the Lorreto, als dank voor het oprichten van een school in Santa Fe. In de kerk bevindt zich een unieke wenteltrap die volledig van hout is gemaakt. Wat deze trap zo bijzonder maakt is het feit dat de trap wordt ondersteund door een verborgen pilaar, hierdoor lijkt het alsof de trap vrij in de lucht hangt.

San Miguel Chapel

De San Miguel Chapel is de oudste nog bestaande kerk in de VS, de kerk is tussen 1610 en 1628 gebouwd door de Tlaxcala Indianen. Tijdens de Pueblo-opstand werd de kerk in 1680 door brand beschadigd. In 1710 is de kerk na de Spaanse herovering van Santa Fe gedeeltelijk herbouwd. 

Canyon Road

Deze weg diende ooit als handelsroute die leidde naar gemeenschap Pecos. Tegenwoordig zijn hier veel gallerijen, ateliers, cafés en restaurants gevestigd. Deze zijn gevestigd in Adobe gebouwen, gemaakt van aarde en organische materialen, en versierd met gekleurde bloemen. In de kunstgalerijen is kunst te zien van beroemde kunstenaars, waaronder Fernando Botero. Er is hier van alles te zien en te koop zoals schilderijen, sieraden, houtsnijwerk, handgeweven Navajo-tapijten en aardewerk. 

Santa Fe Farmers' Market

Neem ook zeker even een kijke bij de Santa Fe Farmers' Market. Je zult hier tientallen verkopers vinden, ze verkopen onder andere bloemen, lokaal geteelde producten, kaas, cider en salsa's. Daarnaast is er ook een bar waar koffie en andere lokale lekkernijen worden verkocht. Lokale artiesten geven ook optredens op de markt. 

Palace of the Governors / New Mexico History Museum

Ontdek de rijke geschiedenis van New Mexico, Santa Fe en de regio bij Palace of the Governors en het New Mexico History Museum. In 1610 werd Palace of the Governors door de Spanjaarden gebouwd als overheidsgebouw. Palace of the Governers is het oudste continu bewoonde openbare gebouw van de VS. In het New Mexico History Museum zijn artefacten te zien uit de geschiedenis van de Native American, de Spaanse koloniale periode en de Mexicaanse periode. Buiten de gebouwen zijn handgemaakte sieraden en souvenirs te koop die gemaakt zijn door Indiaanse ambachtslieden.

Museum of International Folk Art

In het Museum of International Folk Art vind je 's werelds grootste collectie van internationale volkskunst. Denk hierbij aan textiel, houtsnijwerk, manden, speelgoud, huishoudelijke artikelen en keramiek. De collecties in het museum bevatten Afrikaanse, Aziatische en het Midden-Oosterse, Europese, Noord-Amerikaanse, Latijns-Amerikaans en hedendaagse Hispanic en Latino items. Daarnaast vind je er een collecties over de Spaanse kolonie, textiel en kostuums.

En nog veel meer

Er is nog veel meer te doen in Santa Fe. Bezoek bijvoorbeeld het New Mexico Museum of Art, Georgia O'Keeffe Museum of Wheelwright Museum of the American Indian. Ga winkelen, bezoek de Santa Fe Railyard of bezoek een van de vele brouwerijen.

Activiteiten en things to do Santa Fe

Meow Wolf's House of Eternal Return

Bezoek het House of Eternal Return, een unieke kunstervaring gecreëerd door het kunstcollectief Meow Wolf. House of Eternal Return is een multidimensionaal mysteriehuis met onder andere portalen naar magische werelden, verborgen doorgangen, mysterieuze gangen, bijzondere kunstwerken en muziek.

Native Pueblos

Bezoek een van de Pueblos vanuit Santa Fe en ontdek de cultuur, kunst, overtuigingen en tradities van de Amerikaanse Indianen. Ten noorden van Santa Fe liggen 8 Pueblos, ook ten zuiden van de stad liggen enkele Pueblos. Indien je van plan bent om een van de Pueblos te bezoeken, dien je van te voren de gemeenschap te bellen om er zeker van te zijn dat ze geopend zijn voor publiek en om te bevestigen welke gebieden er open zijn. De Tribes, Nations en Pueblos zijn namelijk soeverein, dit betekent dat ze zelf de macht in hand hebben. Je dient je dus aan hun regels en etiquette te houden. 

El Rancho de las Golondrinas

El Rancho de las Golondrinas is een museum op een voormalige Spaanse boerderij die dateert uit 1710. Het museum ligt op ongeveer 10 minuten rijden ten zuiden van Santa Fe. Het museum biedt een authentieke ervaring met het erfgoed, de cultuur en de geschiedenis van het New Mexico uit de 18e en 19e eeuw. Op het terrein staan 33 historische gebouwen waar onder andere een schoolgebouw, een winkel en huizen in zijn nagebootst. Er worden demonstraties gegeven van hoe activiteiten in het dagelijkse leven er in deze tijd aan toe ging, waaronder tin smeden, spinnen, weven en koken.

Liquid Light Glass

Bezoek Liquid Light Glass in Santa Fe en bekijk hoe glasmeesters creaties maken door middel van glasblazen. Naast het kijken kun je er ook voor kiezen om deel te nemen aan een workshop glasblazen. 

En nog meer

Er zijn nog veel meer activiteiten te doen in Santa Fe. Neem bijvoorbeeld deel aan een kookworkshop, schilderworkshop, food tour of wandel tour onder begeleiding van een gids.

Toptips Santa Fe

Hoe lang verblijven?

We raden je aan om 1 overnachting te plannen in Santa Fe. Met 1 overnachting heb je voldoende tijd om de hoogtepunten van Santa Fe te bezoeken en de stad te ontdekken. 

Waar verblijven?

De beste locatie om te verblijven in Santa Fe is Downtown Santa Fe, hier bevinden zich de meeste attracties en bezienswaardigheden. Houd er wel rekening mee dat een accommodatie in het centrum van de stad vaak een stuk duurder is. We raden je aan om in een hotel te verblijven in een wijk die wat verder het Downtown Santa Fe af ligt. 

Vliegen naar Santa Fe en beste reistijd

Er vliegen geen rechtstreeks vluchten naar Santa Fe, als je vanaf Schiphol vliegt dien je dus altijd een overstap te maken. Een andere optie is om naar Albuquerque te vliegen, ook met minstens een tussenstop. Houd er rekening mee dat vliegen in de maanden juli en augustus over het algemeen een stuk duurder is dan daarbuiten. Indien je de mogelijkheid hebt en flexibel bent met vertrekdata, zouden we je aanraden je reis te boeken in mei / juni of september / oktober. Met name de tweede helft van september en de eerste helft van oktober zijn uitstekende reisperiodes. Niet alleen is de temperatuur al een stuk aangenamer, ook vliegtickets zijn vaak vele honderden euro's goedkoper.

Eten en drinken Santa Fe

Zoals op veel plekken in de VS kun je eten en drinken zo duur maken als je zelf wilt. Van zeer exclusief uit eten tot een snelle hap en alles er tussenin, de restaurants in Santa Fe bieden een gevarieerde keuken. Sante Fe staat bekend om zijn New Mexican gerechten met bonen en chili, Mexicaanse gerechten en Indiaanse gerechten. Iets wat je zeker moet proberen in Santa Fe is een gerecht waar de bekende groene chili aan toegevoegd is.

Rondom Plaza de Santa Fe vind je straatverkopers waar je fajitas en andere lokale lekkernijen kunt kopen. 

Je kunt natuurlijk op heel veel plekken terecht voor een eenvoudige maaltijd. Daarnaast vind je in Santa Fe veel koffietentjes en kleine restaurants. Liefhebbers van chocolade moeten zeker even een kijkje nemen bij Kalawa Chocolate House.

Houd er rekening mee dat de prijs voor eten hoger ligt op de toeristische plekken, het eten op een drukke plek kan dan ook wel weer heel gezellig zijn. Wanneer je gaat eten in een van de restaurants in de blokken rondom Plaza de Santa Fe, betaal je een stuk meer voor je maaltijd.

Rondreizen VS

Albuquerque

Arizona - de Grand Canyon State

Colorado

New Mexico

Oklahoma

Texas

Utah